RDG je lijepo u plusu, ali uzmite u obzir napomenu uprave da kasne mjesec dana s plaćanjem prve rate glavnice iz predstečajne.
Pod hitno im treba neko financiranje na srednji/duži rok kako bi riješili PSN koja njima tek kreće za ozbiljno. Bez toga nema šasne da to izvuku iz redovnog poslovanja, nedavno je između redaka i Paladino slično rekao u intervjuu. Naravno, to rješenje sa sobom nosi minus u vidu novih kamata i financijskih rashoda koji će dodatno utjecati na smanjenje profitabilnosti.
S obzirom na negativni kapital teško će im proći novo zaduženje kod banka. Kao jedine prave alternative izgledaju mi dokapitalizacija ili dogovor s dijelom vjerovnika o unosu potraživanja u kapital.
igh se snažno budi iz građevinskog zimskog sna koji je trajao godinama
bravo
čekamo da i ostali počnu isporučivati kak’ se šika do kraja godine.
ovdje je smjer prilično jasno zacrtan ako ga se želi vidjeti.
ako ne nije problem,budućnost je tek počela
🙂
Pod hitno im treba neko financiranje na srednji/duži rok kako bi riješili PSN koja njima tek kreće za ozbiljno. Bez toga nema šasne da to izvuku iz redovnog poslovanja, nedavno je između redaka i Paladino slično rekao u intervjuu. Naravno, to rješenje sa sobom nosi minus u vidu novih kamata i financijskih rashoda koji će dodatno utjecati na smanjenje profitabilnosti.
Ne treba im nikakvo dodatno niti novo financiranje jer će se sve očito riješiti iz redovnog poslovanja. To je Paladina rekao. Vrlo je jasno rekao da za ovu godinu imaju stvoriti 34 milijuna, kao i za slijedeću, a potom 19 milijuna, a iza toga zanamarivi kikiriki. I to je uglavnom to što se tiče ozbiljnog dugovanja prema vjerovnicima. A financijski rezultati iz redovnog poslovanja će to pokriti. Posla se ima i bit će ga. Priča je tek krenula. Intervju odiše optimizmom i nigdje čak i između redaka nije dao niti naslutiti da će im trebati kakva dodatna zaduživanja.
Poslovanje, financijski položaj, obaveze – sve je u dobroj ravnoteži.
S obzirom na negativni kapital teško će im proći novo zaduženje kod banka. Kao jedine prave alternative izgledaju mi dokapitalizacija ili dogovor s dijelom vjerovnika o unosu potraživanja u kapital.
Pročitati intervju, pročitati zadnje FI i doći do ovakvog zaključka. Ma bravo!
Iz razgovora za Poslovni:
“Rezultat naše izvozne orijentacije je rast prihoda u prvom kvartalu od 30%, zatim 6,5 mil. kuna iznosi EBITDA, što je nešto iznad budžetiranog za 2017., obzirom na to da planirana EBITDA za ovu godinu iznosi 25 mil. kuna.”
“No, ove godine počinje obveza vraćanja glavnice. Riječ je o našim obvezama iz PSN, po 34 mil. kuna godišnje za 2017. i 2018.”
“Radimo na dodatnom financijskom restrukturiranju i moram priznati da sam u ovom trenutku vrlo optimističan u pogledu ishoda. No, još ne mogu iznijeti pojedinosti.”
Rekao je da su za ovu godinu planirali ostvariti EBITDA od 25 mil. kn i da moraju vratiti 34 mil. kn po obvezama iz PSN. Znači i da im cijeli EBITDA ode na otplaćivanje obveza iz PSN opet nemaju dovoljno sredstava za pokriti ih iz redovnog poslovanja. Sam Paladina je tada rekao da im treba financijsko restrukturiranje i danas u izvještaju kaže da kasne s otplaćivanjem mjesec dana te ulažu maksimalne napore u reguliranje odnosa s vjerovnicima.
Moram malo proučiti izvještaj, ali ovako na prvu – definitvno ohrabruje činjenica da je dobit na polugodištu 12 miliona kuna. Godišnje bi to bilo 24 miliona.
Ako se ne varam, max dobitak koji je imao igh 2007 ili 2008 je bila 70 miliona kuna.
Dakle, na 1/3 smo od max dobiti.
Da nema predstečajne, cijena bi bila oko 4000-5000 kn.
Ohoho
Evo nam dobrih vijesti
http://www.moj-posao.net/Posao/336285/Mladji-suradnik-za-nadzor-mz/
ima ih još…
Iz razgovora za Poslovni:
"Rezultat naše izvozne orijentacije je rast prihoda u prvom kvartalu od 30%, zatim 6,5 mil. kuna iznosi EBITDA, što je nešto iznad budžetiranog za 2017., obzirom na to da planirana EBITDA za ovu godinu iznosi 25 mil. kuna."
"No, ove godine počinje obveza vraćanja glavnice. Riječ je o našim obvezama iz PSN, po 34 mil. kuna godišnje za 2017. i 2018."
"Radimo na dodatnom financijskom restrukturiranju i moram priznati da sam u ovom trenutku vrlo optimističan u pogledu ishoda. No, još ne mogu iznijeti pojedinosti."
Rekao je da su za ovu godinu planirali ostvariti EBITDA od 25 mil. kn i da moraju vratiti 34 mil. kn po obvezama iz PSN. Znači i da im cijeli EBITDA ode na otplaćivanje obveza iz PSN opet nemaju dovoljno sredstava za pokriti ih iz redovnog poslovanja. Sam Paladina je tada rekao da im treba financijsko restrukturiranje i danas u izvještaju kaže da kasne s otplaćivanjem mjesec dana te ulažu maksimalne napore u reguliranje odnosa s vjerovnicima.
Financijsko restrukturiranje znači nešto bitno drugačije od dodatnog kreditnog zaduživanja ili dokapitaliziranja. S obzirom da je najveći vjerovnik Zaba, bude li potrebe, a izvjesno je da ne bude, lako se stvari reprogramiraju na potrebno neko kraće razdoblje. Ovih 25 milijuna do kraja godine je projicirano očekivanje na temelju ugovorenih poslova. A moguće je da će biti i veće sa novim ugovorenim poslovima do kraja godine.
Uglavnom, na kraju ove godine (a to je faktički preksutra) sve će biti jasnije. A ja sam optimističan kao i Paladina koji sigurno bolje zna od sviju nas zašto bi trebao biti.