jeste normalni pa konzum bi propao, lidel kaufland sta bi oni svercari kad bi se poticala domaca proizvodnja , a oni su gazde kakva vlada,
Ovo vrijedi ako si autist i nisi u stanju vidjeti sumu od drveta (drvo = ekonomija).
Kaze ovaj lik da ima recept za posao 100 tisuca ljudi. Imam osjecaj da bi nas ovi recepti apotekara bez diplome jako skupo kostali.
Meni nije jasno kao vi nemozete shvatit osnovni princip ekonomije: bez konkurencije nema rasta produktivnosti. Ekonomski rast je funkcija samo dvije stvari: rasta produktivnosti i rasta populacije. Manje konkurencije = slabljene ekonomije. Inace bi Sjeverna Koreja bila razvijenija nego Njemacka.
*ebes mi sve ako si ti normalan. Ekonomija je Ponzijeva shema, a ako ne znas sta je to, imas Google pa istrazuj. Moras biti *ebeno retardiran da mislis kako je neograniceni rast moguc na ogranicenom planetu.
S wikipedie:
"Ekonomija je znanost koja proučava kako društva koriste oskudne resurse da bi proizvodili dobra i usluge kako bi što bolje zadovoljili svoje potrebe."
Ako ti je potrebno, meditiraj nad ovom recenicom, mozda dodjes do zapanjujucih otkrica.
A ono sto je danas ekonomija zaprove je njena suprotnost:
"Suprotno ekonomija postojala je hrematistika koja je označavala vještinu trgovanja i bogaćenja."
Inace, rast je funkcija i jos jedne varijable, a to je planete Zemlje jerbo resursi ne padaju s *ebenog Marsa. Zato da bi mogao imati produktivnost, moras imati resurse koje izvlacis odnekud. A postoji i jos jedna varijabla, a to je medjuljudski odnosi. Njihovim unistavanjem, pokreces ekonomiju. Meditiraj i nad time.
[/quote]
Ajmo te razvaliti.
1. citiras wiki?
2. Neogranicen rast na ogranicenom planetu: vrlo moguce ( u nekim dalekim finitnim limitima).
Primjer: produktivnost kalorija po čovjeku u zadnjih 10 000 godina. Godina 1: 100 kalorija po čovjeku godina 10 000: 20 000 kalorija po covjeku.
Naravno sve uz istu kolicinu zemlje dok je populacija narasla nemjerljivo.
Tako da ne laprdaj i pozabavi se činjenicama. Molim. Ekonomska funkcija rasta je sastavljena i od funkcije produktivnosti. I da su sve ostale funkcije konstante (nisu funkcije) samo ako ova raste sve raste (cista distributivnost).
Dakle, rast nema kraja posto produktivnost i imaginacija nema kraja.
PS. ako prodju fuzijski reaktori tj ITER otvara se nova stranica civilizacije i po meni putovanja na druge planete.
Citiram koga god ja hocu. A koga ti citiras, one imbecile s kojima su te indoktrinirali (ispirali mozak) tokom studija?
Neki ljudi očigledno ne razumiju da velika većina resursa nije ograničena. Drva ima koliko ima ali elektircne struje ima neograniceno samo ovisi o tehnologiji koliko ćeš ju “turit u žicu”…
Resursi kojima raspolažemo najvećim dijelom ovise o tehnologiji s kojom trenutno raspolažemo… svako novo znanstveno ili tehnološko otkrice donosi bolji i laksi pristup resursima a samim tim se javlja i konstanti ekonomski rast
Resursi nisu samo voda,nafta,drvo i slicne stvari danas je najveći resurs znanje i tehnologija koja je produktog tog znanja
Ekonomska funkcija rasta je sastavljena i od funkcije produktivnosti. I da su sve ostale funkcije konstante (nisu funkcije) samo ako ova raste sve raste (cista distributivnost).
Citiram koga god ja hocu. A koga ti citiras, one imbecile s kojima su te indoktrinirali (ispirali mozak) tokom studija?
[/quote]
Dakle klasicna: puno zuji malo meda daje. Vjerujem da ti je omiljena pjesma “Uvik Kontra”. Kazes, ako nemas sto pametno reci onda bar da je buka i emocija. Odlicno.