Zagreb, travanj 2013. godine
UPRAVLJANJE RIZICIMA
Pored već naznačenih rizika u bilješkama uz temeljna financijska izvješća, uprava društva
izvješćuje i o slijedećim rizicima:
1. Geotehnika-Inženjering d.o.o. u predstečajnoj je nagodbi od dana 26.03.2013.
temeljem rješenja Klasa: UP-I/11/07/12-01/1087, Ur. broj: 04-06-13-1087-27, uz
napomenu da je vrijednost financijske imovine, u naravi 100% poslovnih udjela u
društvu Geotehnika-inženjering d.o.o., u cijelosti vrijednosno usklađena.
2. SPORTSKI GRAD TPN d.o.o podnio je zahtjev za otvaranje postupka predstečajne
nagodbe te je vrijednost financijske imovine, u naravi 40 % poslovnih udjela u
društvu, u cijelosti vrijednosno usklađena jednako kao i potraživanja društva po
osnovi danih zajmova u iznosu od 30,40 mln kn, kamata po istom u iznosu od 11,16
mln kn, te potraživanja za izvršene usluge u iznosu od 475 tisuća kn. Društvo je
izdalo još uvijek važeću korporativnu garanciju izdanu prema Zagrebačkoj banci d.d.
a za obveze društva SPORTSKI GRAD TPN d.o.o. u iznosu od 1,60 mln EUR.
3. INSTITUT IGH d.d. vanbilančni je sudužnik po osnovi kreditnih plasmana i garancija
društvima CENTAR BUNDEK d.o.o. i CENTAR GRADSKI PODRUM d.o.o. u kojima je
član, u iznosu od 424,48 mln kn za CENTAR BUNDEK d.o.o. i iznosu od 419,49 mln kn
za CENTAR GRADSKI PODRUM d.o.o., na dan 31.12.2012. Aktivacija predmetnih
sudužništava, uzimajući u obzir postupke predstečajnih nagodbi u tijeku društava
KONSTRUKTOR-INŽENJERING d.o.o. i STIPIĆ GRUPA d.o.o., ovisi isključivo o
uspješnom dovršetku i komercijalizaciji predmetnih investicijskih projekata te
mogućnosti podmirenja kreditnih obveza prema kreditorima. INSTITUT IGH d.d.
također je i sudužnik za plasmane dane društvima u njegovom 100% vlasništvu i to
društvu INCRO d.o.o. za iznos od 15,66 mln kn, društvu MARTERRA d.o.o. u iznosu
od 7,92 mln kn i društvu GEOTEHNIKA INŽENJERING d.o.o. u iznosu od 17,08 mln kn
po osnovi kredita , platežnih garancija i financijskog leasinga.
4. Pored navedenog u točki 3., kumulativni iznos činidbenih garancija i garancija za
dobro izvršenje posla na dan 31.12.2012. iznosio je 96,0 mln kn kuna.
5. Ističemo kako su u odnosu na privremena i nerevidirana financijska izvješća za
poslovnu godinu 2012. tijekom postupka revidiranja financijskih izvješća izvršene
korekcije prihoda i rashoda koje su rezultirale povećanjem gubitka 72,08 mln kn.
Navedeno povećanje gubitka posljedica je smanjenja ukupnih prihoda za 23,87 mln
kn i povećanja ukupnih rashoda za 49,07 mln kn.
Smanjenje ukupnih prihoda posljedica je ukidanja obračunatih prihoda za 2012.
godinu u ukupnom iznosu od 15,95 mln kn (Hrvatske autoceste d.o.o. i Hrvatske
ceste d.o.o.) premda uprava poduzima sve potrebite radnje kako bi predmetne
prihode usuglasila i naplatila te netiranja dobitaka iz povećanja fer vrijednosti
nekretnina (projekata) u Velikoj Kopanici i Sisku (kumulativno 25,76 mln kn) i
gubitaka iz smanjenja fer vrijednosti nekretnina (projekata) u Galižani i Šolti
(kumulativno 19,07 mln kn).
