INA ponovno meta preuzimanja.
Surgutneftegas kupovao dionice Mola da bi ih mijenjao za Inu.
Jačanje tečaja kune nakon turističke sezone po mojem mišljenju pokazuje da netko u tišini skuplja velike količine naše valute. Tako je bilo i kad je Mol kupovao dionice od mirovinskih fondova i ostalih dioničara. Moglo bi biti u igri neko preuzimanje, a Ina je logična meta s obzirom na intenzitet jačanja kune.
Zanimljivo je da sve ove informacije nemaju uticaja na dionicu INE, nego na dionicu Janafa.
Ma što može utjecati na najvećega dužnika i gubitaša.
Ma što može utjecati na najvećega dužnika i gubitaša.
[/quote]
Znam, ali ako se obistini najava Rusa ide javna ponuda po znatno višoj cijeni.
[/quote]
To AKO.
[/quote]
Kod INE imamo barem AKO (Rusi su tu imaju 21% MOLA to nije ako i nije ako da su bacili oko na Inu), šta imamo kod drugih dionica
Dakle do nekog brzog preuzimanja nemože doći jer postoje vremenska ograničenja. Jedino kada bi Vlada RH i MOL sporazumno odstupili od dogovora. Zašto bi Vlada RH na to pristala? Što bi Rusi trebali ponuditi za uzvrat? Koja je strateška razlika između MOL-a i neke ruske kompanije za RH?
a sam danas dokupio ine pa nek propadne, čisto sam išao kuda veliki talsi nose.
ako mogu trgovati veliki mogu i ja malo za svoj ćeif nešto reskirati.
pa vidjet ćeno za deset-petnaest mjeseci što je tu vrijedilo.
Nestro umjesto Petrola i Zovka
http://www.nezavisne.com/ekonomija/vijesti/47855/Nestro-umjesto-Petrola-i-Zovka.html
Novi brend u komšiluku
Mujezinović: Raskidamo ugovor s INA/MOL
Datum: 29.10.2009 20:30
Autor: Maja Rener
SARAJEVO – Vlada će najvjerovatnije raskinuti ugovor o dokapitalizaciji sarajevske naftne kompanije "Energopetrol" sa konzorcijem INA/MOL, izjavio je juče Mustafa Mujezinović, premijer FBiH.
Prema ranijim izvještajima komisije Agencije za privatizaciju FBiH, konzorcij INA/MOL je od 150 miliona KM uložio oko šest miliona KM, a nije realizovana ni obaveza izbora revizorske kuće koja bi utvrdila stepen investiranja.
"Vrlo je velika vjerovatnoća da će ugovor biti raskinut, jer svi izvještaji komisija koje ovo prate kažu da uslovi iz ugovora nisu ispunjeni i da nema dovoljno vremena da bi se oni ispunili. Ali, Vlada se nije htjela sada izjasniti s obzirom na to da ministri nisu imali kopiju ugovora o dokapitalizaciji. To će im biti podijeljeno i možda čak i na idućoj sjednici da ćemo imati jasniji stav", kazao je Mujezinović nakon sjednice Vlade.
Bože pomozi.Izašlo izvješće.
INA-Može li gore?
Prihodi pali 33%
Gubitak 167 miljuna
Gdje je onaj siromak šta se nakrcao Inom, veli da je kupio svojih 100 komada.
Moje iskreno saučešće kolega
Rusi ciljaju i Energopetrol
Datum: 30.10.2009 21:49
Autor: Predrag Klincov
BANJALUKA – Ruska kompanija "Zarubezhneft" razmotriće učešće u privatizaciji sarajevskog "Energopetrola" ukoliko Vlada FBiH raskine kupoprodajni ugovor s hrvatsko-mađarskim konzorcijumom INA/MOL i raspiše novi tender.
