INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Loše vijesti za INU jer će se gubici s plinom nastaviti, ali loše vijesti i za državu jer je očito da se zbog ovoga odugovlači s naplatom INA-inog duga od 2 milijarde kuna državi:

Prema saznanjima Večernjeg lista, Vlada je definitivno odustala od kupnje Ininog plinskog poslovanja jer bi, uz zadržavanje sadašnjih cijena, država gubila između dvije i dvije i pol milijarde kuna godišnje, pa ispada kako se ne radi se o pregovaračkom pritisku da se plin iz skladišta Okoli kupi po nižoj cijeni. Gubitak s uvoznim plinom država bi ostavila Ini, kojoj bi se omogućila kompenzacija niskim naknadama na plin koji se crpi u Hrvatskoj. Vlada bi u tom scenariju barem još neko vrijeme zadržala administrativno određivanje cijene plina.(VL,35;Briefing)

Ne znam zašto bi poslovali s gubitkom. Cijene plina i nisu nešto visoke!

http://www.statoil.com/en/InvestorCentre/AnalyticalInformation/InternalGasPrice/Pages/default.aspx

http://www.vlada.hr/hr/content/download/108557/1550307/file/SHA_First%20Amendment_CRO%2029-01-2009.pdf

To je anex.. Šta je s osnovnim ugovorom?

[i][b]Stvarnost - iluzija izazvana pomanjkanjem alkohola[color=yellow][/color][/b][/i]

Danas ju nešto pritišću. Ja uzeo malo da se mogu suosjećati sa vama. Na prazno to ne ide. [lol]

who dares, wins

Danas ju nešto pritišću. Ja uzeo malo da se mogu suosjećati sa vama. Na prazno to ne ide. [lol]

je, tu bi moglo biti suza ko i na korfu [lol]

To je anex.. Šta je s osnovnim ugovorom?

Sam dokument nosi naziv ‘Prva izmjena i dopuna ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na INA-Industriju nafte’, a potpisan je 30. siječnja.

Naime, Vlada i MOL su prvi ugovor sklopili u srpnju 2003. kada je MOL, kupnjom 25 posto plus jednu dionicu Ine postao i strateški partner Ine.

Izmjene tog ugovora sklopljene su pak nakon što je MOL u javnoj ponudi za preuzimanje, iz rujna 2008. stekao 47,15538 posto dionica Ine, a uz taj ugovor, Vlada je objavila i tri dodatka – Statut Ine, odnosno njegov pročišćeni tekst, Poslovnik o radu Nadzornog odbora Ine i Poslovnik o radu Uprave Ine.

who dares, wins

je, tu bi moglo biti suza ko i na korfu [lol]
[/quote]
Misliš suza radosnica? Daj Bože da bude ko na Korfu!

who dares, wins

Izmjene tog ugovora sklopljene su pak nakon što je MOL u javnoj ponudi za preuzimanje, iz rujna 2008. stekao 47,15538 posto dionica Ine, a uz taj ugovor, Vlada je objavila i tri dodatka – Statut Ine, odnosno njegov pročišćeni tekst, Poslovnik o radu Nadzornog odbora Ine i Poslovnik o radu Uprave Ine.

Vlada RH je i dalje gazda u Ini – izmjenom Poslovnika može u svakom trenutku pritisnuti Mol.
Da nisu donijeli poslovnike kojima Mol stječe pravo upravljanja Mol ne bi mogao konsolidirati Inu pa bi onda bilo kuku lele na burzama.

Ja navijam da to ode Rusima. Mol bi se izvukao iz problema, Vlada bi dobila novce, a potrošači ništa nebi izgubili jer je bengula tržišna roba.
A plin? Tu se isto jedan dan mora uvesti tržište kao i za sve drugo pa onda nebi vukli plin npr. za građanstvo u Dalmaciji gdje rijetko padne temp. ispod nule. Samo malo bolja izolacija i ekologija zadovoljena i kune u džepu. Kaj bi trebali plinovod na Vis vući? Njima treba vodovod aloooo!

who dares, wins

Ja navijam da to ode Rusima. Mol bi se izvukao iz problema, Vlada bi dobila novce, a potrošači ništa nebi izgubili jer je bengula tržišna roba.
A plin? Tu se isto jedan dan mora uvesti tržište kao i za sve drugo pa onda nebi vukli plin npr. za građanstvo u Dalmaciji gdje rijetko padne temp. ispod nule. Samo malo bolja izolacija i ekologija zadovoljena i kune u džepu. Kaj bi trebali plinovod na Vis vući? Njima treba vodovod aloooo!