Povećanje ukupnih rashoda najvećim dijelom rezultat je dodatnih vrijednosnih
usklađenja (53,46 mln kn), ukidanja obračunatih prihoda godina koje su prethodile
KONSOLIDIRANO GODIŠNJE IZVJEŠĆE ZA 2012. GODINU
40
2012. godini (14,45 mln kn) i dodatnih rezerviranja za sudske sporove i neiskorištene
godišnje odmore (15,54 mln kn) te s druge strane netiranja gubitaka od smanjenja
fer vrijednosti nekretnina (-19,07 mln kn) i ukidanja vrijednosnih usklađenja (-18,86
mln kn).
Dodatna vrijednosna usklađenja odnose se na usklađenje danih kratkoročnih i
dugoročnih pozajmica ovisnom društvu Incro d.o.o., u naravi vlasnik udjela u
projektima Forum Centar d.o.o. i Centar Bundek d.o.o (22,28 mln kn), vrijednosti
udjela u IGH Turizmu d.o.o. koji je u naravi Grand hotel Orebić (30,24 mln kn) i
ulaganja u investicijskom fondu Nexus (0,95 mln kn). Razvidno je iz navedenog kako
se glavnina dodatno obračunatih rashoda odnosi na vrijednosna usklađena imovine i
to primarno one vezane uz investicijske projekte a kao posljedica općeg stanja na
tržištu nekretnina.
6. Naplata potraživanja od društva ČRNOMEREC CENTAR i NIVA INŽENJERING ovisi o
implementaciji Sporazuma od 05. lipnja 2012. godine zaključenog između NIVA
INŽENJERING d.d., Črnomerec centar d.o.o. i INSTITUTA IGH d.d. a temeljem kojeg
bi predmetni dug trebao biti podmiren na način da za predmetno potraživanje i 20%
postojećeg udjela u društvu ČRNOMEREC CENTAR d.o.o. INSTITUT IGH d.d. dobije u
vlasništvo 100% udjela u društvu NOVI ČRNOMEREC CENTAR d.o.o. u čijem kapitalu
će se nalaziti čestice 5343/1 k.o. Grad Zagreb a koje po važećem UPU pravomoćnu
lokacijsku dozvolu Klasa UP/I-350-05/2012-01/160, urbroj: 251—13-21/109-2012-17
izdana od Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo,
komunalne poslove i promet dana 30. travnja 2012 omogućuju gradnju 52300 BRP-a
te isključivo hipoteka PRIVREDNE BANKE ZAGREB d.d. po osnovi kredita brojne
oznake 5110163258. U smislu parcelacije i upisa u gruntovnicu trenutno je
sprovedeno formiranje zk.čestice broj 5343/1 površine 14201 m2 i zk. čestice br.
5338/5 površine 1040 m2, no sukladno Sporazumu zk. čestica broj 5338/5 treba se
pripojiti zk. čestici broj 5343/1 i u konačnici zk.čestica broj 5343/1 imati površinu
od 15241m2, te se čeka skidanje hipoteka upisanih u korist Zagorje Tehnobeton
d.d. zaprimljenih pod Z-42572/10 i Z-42573/10 sukladno sporazumu, te unosi te
čestice u novo društvo NOVI ČRNOMEREC CENTAR d.o.o. kao preduvjet transakcije.
7. Ročnost duga prema financijskim institucijama te dospijeća istih tijekom 2013.
godine nameću rizik trenutne nelikvidnosti u slučaju da neka od financijskih
institucija odluči ne refinancirati postojeće plasmane. Društvo nije u mogućnosti
podmiriti kratkoročne financijske obveze prema poslovnim bankama iz redovitog
poslovanja, bez uspješne realizacije prodaje imovine u vlasništvu društva. Takvo
jednokratno dospijeće i inzistiranje na podmirenju dospjelih obveza može rezultirati
blokadom računa društva i nastupom trajnije nelikvidnosti, a tada i potencijalno
podnošenjem zahtjeva za otvaranje predstečajne nagodbe u slučaju nemogućnosti
postizanja nagodbe s vjerovnicima van navedenog postupka predstečajne nagodbe.