Slavko Šćepanović, prvi zamjenik direktora "Optima grupe", preduzeća preko kojeg "Zarubezhneft" upravlja naftnom industrijom RS, kazao je da do sada nisu razmišljali o kupovini pumpi "Energopetrola", koji posjeduje 65 benzinskih pumpi, jer se takva mogućnost nije otvarala. Međutim, nakon izjave premijera Federacije BiH Mustafe Mujezinovića da će Vlada najvjerovatnije raskinuti ugovor s hrvatsko-mađarskim konzorcijumom zbog neispunjavanja investicionih obaveza iz privatizacionog ugovora, Rusi će više pažnje usmjeriti u tom pravcu.
"Ne možemo reći da nismo zainteresovani za kupovinu ‘Energopetrola’, jer bi i druge firme analizirale eventualne nove okolnosti. Ukoliko bi Vlada FBiH zaista raskinula ugovor sa sadašnjim vlasnikom i tražila novog kupca, mi bismo sigurno ozbiljno prostudirali šta bi to za nas značilo i nakon toga se odredili po tom pitanju", izjavio je Šćepanović.
Ukazao je da "Zarubezhneft" planira da, uz postojećih 88 benzinskih pumpi u BiH, do 2015. otvori još 180 pumpi u nekoliko zemalja ovog regiona, najvjerovatnije pod nedavno prezentovanim brendom "Nestro". Ambiciozne planove Šćepanović obrazlaže potrebom prodaje goriva iz Rafinerije nafte u Brodu kada ona poveća godišnju preradu sa trenutnih 1,2 miliona tona na maksimalni kapacitet od 4,2 miliona tona godišnje.
Dušan Bogdanović, stručnjak za naftno tržište, eventualno preuzimanje "Energopetrola" od strane ruskih vlasnika naftne industrije RS ocjenjuje prirodnim tokom objedinjavanja nafnih kapaciteta na cijeloj teritoriji BiH.
"I ‘Energopetrol’ i Rafinerija nafte u Brodu su prije rata bili dio istog sistema i bilo bi sasvim normalno da Vlada FBiH nakon raskida ugovora s INA/MOL novog kupca prvo potraži u ‘Optimi’", kazao je Bogdanović.
Ulaskom Rusa u "Energopetrol", ističu analitičari, jednim potezom bi se ostvarila dva važna razvojna cilja bh. privrede – maksimalno iskoristili domaći resursi i nanio odlučujući udarac dugogodišnjoj dominaciji kompanije INA na naftnom tržištu BiH.
U banjalučkom društvu "Advantis", koje je nedavno objavilo analizu o ruskom pohodu na energetsko tržište jugoistočne Evrope, vjeruju da je ovo prilika koju Rusi neće olako ispustiti, ocjenjujući da bi kupovinom "Energopetrola" ostvarili višestruku korist.
"Time bi zavladali maloprodajnim tržištem naftnih derivata FBiH, gdje su već preuzeli lanac benzinskih pumpi ‘Zovko’, čime bi dodatno učvrstili poziciju najjačeg naftnog igrača u BiH i preuzeli ulogu dobavljača većine toplana u BiH. Gledajući iz ove perspektive, čini se da plan prema kojem bi ruske kompanije preuzele većinski udio na tržištu energenata u BiH ne počinje više sa ‘šta ako’, već ‘kada’", istakao je Miloš Grujić, investicioni menadžer "Advantisa".
Izražavajući sumnju da MOL nije imao dovoljno sredstava da ispuni investicione obaveze u "Energopetrolu", Grujić smatra da je Uprava te mađarske kompanije svjesno prepustila bh. tržište konkurenciji u želji da sačuva pozicije na domaćem tržištu od napada ruskih i austrijskih kompanija. On podsjeća da je ruska naftna grupacija "Surgutneftegaz" izrazila spremnost da se povuče iz vlasništva MOL-a u zamjenu za udio u kompaniji INA, u kojoj MOL ima 47 odsto vlasničkog udjela.
"Optima": Nefer tržišna utakmica
U "Optima grupi" ističu da im je onemogućeno plasirati naftne derivate u Hrvatsku identičnog kvaliteta koji se iz te susjedne države uvoze u BiH.
"Mi sada ne možemo izvoziti benzine iz Rafinerije Brod u Hrvatsku, jer još ne ispunjavaju propisane visoke standarde u pogledu sadržaja aro