ja sam danas oko 15.30 na nekakvom pozitivnom ozračju koji se u tom trenutku dešavao htio dokupiti još 15kom ali samo tren prije netko je istresao oko 80-tak komada spustivši cjenu sa 3150 na 3100 .
To mi je bio nekakav trenutak da se zapitam da je netko možda već onda imao insajd info a ja sam ipak nakraju odustao od kupnje….Želim reči da je ovo jako opasna dionica na kojoj nažalost nastradaju
oni najmanji…
Ja sam danas prodao, ne zbog nekog predosjećaja, nego dosadilo mi je ovo talasanje gore-dolje…ali zato ću vam sutra davati potporu na bidu na oko 2900 [wink]
p.s. slažem se da bolje da posao u CG po ovim damping cijenama nisu ni dobili, to bi ih uništilo
Nema potrebe za velikim kukanjem. Opet su neki nasjeli, bit će malo minusa i dobro, šta sad. Samo nemojte kukat da su novinari krivci. Burza će i dalje radit, na nekim dionicama će i dalje cijena rast, bit će još prilika.
Evo još jednom ono o čemu sam pričao. Nekad je dovoljno samo gledat graf kad si u nedoumici i tada točno vidiš šta se događa.
Dakle, nakon žestoke prodaje s 4200 na 2500 kuna ( netko je već tad skužio problem ??) slijedilo je bočno kretanje tijekom siječnja na malim prometima. Već tad su izašle priče da se traže jamstva. Samo po sebi sumnjivo.
Ona velika zelena svijeća 09.02. na velikom prometu je obećavala da će postat zanimljivo. Onaj ko je kupio na oko 2800 mogao je trljat ruke. No već prva crvena svijeća idući dan s također velikim volumenom je sugerirala da trend rasta možda nije osnovan. Iduća tri dana samo potrvđuju početne sumnje ( iskrcavanje na relativno većem volumenu ).
No to nije bilo dovoljno da se proglasi sve spekulativnim rastom, iako je gadno mirisalo na to. Trebala je još jedna potvrda. I došla je, prošli tjedan. Ponovo pokušaj rasta ( na relativno malim volumenima ), potom 4 dana žestoke korekcije ( s većim volumenima ). Ovo je bilo dovoljno da se skuži shema. Zaista klasik, i tad sam se javio na temi tehnička analiza.
Ukratko, netko je iskoristio priliku, nabio cijenu na dan 09.02., te se majstorski iskrcavao idućih dana na 10 posto višoj cijeni. Jasno ko dan. Ostalo je sve igrokaz.
Zapravo je najviše profitirao onaj ko je kupovao u siječnju i prodao dionice odmah drugi dan nakon rasta (10.02), a dobro je prošao i onaj ko je imao hrabrosti ( neodlučnosti? ) i prodao tek danas. Ostali će ili izaći na nuli ili bit na gubitku.
Ponovit ću ono što sam napisao i prije par dana: za naš konzorcij je bolje da posao nisu dobili
Zaboravlja se da svaki posao osim prihoda nosi i rashoda a u ovom slučaju bi ovi drugi lako mogli biti veći. Da se stvarno radilo o poslu stoljeća banke bi uletile i rukama i nogama unutra.
T cijelo vrijeme razmišljam …
Za Hrvatsku građevinu i državu bi bilo extra dobro da se dobio posao (ljudi rade , doprinosi se plaćaju)
ali za same članice konzorcija.
Prvo i najvažnije – neće im Cg toleritrat probijanja troškova na što ih je
RH (krava muzara) navikla…toga nema nigdje (vozi Miško i piši (dopiši) kume )
Bojim se da su naši građevinari ‘razmaženi’ – nenaviknuti na rezanja troškova i ovaj posao nije za njih… pa i nije bez veze druga ponuda toliko skuplja …
Dampinškom cijenom grlom u jagode bi bilo ….
Žao mi je ako ne dobijemo posao , to će produbit depresiju u RH koje nam ne manjka i ponovo gurnut ZG burzu u negativu ….Portali već bruje ‘fijasko stoljeća’ – pa i nije baš kraj svijeta – izgubljen je posao upitne dobiti , koji je uz to trebalo i financirat sa nepovoljnim kamatama ….
