INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

benzin poskupljuje 50 lipa!
NTNK bando lopovska nesposbna! [angry]

Kolega knokše…

Samo mali ispravak. S obzirom da se radi o množini ne ide NTNK bando lopovska nesposbna! već NVNK bando lopovska nesposbna!

Srdačan pozdrav i ugopdan dan

Ina objavom dužnika ruši optužbe da je uzrok nelikvidnosti

Objava detalja o kupoprodajnim odnosima s najvećim kupcima, poglavito državnim tvrtkama, u polugodišnjem izvještaju o poslovanju Ine, nije tek odluka Uprave Ine da prikazujući svoje i tuđe obveze na neki način "opravda" sebe u prozivkama za velikog uzročnika nelikvidnosti u državi.

Pad prometa
Iako Upravi Ine odgovara da pokaže koliko i njoj duguju hrvatske državne tvrtke, informacije o poslovnim odnosima s njima, obveza je koja je proizišla iz Zakona o tržištu kapitala. On propisuje da sastavni dio financijskih izvještaja (prema međunarodnim standardima) moraju biti i bilješke uz financijske izvještaje o bitnim transkacijskim odnosima tijekom godine. Ina je tome, kako se čini, vrlo savjesno pristupila, pa je to i razlog za objavu informacija koje dosad nije bila pretjerano sklona objavljivati.Tako se iz tih bilješki može vidjeti da Ina od tvrtki u državnom vlasništvu 30. lipnja potražuje više od 1,1 milijardu kuna. Istodobno, ukupni prihod ostvaren u kupoprodajnim odnosima s ovim tvrtkma iznosio je 1,5 milijardi kuna, od toga najviše s Hrvatskom elektroprivredom, od koje je uprihodovala 882 milijuna kuna te sa Petrokemijom Kutina s kojom je promet do 30. lipnja iznosio 483 milijuna kuna. No, dok je prihod od HEP-a u prvih šest mjeseci ove godine bio za gotovo 200-tinjak milijuna kuna manji nego u istom razdoblju lani, promet s Petrokemijom povećan je za oko 100 milijuna kuna. Promet s Croatia Airlinesom se, međutim, prepolovio jer je s 109 milijuna kuna u prvoj polovici 2008. pao na 56 milijuna kuna u prvom polugodištu ove godine. Slično smanjenje prometa Ina ima i s Ministarstvom obrane RH gdje je promet pao s 41 na 24 milijuna kuna te s Jadrolinijom gdje je do 30. lipnja umjesto 70, uprihodovano 42 milijuna kuna.

Cijene energenata
Pad Ininih prihoda može se prije svega pripisati manjim cijenama energenata u proteklom razdoblju, a vjerojatno i nešto smanjenim aktivnostima kupaca, dok se povećanje u slučaju Petrokemije tumači većim količinskim ugovorima. Istodobno s povećanjem prometa, u odnosu na stanje u bilanci s 31. prosincem 2008. za 100-tinjak milijuna kuna povećano je potraživanje od kutinske tvrtke, kao i potraživanja od HŽ-a – s 62 na 92 milijuna kuna, MORH-a s 13 na 18 milijuna kuna ili Jadrolinije s 35 na 48 milijuna kuna. Istodobno je za 200-tinjak milijuna kuna smanjeno potraživanje od HEP-a. Primjetno je, međutim, da Ina nije detaljno izlistala svoja dugovanja te da u kategoriji tvrtki u državnom vlasništvu nema Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta. Naime, transakcije s njima nisu direktne i idu preko državnog proračuna pa se i dugovanje prema tim tvrtkama može iščitavati jedino kroz stavku obveza po osnovi poreza i doprinosa koja je s 30. lipnjem narasla na 1,9 milijardi kuna.

Veliki ugovori
HEP-u 700 mil. m3 plina
Ina je HEP-u u 2009. dužna isporučiti 700 mil. kubičnih metara plina, a godišnji je prihod od prodaje 980 mil. kuna. Petrokemiji mora isporučiti 665 mil. m3 plina, godišnji prihod od prodaje je 884 mil. kuna. Tarifnim kupcima treba isporučiti 1,4 mlrd. m3 plina, a godišnji prihod je 1,9 mlrd. kuna. Ostali povlašteni kupci moraju dobiti 409 mil. kubičnih metara plina, a procjenjeni prihod je 580 mil. kuna.

