INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INA (INA-Industrija nafte d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

mmstanic: ” Ako INA krene put dolje malo ozbiljnije povući će

mmstanic, 23.11.2006. u 19:14
Daj nam probaj objasniti zbog čega bi INA krenula dolje u startu. Tko će prodavati na cijeni nižoj od one po kojoj je upisao? Jeidno ako MOL krene prodavati svoje dionice, ali to se sigurno neće dogoditi
[/quote]

Samo sam napisao ako…. nisam napisao ni da će,ni da bi molga,ni ništa slično…zar ne kolega?

Svakim padom burze ,sve više ulažem u znanje, iščekivajući onaj dan koji će mi donijeti godine veselja... ;)

Istina je kolega. U biti je pitanje bilo upućeno svim onima koji mogu argumentirati, barem jednim argumentom zašto bi cijena mogla dolje

[b]PEACE BROTHERS!!![/b]

Mene takodjer zanima na temelju kojih argumenata neke kolege misle da ce cijena prema dolje. Tko ce to prodavati dionice ispod cijene, tek sto ih je dobio: 1) fondovi, 2) umirovljenici ( koji ih izgleda zele ostaviti unucima i nece ni registrirati svoju poziciju kod brokera, niti ga imaju ), 3) mi investitori ( koji se time bavimo )????
Mozda se MOL odluci pa proda onu zlatnu – samo zato da usreci nekog ulagaca iz klase OPTIMIST?

Ljubo Jurčić, bivši ministar gospodarstva: " S ekonomskog gledišta, dionice Ine ne isplati se dati ni bivšim zaposlenicima ni umirovljenicima i braniteljima jer je riječ o nacionalnim resursima kojima trebaju upravljati profesionalci koji će Ini povećati vrijednost i razviti je." Zagreb, 29.04.2006.g

Ina i fondovi

Benjamin Graham: "Odlično društvo nije i odlična investicija, ako ste dionicu previše platili." MPT: "Prodali su naše snove Judini sinovi........."

Veliki poglavica ima dobra vuha. howgh

Bez straha, pohlepe i sentimentalnosti.

Istina je kolega. U biti je pitanje bilo upućeno svim onima koji mogu argumentirati, barem jednim argumentom zašto bi cijena mogla dolje

Ukoliko gledamo jako kratkorično o cijeni dionica ne treba previše ni trošiti riječi. Ako ipak dioničarski posao shvatimo kao legalan, neoporeziv, koji može donijeti znatnu zaradu na višegodišnjoj razini argumenata ima na pretek. U opticaju će se naravno pojaviti dionice sadašnjih i bivših djelatnika, a i braniteljskog fonda. Ne treba smetnuti s uma da je i MOL manjinski vlasnik (25%?), pa će ga za dokup većinskog paketa zasigurno zanimati dionice što niže cijene. Imalo bi se o tome pričati. A da o vrijednosti INE kad se pojavi na svjetskim burzama ni ne pišem. Tu će cijenu ipak određivati neka svjetska a ne lokalna mjerila.

[color=blue][/color]Dragec2006

PRODAJA INE Završen prvi krug ponude za građane, na redu nepovlašteni

Građani iz čarapa izvukli stotine milijuna za dionice Ine

Autor Snježana MLINAREVIĆ

U Raiffeisen banku, koja je odlično odradila IPO (prva javna ponuda) Ine i stekla reference koje nema nijedna naša banka, do jučer su doslovno pljuštale stotine milijuna kuna od uplate građana. Novac se slijeva na jedinstveni račun u RBA koji banka poslije šalje u državni proračun. Kako nitko od ovlaštenih osoba ne smije u tijeku IPO-a davati nikakve informacije, neslužbenim kanalima može se doznati da se u dioničare Ine upisalo od 50.000-60.000 građana koji su RBA uplatili više od 2,2 milijarde kuna.
Dionice Ine upisivale su najrazličitije skupine stanovništva. Zanimljivije od toga tko je kupovao dionice svakao će biti analiza iz kojih su izvora građani plaćali svojih 38.000 kuna. Iako su sve procjene uoči IPO-a prednost dale bankovnim kreditima, taj izvor novca nije bio dominantan. Štoviše, prema grubim računicama, samo deset posto građana koristilo je kreditne linije banaka. Neki su građani podizali svoju ušteđevinu u bankama i aktivirali je u toj dioničkoj investiciji.

