INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Što će se dogoditi ako ostane pohranjeno u SDA recimo 50.000 dionica ili 0,5%

25% + 0,5% + Vlada = 44,5%

da li je Vlada sigurna? BF, oni?

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

Što će se dogoditi ako ostane pohranjeno u SDA recimo 50.000 dionica ili 0,5%

25% + 0,5% + Vlada = 44,5%

da li je Vlada sigurna? BF, oni?

dogodit će se to da MOL postaje apsolutni gazda INE. tih 1% AKO mu bude nedostajalo je nebitno u cijeloj priči. više NEĆE biti niti jednog jačeg igrača koji može ugroziti poziciju MOLa u INI jer bi taj na tržištu morao pobrati SVE preostale dionice a to je nemoguće. INA je gotova priča.
upravo čitam txt (str.202) na HTV i kaže Samodol da više nema teoretske ni praktične mogućnosti da MOL izvrši izmjenu postojeće ponude ili da dođe kontraponuda. GOTOVO JE.

SVE DRUKERE I NAVLAKAČE TREBA BATINOM !!!!!

Koliko je novaca MOL položio za kupnju INE?

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

Mislim da je lako identificirati prodajnu stranu, ali bilo bi jako interesantno vidjeti ko je na kupovnoj strani.

taj kupuje za MOL jer sam MOL ne smije kupovati na burzi, a namjera mu je osigurati si solidnu količinu dionica za miran san. taj koji kupuje prodat će MOL-u na javnoj ponudi po 2800 . javnost nikada neće saznati tko to odrađuje za MOL, a ništa neće biti sumnjivo jer taj će imati obrazloženje da je kupovao nadajući se kontraponudi, a kada je nije bilo, prodao je po nabavnoj. sve formalno čisto. priča s INAom je gotova. nakon isteka javne ponude cijena INE past će najamnje 10-15%
[/quote]

Mislim da ta teorija ne pije vode. Što bi se desilo da "taj koji je kupovao za MOL" nije kupovao zadnjih tjedan dana. Dionica INA-e bi bila na oko 2700 kuna, najviše 2750 kuna. S te razine ponuda MOL-a ne bi izgledalo tako loše kao što danas izgleda sa 2802 kune. Uz nevjerojatan pritisak ova dionica još stoji na 2800 kuna i MOL je nakon 16 dana skupio samo 0,07%. Pazi, sve skupa je trgovano samo 0,45% dionica INA-e. Zar se MOL-u isplati držati cijenu INA-e na 2800 kuna radi 0,45% dionica ? Da pojednostavimo, MOL neće skupiti neku značajnu količinu ako cijena na padne ispod 2800 kuna pa čak i ako MOL kupuje na burzi. On je tek na 0,52% ako pretpostavima da je kupio sve što se trgovalo na burzi.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Zanima me zašto mislite da će cijena INA-e odmah nakon javne ponude pasti najmanje 10-15%.. tko će htjeti prodavati tako jeftino nekoliko dana nakon šta je mogao dobiti 2800? Mali sigurno neće…veliki još manje.. ili?

Baš sam nešto računao promet, pa evo malo materijala za razmišljanje. Od dana kada se INA-a vratila preko 2800 kuna trgovano je 45068 dionica. To je od 02.09. 2008. Vidjeli smo da je skrbnički ZABA kupio oko 5120 komada.Dakle ostali su kupili oko 41000 dionica. U cijelom tom vremenu nije došlo do promjene u TOP 10. Prateći trgovinu vidim da ima nekoliko kupaca, barem trojica koji kupuju veće količine. Isto tako primjećujem jednoga koji redovito čisti veće količina sa aska.

Postavlja se pitanje ko je sve kupovao tih 40000 komada. Gore navedeni nisu. Novo ime se još ne pojavljuje među prvih 10. Šta možemo zaključiti iz ovoga.
1) Nitko nije kupio više od 2/3 dionica, dakle postoje barem dva igrača koji kupuju znatne količine.
2)Kupac koji je kupio najviše dionica vjerojatno nije posjedavao dionice INA-e prije MOL-ove ponude, ili je posjedovao jako malo dionica. Drugim riječima netko misli da je kupovanje INA-R-A na cijenama iznad 2800 jako dobra investicija.

taj kupuje za MOL jer sam MOL ne smije kupovati na burzi, a namjera mu je osigurati si solidnu količinu dionica za miran san. taj koji kupuje prodat će MOL-u na javnoj ponudi po 2800 . javnost nikada neće saznati tko to odrađuje za MOL, a ništa neće biti sumnjivo jer taj će imati obrazloženje da je kupovao nadajući se kontraponudi, a kada je nije bilo, prodao je po nabavnoj. sve formalno čisto. priča s INAom je gotova. nakon isteka javne ponude cijena INE past će najamnje 10-15%