8. Opći rizik likvidnosti je evidentan obzirom na kontinuirano smanjenje novčanog
tijeka u posljednje tri poslovne godine te iznimno otežane gospodarske uvjete i
okruženje unutar kojeg društvo posluje. Obveze prema dobavljačima i financijskom
sektoru te uredno podmirenje istih direktno ovise o mogućnosti društva da se
KONSOLIDIRANO GODIŠNJE IZVJEŠĆE ZA 2012. GODINU
41
dezinvestira u što je kraćem mogućem roku obzirom da iz redovnog poslovanja,
premda pozitivnog u smislu EBITDA-e, nije u mogućnosti redovito podmirivati sve
obveze u dospijeću. U slučaju aktiviranja mehanizama osiguranja vjerovnika a u
trenutku jednokratnog dospijeća kratkoročnih obveza društva, društvo ne bi bilo u
mogućnosti podmiriti predmetne obveze, poslovni računi društva bi završili u
blokadi, društvo u trajnijoj nelikvidnosti te bi bilo prisiljeno ići u nagodbu s
vjerovnicima bilo putem instituta predstečajne nagodbe ili pak direktne nagodbe i
dogovora van navedenog zakonskog okvira.
9. Aktivacija založnih prava založnih vjerovnika može rezultirati dodatnim umanjenjem
imovine neovisno o vrijednosnim usklađenjima sprovedenim na dan 31.12.2012. te
revidiranim od strane KPMG Croatia d.o.o.
Ja samo znam da nikad nitko nije izgubio dok isto nije prodao po manjoj cijeni nego kaj je kupio-jednostavno.
A onaj što je kupio po 16.000 i još nije prodao?
Ja samo znam da nikad nitko nije izgubio dok isto nije prodao po manjoj cijeni nego kaj je kupio-jednostavno.
A onaj što je kupio po 16.000 i još nije prodao?
[/quote]
Mora da je jako sretan a i ovi što crtkaju danima i nalaze nove potpore mora da su isto sretni a vidi se da imaju i znanje.
U revijalnom tonu nastavljamo.
Zagrebačka banka prodaje i Raiffeisen prodala.
Sto znaci kada najveći vjerovnici prodavaju dionice?
Imaju info i izlaze da se spase.
Dokaz
http://www.mojedionice.com/trg/IzvDionicariPromjene.aspx?sifSim=IGH-R-A
Njima je ovo dobra cijena za izlazak, a vama dobra za ulazak. Tko grijesi? Vi ili oni koji imaju info o dokapu
Strašna analiza g.Kerub-Jure kupi 500 dionica po 760 kuna,g.Mezhibovski i g.Čović ulože svojih 9 miliona eura po cijeni od 760 i sve uz diskont 24%,pa im je u interesu ova mizerija od cijene.Dajte se uozbiljite,a to koliko ja imam dionica nije vaš problem,a koje ste novce popušili ili ne nije ničiji problem osim vaš,pa ga ovdje netrebate ni iznositi,a ako ga iznosite stavite dokument o gubitku,dobitku ill..[emo_smijesak].Ja samo znam da nikad nitko nije izgubio dok isto nije prodao po manjoj cijeni nego kaj je kupio-jednostavno.
Kolega branitelj Vi još ne shvaćate elementarne osnove trgovanja i formiranja cijene dionica u predstečajnoj nagodbi. Ovdje će najveći vjerovnici odrediti buduću cijenu, to ne ovisi ni o Vama, ni o meni, ni o Jurinom ulazu od 760 kuna, ni o “pijanom” Rusu. Mogli su je oni plaćati i po 10 tisuća komad, kao da vjerovnike to puno zanima. Ako cijena ne bude manja od 100 kuna nakon svih prebijanja i poravnanja, možete se udarati nogom u g….u od sreće već unaprijed. Ako IGH preživi sve ovo, bit će vlasnička struktura razvodnjena kao Dunav poslije naglog topljenja snijega u proljeće, a od gomile papirića će te moći praviti dječije “aviončiće”,
Zanimljivo je pogledati na tražilici, manipulator dva sa 162 i 218 dionica,stalnom promjenom cjenovnih pozicija, ljudima uzimaju po ovim mizernim cijenama.[emo_mrgud]
Ja samo znam čim mi dionica padne 10% ona ide van bez obzira na (virtualne)poslove,tu ne mislim sam na IGH.
