‘Ina i Mol trebaju naći rješenje, a ne politika’

Naslovnica Forum Komentari članaka ‘Ina i Mol trebaju naći rješenje, a ne politika’

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Balenović:
Vlada mora u Inu hitno uvesti prinudnu upravu

DANAS je pred glavnim ulazom Upravne zgrade Ine predsjednica udruge “Zviždač” Vesna Balenović održala tiskovnu konferenciju povodom neuspješne suradnje i odgode susreta predstavnika Mola i Vlade RH, koji su ujedno i najveći dioničari Ine.

Predsjednica udruge “Zviždač” Vesna Balenović izrazila je nezadovoljstvo nepoštivanjem pravosudnog sustava Republike Hrvatske od strane Ininih mađarskih partnera.

“To se prvenstveno odnosi na neodazivanja predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija pozivima hrvatskog pravosuđa na suradnju u istražnom postupku i opravdavanje tog čina navodnom zaštitom mađarskih nacionalnih interesa.

Također je potpuno neprihvatljivo izbjegavanje MOL-ovih predstavnika u Ini da se upuste u raspravu sa predstavnicima Vlade RH o pravim međudioničarskim problemima kao što je preraspodjela upravljačkih prava u Ini.

Mađarsko uporno ignoriranje rješavanja problema upravljanja Inom i stalno pozivanje na navodnu zaštitu mađarskih nacionalnih interesa, dovodi hrvatsku komponentu u Ini u neravnopravan i nepovoljan položaj.
Stoga smatramo da je Vladi RH, zbog realne ugroze naših nacionalnih interesa u Ini, preostalo jedino privremeno suspendiranje Dioničarskog ugovora, raspuštanje Upravnog i Nadzornog odbora i uvođenje Prinudne Uprave.
Taj čin samozaštite smatramo jedinom efikasnom i odlučnom mjerom kojom se možemo suprotstaviti obijesnom i nekorektnom ponašanju predstavnika MOL-a u Hrvatskoj.

Ne smijemo zaboraviti da se Ina još uvijek nalazi na hrvatskom teritoriju, a ne na mađarskom, da je kao pravni subjekt registrirana na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a ne u Budimpešti i da mora poslovati u skladu sa hrvatskim zakonima, a ne mađarskim.

Prinudna uprava imala bi mandat vođenja Ine, na podjednaku korist svih vlasnika udjela, do okončanja sudskog postupka koji se vodi na Županijskom sudu, zbog sumnje da je MOL koruptivnim načinom stekao nesrazmjerno velika upravljačka prava u Ini.
Do daljnjega trebalo bi uskratiti i radne dozvole mađarskim predstavnicima u Ini.

Po pravomoćnosti presude upravljačka prava bila bi usklađena sa veličinom vlasničkih udjela i interesima RH, pa bi se u skladu s time oformio adekvatan novi Upravni i Nadzorni odbor Ine.

Pored navedenog hrvatskoj strani neprihvatljivo je:

nepoštivanja preuzetih obveza i dinamika obnove rafinerija u Sisku i Rijeci,
izostanak modernizacije i strategije širenja maloprodajne mreže,
snabdijevanje hrvatskog tržišta uvoznim mađarskim derivatima, umjesto derivatima proizvedenim u hrvatskim rafinerijama,
koruptivni način kojim je MOL preuzeo nesrazmjerno velika upravljačka prava u Ini,
marginaliziranje hrvatskih članova Uprave i prijenos njihovih ovlasti na druge,
progon “zviždača” i prikrivanje tragova kriminalnih radnji prethodnih Uprava.
Uprava Ine na čelu s mađarskim predsjednikom evidentno nastoji Inu pretvoriti u MOL-ovu ekspozituru, te najozbiljnije dovodi u pitanje rast, razvoj i tržišni položaj Ine u regiji, te poslovanje u skladu sa etičkim kodeksom.

Vjerujemo da će Vlada RH već na prvoj sjednici usvojiti predložene mjere kako bi očuvala dignitet, zakonitost i naše temeljne, nacionalne interese u Ini.

Ujedno bi Vlada RH Europi i stranim investitorima poslala jasnu i nedvosmislenu poruku o dosljednom provođenju nulte stope tolerancije na kriminal u Hrvatskoj”, stoji u priopćenju Udruge “Zviždač”.

.

New Report

Close