Pretpostavimo da su ove dvije pretpostavke točne. Netko je za MOL kupio 40 000 dionica. Znamo da su sindikat i udruga "INAŠ" pozvali na bojkot ponude, mirovinci i BF također najvjerovatnije neće dati za 2800. Ostaje nam do sada upisanih cirka 8000 komada + 40 000 (koje su kupljene za MOL kako kažete) + recimo 50 000 "neposlušnika" koji neće mariti puno za naputke velikih i sindikata o ne prodavanju. Ajde, zaokružiomo to na 100 000 komada radi lakčeg snalaženja. To je 1 % INA-e.
Nakon tako "uspješne" ponude Vlada će ipak morati revidirati svog strateškog partnera, zar ne?
A to što se OMV ili još netko nije odazvao ne čudi baš previše, obzirom da se naša Vlada prema konkurentima postavila kao prema državnim neprijateljima (iz valjda samo njima znanih razloga). Polančec je rekao da ne može komentirati niti davati bilo kakve izjave vezano za INA-u dok traje ponuda u kojoj zajednički djeluju Vlada i MOL. E sad će ponuda završiti, odziv će (nadam se) biti nikakav i na kraju će nam morati odgovoriti na neka pitanja. Inače, propast ponude nije samo propast ponude kao takve, već će za sobom povući i razočaranje svih prisutnih na burzi ne dolaskom svježeg kapitala. Kad tome pridodamo i 10% dodatnih dionica HT-a i nekoliko stotina tisuća novih "ulagača" na burzi – sve vam je jasno. Loše vijesti iz Amerike nam ni ne trebaju. Ovo će biti više nego dovoljno.

Mislim da INA vrijedi dosta, ali nemože se zanemariti niti situacija na tržištu. I MOL vrijedi više, al mu dionica opet pada. Nemam inu, ali opet dobronamjeran savjet svima koji je imaju. Svi znamo da će nakon ponude cijena pasti (jedino ako MOL nebude i dalje kupovao) pa ako sada prodate moćete ih kupiti poslije više za iste novce. Mislim bar bi ja tako napravio…

Zašto bi pala, svi koji misle izaći na 2800 mogu komotno. Ostat će oni koji nemaju namjeru izlaziti. Ako pri tome ostanu i mirovinci, može samo rasti. Ogroman dio radnika i građana će izaći.
S druge strane, ako mirovinci i veliki OIF-ovi ne izađu (što su najavili), šta će se desiti s ostatkom tržišta. Kako će se ova dionica ponašati u narednom periodu odredit će prije svega vlasnička struktura. Kada se to posloži znati ćemo puno više.
INA-e ima relativno malo u OIF-ovima, manje od 2%. Kada izađu radnici i građani, ostat će uglavnom mirovinci, veliki OIF-ovi, BF i Vlada.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Mislim da je lako identificirati prodajnu stranu, ali bilo bi jako interesantno vidjeti ko je na kupovnoj strani. Prošli put Sančo je pogodio ko je Pajdo, možda može pogoditi i sada.

zašto to ne bio bio netko blizak molu, neki pišta baći koji će prihvatiti ponudu mola, znajući da će mol u zamjeni s vladom pristati recimo na cijenu od 3200kn, pa će po dionici ostvariti zaradu od recimo 350kn
[/quote]

Zar ne bi bilo jednostavnije da je odmah ponudio 3200 i izbjegao kasnije nadoplaćivanje. Ovako sa cijenom na 2800 riskira da mu recimo OMV sjedne na 2820 i sa relativno malo novca skupi jeftino dosta dionica. Ili netko treći.

Upravo je Samodol mrtvačkim glasom na dnevniku rekao da nema više šanse za protuponudu, iako je tehnički gledano sutra zadnji dan za isto, a Hrvoje "pigface" Stojić da na osnovu toga očekuje pad cijene dionice na burzi. Biće je nisko na bidu, samo ne znam kako će mu to pomoći. [sealed]

Po isteku sutrašnjeg dana, jedina preostala šansa je da Sanader iskamči još koju pinku za nas na način da izmjenja dionice s MOL-om po omjeru koji ide nama u korist, te da na taj način MOL bude prisiljen isplatiti veći iznos onima koji su prihvatili ponudu. I to je to.

Ispod 3000 nemamo šta razmišljati o prodaji. Iznad 3000 ću razmisliti. Za 3500 bih je prodao. Još uvijek tako misliš?
[/quote]

Nemam ja što razmišljati, ja sam već bio razmislio i svu Inu već prodao iznad 3000, jedan dio i po 3170. Doduše, sve sam to opet i otkupio po cca 2920 i jedan manji dio po 2820. 3500 ja nisam nikad spominjao, to mi nemoj pakirati. Ali i dalje mislim da Ina vrijedi barem 3000, ali nažalost u ovom opakom bear marketu i pri trenutnim previranjima u svijetu, jednostavno ćemo se morati zadovoljiti sa 2800 ako tako bude. Ili je ostaviti djeci, nije ni to loše.

Ja po svemu sudeći prodajem MOL-u službenim putem. Za svaki slučaj, ako Sanader izmisli kakvih 100kn pride u produžecima. Što ćeš kad sam nepopravljivi optimist. Iako, izgrebli me medvjedi, em ti bear market, puno je ljepše bilo dok smo išli samo up up. [lol]

US took freewheeling capitalism to the limits and the wheels came off

Ostaje nerazriješen misterij zašto se AZ OMF krcao po 2900,00 i što će sada ako ponuda ostane na 2800,00. Pretpostavljam da uvijek mogu prodati dio, a dio si ostaviti, ali da su (opet) fulali je činjenica. Istina, i ja sam, ali oni su me navukli. [lol]

Ostaje nerazriješen misterij zašto se AZ OMF krcao po 2900,00 i što će sada ako ponuda ostane na 2800,00. Pretpostavljam da uvijek mogu prodati dio, a dio si ostaviti, ali da su (opet) fulali je činjenica. Istina, i ja sam, ali oni su me navukli. [lol]

Pa nije to njihova lova, baš ih briga, računaju na smak svijeta za koju godinu, pa ko će ih onda pitat kak su tržili

Surround all arround when it hits the ground

Te činjenica da smo uradili barem 100 stranica prometa na temu famoznog Pajde, pa kako, pa zašto… a lik je obični pušioničar. [lol]

New Report

Close