Inverter_tehnička analiza o otporu na 230′ kn probijena.
Slijedeća obrana samo psihološke naravi.Recimo 200.I ako se tu zadrži biti će vrlo dobro.Donja blokada 198,22,a ako se to probije probije jazovka bez dna otvorena.
Samo osvajanje Rusije ili neka pozitivna informacija može zaustaviti pad.
Loše,vrlo loše,a volio bih da se nama realistima,a vi nas nazivate hrvatskim
izdajnicima i sadistima koji uživaju u tuđim gubicima.Pa tako mogu razmišljati samo budale.Moj interes je da svi zarađuju jer tada i ja imam više šanse na zaradu.
Ipak cijena buduće dokapitalizacije,kao i broj novih dionica će odrediti buduću
cijenu.Približavamo se granici od 200.Da li je to prilika za trejderski ulazak
donesite odluku sami.
U IGH loše vrijeme sa jačim pogoršanjem do kraja sedmice!!!!!!!
Opet nešto loše se sprema na IGHauuuu
[emo_ooooo]
Strašna analiza g.Kerub-Jure kupi 500 dionica po 760 kuna,g.Mezhibovski i g.Čović ulože svojih 9 miliona eura po cijeni od 760 i sve uz diskont 24%,pa im je u interesu ova mizerija od cijene.Dajte se uozbiljite,a to koliko ja imam dionica nije vaš problem,a koje ste novce popušili ili ne nije ničiji problem osim vaš,pa ga ovdje netrebate ni iznositi,a ako ga iznosite stavite dokument o gubitku,dobitku ill..[emo_smijesak].Ja samo znam da nikad nitko nije izgubio dok isto nije prodao po manjoj cijeni nego kaj je kupio-jednostavno.
Igh vridi ili ne vridi ….njihovih 500 milijuna kuna ugovorenih poslova mogu doniti 50 milijuna profita …. radi se o prodaji znanja a ne željeza i cimenta ….ne vjerujem u razvodnjavanje jer igh-u treba 2-3 velika dioničara koji će preuzeti kontrola nad firmom a to je u interesu i vjerovnicima ….tako da tvoja teorija ne drži vodu ….tvoje prognoze su vidljive na ingri
Kolega branitelj Vi još ne shvaćate elementarne osnove trgovanja i formiranja cijene dionica u predstečajnoj nagodbi. Ovdje će najveći vjerovnici odrediti buduću cijenu, to ne ovisi ni o Vama, ni o meni, ni o Jurinom ulazu od 760 kuna, ni o "pijanom" Rusu. Mogli su je oni plaćati i po 10 tisuća komad, kao da vjerovnike to puno zanima. Ako cijena ne bude manja od 100 kuna nakon svih prebijanja i poravnanja, možete se udarati nogom u g….u od sreće već unaprijed. Ako IGH preživi sve ovo, bit će vlasnička struktura razvodnjena kao Dunav poslije naglog topljenja snijega u proljeće, a od gomile papirića će te moći praviti dječije "aviončiće",
[/quote]
Jure misli da zna šta radi ali se gadno vara. Zaboravio je da se stravično zlo vraća još većim zlom. Ima zta primjer Ingru.
To je igra u kojoj na kraju svi gube, neki novac a neki novac, dušu i sav smisao svog postojanja.
Strašno mi je žao prije svega svih predivnih radnika u Igh i svih nas poštenih dioničara i sitnih špekulanata.
Postoje stvari koje se ne mogu zaustavit kad krenu sve dok se ne plati najveća cijena.
Zlo je jedna od njih.
@ kerub
Ha-ha! Zaigrao se u svojim razmišljanjima o zlu i dobru. Fulao si forum.
Samo ti još oltar fali.
Čekamo novije ZSE vijesti, pa ćemo onda vidjeti što je i koliko tko u pravu. Uglavnom trejd je uvijek isplativa opcija. A ova će dionica biti idealna za to u narednom razdoblju kako se budu izmijenjivale vijesti ovakve i onakve. Ali za trejd treba se imati osim novca i nešto dionica. Dakle … ?