Fijasko stoljeća: Politički lideri ograđuju se od Jure Radića
Tko to misli da će sutra crnogorska vlada prihvatiti nepotpisana jamstva američkog fonda rizičnog kapitala?
A Neimare, kako ti se da više pljucati po IGH? Lučiš kontraefekat. Sve i da jesi u pravu, previše je. Zasad si pogodio, ali nije baš ingeniozno pogoditi između dva moguća ishoda; posao dobiven/nedobiven. I ne znam : ) što te motivira da si tako angažiran pljujuć po ovoj dionici. Ako se ne varam izjasnio si se da je nemaš u portfelju nit je želiš. Neistina. Prozirno brate. A ako si baš tako sklon komentirati pojave na periferiji tvog interesa, daj se onda logiraj nedgje drugdje pa komentiraj…npr…uzgoj glista ili pašku čipku.
Anyway, utakmica se još igra…
Ima li još koji naivac, koji vjeruje…
Di nađoše onog baš sad za svjedoka što to nisu malo zagladili dok potpišu ugovor
TKO BI IM DAO JAMSTVA?
Radić, Žderić i Filipec zajedno duguju čak 3,8 milijardi kuna!
Građevinski lobi
Najvjerojatnije su namjeravali primijeniti “hrvatski koncept” na osnovi kojega u Hrvatskoj vladaju skoro deset godina. Riječ je o dobivanju poslova na osnovi političkih i prijateljskih veza, pri čemu se dokumentacija sređuje u hodu, a na temeljne ugovore dodaju više milijuna vrijedni aneksi. U Hrvatskoj je odavno prepoznat model građevinskog lobija u kojem su Žderić, Radić, ministrica Matulović-Dropulić, njezin bivši pomoćnik Boris Ordulj itd.
U Crnoj Gori taj model nije prošao, iako su tamošnji mediji tvrdili da je premijer Đukanović sa Žderićem već dogovorio angažman svojih prijatelja. Prema nekim analizama, Radić i Žderić su svojom ponudom svjesno išli ispod cijene, nadajući se da će zaposliti operativu te se u budućnosti lakše izboriti za gradnju crnogorske i albanske dionice Jadransko-jonske autoceste i to dobro naplatiti. Ovako su izgubili sve i zadali si težak poslovni udarac, posebno IGH koji je izgubio već nekoliko velikih poslova u Rusiji, dok Konstruktor nedavno nije dobio posao u Bugarskoj.
Punih osam mjeseci direktori Konstruktora i IGH, Željko Žderić i Jure Radić, pokušavali su dobiti garanciju za kredit za ovu investiciju. – Danas bi Coca-Cola teško dobila povoljne bankovne garancije na milijardu eura, a kamoli Konstruktor i IGH – ustvrdio je jedan naš sugovornik. Investicijske kuće pregledavale su poslovanje triju tvrtki i, prema svemu sudeći, nisu smatrale da postoje garancije da će im se novac vratiti.
Analize poslovnih rezultata ovih tvrtki iz 2008. govore da one financijski stoje loše. Konstruktor je 2008. imao vlasnički kapital od 354 milijuna kuna, ni približno dovoljan za podmirenje duga koji je iznosio milijardu i 907 milijuna kuna.
Visoka zaduženost
Financijski podaci IGH pokazuju da su se 2008. dugoročne obveze povećale s 53 milijuna na 271 milijun kuna, a kratkoročne sa 350 milijuna na 710 milijuna, što je dovelo do pogoršanja solventnosti te je IGH postao insolventan. Ukupan dug tvrtke 2008. postao je 2,38 puta veći od vlasničkog kapitala. Tehnici je također problem visoka zaduženost. U 2008. ukupni dug je iznosio 924 milijuna kuna, što je za 2,69 puta više od 346 milijuna kuna koliko je iznosio vlasnički kapital. Dakle, ukupni dug te tri tvrtke 2008. godine iznosio je 3,8 milijardi kuna. Sugovornici tvrde kako je bilo teško očekivati da će na osnovi ovih podataka financijske kuće dati povoljne garancije.
