HT (Hrvatski Telekom d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HT (Hrvatski Telekom d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 10.11.2024. u 06:13
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
HT
36,10
142.745
3,954
36,30
36,50
0,00%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Ali svejedno – ovi što “znaju” koliko realno vrijedi HT neka mi kao laiku objasne kako su do te cijene došli.

Dok ne stigne neki bolji odgovr evo ti moj kao kolege laika.

P/BV CIJENA NA TRŽIŠTU/ KNJIGOVODSTVENA
BV KAPITAL I REZERVE/KOLIČINA DIONICA (TREZORSKE SE NE URAČUNAVAJU)
P/E TRŽIŠNA CIJENA / ZARADA PO DIONICI
E-NETO DOBIT/KOLIČINA DIONCA

Sve te podatke možeš naći odnosno izračunati iz financijskih izvješća, koja možeš naravno skinuti sa http://www.zse.hr

Ima još tih pokazatelja,ali recimo na temelju ova dva P/BV i P/E. Znači izračunaš te dvije vrijednosti. Rezultat usporediš sa pružateljima sličnih usluga u regiji. Uzmeš prosjek tih u regiji. I sad retrogradnim postupkom iz P/E i P/BV izračunas kolika bi trebala biti cijena da bi se to poklapalo sa cijenama u regiji.
Iako po mom treba uzeti u obzir kolko je ta regija naprednija od nas i koliko dugo to tržište tamo već postoji, pa na temelju tog otprilike procijenti koliko dugo ćemo mi još kaskati za njima.
Ili gledano sa druge strane ako su ti u okolnim regijama sad u silaznom trendu, koliko dugo će nam trebat da se i naš potencijalni uzlazni pretvori u silazni. Naravno uz mali milijun drugih faktora, ali svatko sebi bira one koje smatra najbitnijima.
Tu valjda na scenu dolazi iskustvo.

Što se tiče opaske da logika ne igra ulogu, već samo psihologija. Teško bi se tu mogao složiti, jer većina psiholoških postupaka ima neki logičan slijed i objašnjenje, naravno oni nam postaju jasni tek nakon što se situacija odvije. Ljudi koji imaju tu sreću da mogu shvatiti taj slijed prije su naravno uspješniji od ovih drugih. Kad bi postupanja bila randomizirana onda ne bi bila predvidljiva. Ja sam ipak pobornik uzročno- posljedične veze. Još da ne ulazim u kemijske procese koji uvjetuju naše postupke, i da po nekim istraživanjima slobodna volja ne postoji. Samo dio da vam prenesem, iako sad ne mogu naći taj članak. Ali poanta eksperimenta je bila da su dokazali da se prije odvije kemijska reakcija nego što mi donesemo odluku, a ne obrnuto.

Ljudi koji su predugo u nekom poslu zaborave što znači biti početnik. i zaborave da početnik ne može razmišljati na njihov način. I samim tim ne uspjevaju predvidjeti što će početnik napraviti. Iako ovo vrijedi samo iznimno, kad se dosta faktora poklopi, ali mislim da je od tud i poteklo početnička sreća.

@ StevoKramp

Ispričavam se ako si već sve ovo znao, sad ponovno čitam tvoj post, i čini mi se da ipak znaš neke stvari pa isprika na glupim pojašnjenjima.

za ovo postoji tema fundamentalna analiza…

StevoKramp

Istina je da na burzi nema logike i matematike, ali ona svojevremeno vlada na burzi i upravo zbog toga je uzbudljiv ovaj posao jer moraš biti i psiholog i sretnik u ovom biznisu (odabrati pravi trenutak za ulaz ili izlaz), ALI PREKO NOĆI NEĆEŠ DO BOGATSTVA, kao niti sa kukanjem i jadikovanjem.
Ali to sa “JETROM” predlažem da smiriš strasti obzirom da si iskren i kažeš da nemaš previše iskustva, a nezaboravi i da se znanje plaća i jako je skupo (potrošio sam godine i godine a tek životna škola-nema cijenu), neda mi se objašnjavat filozofiju i psihologiju ulaganja nekom tko je u startu dao do znanja da mu ide na jetru netko tko daje svoje mišljenje o stanju stvari, a 15 godina se bavi ovim poslom (naravno, ti to nisi znao i zato se ne ljutim)….SRETNO!!!

op.a. HT se nemože uspoređivati s telekomima u regiji, on je jedinstven, te stoga budite sretni (strpljivi) svi koji ste vlasnici dijela HT-a

“Uspjeh je kretanje od greške do greške, što više griješiš sve si bliže uspjehu” John C. Maxwell

Uspjeh je 99% neuspjeha…!

petak-09.00h LONDON STOCK EXCHANGE cijena HT-78 USD I TAKO 15 MINUTA. ZNAČI PRODAJA PO 400 HRK I ONDA DOĐE INFO IZ HRVATSKE DA PADA I TAMO POČNE PADATI ALI U LONDONU ZAVRŠI NA 70 USD ILI TI 355 HRK, A U NAS 343 . DOKAZ DA DIONICA STVARNO PUNO VIŠE VRIJEDI… AMO PAMETNJAKOVIĆI ODGOVOR (MISLIM NA ONE KOJI PAMETUJU DA DIONICE NE VRIJEDI VIŠE OD 350 HRK).

