Od tri STRATEŠKA cilja Hrvatske – DRŽAVA – NATO – EU – u mandatu ove Vlade ostvarena su DVA cilja – NATO i EU!
Inače sva tri cilja su ostvarile HDZ-ove Vlade.
Sami protiv sviju -i doma i u svijetu.
Vjerojatno je većini Hrvata jasno da ove pregovaračke uvjete ne bi ispunilo 3/4 postojećih članica EU ali mi smo uspjeli.
Glede krize držim odgovone SVE Vlade od 2000. naovamo – ali ponavljam da u ovoj situaciji odgovornost uvelike leži i na GUVERNERU osobno i na savjetu HNB-a.
Fleksibilan, bolje reći realan, tećaj bi u zadnjih 10-tak godina potakao izvoz i omogućio gospodarstvu laganiju prilagodbu svjetskom tržištu roba i usluga.
@ sava & twrr
Lijepo vas molim da ne bljezgarite o fleksibilnom tečaju jer o tome pojma nemate!
Ovo ponavljam kao mantru več više puta:
Monetarna politika ne može riješiti strukturne probleme našeg nekonkurentnog gospodarstva.
Tvrtke koje su dobro vođene i imaju konkurentne proizvode – uspješne su.
Tko je neuspješan – tečaj ga neće spasiti.
Toliko o tečaju. Točka!
kolega sava igrate se vatrom mjenjati tecaj sad je prekasno mozda ga oslabiti na 7.6 i oko toga sve vise je previse.Pa ovaj vam je tjedan izasla statistika po kojoj svaki drugi drzavljannin RH ima svoju nekretninu pa se zapitajte koji iznos nas gradjana ima kredu u Eurima ko kockice bi se urisila potrosnja a da ne govorim o opcem dugu drzave zato sam u ovakovim okolnostima cvrsto uz politiku HNB-a
@zlatek daj ti nama reci zašto je honda skuplja 20% od ostalih auta i koliko novih hondi viđaš na cesti iako je vjerovatno kvalitetnija od drugih sličnih marki?
Dva jednaka proizvoda iste kvalitete koja dolaze u hrvatsku iz dvije različite države ili obrnuto iz hrvatske u inozemstvo, bolje će se prodavat onaj jeftiniji i tu je tečaj presudan jer su manje više to proizvodi slične kvalitete.
Banke prate gospodarstvo povoljnim kreditima a to kod nas nije slučaj, dakle banke u spezi sa tečajem koji je odavno daleko od realnog daje rezultat da konkurentnog proizvoda nema.
Pa nisu kinezi ludi da svako malo devalviraju juan dok amerkianci pizde jer im prodaju svoju jeftinu robu a oni kinezima ništa.
A između ostalog zašto bi ja ili bilo tko drugi bio taoc nekog ko je morao vozit novi auto. Točka.
@ lynx i drevil
Kome uopće služi ovakvo TK. Prometi milju-dvije eura dnevno. S jedne strane Boyce, s druge strane Delboy, Rodney i Trigger. Jedan kokošar brsti ove gluplje ili neinformiranije.
Na ovoj burzi ne postoje investitori, a gospodarstvo i pojedinačne tvrtke nemaju nikakve koristi od njega, imaju samo negativni PR.
Uvođenje PKD u dijelu ostvarivanja kapitalne dobiti na špekulativnoj trgovini bi odbio Peckham trgovce od špekuliranja. Koga briga.
Ukoliko se PKD (špekulativna dobit, dividenda, kamate na oročenja i depozite) uvede kao dio plana (strategije) za gospodarski procvat, vrlo brzo bi ga zavoljeli, jer bi i bez obzira na tih 5,10,20% što bi nam država uzela zavoljeli, ukupna dobit bi bila multiplicirana. I porez na imovinu u istu svrhu.
Ovako smo osuđeni na kratkoročne špekulacije, stop losseve, i zbrajanje gubitaka ukoliko se ponašamo kao investitori.
Svi koji ulazu na burzu su spekulanti. Nitko sa sugirnoscu ne zna sto ce se dogoditi u buducnosti. Postoje samo kratkorocni spekulanti, trejderi, i dugorocni spekulanti, investitori. Trejderi su bitni jer stvaraju likvidnost koja je neophodna da triste sto bolje procijeni vrijednost dionica. Stoga sam ja protiv izolirane porezne represije na bilo koju grupu spekulanata, jer ih smatram podjednako bitnim. Ako se uvodi porez naka bude za sve.
