Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 36,10 | 142.745 | 3,954 | 36,30 | 36,50 | 0,00% |
Želite dionice s najvećim prinosom u 2007? Provjerite zaduženost kompanija!
Business.hr/Hina
07.11.2007 11:57
Pročitaj komentare(1)
Dionice s najboljom izvedbom na Wall Streetu u ovoj godini dionice su kompanija s odličnim bilancama, a snažan rast njihovih cijena odražava oslabljenu sklonost ulagača riziku nakon potresa na kreditnim tržištima i tržištima nekretnina.
Među 31 kompanijom koje nisu opterećene dugovima, a čije su dionice sadržane u američkom burzovnom indeksu Standard & Poor’s, nalaze se Apple Computer, Google, Microsoft i T. Rowe Priceare. Primjerice, Appleova dionica od početka ove godine dobila je na vrijednosti 120 posto, a Googleova 57 posto.
“S obzirom da kreditna tržišta i dalje pokazuju znakove slabosti, tvrtke koje se oslanjaju na tržišta dugova kako bi financirale svoje redovno poslovanje, odnosno programe otkupa dionica, suočit će se s rastom svojih troškova pozajmljivanja”, kazao je Paul Hickey, suutemeljitelj Bespoke Investment Groupa u Mamaronecku.
Nastavi čitatiOglas:
“Kako će to utjecati na njihove dionice?”, pitao je klijente u svojem nedavnom izvješću i odgovorio – “očigledno, u velikoj mjeri”.
Hickey je ustvrdio da dionice kompanija koje su sadržane u burzovnom indeksu S&P a nisu opterećene dugovima zasad bilježe najbolju izvedbu, s dobitkom na cijeni iznad 17 posto od početka godine.
Nasuprot njima, dionice kompanija čiji je odnos duga i dioničarskog uloga veći od 10 posto ove su godine ostvarile rast cijena do svega 4,0 posto, dodao je. Nadalje, pripadnici korporativne Amerike s niskom razinom zaduženosti, čiji odnos duga i dioničarskog uloga ne premašuje 10 posto, bilježe više nego dvostruko veći rast cijena, od 9,29 posto, tumači Hickey.
“Razine zaduženosti kompanija uvijek su važne, no u uvjetima kada gospodarstvo usporava rast naglasak se pojačano stavlja na opterećenost dugovima”, kazao je Keith Wirtz, iz Fifth Third Asset Managementa.
Ne iznenađuje da 24 od tih kompanija s najboljom izvedbom, sadržanih u S&P indeksu, pripada tehnološkom sektoru. Tehnološke tvrtke sklone su lučiti goleme količine novca zahvaljujući vlastitoj sposobnosti za stvaranje dodatnog bruto profita uz marginalne troškove. Da i ne spominjemo da taj sektor godinama bilježi malo aktivnosti na područjima spajanja i akvizicija. Osim toga, zbog slabog tečaja dolara njihovi su proizvodi jeftiniji u drugim zemljama.
Najbolje ponude [ HT-R-A ] Kupnja Cijena
374 362,04
87 362,03
1110 362,00
114 361,99
100 361,84
Cijena Prodaja
363,00 669
363,13 51
363,50 45
364,00 373
364,30 63
UPS,
Kupnja – HT-R-A
1.887 362,07
177 362,06
437 362,05
87 362,03
50 362,01
Prodaja – HT-R-A
669 363,00
51 363,13
45 363,50
373 364,00
63 364,30
Pozitivni ili negativni rezultati neće utjecati na cijenu dionice HT-a. Jedino ako poraste potražnja, što je moguća opcija, nakon povrata sredstava sa IPO-a. U protivnom ako budu navlačili na lupanje po bidu smanjivati će se promet dok nekom od fondova ne pukne film i ne krene u “nabavu”. Ovo kako se ruši cijena je deprimirajuće za gledati.
Utjecat će rezultati i te kako. Fondovi sad kupuju polako malim nalozima jer im skoro nitko osim malih dioničara s po 63 komada ni ne prodaje. Obzirom da su izbori za 3 tjedna, uvjeren sam da će izvješće HT-a biti odlično (ne sumnjam da si je Sanader ovdje osigurao poene) i da će cijena sutra krenuti naglo gore. Štoviše, mislim da bi se početak rasta mogao odigrati već danas krajem dana.
Financijsko izvješće HT-a najavljeno za sutra (07.11.2007)
HT će objaviti Izvješće o rezultatima poslovanja za prvih devet mjeseci ove godine u četvrtak, 8. studenoga, stoji u oba …Opširnije
HT će objaviti Izvješće o rezultatima poslovanja za prvih devet mjeseci ove godine u četvrtak, 8. studenoga, stoji u obavijesti koju je domaći telekom adresirao na Zagrebačku burzu.
Istoga dana s početkom u 14:00 SEV (13:00 GMT) održat će se telefonska konferencija na kojoj će menadžment HT-a prezentirati rezultate.
Na današnjem se otvaranju cijena dionice ponovno kreće po negativnom teritoriju (362 kune), a bit će zanimljivo gledati kako će rezultati utjecati na cijenu i hoće li oni poslužiti kao svojevrstan okidač rasta cijene prema 400 kuna, kako predviđaju analitičari Hypo banke.
Obzirom da su izbori za 3 tjedna, uvjeren sam da će izvješće HT-a biti odlično (ne sumnjam da si je Sanader ovdje osigurao poene) i da će cijena sutra krenuti naglo gore. Štoviše, mislim da bi se početak rasta mogao odigrati već danas krajem dana.
I meni se tak nekak čini!!!
Jel može jedno prosto pitanje?Može!
Da li je fondovima koji su u posjedu ove dionice atraktivno prodavati po ovoj cijeni???
Dakle,tko se nalazi na strani prodaje???[smiley1]
Utjecat će rezultati i te kako. Fondovi sad kupuju polako malim nalozima jer im skoro nitko osim malih dioničara s po 63 komada ni ne prodaje. Obzirom da su izbori za 3 tjedna, uvjeren sam da će izvješće HT-a biti odlično (ne sumnjam da si je Sanader ovdje osigurao poene) i da će cijena sutra krenuti naglo gore. Štoviše, mislim da bi se početak rasta mogao odigrati već danas krajem dana.
Ne bih rekao, jer ima puno dioničara koji su pročitali i naslušali se politike na burzi , pa im je dosta i ova zarada.
Ali mislim da će ljudi sve više prodavati što se približavamo izborima, jer dioničar početnik ne zna za taktike fondova, on kuži samo da ne ostane u minusu, a puno ih je već ostalo u minusu do sada u zadnjih par tjedana. A pošto građani povezuju IPO THT-a sa HDZ-om ,počinju se pitati…sta ako SDP pobijedi??