I Z B O R I I I I I ……2011/2012

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska I Z B O R I I I I I ……2011/2012

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Upute za glasanje :

Nemojte glasati za stoku sitnog zuba , a bome ni za crvene , žute i zelene Vragove !

Jeste li shvatili ?

.

ja ne znam o cemu se ovdje razglaba i cemu, politicari su ljudi koji struke nemaju ili u njoj nisu nista napravili, a zele lagodno zivjeti bez rada. ono malo koji u politiku ulaze kao vec uspjesni ili im je zaskripalo ili patologija, zelja za moci ili misle da mogu odraditi eksponencijalno bogacenje na polozaju i ne zavrsiti u zatvoru… zadnjih godina ne dam svojim glasom legitimitet uhljebljenju politickog sljama, neka to drugi cine.
vladali crni ili ruzicasti isti je vrag, da ovi drugi dodju na vlast narod bi imao jedino malo vise satisfakcije, jer bi se zatvori brze punili lopovima iz minule vlasti.
kao ulagaca jedino me rezultati izbora brinu zbog moguceg oporezivanja kapitalne dobiti.

Ocekuje li itko ista od ovih izbora ?

Moj je dojam da su ocekivanja vrlo niska.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Mene brine uvođenje poreza na imovinu kao i poreza na kapitalnu dobit , na dividendu i dobit.

To je glavni razlog zbog čega mislim da bi bilo najbolje da ista garnitura formira novu Vladu .

Dobro se sječam vlade SDP a i HNS a 2000. do 2003.

Uveli su poreze 20% + 15% + 18% (Zgb) , prodali INU,HT,Plivu , zadužili se za novih 100% .

Još imam zaleđene love zbog tog bezobraznog poreza .

A što se tiće zaduživanja , svaka vlada se zadužuje toliko koliko ljudi traže od nje .

Socijala nas je upropastila .

Sirotinja sve pojede i posere , a sirotinja su jer neće raditi ,idu u prijevremenu povl. penziju….

Treba smanjiti poreze bogatima , jer oni višak love investiraju u gospodarstvo jer su gramzljivi i nikad im dosta , ali time raste gospodarstvo i otvaraju se radna mjesta .

Evo npr. ja , rađe ću višak love investirati u KODT , KOEI ,LKPC,ATGR,ADRS,KNZM,BLJE,ERNT,DLKV,HT,KRAS,TISK,MGMA… nego da štedim u banci (kamata 3,4%) ili da idem na put oko svijeta .

Ja bi najrađe glasao za Robin Hooda koji bi otimao sirotinji i davao bogatima , kao u Alen Fordu .

.

Ja sam isto za to da ovi ostanu na vlasti ili za neku treću opciju, ne za sdp i čačića.

Ovo što se dogodilo unazad dvije godine nije rezultat Jadranke Kosor nego desetogodišnjeg zaduživanja i to ponajviše stanovništva, poticanja uvoza i nekonkurentnog tečaja.
Onemogućavanje izvoza nekonkurentnim tečajem i nepraćenjem gospodarstva povoljnim kreditima i uvozni lobi nas je odveo u jedan model -rast na temelju potrošnje koji bi se kad tad urušio.

Promjenom vlasti 2000g. promjenilo se to da su nam strane institucije počele davat odobravat razno razne kredite koji su opet otišli u potrošnju bilo da je riječ o stanovništvu ili državi.

Tada je dug narastao 100% u tri i pol godine i po meni nema razloga vjerovat toj koaliciji da je sposobnija ili da zna bolje. I tada se izvlačila lova i HAC-a i drugih državnih firmi samo su je dobivali drugi ljudi.

Zašto mi nismo imali povoljne kredite prije i zašto je Hrvatska bila pod sankcijama (ne javnim) do 2000g. to je druga i puno zanimljivija tema jer ovi pregovori i sva natezanja sa EU su samo nastavag onoga od tada i pokazatelj što zapravo britanci, nizozemci i židovi misle o nama.

A što se tiče bogataša koji bi investirali to uopće ne mora biti tako jer su to mahom bogataši koji bogatstvo nisu stekli radom nego kriminalom i niti imaju pojma o investiranju a niti ih to zanima.
Dovoljno bi bilo da uzmeš registar automobila prometne policije i provjeriš za svaki skuplji od 30 tisuća eura tko se čime bavi i vjeruj 90% njih ne bi moglo objanit porijeklo novca.

Normalni bogataši i ne mogu postat bogati ako sirotinja ili srednji sloj ne troši i kupuje njihove proizvode bilo da je riješ o žvakama ili stanovima.

Svugje u svijetu, tu mislim na civilizirani a ne na Sj. Koreju i slične marginalije, GOSPODARSTVO stvara radna mjesta GOSPODARSTVO i zatvara radna mjesta.
Da bi ovo prvo bilo veće od ovog drugog treba JEFTINA LOVA, a TREBA I FLEKSIBILAN TEČAJ VALUTE

Evo meni nije jasno. Ja glup.

