I ako sve uspije u idealnom scenariju; upis dionica, dokapitalizacija, otplata duga na x godina bez novih kamata, IGH nastavlja s teretom koji ne može nositi na leđima. Više mu nitko neće davati unosne poslove na kojima je poletio. Prihodi padaju. Ne budite naivni. Oni koji upišu dionice na ime duga prodat će ih brzinom svjetla. Uz IGH ih sigurno ne vežu lijepe uspomene. Na kraju to će jedino i ostati uspomena. Srećom one loše s vremenom se zaborave. Ima i drugih prilika ova je za b*****. Na kraju ne mislim dokupljivati ako nekog zanima.
@ banana
Evo, slažem se, neka padne ispod 200 kn kako bi i ti mogao (napokon) prodati Ingru i ovdje ući, pa da smo mirni od tvojih negativnih postova.
Ingru ću prodati kada bude omjer 1:1 i možda onda kupiti nešto IGH-a. LP!
Svježe tri milijarde eura se smježe ovoj našoj državici. Mogu se recimo uložiti u nastavak izgradnje auto cesta po Hrvatskoj koje su započete, a nisu dovršene. Prilika za IGH.
http://www.vecernji.hr/biznis/ekskluzivno-autoceste-idu-koncesiju-50-god-3-mlrd-clanak-566972
"I Crna Gora želi koncesijski model za autoceste, ali gradio bi ih koncesionar. Projekt je vrijedan 2,7 milijardi eura, a kandidati su i hrvatske tvrtke"
Vizionar banana je dobro uočio da priča u Crnoj Gori još nije gotova.
Sramota idemo dalje s prožvakanim lažima.[emo_bijesan]
Od tih 1,75 milijardi kuna trećina ili barem četvrtina ide u otpis kao tkz. “loši krediti”, trećina ili barem četvrtina se prebija sa IGH-ovim dužnicima (država i drugi), nešto će se pokriti prodajom projekata, nešto će se prolongirati na dugoročniju otplatu, nešto će se otplatiti budućim zaradama, nešto će ovako, nešto će onako.
Nešto će se dati dionica kao kompenzacija. Riješit će se sve, pomalo.
Med i mlijeko. Uskoro.
Ali ipak priznajem (jer ja sam pošten) da ukoliko do kraja godine ne bude objave kakvih novih većih poslova i moj bi optimizam mogao možda splasnuti. Ne puno, ali ipak. Uvijek ostaju poslovi nadzora i manji projekti po Hrvatskoj.
Inače dokapitalizacija mora ići minimalno po nominali tako da je smanjivanje temeljnog kapitala jedina opcija. Tko bi to dokapitalizirao na 400 kuna kad zna da će na burzi vjerovnici uskoro ponuditi jeftinije dionice – i to u ogromnim količinama. Nakon tog spuštanja netko bi se trebao odazvati pozivu Uprave i dat im novac???? Ponavljam, ne budite naivni. Sadašnja Uprava ne zaslužuje novu priliku.
Institut IGH predao je zahtjev za pokretanje postupka predstečajne nagodbe 17. svibnja, a tada su iz te tvrtke izvijestili kako je zahtjev predan nakon ‘preliminarnih dogovora s najvećim vjerovnicima’, te da im je namjera ‘taj postupak dovršiti u što kraćem roku te u cijelosti restrukturirani i kapitalno ojačani nastaviti poslovanje’.
Tada su objavili i kako su proteklih mjeseci intenzivno usuglašavali s najvećim vjerovnicima, primarno poslovnim bankama, optimalni model financijskog restrukturiranja te na kraju, uz podršku najvećih vjerovnika, a slijedom ispunjenja zakonskih uvjeta, donijeli odluku o pokretanju postupka predstečajne nagodbe.
Vaš link …
@Mcinha
Pa naravno da imaju podršku najvećih vjerovnika – oni ovdje spašavaju golu kožu, ako se uopće još može što spasiti. Koliko su banke na našim građevincima spržile novaca poziv je na alarm. Kad bi očistile bilance Cipar bi za nas bio mala beba. Hrvatski bankarski sustav je čisti perpetuum mobile; 5 godina pada sve što može padati, a one i dalje zarađuju 🙂
sharky2
Opće ne želim ulaziti u analize, meni je jedino bitno da najveći vjerovnici podržavaju plan pa će PSN uspjeti, da se dug prebija po nominali od 400, tako da je trenutna cijena jako dobar ulaz.
Uskoro bi mogle biti jako dobre vijesti što bi dionicu moglo još znatnije odljepiti s ovih razina, ali o tom potom
@ sharky
Od kuda ti ideja kao gotova činjenica da će vjerovnici koji dobiju dionice po 400 kuna, odmah iste ići prodavati po bitnije nižim cjenama? Zvuči kao zlonamjerno
osmišljavanje crnijeg scenarija. Vidiš, ja mislim da će oni te dionice držati jer su ušli (dobavljači) u suvlasništvo firme s kojim su do sada poslovali. A kada posluješ sa firmom u kojoj si dijelom i suvlasnik, posluješ revnije, kvalitetnije i bolje. A to je svakako plus.
Ovdje je očito sve već dogovoreno, sve se zna, tko kome, što i koliko. Ostaje samo uhvatiti kakav posao izvan Hrvatske i tada na zse nema dionice sa boljom perspektivom rasta za neko naredno razdoblje.
oni ovdje prebijaju dio duga i to promptno igrom najbržeg prsta jer ni oni novaca nemaju. Što misliš koliko će cijeniti te dionice? Oni bolje poznaju situaciju od tebe. Pitaj nekog vjerovnika imaš ih na desetine. Njihovi brojevi su u imenicima. Možda kupiš od nekog pravo na upis dužničkih dionica za 1/4 cijene. Koliko je to 100kn ili? Oni koji toliko vjeruju u IGH sad se mogu nakrcati koliko žele.