INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

22mil. nije loše

Sutra se kao nešto treba desiti, šta nisam pitao da ne ispadnem dosadan. Volim se dati iznenaditi. Nadam se da će biti ugodno ali vidim da neki ne misle tako.

Da, nešto se šuška.
[/quote]

Šuška se šuška, ali meni se čini da je ta glasina prevelika, točnije mnogi su čuli za nju pa ne vjerujem da je istina. Ali kako se narodna poslovica kaže – Gdje ima dima ima i vatre !
[/quote]

Baš za to nisam ni pitao o čemu se radi jer koji sam ja faktor da to saznam prije nego što nam to ne javi Šprajc u Dnevniku.
[/quote]

Da , obično je tako i ja se uopće ne obazirem na te "inside informacije" ali danas sam primjetio jednu neobičnost ; stekao sam dojam kako je onaj koji je uglavnom na kupnji želio prikazati kao da gubi bitku sa prodajom, cijeli dan se povlačio unazad ali ipak je prošlo već oko 22 milijuna kn prometu u INA-i. Možda je pokušao navući prodaju ! Iz kojeg razloga ?

@igrač

Ili želi prikazati kako je raja zadovoljna i sa 2800 ili zna da sljedi jača ponuda, pa ubire što više može.
Bumo vidli

Surround all arround when it hits the ground

"Nakon prodaje Ine slijedi lakrdija na burzi!"
Darko Baniček
darko.banicekatcharbusiness.hr 22.09.2008 14:49
U prošlom tjednu, koji je zauvijek promijenio zemljovid američkog financijskog tržišta, zajedno s američkim burzama i hrvatsko tržište kapitala je doživljavalo negativne i pozitivne šokove. SDP-ov ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić pripisuje to "psihološkom osjećaju da smo dio globalnih trendova".

Jurčić je vrlo skeptičan o učinkovitosti poteza kojim američka vlada pokušava gubitak financijskog sektora prebaciti s tržišta na proračun.

"Pokušava se umjetno stvoriti potražnja na tržištu i situacija podsjeća na krizu u Japanu iz 1994. godine, na koju je isto tako odgovoreno vladinim mjerama, ali je dvije godine kasnije kriza ipak buknula", tvrdi Jurčić.

Razlika između fiktivne vrijednosti na tržištu, smatra Jurčić, u odnosu na realnu vrijednost imovine sada iznosi možda čak i bilijun dolara i to je balon koji se jednostavno mora ispuhati bez obzira plaćaju li teret toga porezni obveznici ili ulagači na tržištu.

"Hrvatsko tržište kapitala ostalo je bez interesa stranih ulagača i nakon što se još proda Ina to će biti lakrdija. Ulagači koji su ušli u Hrvatsku na vrijeme već su uloženo vratili dva ili tri puta i povukli se i više nema potražnje. To se najbolje vidi na dionici HT-a, koja je dugoročno najodrživija, no ni za nju nema kupaca", objašnjava Jurčić.

Oni malobrojni koji imaju sredstva svjesni su da mali dioničari moraju i žele prodati i ne mogu čekati porast cijene, kazao je Jurčić, koji ističe da većina malih dioničara spada u skupinu "nesvjesnih špekulanata", koji su na tržište ušli da na brzinu zarade, ali nema velikih investitora da naum provedu u djelo.

"Američki kapitalistički sistem se urušio i kriza pokazuje da ni antimonopolski zakoni ni upravljanje rizicima ni državna regulacija tržišta nisu bili nikakva zaštita ulagačima", rekao je profesor s Ekonomskog fakulteta Drago Jakovčević.

Jakovčević ističe da vrijednosnice na kojima su američki financijski divovi propali nisu bili dostupni na "manje razvijenim tržištima", pa ispada sada da su podružnice tvrtki i uspješnije od matica jer nisu imale ni priliku izgubiti novac na hipotekarnom tržištu.

"Nije li to poruka da su rizici moralni hazard?" pita se Jakovčević.

Kriza u svijetu odrazila se kod nas jer smo dio globalnog tržišta, ali zato, smatra Jakovčević, trebamo dobro promisliti što smijemo privatizirati i prepustiti tržištu, a što država mora kontrolirati.
"Bojim se da je dno na bilančnoj vrijednosti tvrtki te da se na burzi polako poništava razlika između realne vrijednosti tvrtki i dodane, koju je valoriziralo tržište", zaključuje Jakovčević.

Opasnost od širenja bankarske krize u SAD-u na Europu i Jakovčević i Jurčić smatraju da postoji, no propast će prije svega banke koje su u većoj mjeri kontaminirane ulaganjima na tržištu sekundarnih hipotekarnih kredita.

"Američke banke imaju problem neadekvatnosti imovine, a bojim se da se i nekoliko europskih banaka nalazi pred propašću", zaključuje Jurčić, koji je podsjetio da je već prije tvrdio da su vrijednosti napuhane, i to 60 posto u SAD-u, a oko 20 posto u Europi.