Porez na kapitalnu dobit i na dividende sigurno nije dobar za burzu. Niti jedan porez nije dobar za ekonomiju. Medutim, pitanje je kakve su druge alternative uvodjenu PKD-a.
Alternativno rjesenje kojim bi se mogao smanjiti deficit je smanjenje drzavnih transfera, odnosno drzavne potrosnje. Ja ne vidim nikoga u Hrvatskoj ko bi mogao dobiti politicku podrsku za to. Povecanje PDV-a je slijedeca opcija. U tom slucaju dodatno se smanjuje kupovna moc stanovnistva jer povecanje PDV-a pogadja neselektivno i one koji imaju viska novaca, ali i one koji imaju manjka novaca. To bi bio udar na ekonomiju koja u ogromnoj mjeri ovisi o domacem potrosacu. Isto vrijedi i za povecanje poreza na place s time da jos stimulira poreznu evaziju.
Po mom misljenju uvodjenje PKD-a, poreza na nekretnine i orocenu stednju je najmanje lose rijesenje. Taj porez u ogromnoj mjeri pogadja ljude sa viskom novaca koji zbog toga nece znacajnije smanjiti potrosnju.
Ono sto treba odmah napraviti je ukidanje subvencija na stambenu stednju. To je socijalna perverzija. Drzava se zaduzuje po 6,5% da bi isplatila subvencije onim gradjanima koji imaju viska novaca.
Opet naglasavam. Povecanja poreza je lose za ekonomiju, iz krize ce necemo izvuci povecavajuci poreze, ali mislim da je neizbjezno.
Jedna ideja za razmisljanje. Kanada ima ogranicenje na drzavne mirovine (prvi stup) na iznos od 915 dollara, cca 4800 kuna. Nitko ne moze imati drzavnu mirovinu iznad toga. Sto mislite o ideji da Hrvatska limitira mirovine na neki iznos, ili na iznose srazmjerno godinama radnog staza, i da li bi to moglo dobiti podrsku ?
kolega sava igrate se vatrom mjenjati tecaj sad je prekasno mozda ga oslabiti na 7.6 i oko toga sve vise je previse.Pa ovaj vam je tjedan izasla statistika po kojoj svaki drugi drzavljannin RH ima svoju nekretninu pa se zapitajte koji iznos nas gradjana ima kredu u Eurima ko kockice bi se urisila potrosnja a da ne govorim o opcem dugu drzave zato sam u ovakovim okolnostima cvrsto uz politiku HNB-a
A tko kaže da teret trebaju snositi građani – trebaju ga snositi HNB i poslovne banke.
5MLRD eura od HNB plus isto toliko od vlasnika poslovnih banaka za dokapitalizaciju.
Oni su i bili kreatori VALUTNE KLAUZULE.
Nakon toga devalvacija od cca 10-15%.
Čitam ova filozofiranja i nemogu se načuditi. Treba ono treba ovo…bla ..bla. Treba samo jednu mjeru poduzeti ,SAMO jednu. Treba prestati krasti. Ništa drugo. Tečaj je okej,uvoz izvoz maje bitan,pa ne mogu statistički svi više izvoziti nego uvoziti. Ali zato treba prestati krasti. Pokraden je jedan proračun,za one koji neznaju to vam je 120 miljardi kuna. Mislite da je puno? Nije,grčki političari su pokrali dva njihova proračuna. I sad ih vade na primjer slovenci koji imaju manje plače od grka. Ali neće se prestati krasti..i neće se prestati zaduživati…i nećemo se izvuči iz krize…nikada.
Dobit ćemo poreze na k.d….i na dividendu…i na kamate….i na nekretnine…ali to je sve kao da pljuneš u jadran. Ko će pobjediti na izborima …totalno sve jedno. Ista nas sudbina čeka pod bilo kojom strankom. Mi smo u dužničkom ropstvu i kao takvi o ničemu važnom više nikada nećemo odlučivati sami.
Nedamo šume?? …nedamo vode…nedamo hep…aha,malo morgen. Sve ćemo mi to dati jer dužnik ne bira što će dati vjerovniku.
