Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 35,94 | 96.783 | 2,693 | 36,00 | 36,10 | 0,28% |
Kardum: “Dionica T-HT-a nije imala tržišnu procjenu, investitori će lupati cijenu od oka i tražiti savjet od brokera, a on ih ne bi smio savjetovati.”
Pravi udar na burzu u utorak
ZAGREB – Trgovina dionicama Hrvatskoga Telekoma počet će sutra u 10 sati, a uz izravno uključenje u trgovinski sustav Zagrebačke burze prve transakcije pažljivo će sa svečanosti u zagrebačkom hotelu Esplanade pratiti premijer Ivo Sanader i potpredsjednik Vlade Damir Polančec, predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić, direktor Zagrebačke burze Roberto Motušić te brojni gosti.
Kretanje cijene dionice od otvaranja burze, ali u manje svečanoj atmosferi, osluškivat će i deseci tisuća novih dioničara HT-a koji će od sutra moći davati naloge za prodaju dionica. Brokeri koji su zadnjih dana pod opsadom novih investitora kojima registriraju dionice tada će konačno početi i trgovati dionicom o kojoj svi već mjesec dana samo pričaju.
Naime, do petka uz obavljene registracije nisu smjeli zaprimati i naloge jer im je Hanfa dala mišljenje da to mogu činiti tek od uvrštenja dionica na burzu.
Prvoga dana maksimalno će se moći obaviti transakcija nešto više od 30 tisuća dionica, burza je, naime, testirana na 35 tisuća, a mnogi očekuju da će se pravi udar prodavatelja na Zagrebačku burzu dogoditi u utorak jer u ponedjeljak, zbog državnog praznika, ne radi.
Toga dana na red bi mogli doći i nalozi za prodaju na koje su prodavatelji stavili “vrlo optimističnu” cijenu, a možda neće biti zatvoreni tijekom sutrašnjega dana.
Do idućeg tjedna protegnut će se i gužva za registraciju dionica jer to zbog limitiranosti “brokerske zajednice”, kao i mehanizama Središnje depozitarne agencije, danas nisu mogli učiniti svi kojima su pravovremeno stigle obavijesti o otvorenom računu i pinu.
Naime, danas do 15 sati putem SDA uspješno je obavljeno 10 tisuća registracija, oko pet tisuća ih je bilo u obradi, a predsjednica SDA Vesna Živković procijenila je da bi do kraja dana, ovisno o radnom vremenu brokerskih kuća, to moglo obaviti oko 20 tisuća ljudi. No, ustvrdila je kako mjesta panici nema, jer SDA počinje raditi u osam sati, dakle prije početka trgovanja dionicom HT-a.
Današnja špica, rekla je, bila je u prijepodnevnim satima, kada je, prema informacijama iz brokerskih kuća, sustav SDA na trenutke bio nedostupan. U SDA, međutim, ne kažu da je bila riječ o manjih tehničkim problemima koji su brzo sanirani.
Sa samim postupkom registracije novopečeni su dioničari imali različita iskustva. Direktorica SDA kaže da je dosta vremena provela u pozivnim centrima agencije, da bi provjerila kako sustav funkcionira i, kako kaže, u velikom je broju slučajeva sama registracija obavljena u nekoliko sekundi jer su pozivatelji imali pripravne brojeve pina i zahtjeva za registraciju.
Pojedinci, međutim, nisu vjerovali govornim automatima te institucije pa su zvali ponovo zahtijevajući provjere je li automat sve dobro zabilježio, a neki, uglavnom stariji građani, željeli su razgovor s operaterima SDA iskoristiti i za dodatni upit o samoj dionici. Neki su probleme željeli sanirati na licu mjesta pa je pred šalterima agencije tijekom dana čekalo oko osamsto ljudi.
Pojedine su brokerske kuće, i prije udara prodavatelja, procijenile da su prezasićene klijentima pa su na svojim internetskim stranicama objavile da nemaju mogućnosti primati nove. Mnogo onih koji su htjeli registrirati dionice s brokerima zato se obratilo brokerskim kućama svojih matičnih banaka kako bi uz manje “gnjavaže” obavili taj posao.
Glavni broker Hrvatske poštanske banke Hrvoje Kucelj ustvrdio je da su im, za razliku od prijašnjih, novi klijenti uglavnom umirovljenici koji preko te banke primaju mirovine, a to se moglo primijetiti i prema redu pred vratima.
izvor: http://jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2007,10,4,dionice_ht,92950.jl
ovo sam ostavio posebno, steta, trebali bismo skupiti sto vise bisera i arhivirati, covjek se zaista dobro nasmije[smiley2][smiley2]
Mogu li paket dionica nositi ili da dođem autom?’
