Ono o čemu se već neko vrijeme šuška, a ima logike pošto su Rusi deficitarni sa rafinerijskim kapacitetima.
http://www.poslovni.hr/129982.aspx
onda danas idemo na min 2800??
Dioničari INA-e, moja preporuka je "hold".
Ovdje se čeka konkretna transakcija, a ne bakrači. Jedino je meni nejasna ona da-ne američka investicija u Smederevu.
Ovdje se čeka konkretna transakcija, a ne bakrači. Jedino je meni nejasna ona da-ne američka investicija u Smederevu.
Bit ce ti jasnije kasnije. Za par godina. Nacekat ces se do transakcije. Tada ce cijena svega sta vrijedi biti znatno niza a drzave ce biti u takvom k… da im nista drugo nece preostati nego – ponovo sell sell sell. Ali ne dionice nego udio u vlasnistvu putem kredita koji se ne budu mogli vracati. Dionice ce vam ostati kao suveniri na vrijeme kad smo mi imali bbla bla bla
@jozo daj v
uh ova ti je crna prognoza. No u ovom slučaju nije previše bitna RH, već MOL. Uzmimo da MOL iz financijskih razloga treba novac, onda je prodaja MOL udjela u INA-i realna situacija. RH ima pravo prvokupa ali nema novce. Na ovom srednje Evropskom i Balkanskom zemljovidu trenutno se jedino i mogu zauzimati pozicije. S jedne strane OMV s druge strane Rusi. MOL je tu najslabiji što se tiče investicijske sposobnosti i da nisu dizali kredite i uvodili nove propise, već bi odavno bili preuzeti.
Rusi su financijski jači i od OMV-a ali i tu bi cijena bila nerazumna tako da se sada zauzimaju pozicije od Slovačke, Mađarske, Ex-Yu, Bugarske, Rumunjske a tu svoje mjesto traže oslabljeni MOL, stabilan OMV i naftom močne ruske kompanije. Kada je nafta na razinama 70$ i više onda se može razrješiti kesa. Zato sam i u vrijeme prodaje INA-e bio za to da INA nađe partnera sa bušotinama. No sada je to prošlo vrijeme
Postoji realna mogućnost da INA zatvori rafinerije u SIsku i Rijeci bez obzira na investicije.
Mislim da bi to bilo tipično za hrvatski način upravljanja i sama ova investicija u Smederevu mi govori da Amerikanci tipuju na to
jozo brate prečeraga ti maksimalno
što bi neke kolege rekli nemoj se ti sekirati za naše dionice pusti to nama [rolleyes]
vjeruj dok god ina ima proizvodnju i prodaju sve je ok [thumbsup]
[
Postoji realna mogućnost da INA zatvori rafinerije u SIsku i Rijeci bez obzira na investicije.
Mislim da bi to bilo tipično za hrvatski način upravljanja i sama ova investicija u Smederevu mi govori da Amerikanci tipuju na to
Pusti depresiju. Ma nije MOL uložio da bi zatvorio. Realno Sisak je višak. To je više radi socijalnog mira. Najviše ovisi o tome što piše u famoznom Ugovoru s MOL-om.
[
Pusti depresiju. Ma nije MOL uložio da bi zatvorio. Realno Sisak je višak. To je više radi socijalnog mira. Najviše ovisi o tome što piše u famoznom Ugovoru s MOL-om.
[/quote]
Mozda je moj gornji post malo apokaliptican ali ja ne vidim sta je tu nerealno.
Jel drzava u banani, treba jos kredita a kamate idu sve vise? jest
Jel INA u kreditnoj banani (o ovome ne bih na dugo sad…) nelikvidnost je ubija ? jest
Jel krenula je prodaja internih vrijednosti INE ? jest
Vidimo li na obzorju neke kontratrendove za INU i drzavu? ja ne
Jesu li za upravljacem iste osobe i akademici koje su kupovale naftu po 140USD? jesu
Hoce li Rohatinski odrijesiti kesu i potopiti gradjanstvo pa da HDZ izgubi unaprijed izbore? nece
Ceka li kamara frisko odstampanih USD pred vratima? ceka
Imamo li petu (i sestu) kolonu "lobista" koji ce to sve "odraditi" ? normalno da imamo
Smiju li Rusi izaci na Jadran ? ne smiju
Je li Vladi bitnije da dopuze do novih izbora ili INA ? ili HEP? ili HAC ? odgovorite sami… [bye]
Netko je napisao da budalama nema spasa. Ja bi samo dodao da narodu koji ima ovakvu vlast i konzultante ne tebaju neprijatelji.