Krenulo je žestoko. U prvih pola sata već 920 kuna prometa. Ma tko li se to toliko istresao?
Krenulo je žestoko. U prvih pola sata već 920 kuna prometa. Ma tko li se to toliko istresao?
Da, uistinu “panika” kod svih sto posjeduju ovu donicu 🙂 Pa uasto se nije okrenio daleko bijesniji promet ako je ovo “srot” koji ide u “povijest”. Nazalost svacija psiha ne moze podnijeti razne situacije vezano za dionicarske amplitude jer kako bi fino bilo da dionica koja se posjeduje samo fino raste ne iz dana u dan, nego iz sata u sat, ali toga nema. Umjesto tih iluzija, samo zelim iskazati da podrzavam svakoga tko ima forcu u gavi pa da pusti vrijeme da ucini svoje a na kraju balade vidjeti cemo tko je bio na pravom mjestu. Zivili.
Očito će banke ovdje platiti svoju nezasitnu glad za mahnitim davanjem kredita uz masne kamate. Došlo je vrijeme da se i oni malo iskonsolidiraju. Uz gubitke, naravno. Ali neka ih. Ionako su se natukli para u proteklom radoblju “debelih krava”.
19.6.2013 15:19:00 | Autor/Izvor: Ratko Bošković (Presscut.hr)
Predstečajna katarza Instituta IGH fascinantna je iz najmanje dva krupna razloga. Prvi je da pokazuje kako se percepcija poduzetništva u financijskoj panici i produljenoj krizi preokreće naglavačke. Drugi je da demonstrira kako iz ekonomske krize koju prouzroči financijska panika nema izlaza bez intervencije centralne banke.
Među razlozima za potrebom restrukturiranja, uz općeniti pad potražnje u građevinarstvu navode se i neselektivne odluke prilikom ulaganja u nekretninske projekte, a koje nisu pratile analitičke studije isplativosti te investiranje u djelatnosti koje nisu povezane s temeljnim poslovanjem (npr. u turizam).
A ti nekretninski projekti su gradnja centra Črnomerec skupa s Nikicom Valentićem, zatim Šolta, Radeljević u Dubrovniku, Nada Dimić u Zagrebu i drugi. Do izbijanja svjetske, pa i Hrvatske financijske krize, investicije su bile najpoželjnija stvar; nikad ih dovoljno, sa stopama rasta nitko zadovoljan. Sad odjednom ne valjaju ako su bile usmjerene u turizam (izvoz!), umjesto u temeljnu djelatnost.
Institut IGH će uspjeti restrukturirati svoj dug, ali to će samo značiti da će sada banke, umjesto povrata krupnih kredita i kamate, dobiti nekretnine koje IGH sada nema kome prodati.
Onda će banke biti prisiljene prodavati te nekretnine za umanjenu cijenu početne vrijednosti. A dvije-tri godine zastoja bankovnog kreditnog biznisa i gubitak investicije znači da je obrtanje novca paralizirano, a kreditna multiplikacija zaustavljena i vraćena unatrag.
Bitno je da se IGH “razriješi”, a za banke nema brige. Njima je to ionako sitna igra. To su njima ustvari sitni gubici. Puni su pustih milijardi. Za njih se i njihov business najmanje trebamo brinuti. Uostalom, ionako su objekte pri davanju kredita uzimali pod hipoteku. Pa neka im sada.
Ministrica Pusić je ponovila da je predstudija izvodljivosti uzimala u obzir 11 mogućih rješenja za povezivanje hrvatskog teritorija, koji je prekinut u području Neuma, te da su u prvom nacrtu dvije varijante mosta (viseći i na stupovima) koji bi povezao kopno s poluotokom Pelješcem, ocijenjene kao najprihvatljivije rješenje.
Ministrica Pusić je ponovila da je predstudija izvodljivosti uzimala u obzir 11 mogućih rješenja za povezivanje hrvatskog teritorija, koji je prekinut u području Neuma, te da su u prvom nacrtu dvije varijante mosta (viseći i na stupovima) koji bi povezao kopno s poluotokom Pelješcem, ocijenjene kao najprihvatljivije rješenje.
http://www.jutarnji.hr/europa-ce-nam-18–kolovoza-reci-kakav-peljeski-most-zeli-platiti-najbolje-ocijenjene-verzija-sa-stupovima-i-viseci-most/1109794/
I ovi sa zebnjom čekaju svoj dio "kolača". Ima ih ko "zečeva"! Nadiru!
Kolega,pa ja za razliku od vas imam 500 kom. s prosjekom od 500 kn I to mi je bio cilj.I uopce ne pratim ove vase panicne attachmente.Pa zasto to vi tako brizno pratite kada je ovo smece od dionice. Moj sljedeci cilj je imati 760 kom po 350 kn..a Vi?
Kolega,pa ja za razliku od vas imam 500 kom. s prosjekom od 500 kn I to mi je bio cilj.I uopce ne pratim ove vase panicne attachmente.Pa zasto to vi tako brizno pratite kada je ovo smece od dionice. Moj sljedeci cilj je imati 760 kom po 350 kn..a Vi?
[/quote]
Čemu panika, pa to su samo potencijalni “udarači po bidu”. Što ih više bude, možda se i Vaš prosjek popravi.
@ banana, ZMAJKI
Bilo bi zanimljivo vidjeti koji je vaš prosjek u Ingri. MiaIII je u IGH mila majka za ono što vas dvojicu mori u Ingri.
Ovaj Pelješki most koji će isfinancirati EU i koji spominje Pusić donijet će IGH-u mnogo dobra. Pa i dioničarima. Dvojbe nema. Samo još malo strpljenja.
@ banana, ZMAJKI
Bilo bi zanimljivo vidjeti koji je vaš prosjek u Ingri. MiaIII je u IGH mila majka za ono što vas dvojicu mori u Ingri.
Ovaj Pelješki most koji će isfinancirati EU i koji spominje Pusić donijet će IGH-u mnogo dobra. Pa i dioničarima. Dvojbe nema. Samo još malo strpljenja.
Vaš link …