[smiley2]Pozdrav Ekipi,
1. moja malenkost misli da ce pravi suport HT-a biti cca 290 – 310 Kn. (Pred mjesec dana sam vjerovao u 350 Kn – 70 $)
mislin da ce tada jaci igraci igrati na sigurnu dobit koja ce se do Uskrsa kapitalizirati.
2. primjetite kako HTV, kao zna se, cija televizija suti i prikriva evidentni pad HT dionica. nema dramaticnih izvjesca a dionica je u 35 dana potonula 15% i više jer bi je to srusilo na 265 vrlo brzo.
3. da ona kao najlikvidnija jednostavno prati Crobex a ovaj prati DOw, Dax i trend u svijetu (a) svijet prati Ameriku (naftu na 100$, hipotekarnu krizu…, dolar slide). Pitanje je kako ce se zavrsiti i kada ovaj negativan trend, (popraćen i prvim ozbiljnjim padom cijena nekretnina u USA od 1930 i sloma burzi.) uz najgoru varijantu rijesavanja ove krize HT bi mogao kliznuti i na 265 … ali mislin da je sansa ispod 5% za takav scenarij.
4. sigurno da izbori kumuju dijelom padu cijene, ali koliko – ja mislin ispod 5%?

pozdrav svima pa se cujemo

@ratus

Svaka čast odavno nisam pročitao bolji post.

Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi

petak-09.00h LONDON STOCK EXCHANGE cijena HT-78 USD I TAKO 15 MINUTA. ZNAČI PRODAJA PO 400 HRK I ONDA DOĐE INFO IZ HRVATSKE DA PADA I TAMO POČNE PADATI ALI U LONDONU ZAVRŠI NA 70 USD ILI TI 355 HRK, A U NAS 343 . DOKAZ DA DIONICA STVARNO PUNO VIŠE VRIJEDI… AMO PAMETNJAKOVIĆI ODGOVOR (MISLIM NA ONE KOJI PAMETUJU DA DIONICE NE VRIJEDI VIŠE OD 350 HRK).

Zar nije da jedino fondovi mogu poslovat na ZSE i LSE? (čast iznimakma koji su spremni plaćati sve te provizije koje iskreno ne znam kolike su da bi mogli trgovat izvan granica svoje zemlje)
Ako je tako pa logično da je na ZSE cijena manja, tu kupe jeftino tamo prodaju skuplje i onda opet kupe ovdje jos jeftinije.
Ako moze netko razjasnit to sa LSE.
Ako sam dobro shvatio tamo bi ovi strani ulagači koji su pokazali toliki interes za IPO trebali kupovat dionice ht-a? Ili i oni imaju mogućnost kupovat kod nas, ali im je neisplativo?

Jel se ima pravo na dividendu, ukoliko su se dinoice HT-a registrirale kod SDA ? Besplatne znam da pusim[smiley5]
Da znam dal da cekam dividendu, ili dizem sidro cim se malo oporavi i pravac u ….. [smiley11]

CASH, ZVZD, ATPL, LEDO, PTKM, MRSK. Hic Rhodos, hic salta !!!!

Jel se ima pravo na dividendu, ukoliko su se dinoice HT-a registrirale kod SDA ? Besplatne znam da pusim[smiley5]
Da znam dal da cekam dividendu, ili dizem sidro cim se malo oporavi i pravac u ….. [smiley11]

Imaš.

Zahvaljujem[smiley11]
Da sad ne rostiljam najdulju temu u povijesti, kada bi mogla dividendica i kulike penez bu cca ?[smiley2]

CASH, ZVZD, ATPL, LEDO, PTKM, MRSK. Hic Rhodos, hic salta !!!!

Koliko znam dividenda je isplaćena neposredno pred IPO, tako da dogodine u to vrijeme ništa, a pitanje je dali će biti i tada išta od dividende ako HT doibit bude uložio negdje drugdej, npr. kupnju Skovenskog telekoma.

New Report

Close