Toliko …Danas 4 milje prometa ….
Sretno svima unutra ..
[/quote]
Ovo govori logika…bez uvida u troškovnike nagađati samo možemo
Ja i dalje ne vjerujem u tu konstrukciju o neisplativosti..previše naivno mi je to.Marže su brutalne po pravilu bile..neovisno gdje su radili.Prije bilanca,zaduženost,raznorazni viši interesi…
Nije sada ni toliko bitno.
Veliki posao je najvjerovatnije izgubljen i ukupna slika je prilično tmurna.Za operativu u prvom redu
Što direktno što indirektno puno ljudi će bez posla ostati.
Nema veze..čačkat će već građevinari nešto,malo grey area, koja kuna s biroa.. na grbi onih sretnika koji još rade..
Ružno je sve to skupa ali tako nam je kako nam je, poslije kiše sunce izađe bez izuzetka..a što duže pada kiša, veća poplava..više će dreka isplivati na površinu, ako ništa drugo [bye]
http://www.poslovni.hr/141222.aspx
IGH IZGUBIO POSAO STOLJEĆA!!!!!!!
Šta ste se dovezali kao da je smak svijeta nije natječaj prošao pa ŠTA biće još natječaja koji će proći i koji neće proći
Eto i Todorić nije prošao na ništa manjem poslu pa njega i njegove dionice nitko neruši niti to spominje a na ovom igh dovezalise neznase tko je gori ili mali ulagač ili veliki samo udri
Nije ovo ni izdaleka gotovo. Pročitajte pažljivo:
Savjet za izgradnju autoputeva predložio je danas Vladi da raskine koncesioni ugovor za gradnju autoputa Bar-Boljare sa Konstruktorom. Vlada će se o tom predlogu izjasniti u četvrtak.
– radi se o samo o prijedlogu Savjeta
– Vlada Crne Gore tek se treba izjasniti (može ga i ne mora prihvatiti)
– odluka Vlade Crne Gore je tek za 2 dana
Nadalje, tko kaže da Konzorcij neće uložiti žalbu, ako bi bila donijeta odluka o odbacivanju ponude konzorcija i da neće s Crnom Gorom nakon toga završiti na sudu? [cool]
Tu sam.živ sam [thumbsup]
Iskustvo mi govori da sutra nema pada na zatvaranju.
Istina,bit će pada prvih 1 sat i onda će se smiriti rasprodaja jer ko god je ušao ovih dana od 3200-2800,pa tako i nazad od 2800-3100 sutra će braniti cijenu na 3000 početkom trgovanja gdje će se u toku dana vraćati prema 3150 kn.
Sutra cemo vidjeti dali moje dugogodisnje iskustvo sa tržištem kapitala ista znaci tj. Dali sam služio politiku burze i njena kretanja.
Ne znam čemu panika, evo ja sam neki dan ušao na 3250 i nije mi žao jer znam da ću u datom trenutku negdje u narednih par godina, prodati tu istu dioncu po duplo višoj cijeni, a tolku mi kamatu nijedna banka neće dati. Dapače, tada će se i pokazati da bi ovaj deal s Crnogorcima bio loš. Nemam baš vremena, a ni želje svaki dan strepiti pred računalom, pa ni ne brinem. Samo, brine me taj Radić, on se svugdje gura s nekakvim niskim cijenicama kad se radi o zaradi, a previsokim cijenama kad on mora iskeširati, dosad ga je sreća pratila, pa su se ti poslovi izjalovili, al ako tako nastavi, jednom će i sklopit takav nepovoljan posao pa će završiti kao naša brodogradilišta, a svi znamo kakve su oni ugovore sklapali. Dakle, najbolje bi bilo nogirati Juru, to bi bio potez stoljeća, puno isplativiji od bilo kakve autoceste. Ha, sad sam se sjetio i ponude Alpine Bau za dovršetak Maksimirskog stadiona, na koju je Jure uložio žalbu i rekao da on to može puno jeftinije. Izgleda da je cijeli svijet prepohlepan i da nema pojma o biznisu, jedino naš Jure nudi fer cijenu. Ah Jure, tko te ne zna skupo bi te platio.
