http://www.vecernji.hr/newsroom/economics/3232699/index.do
IGH PRONAŠAO partnera za zračnu luku PLESO
Kad kliknes na zadnji izvjestaj IHG3Q2008 pise da:
– Kapital sa rezervama = 378 mil
– Dugorocne obveze = 207 mil
– Kratkorocne = 641 od cega financijske 341mil
A cash flow … [cry]
Kako ce oni prezivjeti ovu godinu? A sta ako se ova godina protegne na vise godina…
Kad kliknes na zadnji izvjestaj IHG3Q2008 pise da:
– Kapital sa rezervama = 378 mil
– Dugorocne obveze = 207 mil
– Kratkorocne = 641 od cega financijske 341mil
A cash flow … [cry]
Kako ce oni prezivjeti ovu godinu? A sta ako se ova godina protegne na vise godina…
Nekako će preživjeti.
Mali dodatak, kratkoročna imovina kod IGH iznosi 773 mil . kuna.
E sad pazite, kaže jure Radić danas u Večernjem da je Ingra za njega premala , i da ne misle preuzeti Ingru.?
Halo gospon Radić?
Pa naravno da ne mislite preuzeti Ingru, ali samo malo tko je tu manji a tko veći ?
Ajmo sa podacima sa ZSE javno dostupnima:
Prihod IGH 3. Q 2008. 637 mil. kuna
Prihod Ingre 3. Q 2008. 816 mil. kuna
0:1 za Ingru da je veća
Dobit IGH 3. Q 2008. 70 mil. kuna
Dobiti Ingre 3. q 2008 68 mil. kuna
približno isto, ostaje 0:1 za INGRU
Kapital i rezerve IGH 3. Q 2008. 378 mil. kuna
Kapital i rezerve INGRA 3. Q 2008. 652 mil. kuna
0:2 za Ingru da je veća
Ugovoreni poslovi:
iz članka u današnjem Večernjem listu IGH 2 mlrd EUR
INGRA više puta objavljeno preko 3,5 mlrd EUR
0:3 za INGRU!!
DA pogledaqmo, teška su vremena, kakva je struktura kratkoročne zaduženosti,odnosno likvidnost, koja je bitna u ova teška vremena i kratkoročne imovine kako bi se ta ista zaduženost pokrila. RAdi se dakle o zaduženju i imovini koje je sa rokom dospijeća do 1 godine:
IGH :
kratkoroče obveze : 641 mil. kuna
kratkoročna imovina: 773 milijuna kuna
pogledajmo malo strukturu ove kratkoročne imovine, iz razloga, što je i sam Jure Radić naveo, neplačanja kupaca, problematike naplate potraživanja dakle " potraživanja od kupaca " – 229 mil. kuna, tj ukupno čak 30 % ukupne imovine.
Koeficijent tekuće likvidnosti kod IGH – 1,20
INGRA:
kratkoroče obveze : 818 mil. kuna
kratkoročna imovina: 1,2 milijardi kuna
pogledajmo malo strukturu ove kratkoročne imovine, iz razloga što je i sam Jure Radić naveo, neplačanja kupaca, problematike naplate potraživanja dakle " potraživanja od kupaca " – 185 mil. kuna, tj ukupno 15 % ukupne imovine ( za razliku od IGH koji ovu problematičnu stavku ima u iznosi od čak 30 %, duplo više.
Koeficijent tekuće likvidnosti kod INGR – 1,46
Zaključak: i u ovom pogledu apsolutno bolja situacija kod Ingre, kako po samom omjeru tekuće likvidnosti, tako i po strukturi kratkoročne imovine.
Inaće obje tvrtke imaju zadovoljavajući koeficijent tekuće likvidnosti, recimo 2006. godine u projektu za Sapard, prihvatljivo je bilo sudjelovanje svim tvrtkaka koje imaju taj koeficijent veći od 0,9, a inaće se smatra da je preko 1 zadovoljavajuće.