Pitanje 1. 2 od 5 najuspješnijih svjetskih izvoznih gospodarstava (Japan i Švicarska) imaju u zadnjih cca 1 – 1,5 godine (Švicarska) i cca 2 – 2,5 godine (japan) povijesno skupu valutu prema ostalim valutama.
Kako sad pak to?

pitanje 2. Čujem da je kod nas problem u nefleksibilnoj radnoj snazi, restriktivnom zakonu o radu, a i radna snaga nam je skupa, pa sve to skupa ne valja, jer se ne isplati ništa proizvoditi, a i socijalna prava radnika (pod radnikom izuzimam sve kancelariske parazite iz ured državne i lokalne samouprave, menadžerski kadar u firmama od državnog interesa i u državnom vlasništvu bolje da ne spominjem, a razne državne vladine urede i državne agencije neću ni spomenuti), dakle socijalna prava radnika su velika, uglavnom cijena rada i soc prava je previsoka pa se isto i zbog toga ne isplati ništa raditi (proizvoditi). Hmm, Najveća svjetska izvozna velesila (Njemačka) valjda ima cijenu radnika duplo manju nego u hrvatskoj, njemački radnik nema ama nikakva socijalna niti zdravstvena prava, radi isključivo bez minute godišnjeg odmora, i skapava od gladi na poslu jer nema niti pauzu za topli obrok, a i koji će mu klinac kad je i tako sirotinja pa i da ima pauzu ne bi jadan imao si s čim kupiti marendu (gablec za kolege iz sjevernih krajeva)
Kako sad pak to? Molim odgovor kao da objašnjavate devetgodišnjem djetetu?

"Kupujte zemlju, ona se više ne proizvodi"

Meni se Josip Jurčević čini kao pametan čovjek i ja sam glasao za njega na izborima tako da ta treća opcija i ne izgleda tako loša u usporedbi sa ljudima iz prve dvije.

Slažem se sa savom što se tiče fleksibilnijeg tečaja i tu je direktno odgovoran Rohatinski.
Desetci izgubljenih radnih mjesta i to ne samo unazad dvije godine, banke koje iznose miljarde kuna neoprezivo svake godine itd.
Rohatnski je proglašavan za najboljeg guvernera od država od kojih i najviše uvozimo, pa to nema veze sa zdravom pameti.
Također se slažem da naše gospodarstvo ne može rasti sa kamatom od 9-10% a to je kamata koju nam nude strane banke.
Inače prije dvije godine u jeku najveće krize talijanski vlasnik pbz-a je u matičnoj državi spustio kamatu na stambene kredite na 1%.t
Jadranka je takva kakva je, nema pojma o ničemu i da joj ne napišu govor ne bi znala što bi rekla ali manje više svi su oni takvi i Milanović i bilo tko drugi.

Ugovorom o stabilizaciji i pridruživanju HR je prihvatila niz obveza – najvažnije je za ovu temu TRŽIŠNA UTAKMICA!
http://www.mvpei.hr/ei/default.asp?ru=151

Kako možeš igrati TRŽIŠNU UTAKMICU ako je tebi KTE 10% a protivniku cca2-3%.
To je borba Davida i Golijata.
Moglo je se uspostaviti tržišna ravnoteža da je se taj fiksni trošak anulirao deprecijacijom valute.
Nažalost dok drugi monetarnom politikom štite vlastito gospodarstvo i naciju od nelojalnog uplitanja jakih naša monetarna politika je jakima davala garanciju da će uništiti slabije tj naše gospodarstvenike.

Mene brine uvođenje poreza na imovinu kao i poreza na kapitalnu dobit , na dividendu i dobit.

To je glavni razlog zbog čega mislim da bi bilo najbolje da ista garnitura formira novu Vladu .

Dobro se sječam vlade SDP a i HNS a 2000. do 2003.

Uveli su poreze 20% + 15% + 18% (Zgb) , prodali INU,HT,Plivu , zadužili se za novih 100% .

Još imam zaleđene love zbog tog bezobraznog poreza .

A što se tiće zaduživanja , svaka vlada se zadužuje toliko koliko ljudi traže od nje .

Socijala nas je upropastila .

Sirotinja sve pojede i posere , a sirotinja su jer neće raditi ,idu u prijevremenu povl. penziju….

Treba smanjiti poreze bogatima , jer oni višak love investiraju u gospodarstvo jer su gramzljivi i nikad im dosta , ali time raste gospodarstvo i otvaraju se radna mjesta .