DELUX,Brankica,Croman.Rekvijem,Lyux,vatreni,valentine,vodavoda,fajrunt,kanabis,lanicaCroman,=ista osoba

Koliko sam pratio samo je negdje oko 2 milijona prošlo po cijeni ispod 2800.

who dares, wins

Nisam baš pratio ali po transakcijma mi izgleda kao da je bila hrpa skrivenih ispod 2800

Moram priznati da ne vidim logiku za OMV da ne objavi kontraponudu, znam da na burzi često nema logike ali moj scenarij je sljdeći :

– OMV daje ponudu za slobodne dionice ( 30 % INA-e ) uz cijenu recimo 3500 kn
– ukoliko svi prodaju njemu OMV ima 30 % INA-e i MOL ne može do većinskog vlasništva čak i da Vlada mijenja s MOL-om 19 % INA-e
– naravno tada bi MOL odustao od INA-e i OMV postaje većisnki vlasnik
– u svakom slučaju da OMV ponudi 3500 kn Vlada bi morala prodati svojih 19 % OMV-u ( MOL ima pravo prvootkupa ali vjerojatno ga ne bi iskoristili )

Možda je sve ovo naivno ali i to je jedan od mogućnosti.

Sutra se kao nešto treba desiti, šta nisam pitao da ne ispadnem dosadan. Volim se dati iznenaditi. Nadam se da će biti ugodno ali vidim da neki ne misle tako.

Da, nešto se šuška.
[/quote]
dajte budite ljubazni pa i meni napišite kaj se to šuška

&

Da, nešto se šuška.
[/quote]
dajte budite ljubazni pa i meni napišite kaj se to šuška
[/quote]

Evo ako može i za mene [smiley]

(igrač) samo zatebe.

Postoji mogučnost da asteroid imenovan dolar padne u Hrvatrsku i da Hrvatska postane najbogatija zemlja svijeta, hehehehe. Prestani sanjat i sleti na tvrda tla. Stvarno ste dosadni.

Ja moram priznati da nisam čuo nikakva šuškanja. Katakada dobijem neke vijesti o INI koje nisu baš javne ali moram priznati da ovoga puta ni zuc.
Sad vjerojatno je da od mojih nitko zbilja ništa ne zna o tome ali ja se ipak nadam da samo nisu obavješteni jer mi je više od 50% portfelja INA.
Zbilja, kao ni igrač, ne vidim nikakvog razlog da se OMV ne uključi jer bi to značilo da su Mol-u ostavili vrata širom otvorena. Nisu baš tako dobri fendovi ali opet velike su pare tu u igri i bojim se da postoji još bezbroj zakulisnih igrica i dogovora.
Ali ako izuzmemo takav scenarij, mislim da OMV sa svojom ponudom nebi imao što izgubiti.
Novaca imaju još od priprema oko preuzimanja Mola a ovakva prilika im se sigurno neće skoro pružiti.
U jednu ruku bi OMV dobio veliku kompaniju i dosta proširio tržište i rezerve(ako bi Mol odustao pa čak i prodao svoj udio), a u drugu bi dodatno iscrpili Mol i doveli ga u nezgodnu poziciju iz puno razloga.
Ipak dali sve to znači da će kotraponude stvarno i biti? NE!
Opet
u tom bi slučaju ja bio uvjeren u neki tajni dogovor OMV-a i MOL-a pa bi mi i to pružalo neku utjehu jer ako se je Mol spreman odreći nečega (pretpostavljam nečega vrijednog da bi zasitio OMV) onda i naša INA vrijedi. Odnosno vrijedi puno!
A ako vrijedi njima, vrijedi i meni pa im za male pare nedam.
Vidjet ćemo koliko će vrijediti za par godina.

Kad se sretnu osoba s novcem i osoba s iskustvom: Osoba s iskustvom ode sa novcem, a osoba s novcem ode sa ...

Ako je Jadranka D. dobro informirana onda će nažalost ostati samo na šuškanju:
…“Iz Zakona o preuzimanju dioničkih društva proizlazi da je preuzimatelj već morao poduzeti potrebne korake prema regulatoru ako je namjeravao mijenjati cijenu. Za to nema ni službenih ni neslužbenih naznaka i preostalih 11-12 dana dioničarima ostaje vagati na postojeću ponudu ‘uzmi ili ostavi’. Zakon predviđa da 10 dana prije isteka 28-dnevnog razdoblja pohrane ponuditelj mora već imati i odobrenje Hanfe kojoj je na čelu Ante Samodol za izmjenu ponude….“
http://www.poslovni.hr/93206.aspx

Da bi šuškanje imalo nekog realnog temelja, moralo bi procuriti iz Hanfe,…, pa ako se zaista sutra nešto dogodi, znamo od kuda je procurilo.

New Report

Close