who dares, wins

nafte je sve manje,a cijena će joj vrtoglavo rasti u idućih 20 godina,zalihe se smanjuju,a potražnja će se povećati,usd će ojačati prema kuni,tako da me ne bi čudilo da do kraja godine barel nafte bude oko 90 dolara,a litra benzina će biti oko 9 kuna,ina je jedino logično rješenje,na pitanje koju dionicu kupiti na zse,kupio sam jučer,kupit ću i danas,a možda i sutra,ako jače padne…nikad se ne zna…mada je budimo realni,trenutno cijena dosta skupa,ali…

nafte je sve manje,a cijena će joj vrtoglavo rasti u idućih 20 godina,zalihe se smanjuju,a potražnja će se povećati,usd će ojačati prema kuni,tako da me ne bi čudilo da do kraja godine barel nafte bude oko 90 dolara,a litra benzina će biti oko 9 kuna,ina je jedino logično rješenje,na pitanje koju dionicu kupiti na zse,kupio sam jučer,kupit ću i danas,a možda i sutra,ako jače padne…nikad se ne zna…mada je budimo realni,trenutno cijena dosta skupa,ali…

… lani smo mislili da s obzirom na razne koncesije i potencijal kad se rješe raznoraznih "vojnika" vrijedi bar 7500 kn/kom [cool]

vidim da ih je Vlada danas oprala u dnevniku i zaprijetila za zaplijenom računa ako se dugovanja ne isplate .

ja bi ovu dionicu uzeo ali:

what if…..

Dioničar Broj %
1. ZAGREBAČKA BANKA D.D./UNICREDIT BANK HUNGARY ZRT, ZA… 4.715.538 47,16%
2. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 4.483.552 44,84%
3. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./AZ OBVEZNI MIRO… 29.272 0,29%
4. HRVATSKA POŠTANSKA BANKA D.D. 15.187 0,15%
5. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./AZ PROFIT 10.534 0,11%
6. PBZ D.D. 9.561 0,10%
7. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 8.833 0,09%
8. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 8.698 0,09%
9. ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D. 7.846 0,08%
10. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D. 4.651 0,05%

….drugi dioničar odnosno Vlada RH proda prvom dioničaru cjelokupan paket od
44,84% dionica tada prvi dioničar će posjedovati ukupno 92 % dionica a da li je tada moguće da INU zadesi sudbina Plive?

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

šta je sa smanjenjem plaća od 10%,što je predložila kosooka?ina bi mogla biti firma numero uno,da se suzbije lopovluk, smanje troškovi i smanji broj djelatnika…nažalost,to trenutno nije aktualno…

svaka firma bi mogla bit numero uno da se napravi to, to, to, to, to, to i to.

what if…..

Dioničar Broj %
6. PBZ D.D. 9.561 0,10%

44,84% dionica tada prvi dioničar će posjedovati ukupno 92 % dionica a da li je tada moguće da INU zadesi sudbina Plive?

a šta ako mol počme kupovati na burzi tih 4% što im treba za 51%?meni ovdje nešto miriše na dobro,ali ni sam ne znam šta..možda sam u iluziji,ali znam da neće puno dolje,pošto je free float jako nizak,i dionica se može konntrolirati bez problema..možda ina i nije toliko skupa,koliko mi se čini….hm,hm..ako vlada njima proda udio od 44%,onda i mi što je posjedujemo je možemo prodati po istoj cijeni kao i vlada,a ta cijena zakonski ne može biti ispod 1500,00 da ga j…mene bi ta cijena zadovoljila…

what if…..

Dioničar Broj %
6. PBZ D.D. 9.561 0,10%

Ali onda je naj skuplje tih 3% do 95%. Njih mogu i hohoho preplatiti.

who dares, wins

Ako uzmemo u obzir da je prvi paket kupljen po 2800,i da je tada to bilo napadnuto drvljem i kamenjem kao prodavanje u bezcjenje državnog srebra…

Ako uzmemo u obzir da bi slijedećom prodajom vlasnik praktički postao bog i batina u državi,imao potpuno moralno,etičko i financijsko pravo slobodnog formiranja cijena,imao i gotovo monopol na tržištu derivatima jedne države…

mislim da je tvoja cijena zadovoljstva veoma mala .

– bez obzira na cijenu tvog ulaza,ovdje se očekuje extra-extrra dobit.

Jeli pesimista nakrcan dionicama Optime - Optimista ?

daj bože,pa dobro cijena na burzi je relativna,a toliko je niska radi loših poslovnih rezultata..međutim,danas sam pričao sa čovjek koji dobro poznaje poslovanje ine,i on očekuje puno bolji drugi dio godine,a za prvi kaže da je bilo puno neočekivanih tehničkih problema koji su sada otklonjeni..evo ina i interšped prave svoj terminal u luci ploče,a kaže da ono što proizvodi bosanski brod valja samo za yugu i golfa jedinicu,proizvode smeće,i trebat će im puno vremena da naprave normalno gorivo..firma zapošljava 17 000 ljudi,i sigurno će sa njom sve biti o.k.,ako ne bude,onda polančeca i ekipu treba javno spaliti na trgu…bacaju zlato u blato..

Zahvaljujem svima na odgovorima i htio sam čuti argumentirana mišljenja. [smiley]

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

New Report

Close