Ipak, najviše začuđuje podatak da je većina građana dionice financirala gotovinom. To znači da građani i nisu baš povjerili sav višak novca bankama, nego su za sebe u čarapi zadržali određene količine, te uložili u dionice Ine. Dakle, građani su se čuvali i od banaka, a pohrili su u jedno od najrizičnijih ulaganja, a to je ono u dionice. Iz IPO-a Ine moći će se sociološki štošta iščitati o hrvatskom društvu, financijama, trendovima…

Od jučer pa do 27. studenog u 15 sati traje upis dionica za nepovlaštene skupine. Za njih će ostati vrlo mala količina dionica, najviše 300 do 400 milijuna kuna vrijednosti dionica.

Podebljano u ovom tekstu puno govori o tome koliko je bio interes Vlade i da vidi koliko još građani drže love u čarapama, strašno i odvratno, a kao šećer na kraju Milić i njegova emisija Brisani prostor gdje govori kako poduzetnici zarađuju svoj kruh i plaćaju porez dok mi ulagači kao tobože bez rada isto zarađujemo bez poreza. Debeli nema pojma da mi, ili bar većina, sjedi dnevno i do 12 sati pred računalom + korištenje literature + posao + obitelj i zarađujemo, ali se dosta napatimo, a debeljuco ide besplatno po svijetu, jede u finim restoranima i sve na račun HRT a mi kao besposličari zarađujemo samo tako. Iznenađen sam jer sam imao bolje mišljenje o njemu, a tek sad vidim da je jako licemjeran i neuk, jer ne poznaje osnove ulaganja.

Vaš link

I za kraj, za g. Milića i njegov Brisani prostor, na tržištu kapitala se može puno zaraditi, ali i izgubiti i to ne male novce.

I za kraj, za g. Milića i njegov Brisani prostor, na tržištu kapitala se može puno zaraditi, ali i izgubiti i to ne male novce.

Pa tog bljedolikog treba pozvati da nam se pridruzi, ima on parusina u smrdljivoj carapi, hi,hi,hi, pa neka i on zaradi, hi,hi,hi i neka ulozi u dionice HTV-a, iiiiiihiiiiiiiiiiii[smiley2]

Benjamin Graham: "Odlično društvo nije i odlična investicija, ako ste dionicu previše platili." MPT: "Prodali su naše snove Judini sinovi........."

Pa tog bljedolikog treba pozvati da nam se pridruzi, ima on parusina u smrdljivoj carapi, hi,hi,hi, pa neka i on zaradi, hi,hi,hi i neka ulozi u dionice HTV-a, iiiiiihiiiiiiiiiiii[smiley2]

Taj bledolili ima para kao 1% svih onih koji su uplatitli IPO INA, a s toliko cinizma je pričao o nama investitorima. Ja razumijem njegovu jal, ali ne i toliko potrebu da jede i to još na račun HRT-a.

Da ne zagušujem temu, priča s upisima je završila, mišljenja forumaša o tome koja će cijena na kraju biti u rasponu između 1650-1900 kuna. Logika govori 1900 kuna jer to je jedino način da se država ne mora za.ebavati s povratom novca ako si uplatio maksimalno što isto tako ne mora ništa značiti. Možda ima onih koji su uplaćivali 27000 ili 25500 što također može biti 1700 ili 1800 kuna.
Cijenu bi trebali saznati u ponedjeljak. Ipak se na kraju upisalo 60000 građana što je relativno ok.

Pa reći ću ti ja argument,fondovi će pokušati spustiti,vjerovatno će i uspjeti po principu međusobnog trgovanja…npr,ja želim srušiti cijenu i prodam tebi po 1700 (ali da se znamo)………ostatak priče znaš[smiley2]

Svakim padom burze ,sve više ulažem u znanje, iščekivajući onaj dan koji će mi donijeti godine veselja... ;)

Koji fondovi, kaj bu si oni dozvolili takve igre, pa nisu to mala djeca, to su najveći i najpoznatiji svjetski fondovi.

Bez straha, pohlepe i sentimentalnosti.

New Report

Close