Molim da objasnite ovo s brodogradilistima, buduci da ste napisali "svi znamo kakve su oni ugovore sklapali". Kad svi znamo, evo da li biste to objasnili? Jesu li mozda bili zrtva potrosackog drustva koje nedovoljno proizvodi i koje umjetno zadrzava tecaj kune radi kupovine birackog tijela? Jucer je Nadan Vidosevic postavio ovo pitanje:"Da li bi oni koji su danas slavni, bili toliko slavni da je tecaj kune prema euru 15 prema 1 i da li bi oni koje se danas kudi i smatra neuspjesnim, bili gospodarski heroji i uglednici u Hrvatskoj"? Naime, brodogradnja i strojarstvo su jaki sektori i u hrvatskoj ima dovoljno sposobnog kadra za to. Npr Uljanik proizvodi specijalne brodove itd…i izvoze zar ne..Mislim da je Vidosevic mislio recimo na "Agrokor" s jedne strane i "brodogradilista" s druge strane. Svaka cast Agrokoru, ali evo vidim da se nesto seljaci bune protiv "heroja borbe" za seljaka, ministra Cobankovica i pogodovanju velikim tvrtkama a za seljaka sto ostane. I tako je bas Agrokor iz Djakovstine otkupljivao zito za kunu i nesto po kilogramu, duplo jeftinije od trzista i nije im bilo to cudno? 3 kave na trgu bana jelacica, ops…evo ga 50 kilograma psenice iz silosa djakovstine…stvarno ova zemlja brine o poljoprivredi.
END OF THE ROAD
http://www.business.hr/hr/Kompanije/Vijesti/Konstruktoru-propao-posao-stoljeca-Hrvati-podbacili-Grci-dobili-priliku?homesrclink=carousel
Sad bi ih posao uništio, a do malo prije ste govorili da je u ugovoreno da će vlada učiniti posao profitabilnim ako neće biti dovoljno automobila?
Neki jednostavno moraju ostati drukeri do samog kraja, ali očajno se hvatate za slamke.
Kao da želite nekoga uvjeriti da vam sutra kupi vaše dionice.
Gismund, jesi siguran da ćeš ti čekati sutra IGH na 2900 ili je to sugestija forumašima da po toj cijeni otkupe tvoje IGH-ove?
Nadam se da je ovo drugo jer ti ne bi preporučio taj target, ali nisam najbolje upućen u tvoje dioničke strategije [lol]
ekipo, sutra će sve bit OK, samo nemojte brinut previše… možda bu malo grdo u startu al jbg takva je igra. kak ste se navikli da je s 11k pao na 3k tak ćete se opet naviknut na cijenu između 1-2k. ulaganje je dugoročni proces bar 3-5 godina i to svi zaboravljaju [thumbsup]
ATH je bio na nekih 16, 17 tisuća, a pad na 1500. Zamislite kak je bilo Dropuličkoj i sličnima koji imaju lock-up na dionicama i ne smiju ih prodavati, gledati taj pad. Predlažem organiziranje neke akcije za prikupljanje sredstava za psihološku pomoć.
Nakon propalog "posla stoljeća" i uz ovakav pad bdp-a i nezaposlenost, ako Jaca i ekipa uopće žele spasit "građevinu u Hrvata", a i samo hrvatsko gospodarstvo, umjesto moljakanja po crnoj gori neka se konačno baci na pravi, isplativi posao u vlastitoj zemlji.
Neka baci građevince na gradnju i obnovu željeznice i neka iskoristi pretpristupne fondove i strane investitore ( npr Kineze koji imaju i iskustva i znanja ). To je jedini logični i najpametniji potez što se uopće sad da napravit. Jednim potezom "ubit" dvije muhe. Sam IGH ima već nekog iskustva s takvim projektima.
Mislim ili to, ili će neka veća građevinska firma ( a s njom i puno malih ) u ćorsokak, a naše gospodarstvo u dubok ponor.