IGH (Institut IGH d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska IGH (Institut IGH d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

IGH se trenutno trži ispod vrijednosti materijalne imovine

To što se IGH trži ispod vrijednosti materijalne imovine nije ništa posebno u ovakvom okruženju jer je lista dionica koje se mogu uvrstiti u taj krug postala poduža pa je i izbor velik. Naime, 113. dionica na ZSE se trži ispod vrijednosti materijalne imovine…

[/quote]

Price to Book Ratio ti je odnos trž.cijene dionice i( ukupne imovine – obveze) ili kapitala ako ti je tako lakše računati a ne samo materijalne imovine

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

Hvala, Febo, znam…equity, samo radim 100 stvari odjednom pa sam se zaletio. Naravno.
Samo zašto je Governor naglasio materijalnu imovinu, a ne P/B?

Hvala, Febo, znam…equity, samo radim 100 stvari odjednom pa sam se zaletio. Naravno. Samo zašto je Governor naglasio materijalnu imovinu, a ne P/B?

vjerojatno se zabunio, to i nije neki parametar

vjerojatno se zabunio, to i nije neki parametar

Vjerojatno. Ja u brzini i nisam išao za time jer mi osobno nije poznato da se to uzima kao neki univerzalni čimbenik pa me tvoj komentar zatekao.
Materijalna imovina može biti značajna (u ovom slučaju prema podacima 3Q 477 milijuna kn), ali ako uz to imaš velike dugove, stvari izgledaju drugačije…ako se nije zabunio, volio bih znati zašto je naglasio tu stavku. Governor?

ma u redu je, eto samo sam upozorio..
konkretno kod FI za 3Q08 kod IGH (mislim da isti gledamo)
značajniji je ukupni iznos kratk.imovine i posebno zalihe i potraživanja.
obje stavke bi se po logici stvari u nekom od slijedećih razdoblja trebali pretvoriti u cash na
računu i to je ono što nas zanima više od manje likvidne dugotr.mat.imovine.

Tržišna kapitalizacija IGH je pala ispod 650 milijuna kuna što znači da
mirovinski fondovi više ne smiju kupovati dionice IGH.
To znači da bi eventualno dizanje cijene IGH trebali obaviti OIF-ovi koji nemaju ni za struju i vodu.
A znate za koliko je moraju dignuti da bi mirovinci opet mogli kupovati?
Za 150%.
Kako bi ta činjenica mogla pomoći postojećim dioničarima IGH?
BOJIM SE NIKAKO !!!

Što jest – jest. Tržišna kapitalizacija IGH je trenutačno na 333 milijuna kuna što je značajno manje od 650 milijuna kuna koliki je donji limit prema kojem smiju kupovati mirovinski fondovi. Nije na odmet da pročitamo člank 4. Pravilnika.

[/quote]
Mirovinci ne mogu kupovati IGH kao ni sve ostale građevinare..ovih dana su pustili i končar kao i dalekovod
Pa nisu blesavi da brane cijenu na određenim razinama kada mogu ovakvim načinom ukinuti to pravilo.
To je klasični pritisak i ništa drugo..a kada se sjetim kako je AZ trgovao na IGH-u nije da baš i plačem za njima:)
I opet pitanje za vas dvojicu:zašto baš sada ta priča??Koliko vidimo ta ograničenja postoje već neko vrijeme i prožvakana su već ovdje na forumu davnih dana…
I gdje vam je treći??Da nam da tehničku analizu..obrnuti šampon a objašnjenje FLJUS hehe…
A jeste ekipa.. [bye] [bye]
[/quote]

Kolega lime, a i ostali dioničari IGH, izgleda da Vas nema baš puno koji ste upućeni u materiju oko ulaganja mirovinskih fondova.

Kolega Ententinis i Strawinski, ćini mi se svjesno, neka se ne uvrijede, obmanjuju čitatelje foruma.
Dobro guvernour šta radiš, jel stojiš na braniku domovine ili ne?
Bojim se da ne.

