……dugove za lijekove, prebijte sa veledrogerijama s cesijama….. s njima ćete lakše dogovarati
plaćanja ….a ljekarne su ionako njima dužne…
Time se drži redovna opskrba,a lakše je dugove dogovarati s 3 -4 veledrogerije , nego s nas
1300 ….
To smo već radili u prošlosti i štimalo je sve… Mi smo se riješili dugova prema veledrogerijama..
a država im je za te dugove dala u kompenzaciju ono što ima……. / udjele i sl…/.
Pretakanje iz supljega u prazno. Novaca nema i problem necete rjesiti ni na koji nacin osim dizanjem cijena ili smanjenjem usluga
Ništa bez restruktuiranja i ciljane participacije. Sve dok svaka bolnica ili klinički centar bude imao svoju kompletnu administraciju kao i većinu odjela, koji su nerantabilni, nema napretka.
Zato jedan dio rješenja leži u sljedećem:
Cetralizirati vođenje svih ustanova na jedno mjesto, headquoter, i izmjestiti ga van Zagreba. Uposliti managere a ne liječnike (liječnici neka liječe).
Centralizirati svu nabavu kao i računovodtvo, uključujući i plaće, na jedno mjesto.
Definirati standarde bolnica, kategorizacija (extra zahtjevi, extra plaćanje…)
Otvoriti nova top-odjeljenja u turističkim mjestima i nuditi tretmane strancima (Dubrovnik, Pula, Zadar, Rovinj..)
Dignuti minimalnu plaću na 5.000,00 kuna brutto (većina obrta i malih poslodvaca isplaćuje oficijelno minimalac, a ostatak plaće ide na ruke)
Uvesti vrednovanje osoblja i definirati ciljeve svakog profitnog centra (bolnice, kliničkog centra..).
Uvesti odgovornost pacijenata i penalizirati njihovu aljkavost (nedolazak na pretrage ili nepravovremeno otkazivanje istih).
Dopustutiti drugi osiguranjima, pod istim uvjetima, kao i HZZO-ou, bavljenje temlejnim osiguranjem. Prepustiti vođenje bolnica i kliničkih centara, domova zdravlja… zdrastvenim osiguranjima.
Ne trdim da bi ovaj pristup riješio sve probleme, jer je to nemoguće, jedino ako imamo 2,1 mio. radnih mjesta, odnosno osiguranika, ali bi u svakom slučaju bio puno efikasniji.
viewer..ne ljuti se, ali.pises bedastoce
problem.je presiroki opseg usluga, kradja i neracionalnost uz nedostatak.kvalizltetnog zdravstvenig osoblja
kako bi ti nidio.usluge strancimw ? koje usluge ? To sto strancima treba sigurno neces ti i hzzo njima.ponuditi jer ti to nece niko htjeti za tebe i hzzo raditi.
treba smanjiti.opseg osuguranih usluga i tocno ih definirati, racionaliziati.nabavu i odrzavanje, djelomicno privatizirati hotelski smjestaj, otpustiti gomile nepotrebno nezdravtsvenog osoblja ukljucujuci i.managere i iz hzzo i iz bolnica, sve novce za lijecenje pacijenata i u primarnoj i u sekundarnoj i tercijarnoj zastiti transferirati lijecniku primarne zastite pa neka on s njima upravlja..isto kao u UK i sustavu NHS…to.je nacin da se kontrolira nabava i zasutavi neracionalizacija..Primarna zastita treba preuzeti ulogu managera zdravlja za svoje pacijente. Manageri u bolnicama mogu biti samo.manageri hotelskog smjestaja a istalo.managira lijecnik.primqrne zastite direktno sa specijalistom. Kao u UK i NHS.
Kad kupite LUPOCET u nedjelju u jednoj od dežurnih ljekrni u Rep.Hrvatskoj – s h v a t i t e :
…..prodaje Vam ga stručna osoba čija se plaća / zbog rada nedjeljom i praznicima / penje
brutto i do = 26.000,000 KUNA !!!!
Ne vjerujete mi ?
Pogledajte izdatke / ako ih objave / koliko se to plaća ?