“Sinko, ti imaš vremena, a ja moram prodat dok sam živa”, bez imalo uvijanja odgovorila je jedna starica na pitanje supatnika u redu pred jednom brokerskom kućom, koji ju je pitao zašto se muči i već satima stoji u redu. Rođena je, kazala je, pri kraju prvog svjetskog rata, i to je, smatra, argument da nema vremena za čekanje.
Brokeri već danima kreiraju top listu najčudnijih pitanja, a još uvijek vodi jedno iz vremena prikupljanja ponuda. Čovjek je, navodno nazvao agenta javne ponude i raspitivao se o veličini paketa dionica. Na kraju je upitao može li to ponjeti osobno ili treba doći auto. Neki su, kako tvrde tražili “one lijepo ukrašene papire na kojima piše dionica”. Jedna gospođa je, navodno, uz registraciju dionica HT-a priupitala brokera može li umjesto bivšeg PIF-a Velebit kupiti dionice nekog drugog brda.
isto sa stranice jutarnjeg
Motušić u vijestima nagovjestio da bi sutra sustav mogao pasti, ali oni će problem pokušati otkloniti u što kraćem roku. Mislim da će sutra biti kolaps, svima koji prodaju sretno. Pozdrav.
Prvoga dana maksimalno će se moći obaviti transakcija nešto više od 30 tisuća dionica, burza je, naime, testirana na 35 tisuća, a mnogi očekuju da će se pravi udar prodavatelja na Zagrebačku burzu dogoditi u utorak jer u ponedjeljak, zbog državnog praznika, ne radi.
Kakav je ovo podatak?
Danas je prošlo 34.000 dionica JDPL, a di su ostali!
Ajmo malo matematike: ako je registrirano 20.000 paketa, iako se bude trgovalo između 400 i 500 kn, to je promet najmanje od 500 mil kn. Moguće?
ovo sam ostavio posebno, steta, trebali bismo skupiti sto vise bisera i arhivirati, covjek se zaista dobro nasmije[smiley2][smiley2]
Vrijeme je za bijeg u dionice sa visokom pojedinačnom cijenom.
Stručnjaci prognoziraju: Dionica T-HT-a oko 400 kuna
više na: Vaš link
Comline je danas totalna koma, dao sam nalog za registraciju dionica ništa, zovem ih telefonom, na jednom broju uključen faks, na drugom se nitko ne javlja. Mislim da su si potpisali raskid ugovora i da odlazim ttotalno na investor.[smiley5]. Neznam tko če mi nadoknadit štetu, imat čemo vrlo naugodne razgovore nakon ovog, ne interesira me zagušenje ni ništa, ako nemaju resurse za rad neka zatvore radnju.[smiley7]
CL je danas odradio i te kako dobar posao…pogledaj malo njihov forum….ljudi rade 15 h dnevno, telefoni rade i te kako, a svi koji su jučer postavili upit za zahtjev zovu i te kako SDA!
Jest da je zagušenje ,ali ljudi sve stižu.
Koliko čitam štekao je SDA, e-Sda pao nekoliko puta, ali svi ćemo kad tad prodati dionice.
Malo strpljenja ljudi. [smiley2]
Bago i ovi na ht-u su genijalci!!
zamislite ako prodamo po 265kn zarada nam je 0[smiley10][smiley10][smiley2][smiley2][smiley2]
Vecer ljudi,
Mene zanima da li netko zna kako da prodam dionice, koji je postupak?
Ovako neki dan dobila sam od SDA – obavijest o pinu i podacima investitora, danas sam isla u banku i ispunila obrazac o osobnim podacima i poslala mail erste banci kako bi znala koliko imam dionica i da mi dodijeli brokera.
Sutra mislim zvati SDA da se registriram. Ako ih uspijem dobiti.
Moze li mi netko reci dali dobro radim ili …pomozite?
Naravno dionice ne mislim prodavati ispod 500 kuna. Sto vi mislite? Hoce li cijena biti 600?
Prvoga dana maksimalno će se moći obaviti transakcija nešto više od 30 tisuća dionica
nezna koliki je kapacitet sustava ali siguran sam da se ne racuna po broju dionica. Vjerojatno se mislilo na broj transakcija.
Bago i ovi na ht-u su genijalci!!
zamislite ako prodamo po 265kn zarada nam je 0[smiley10][smiley10][smiley2][smiley2][smiley2]
zamisli da je broker rekao “nije 0 nego ste na gubitku” a bago se izbečio u njega i čudom se čudi pa kak, a veli broker “pa provizija mislave provizija” :-))