Kad bura pune, i usred ljeta moraš palit grijanje!

Slažem se, to je win win situacija za INA i ruse. Vlada bi dobila novce, INA pravog strateškog partnera ili vlasnika, a Mol bi se oslobodio neprijateljskog preuzimanja, svi zadovoljni. MOL za INA definitivno nije rješenje, osim toga i sam će za 2-3 godine biti lovina.

RH gubi pravo veta na prodaju MOL-ovih dionica

Na internetskim stranicama hrvatske Vlade u utorak navečer je objavljen do sada tajni ugovor o prodaji Ine mađarskom MOL-u.
Vlada RH objavila je na svojim internetskim stranicama Ugovor o međusobnim odnosima dioničara Ine, koji su krajem siječnja ove godine potpisali u ime hrvatske Vlade tadašnji potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, te u ime mađarskog MOL-a predsjednik Uprave Zsolt Hernádi i član Izvršnog odbora Zoltán Áldott.

Objavu tog ugovora najavila je premijerka Jadranka Kosor, koja je i prije nekoliko dana potvrdila da je dobila traženi ugovor o prodaji Ine mađarskome MOL-u te da će ga objaviti.

Hrvatska je, po svemu sudeći, izgubila pravo da dvije godine spriječi MOL u prodaji dionica Ine koje u svome vlasništvu ima ta mađarska tvrtka.

Uz to, piše Novi list, više ne može računati ni na mogućnost da se ta vrsta veta produži na još tri godine ako MOL u međuvremenu poveća svoj udio u Ini. Država bi mogla ostati i bez prava da, u slučaju da netko postane većinski vlasnik MOL-a, ima pravo na otkup svih 47,16 posto dionica koje Mađari imaju u Ini.

Vrlo je izvjesno da više ne može računati ni na to da za četiri godine, ukoliko se MOL odluči na prodaju dionica Ine, ima pravo prvokupa. Tvrde to izvori iz Vlade upozoravajući da su ta prava države iz Dioničarskog ugovora bila povezana s izdvajanjem plinskog biznisa iz Ine, odnosno dogovorom da Vlada 1. rujna preuzme tvrtku za nabavu prirodnog plina iz uvoza.

Kako je taj rok već odavno prošao, MOL, ističu naši izvori, više ništa ne obvezuje da traži Vladinu suglasnost za prodaju dionica Ine niti da nakon isteka tog roka u slučaju prodaje dionice najprije ponudi državi.

Budući da Vlada želi odustati ili barem odgoditi preuzimanje plinskog biznisa, cijeli dogovor kojim su uređeni odnosi u Ini između Vlade i MOL-a postaje upitan, kao i to hoće li Ina do kraja godine isplatiti dug državi od 1,5 milijardi kuna. Sredstva za to Ina bi mogla prikupiti prodajom svojih naftnih i plinskih polja u Siriji, no očito se još pregovara oko cijene.

Naime, izvori Novog lista tvrde da je MOL polovicu Ininog udjela, što je četvrtina koncesije na poljima u Siriji, spreman platiti 250 milijuna dolara, dok u Vladi smatraju da je to neprimjerena cijena i očekuju najmanje pola milijarde dolara, što bi pokrilo Inin dug državi.

U svjetlu tih pregovora tumači se i odluka premijerke da objavi ugovore MOL-a i Vlade kako bi pokazala da MOL nije loše prošao, ali i da bi u svojim redovima uvjerila protivnike izdvajanja plinskog biznisa kakve posljedice može imati takva odluka.

Ugovor je potpisan 30. siječnja, a sam dokument nosi naziv "Prva izmjena i dopuna ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na INA-Industriju nafte".

…..
Hina/net.hr

Izgleda da je prodaja MOL-ovog paketa dionica INE sve bliže, a HR nema načina/love da to spriječi. Pitanje je samo po kojoj je cijeni MOL spreman prodati svoj dio INE, dionice iz javne ponude platio je 2800 kn pa ne vjerujem da će pristati na znatno nižu cijenu, možda oko 2500 kn? U svakom slučaju, trenutna cijena na burzi od 1600 kn je više nego primamljiva [thumbsup]

Hrvatska ulazi u EU glasovima 30% biračkog tijela. 70% birača nije dalo svoj glas za ulazak u EU!

New Report

Close