Ali nije sve tao crno. Što prije prihvatite da je ovo stanje sada naša zbilja (s tendencijom pogoršanja) lakše će vam biti pri duši. Prilagoditi se što prije situaciji i pripremati se na još malo goru (s povremenim odbijancima kao kod dionica) to je recept za preživljavanje. Jer krasti nikad neće prestati….. [cry]…mjesto toga imat ćemo inflaciju kontroliranu [tongue]…na kraju devalvaciju kune.i još što – šta.. [cry]
Čitam ova filozofiranja i nemogu se načuditi. Treba ono treba ovo…bla ..bla. Treba samo jednu mjeru poduzeti ,SAMO jednu. Treba prestati krasti. Ništa drugo. Tečaj je okej,uvoz izvoz maje bitan,pa ne mogu statistički svi više izvoziti nego uvoziti. Ali zato treba prestati krasti. Pokraden je jedan proračun,za one koji neznaju to vam je 120 miljardi kuna. Mislite da je puno? Nije,grčki političari su pokrali dva njihova proračuna. I sad ih vade na primjer slovenci koji imaju manje plače od grka. Ali neće se prestati krasti..i neće se prestati zaduživati…i nećemo se izvuči iz krize…nikada.
Dobit ćemo poreze na k.d….i na dividendu…i na kamate….i na nekretnine…ali to je sve kao da pljuneš u jadran. Ko će pobjediti na izborima …totalno sve jedno. Ista nas sudbina čeka pod bilo kojom strankom. Mi smo u dužničkom ropstvu i kao takvi o ničemu važnom više nikada nećemo odlučivati sami.
Nedamo šume?? …nedamo vode…nedamo hep…aha,malo morgen. Sve ćemo mi to dati jer dužnik ne bira što će dati vjerovniku.
Ali nije sve tao crno. Što prije prihvatite da je ovo stanje sada naša zbilja (s tendencijom pogoršanja) lakše će vam biti pri duši. Prilagoditi se što prije situaciji i pripremati se na još malo goru (s povremenim odbijancima kao kod dionica) to je recept za preživljavanje. Jer krasti nikad neće prestati….. [cry]…mjesto toga imat ćemo inflaciju kontroliranu [tongue]…na kraju devalvaciju kune.i još što – šta.. [cry]
Ako dopustiš ja ću ti reći svoje razmišljanje.
Rađe da ukrade naš pa da novac ostane u opticaju nego da ga strane banke neoporezivo iznose iz države a upravo se to događa godinama. Znači od 3-5 milijarde kuna svake godine.
Kada bi se izračunala šteta koju je napravio nerealan tečaj u kombinaciji sa visokim kamatama to bi bilo oko 50-60 tisuća radnih mjesta u proizvodnoj djelatnosti, dkle ne trgovini a to je ralunajući broj godina i ukupno punjenje proračuna kroz pdv i doprinose više od tih 120 milijardi.
Tečaj je daleko od realnog jer mi ne proizvodimo ništa i ne stvaramo ništa pa prema tome ni naša kuna ne može vrijediti stalno 7.4
Pišeš da je izvoz manje bitan a pričaš o dužničkom ropstvu
Legalna pljačka se događa svaki dan pred nosom svih nas a ovo je prava sitnica kroz namještanje natječaja i sl. izvlačenje iz proračuna. [thumbsup]
Vremena su straha i odricanja. Oprez je nuzan i sve rizike treba svesti na minimum. Kolega, drzi te se one stare Hrvatske poslovice:
"Bolje vrabac u ruci, nego Golub u Kastelanskim Staklenicima"
Kolege ,
tema je IZBORIIII 2011./2012. , a vi pišete o tečaju kune .
Onda da i ja kažem nešto o tečaju .
Sječate li se da je u Hrvatskoj bila devalvacija 50 % mjesečno , pa čak i 1000 kn godišnje .
Teško je to bilo zaustaviti .
U tako velikoj inflaciji najbolje plivaju oni koji su bogati , a najteže je siromašnima .
Novac (kuna) je roba .
Kao i svaka roba novac (kuna) vrijedi onoliko koliko ga netko hoće platiti .
Jedno pitanje : hoće li netko kupiti 100 Eura za 800 kn ?