0:4 za Ingru.
Ukupna zaduženost, izračunajmo relevantan koeficijent , koeficijent zaduženosti(ukupne obveze / ukupna imovina ):
IGH: 61 %
INGRA: 66 %
Kad već spominjemo Sparad, kriterij je tu bio ne preko 70 %, obje tvrtke su ok, jer je to i granična brojka inaće.
Neznatno više, ali ipak više,dakle ukupno 1:4 za INGR
Evo malo usporedbe o tome tko je u kakvoj situaciji i tko je veći i jači.
Hoće li isti rezultat biti i u Splitu!???
[rolleyes]
Molim kolege da se suzdrže od svojih infantilnih usporedbi čiji je veći.
Mislim da je to nebitno, osim za duševno stanje njihovih kompleksa. [thumbsup]
Uostalom lako moguće da oba developera prdnu u rosu?
Zagrepcanka ukoliko se ne dobije krediti ili nesto da je normalna drzava moze dovesti IGH u stecaj.
OSim ako ne naplate 340 mil kuna odmah i ne plate svoje dugove.
Neznam, ta Zagrepcanka ih je dosta zeznula pogotovo u ovo vrijeme jer cashflow od projekta se nemoze ocekivati jos minimum 2 godine.
a 45 milja eura treba platiti sada, za par mejseci.
Nevezano koliko je udio IGH a koliko partnera, ako se ne naplate ili ne izdaju dug ili equity ili ne dobiju kredu, moze biti svega.
Ukoliko se ugovor sa gradom bude postovao, naravno…
MOguce je da oba dva developera imaju velike probleme.
Jer su jako povezani preko Arene-Zagrepcanke, a grad nema love.
JAko jako zamrsena situacija.
Ako bilo tko od njih (grad-IGH-Ingra) dobije kredit biti ce dobro, ukoliko ne, neznam.
Ili mogu sve kao pravi hrvati prebiti preko HEP-a, to uvijek prolazi
Molim kolege da se suzdrže od svojih infantilnih usporedbi čiji je veći.
Mislim da je to nebitno, osim za duševno stanje njihovih kompleksa. [thumbsup]
Mislim da je iz ovoga vidljivo da je moj veći.
Moj biceps je najveći.
Mislim da je biceps irelevantan u ovim stvarima o kojima je Merlin načeo temu, nastavno na INGRU i IGH.
Isto tako mislim da je tu stvar u debljini više, a ne u samoj veličini.
Suprotno učestalom mišljenju bojim se da je debljina ovoga što je Merlin spomenuo također bitnija nego veličina.
Razlika je jedino u tome da se jedno može istrenirati, a drugo je bogom dano.
Bitna je naravno i postojanost, a tu isto mislim da moj pulen odlično stoji.
Pa pogledajmo samo reference kakve ima, i koliko dugo već.
Razlika je jedino u tome da se jedno može istrenirati, a drugo je bogom dano.
Kolega Plavi, varaš se jako. Moš ti trenirat kolko hoćeš, samo je jedan šampion. Za ovo drugo se slažem.
Glede Ingre i IGH, ponašanje cijene na burzi govori o trenutnoj percepciji oba pulena. A po tome se Ingra trenutno drži bolje. Nema potrebe za stezanjem bicepsa.
Vezano uz diskusiju s prethodne strane : ciji je veci i sl… Nemam pojma cega je INGR napucala u imovinu ali je sigurno i za nju i za IGH da ce sve osim casha morati revalorizirati jedan dan na dolje. U stvari to im danas ne vrijedi toliko.
Nema casha. On je najbitniji danas. A gdje je 2010 ili 11? Jel netko ocekuje da ce se kreditne orgije iz proslosti mozda ponoviti za godinu – dvije [bye]
http://www.javno.com/hr/profit/clanak.php?id=231773
KOJI će vjetrovi u leđa IGH zapuhat