INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Vrlo zanimljiv članak:

Dionice upisalo 49.700 građana, Vlada pogoduje domaćim fondovima za ostatak
Prodaja Ine: Strancima nijedna dionica

Autor Snježana Mlinarević

U ponedjeljak poslije 15 sati Vlada će na stolu imati sve ponude malih i velikih investitora i konačno odrediti cijenu dionica i njihovu alokaciju s obzirom na to da je potražnja veća od ponude. Prema neslužbenim informacijama, dionice je upisalo 49.700 građana što znači dvije trećine od ponuđenih 1,5 milijuna dionica.

Do ponedjeljka ponude šalju nepovlaštene skupine investitora, a za trećinu dionica ili ugrubo milijardu kuna vrijednosti dionica interes je čak sedam puta veći. Jedan strani veliki fond tražio je da sam upiše 225 milijuna dolara, što znači – sve raspoložive dionice. Prema raspoloživim informacijama, Vlada je odlučila sve dionice distribuirati hrvatskim građanima i institucijama.

Tako će u drugom dijelu javne ponude prednost imati domaći mirovinski fondovi i domaći investicijski fondovi. Vlada će dodatno aktivirati dva posto dionica (ukupno 17 posto) kako bi donekle zadovoljila apetite domaćih investitora.

Na milijardu kuna pucaju mirovinski fondovi sa 800 milijuna, kapitalni fond sa 100 milijuna te investicijski fondovi s gotovo 1,5 milijardi kuna. Kako stvari stoje, stranim fondovima neće ostati nijedna dionica, a to znači da dionica Ine neće biti uvrštena u kotaciju Londonske burze.

Vlada još do ponedjeljka ima različite mogućnosti na stolu, no gotovo je sigurno da neće otvarati proces dodatne količine dionica. S obzirom na to da je razgrabljena cijela emisija, a Vlada je pogodovala domaćim investitorima, doznaje se da zato neće bitnije intervenirati u smanjenje cijene dionice.

Ipak, u Vladi se razmišlja o tome da se sjajan uspjeh projekta okruni još jednim ustupkom, cijenom dionice od 1800 kuna, dakle 100 kuna manje od gornje granice raspona, no ta odluka nije još donesena.

Vaš link

Mišljenje, razmišljanja? Meni se čini super. [smiley2]

Ja mislim da Snježana piše gluposti kao i inače. Razbacuje se brojkama bez ikakve veze, spominje trećinu dionica investitorima, a radi se o pola dionica.
Jučer je procijenila da su građani upisali 2,5 milijardi i promašila samo za duplo.[smiley2]
Danas ovakva glupost da strani fondovi neće dobiti ni jednu dionicu i još veća glupost da neće biti uvrštenja na LSE.[smiley1]
Od koga je, očekivano.

Eto, to je moje mišljenje. [smiley2]

hehe.morat će prodavati dodatnih 2%.a to su čuvali za slučaj špekulativnog pumpanja cijene.s čime će sad kontrolirati?
što se tiče LSE…ako ne izlistaju tamo,mogla bi dionica sporije rasti jer mi se čini da bi oni tamo i na slijepo kupovali do tko zna koje cijene.ko BARR i ACTAVIS hehe(naslijepo). [smiley2]

...pig slayer...

IMHO tko je uzeo dionice neće zažaliti i cijena bi se vrlo brzo mogla formirati oko 2.100, ja znam da to za mnoge megalomane nije nešto spektakularno ali to je lakih 15% u 20 dana i to onda nitko ne može nazvati lošom investicijom.

mene jedino ljuti ovo sada manipuliranje cijenom jer ako je podatak o 1.5 mlrd kn uplaćenih točan onda je to interes od oko 50% i onda bi cijena po meni trebala biti oko 1.700 kn za nas “povlaštene” a nek onda prodaju preostalih 8% dionica “nepovlaštenima” po 1900 i sve pet![smiley2] (to bi bio holywoodski scenarij po kojem bi onda HT i HEP i Podravku samo hrvati upisivali jer love očigledno ima)

ali veseli me podatak o interesu institucionalnih…mirovnjaci 800 mil kn – to je potvrđeni podatak
a i ovaj strani fond, pretpostavljam da zna za sto nudi 225 mil $[smiley2]

uglavnom za sada je zarada na vidiku!