Tako dugo dok ljekarne u vlasništvima Gradova, Županija – ne smanje brutto osnovice =
NAJVEĆI TROŠKOVI U ZDRAVSTVU – bili su i ostaju – P L A Ć E … / a ne prava pacijenata.
Cijene lijekova i usluga su mizerne.
viewer ……………Ti bi mijenjao organizaciju rada USTANOVA ? Da, kreni od Zakona o zdravstvenoj
zaštiti … POvjerenstva za kvalitetu, povjerenstva za lijekove, Stručni timovi………….. strašna
shema rada i funkcioniranja…..
A onda , gle, sve se svodi na to – da otvorimo kompjuter, pročitamo što je liječnik napisao,
provjerimo dozu i šifru bolesti ……nađemo u ladici lijek i spakiramo ga u vrećicu…
5 godina STUDIRANJA ZA TO ! 1 godina PRIPRAVNIŠTVA ZA TO ?
Pa, tehničari sa SSS- nauče posao magistre za 2 mjeseca a ima plaću .4700,00 kuna !
strani osiguravatelji zele u hr na velika vrata kroz politiku..ne biraju se sredstva.
ljigavo i ogavno
Croatia osiguranje i dr…………sve račune plaćaju u roku 60 dana ……!
Bolje da postepeno sve njima fakturiramo , a zaostali dug nek se dogovore …
Kad osiguranja preuzmu sva plaćanja – sami će IZBALANSIRATI cijenu osnovnog i dopunskog
osiguranja . Sav silan novac za osnovno osiguranje = NIJE DOVOLJAN..
ZATO
Pa to uopće nije problem riješiti….izbacite vaše stranačke ljude koji ne rade ništa….dajte nekome poštenim da radi nabavu, a ne da wc papir košta 5 kn rola….uostalom imate primjer bolnice u Istri koja posluje pozitivno, samo pitajte ljude kako to ide…pa nismo uzalud prepoznati kao leglo korupcije…
Korupcija i prevelika potrosnja nepotrebna od pacijenata do javne nabave. A da se ne gvori o uslugama.fizikalne terapije i njege u kuci i slicno..treba prkopirati NHS sustav i dati kontrolu lijecnicima primarne zastite koji ce SAMI DOZNACIVATI novac za usluge i lijekove pa ako nema novaca jer je
potrosio na nepostojece ili preskupe usluge objasnjavati ce sam pacijentu koji ce mu pokucati na vrata i putati ga gdje je njegova potrebna usluga
prekopirati UK i ukinuti ” managere ” hzzo.
Korupcija i prevelika potrosnja nepotrebna od pacijenata do javne nabave. A da se ne gvori o uslugama.fizikalne terapije i njege u kuci i slicno..treba prkopirati NHS sustav i dati kontrolu lijecnicima primarne zastite koji ce SAMI DOZNACIVATI novac za usluge i lijekove pa ako nema novaca jer je
potrosio na nepostojece ili preskupe usluge objasnjavati ce sam pacijentu koji ce mu pokucati na vrata i putati ga gdje je njegova potrebna usluga
prekopirati UK i ukinuti " managere " hzzo.
Kolegice sto vi radite konkretno u zivotu? Jel moguce da svaka ideja koju vi predlozite nema smisla. Dati lijecnicima da biraju?!?!?!? I sta onda jedan mjesec potrose previse, sljedeci mjesec moraju stediti pa mu pomre 30 pacijenata. I sta ce onda doktor biti kazneno odgovoran za smrt? Mislim koje su ovo fore ja ne znam tko ozbiljan to moze predloziti.Sta on ima pacijentu objasnjavati? On ima pacijenta ljeciti. Sad bi on trebao jos i novcem znat raspolagati. Ma joj Boze uzmi me.
I nemojte molim vas sa ovim “balkanskim hvaljenjem” ciji sustav treba kopirati. Kao ja sam ga iskusio/la i dobar je. Uopce nije problem u sustavu, problem je kao i za sve u Hrvatskoj u ljudima. Ili jer su glupi, ili jer su nesposobni ili jer kradu.