Zašto kažem da mi se čini da svjesno obamnjuju javnost, zato jer prije famoznog 4. članka u istom
PRAVILNIKU O DODATNIM KRITERIJIMA ULAGANJA I INVESTICIJSKIM
OGRANIČENJIMA MIROVINSKIH FONDOVA postoji članak 3. koji glasi:

Članak 3.
(1) U vrijednosne papire izdane od strane dioničkih društava uvrštenih u službenu
kotaciju na burzi u Republici Hrvatskoj
dozvoljeno je uložiti najviše do 30% imovine
mirovinskog fonda.
(2) Ukoliko je više od 3% imovine obveznog mirovinskog fonda uloženo u takve
vrijednosne papire jednog te istog izdavatelja, ukupna vrijednost takvih ulaganja ne
smije prelaziti 15 % imovine obveznog mirovinskog fonda.
(3) Iznimno od prethodnog stavka, dozvoljeno je uložiti do 10% imovine mirovinskog
fonda u takve vrijednosne papire jednog te istog izdavatelja ako ukupna vrijednost
takvih ulaganja ne prelazi 15% imovine mirovinskog fonda, pod uvjetom da ostala
ulaganja iz ove kategorije ne smiju prelaziti više od 3% imovine mirovinskog fonda.

http://www.hanfa.hr/uploads/70-07-1.pdf

Uostalom i ovaj članak 4. je krivi jer je prastar a ispravan glasi uz neke sitne izmjene koje se mogu vidjeti na stranicama Hanfe gore:

(1) U vrijednosne papire izdane od strane dioničkih društava uvrštenih u ostale
kotacije, a izvan službene kotacije na burzi u Republici Hrvatskoj, dozvoljeno je
ulagati:
· u dionice koje u trenutku stjecanja imaju tržišnu kapitalizaciju veću od 750
milijuna kuna. Ukoliko se zbog promjene tržišnih cijena vrijednost tržišne
kapitalizacije dionice spusti ispod vrijednosti od 650 milijuna kuna primijeniti će
se odredbe članka 73. Zakona počevši od datuma nastanka promjene.

Dakle, IGH je u službenoj kotaciji , i mirovinci mogu kupovati nisu time ograničeni, a ovo što prezentiraju kolege Strawinski i Ententinis je ili obmanjivanje ili totalno neznanje.
Nisam dioničar IGH, ali radi istine..

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Ovo što prezentiraju kolege Strawinski i Ententinis je ili obmanjivanje ili totalno neznanje.

Mislim da je ovo prilično uvredljivo. Izgleda da si zaboravio kako te ta ista ekipa višestruko popljuvala kad si postao usporedbu između IGH i Ingre, cijenio sam to što se pojavio barem netko tko si je dao truda da barem nešto pokuša argumentirati i potrkijepiti brojkama…

Još nisam stigao pročitati ovo što si gore postao, samo sam preletio i vidio ovo poboldano, a moj je komentar sljedeći: Je li ja, ili bilo tko drugi, moramo biti savršeno informirani o svemu? Lijepo je kad netko uskoči i ispravi (kao što je to učinio Febo, malo prije), ali iznositi ovakve nistine…razočaran sam, imao sam visoko mišljenje o tebi…hajde, pronađi mi išta konstruktivno kod nickova poput Caccone i njemu sličnih, odvrti malo stranice unazad…gdje su ti likovi (osim Governera), osim što znaju huškati, iznijeli nešto konstruktivno? Više nego očito je da ti likovi imaju više nickova jer nemoguće davati toliki broj jedinica i stotica…

[lol]

Never pay the slightest attention to what a company president ever says about his stock. Bernard Baruch

Ovo što prezentiraju kolege Strawinski i Ententinis je ili obmanjivanje ili totalno neznanje.