IMHO tko je uzeo dionice neće zažaliti i cijena bi se vrlo brzo mogla formirati oko 2.100, ja znam da to za mnoge megalomane nije nešto spektakularno ali to je lakih 15% u 20 dana i to onda nitko ne može nazvati lošom investicijom.

lakih 15% u 20 dana otkad si uplatio novce, ili nakon sto se dionice pojave na burzi?

“Please, God, Just One More Bubble.”

Pogledajte kako je prošao IPO šećerane Viro! Ipak je INA nešto bolja![smiley1]
Tko je upisao napravio je jako dobar posao![smiley2]

ma to sam rekao cca. ja sam uplatio 23.11, a pojaviti će se 4.12. a moj target će postići u prvom tjednu trgovine [smiley2][smiley2] to je 11+5=16 dana

po meni je najbitnije da je upisalo više od 30.000, a manje od 60.000 ljudi. u prvom slućaju interes bi bio prenizak što bi mogao biti jako loš signal, a u drugom slućaju interes bi bio prevelik i fondovi bi ostali bez ičega značajnog a i cijena bi bila 1900 kn.
ovako u ovim okvirima (40000 ljudi, zlatna sredina) ovo postaje vrlo sigurna investicija sa lijepom budućnošću.

Unatoč raznim razmišljanjima, od prvog trenutka nisam se dvoumio i još uvijek sam siguran, čim starta na burzama cijena ide gore, u prvih 6 mjeseci dostići će vrh, i zatim kao svaka normalna dionica (do +/- 20%) dalje se tržiti idućih 5 godina.
Usudio bih se reći da će taj vrh biti minimum 2-5 puta od izlicitirane cijene na IPO-u, a to zbog ulaska najvećih svjetskih otvorenih investicijskih fondova koji su uvijek iznimno zainteresirani za bilo koji IPO.

Bez straha, pohlepe i sentimentalnosti.

kolega mreich pozlatile vam se riječi [smiley2]
ja sam uzeo na kredu pa mi tako i onako treba nekoliko dana da prodam, ako vidim da cijena ide vrtoglavo gore, naravno da neću žuriti [smiley2]

Pretpostavljam da neće biti vrtoglavo, ali će biti konstantno, iako podložno događanjima ostalih naftnih kompanija na svjetskim burzama.
Cijena se jednostavno mora iznivelirati u svim segmentima prema vrijednosti drugih kompanija iste grane.

Bez straha, pohlepe i sentimentalnosti.

po kojoj cijeni ce se nuditi dionice bivsim zaposlenicima? (i kada)

“Please, God, Just One More Bubble.”

……. u prvih 6 mjeseci dostići će vrh, i zatim kao svaka normalna dionica (do +/- 20%) dalje se tržiti idućih 5 godina. Usudio bih se reći da će taj vrh biti minimum 2-5 puta od izlicitirane cijene na IPO-u, a to zbog ulaska najvećih svjetskih otvorenih investicijskih fondova koji su uvijek iznimno zainteresirani za bilo koji IPO.

G. Reich niste li malo preoptimistični…?? Ipak vrh je negdje oko 3000kn otprilike (2,5-2,7 book ili više) ,meni to zvuči malo puno,ali s obzirom da znam da znate ovu materiju puno bolje od mene,a isto tako sam kupio dionice…..neka Vam se riječi pozlate……pa će i moj računčić…

Svakim padom burze ,sve više ulažem u znanje, iščekivajući onaj dan koji će mi donijeti godine veselja... ;)

New Report

Close