http://www.jutarnji.hr/radic–zderic-i-filipec-zajedno-duguju-3-8-milijardi-kuna/605152/
A Neimare, kako ti se da više pljucati po IGH? Lučiš kontraefekat. Sve i da jesi u pravu, previše je. Zasad si pogodio, ali nije baš ingeniozno pogoditi između dva moguća ishoda; posao dobiven/nedobiven. I ne znam : ) što te motivira da si tako angažiran pljujuć po ovoj dionici. Ako se ne varam izjasnio si se da je nemaš u portfelju nit je želiš. Neistina. Prozirno brate. A ako si baš tako sklon komentirati pojave na periferiji tvog interesa, daj se onda logiraj nedgje drugdje pa komentiraj…npr…uzgoj glista ili pašku čipku.
Anyway, utakmica se još igra…
Nije pristao pljuvat i kad su popusili posao..nevjerovatno
možda nije uspio ući pa bi sutra ujutro po 2620
mislim da će morati platiti najmanje 2750 na otvaranju , poslije 14 h vracamo se na 3200
držite se ujutro i bez naivni poteza jer Hrvatska nada nije još ugasena
Ima li još koji naivac, koji vjeruje…
Ima kolega…..taj sam [thumbsup]
Sutra se baklje gasi ili ponovo pali
Vidim po zadnjim komentarima i zadnjim postovima,ima tu još dosta optimizma.
Nažalost to znaći samo jedno,ide to još dole.
I svi oni koj su malo zaigrali igru na IGH i THNK,bolje da su tu lovu stavili na kaladionicu,na dva para imali bi veće šanse za dobitak.
majke mi, vi ko da ste drogirani……………aj mi odajte tajnu zakaj niste navalili
na firmu koja je počela gradit novu tvornicu za svoj proizvod na novom ogromnom
tržištu za taj isti proizvod………onak zanima me u čemu je tajna ovog igh……
nemrem to nikak odgonetnut…….
Naslovnica Vijesti Hrvatska Radić, Žderić i Filipec zajedno duguju čak 3,8 milijardi kuna! Jutarnji Facebook Jutarnji Twitter Mobile Jutarnji TKO BI IM DAO JAMSTVA?
Vidim po zadnjim komentarima i zadnjim postovima,ima tu još dosta optimizma.
Nažalost to znaći samo jedno,ide to još dole.
I svi oni koj su malo zaigrali igru na IGH i THNK,bolje da su tu lovu stavili na kaladionicu,na dva para imali bi veće šanse za dobitak.
Pobogu, javljam se na ovoj temi nakon gotovo godinu dana ( podtema IGH) i mogu kazati da dvije frakcije pišu po tko zna kojiput traktate, koji su citati novinara koji su još manje informirani od Vas samih.
Stanje, je takvo kakvo jest, ali mi se nimalo ne sviđa što određena grupacija izdavača siluje i preuveličava negativne priče i subjektivne stavove o IGH-u i samoj građevini. Bilo bi puno korisnije kada bi osim izgubljenih poslova i sudskih sporova prenosili javne tender i potencijalne inv. projekte , time bi krojili bolju sliku građevinara koja je siva.
Ljudi moji,sutra je novi dan, a to znači okretanje unaprijed, jer jedino s takvim stavom čovjek može nadokanditi izgubljeno i krenuti u nove pobjede.
Srdačan pozdrav
Naslovnica Vijesti Hrvatska Radić, Žderić i Filipec zajedno duguju čak 3,8 milijardi kuna! Jutarnji Facebook Jutarnji Twitter Mobile Jutarnji TKO BI IM DAO JAMSTVA?
Bez uvrede, pogledaj moj prijašnji post, jer on ti govori da je danas lakše napisati ludost i ostati živ, nego povući kazano i ispričati se.
Srdačan pozdrav