Evo npr. ja , rađe ću višak love investirati u KODT , KOEI ,LKPC,ATGR,ADRS,KNZM,BLJE,ERNT,DLKV,HT,KRAS,TISK,MGMA… nego da štedim u banci (kamata 3,4%) ili da idem na put oko svijeta .

Ja bi najrađe glasao za Robin Hooda koji bi otimao sirotinji i davao bogatima , kao u Alen Fordu .

Mene brinu nepismene neznalice s pravom glasa.

Mene brinu pismeni koji nisu u stanju prehraniti sebe , ženu , djecu , ne stvaraju dodane vrijednosti i ne plaćaju porez državi koju ne vole .

.

Znači 90% trgovaca koji prijavljuju na minimalac tj 90% gospodarstva?

Uvođenje poreza na imovinu koja nije u komercijalnoj upotrebi ima smisla, međutim to će samo produbiti taj "očekivani" bear market u nerketniskom tržištu.
Ako to nije problem, ok.

Porez na kapitalnu dobit u smislu porez na špekulacije (npr. držanja kraće od godidnu dana) također ima smisla, mada to bi moglo smanjiti likvidnost na burzi. Ako to nije problem, ok.

Porez na dividendu je suštinski nepravedna stvar. Nadam se da nećemo imati takve vlastrodršce koji samo "prepisuju" što ima vani bez da razmišljaju o smislu istoga.
Ako to uvedi, JE problem, a i kad ne bi bio, smanjuje "neto povrate" što domaće gospodarstvo čini još manje "atraktivnim za ulaganje" tj. manje "konkurentnim".
Ne znam da li je to problem, želi li se naše gospodarstvo učini manje atraktivnim ili ne, možda je i političko pitanje. Naime, ako je manje atraktivno manje će i stranaca dolaziti, što nekome može biti upravo i cilj. A mi domaći građani i tako možemo ulagati u inozemstvo?

Naravno čak je teoretski porez na dobit i dividendu (to je isti porez, u dvije etape) može povećati, ali ako će se "troškovi poslovanja" smanjiti tako da nakon poreza jednog i drugog "neto" dobit tj "neto" povrat na kapital značajno raste (jer su premali, ne malo mali, nego premali). Dakle ako će s drugr strane ukinuti zaista sve žive i nežive parafiskalne namete, naknade i sl. fore, te smanjiti osnovne poreze koji utjeću na troškovnu stranu, to u većini posebice radno intezivnim djelatnostima kao turizam npr. prije svega znači samnjivanje bruto plaća dakle smanjivanjem poreza i prije svega doprinosa za zaposlenike.

Pretpostavljam da u vlasti neće sjediti neki apsolutistički monarh koji će sam sve odlučivati nego da će imati nekakve stručne savijetnike koji će mu reći što je moguće a što ne. Ako želi napraviti jedno, onda obično na drugoj strani mora napraviti nešto drugo i sl., pa se nekom kombinacijom može postići nešto prihvatljivo za gosporastvo RH.

Dakle porez na imovinu bi imao smisla (ne želimo da naši građani zamrzavaju kapital u to nelikvidno stanje, i želimo da dugoročno troškovi stanovanja im budu jeftiniji), porez na špkeulacije uvjetno ima smisla (ako smo zadovoljni sa likvidnošću TK, a kojega je likvidnost glavni preduvjet za efikanost, a koja je od krucijalne važnosti za razvoj gospodarstva, tim više što su banke u vlasništvu građana bez putovnice RH), ali povećanje porezna da dobit odnosno dividendu, nema puno smisla, osim ako je na neki način moguće tako jako smanjiti "troškove" da neto (nakon “svih poreza”, i one dividedne!) nakon tih povećanja bude svejedno puno veći nego danas.

@ lynx i drevil

Kome uopće služi ovakvo TK. Prometi milju-dvije eura dnevno. S jedne strane Boyce, s druge strane Delboy, Rodney i Trigger. Jedan kokošar brsti ove gluplje ili neinformiranije.
Na ovoj burzi ne postoje investitori, a gospodarstvo i pojedinačne tvrtke nemaju nikakve koristi od njega, imaju samo negativni PR.
Uvođenje PKD u dijelu ostvarivanja kapitalne dobiti na špekulativnoj trgovini bi odbio Peckham trgovce od špekuliranja. Koga briga.
Ukoliko se PKD (špekulativna dobit, dividenda, kamate na oročenja i depozite) uvede kao dio plana (strategije) za gospodarski procvat, vrlo brzo bi ga zavoljeli, jer bi i bez obzira na tih 5,10,20% što bi nam država uzela zavoljeli, ukupna dobit bi bila multiplicirana. I porez na imovinu u istu svrhu.
Ovako smo osuđeni na kratkoročne špekulacije, stop losseve, i zbrajanje gubitaka ukoliko se ponašamo kao investitori.

Chávez grew up in a small house composed of large palm leaves.

New Report

Close