Mislim da je ovo prilično uvredljivo. Izgleda da si zaboravio kako te ta ista ekipa višestruko popljuvala kad si postao usporedbu između IGH i Ingre, cijenio sam to što se pojavio barem netko tko si je dao truda da barem nešto pokuša argumentirati i potrkijepiti brojkama…

Još nisam stigao pročitati ovo što si gore postao, samo sam preletio i vidio ovo poboldano, a moj je komentar sljedeći: Je li ja, ili bilo tko drugi, moramo biti savršeno informirani o svemu? Lijepo je kad netko uskoči i ispravi (kao što je to učinio Febo, malo prije), ali iznositi ovakve nistine…razočaran sam, imao sam visoko mišljenje o tebi…hajde, pronađi mi išta konstruktivno kod nickova poput Caccone i njemu sličnih, odvrti malo stranice unazad…gdje su ti likovi (osim Governera), osim što znaju huškati, iznijeli nešto konstruktivno?

[/quote]

Kolega Strawinski nisam pristalica nikakvih klanova niti pripadam bilo kakvom klanu, iako znam da to postoji ovdje na forumu.
Pišem ono što mislim i znam.
Oprosti ako sam Te uvrijedio, ali baš kako si i napisao i ti si mene iznenadio također sam imao visoko mišljenje o tebi, i znam da nisi novi u svemu tome. Zato mi je bilo čudno da si mogao predvidjeti članak tri na koji se odnosi upravo IGH.

Ako je tako kako kažeš, da nisi informiran, onda sorry,stvarno sam pogriješio.
Još mi je čudnije da niti ententinis nije informiran, isto iskusni lisac.
Al OK, moja isprika.
Znam da su me popljuvali oko usporedbe sa Ingrom, ali mislim da je svekolikom čitateljstvu na argumentiran naćin prikazan realna odnos stanja stvari, ja sam njima činjenice i argumente, a oni meni pisali da je sve upitno i sl. formulacije, neka čitatelji sami procjene.

pozdrav

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

[lol]

Ajd sad i Ti malo dodaj ulje na vatru, ako nečeš Ti hoće Febo sigurno.. [wink]

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

ma u redu je, eto samo sam upozorio..
konkretno kod FI za 3Q08 kod IGH (mislim da isti gledamo)
značajniji je ukupni iznos kratk.imovine i posebno zalihe i potraživanja.
obje stavke bi se po logici stvari u nekom od slijedećih razdoblja trebali pretvoriti u cash na
računu i to je ono što nas zanima više od manje likvidne dugotr.mat.imovine.

O toj problematici kod IGH sa kratkoročnom imovinom sam pisao prilikom uspredbe sa Ingrom:

http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=1441&pg=967

pa nadalje par stranica od te.

Isto tako, ovo što je kolega Strawinski spomenuo je taj dio od te stranice pa nadalje, da čitatelji znaju o ćemu raspravljamo.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Ako je tako kako kažeš, da nisi informiran, onda sorry,stvarno sam pogriješio.
Još mi je čudnije da niti ententinis nije informiran, isto iskusni lisac.
Al OK, moja isprika.

Znam da su me popljuvali oko usporedbe sa Ingrom, ali mislim da je svekolikom čitateljstvu na argumentiran naćin prikazan realna odnos stanja stvari, ja sam njima činjenice i argumente, a oni meni pisali da je sve upitno i sl. formulacije, neka čitatelji sami procjene.

Sve ok, Plavi. Ja (za razliku od nekih drugih, od tebe?) nisam profesionalac u ovom poslu i ne mogu se posvetiti ekonomsko-investicijskoj problematici 100%, nisam svemogući i rado prihvaćam sugestije i kritike (ako su argumentirane).

Inače, iskreno, jedan od razloga zašto sam se uopće upustio u avanturu zvanu IGH na ovom topicu je i ta prepiska i nastup (rječnik i ophođenje) između tebe i tzv. klana koju sam imao prigode pročitati.

Kako bilo, oni me nisu uspjeli otjerati, ali uspio si paradoksalno baš ti, čija prepiska je bila povod…laku noć…

New Report

Close