HT (Hrvatski Telekom d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HT (Hrvatski Telekom d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 22.11.2024. u 15:51
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
HT
38,50
90.514
2,351
38,60
38,80
0,78%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Ajd sad jedno pitanje zaozbiljno.
Uplatih preko interneta nekoliko paketa. Kako da sam siguran da je sve prošlo ok, kad još za ljude za koje sam uplatio još nisu došli pinovi? Uplata je bila u prošli ponedjeljak, što će reći prije 9 dana. Nije li to malo predugo?

Laki, ti si ustvari ljudima posudio pare da si kupe THT !
Priznaj!

[smiley2]

Burza je kocka, ma koliko mi šutjeli o tome........

Koliko novca za kupnju dionica po višim cijenama imaju fondovi

ZAGREB – Dok je u posljednjih godinu dana svega 55 tisuća Hrvata trgovalo na Zagrebačkoj burzi, od ovog petka će trgovinu dionicama pratiti čak sedam puta veći broj dioničara. Kretanje cijene dionice Hrvatskog telekoma zanimat će preko 358 tisuća ljudi koji su ih uplatili, od čega se njih oko 245 tisuća prvi put susreće s tržištem kapitala. Toliko je, naime, novih računa investitorima otvoreno u Središnjoj depozitarnoj agenciji.

U četvrtak ujutro će prema njihovim računima u SDA biti raspodijeljen i točan broj dionica s kojima će slobodno moći raspolagati, odnosno nakon registracije s brokerom odlučivati hoće li ih još neko vrijeme zadržati ili će ih od petka ponuditi na prodaju. Njihovim brojem, zbog proporcionalnog smanjenja svih uplaćenih paketa za oko 55 posto, zasigurno neće biti zadovoljni, no konačna prodajna cijena dionice od 265 kuna to nezadovoljstvo trebala bi bitno ublažiti jer je prema svim komentarima analitičara ispod očekivane.

Ne srljajte naslijepo s prodajom jeftino stečenog paketa dionica Hrvatskog telekoma, poručuju sa Zagrebačke burze
Čak su i u Vladi iskreno priznali da su svjesno istaknuli nižu cijenu da bi građanima omogućili zaradu. Do kuda ona može sezati u ovom trenutku teško je govoriti, no određeno sidrište daju procjene vrijednosti inozemnih analitičara objavljenih prije starta IPO-a, a prema kojima je korektna vrijednost dionice HT-a između 350 i 400 kuna.

Pojedini domaći također su svoje procjene smjestili u taj razmjer. No, to, upozoravaju upućeni, ne znači da građani nužno i odmah moraju ponuditi, odnosno prodati dionice po toj cijeni.

Ne srljajte naslijepo s prodajom jeftino stečenog paketa HT-ovih dionica, poručuju sa Zagrebačke burze, gdje već nekoliko dana žive pod svojevrsnom telefonskom opsadom ulagača-amatera.

– U povijesti burze nikada nije bilo snažnijeg pritiska na jednu dionicu koja se našla na ponudi, jer na hrvatskom tržištu nema tradicije inicijalnih ponuda, rekao je direktor Zagrebačke burze Roberto Motušić. Nove dioničare upozorava da izlazak HT-ove dionice na tržište ni na koji način ne bi trebalo uspoređivati s kasnojesenskim izlaskom Ine na burzu. Riječ je , kaže, “o drukčijim kompanijama koje rade u posve različitim sektorima i podliježu posve različitim kriterijima vrednovanja”.

– Izlazak HT-a na tržište zapravo je tek prva prava procjena njegove vrijednosti i posve je neizvjesno na kojoj će se brojci ona zaustaviti, upozorava Motušić, koji ipak smatra da su građani dionice dobili jeftino.

Velika očekivanja građani ipak imaju od domaće financijske industrije, prije svega mirovinskih i investicijskih fondova koji su za dionice HT-a bili spremni izdvojiti oko 4,7 milijardi kuna, a na kraju su se morali zadovoljiti znatno manjim iznosima. No, valja upozoriti da su za taj iznos bili spremni kupovati dionice čija bi se cijena kretala u rasponu od 245 do 320 kuna. Koliko su spremni novca angažirati za kupnju po višim cijenama može se samo nagađati, a s obzirom na njihovu ukupnu imovinu i procjene da bi u jednu dionicu bili spremni uložiti do pet posto imovine, proizlazi da bi različiti fondovi na ponude građana mogli odgovoriti iznosom od oko 2,5 milijarde kuna, što nije dovoljno da pokrije očekivanja svih malih ulagača koji su željni brzo prodati dionice. Stabilizaciji cijene zato bi u većoj mjeri trebali pridonijeti inozemni investitori zbog čega je, kažu u Vlade, napravljena takva raspodjela dionica.

Tri najveće zablude

– Ako stanem pred brokerski ured u 5 ujutro, bit ću prvi na redu za prodaju svojih dionica.

– Pogrešno. Prioriteti su cijena i količina ponuđenih dionica, a tek onda vrijeme izdavanja naloga za prodaju.

– Burza kupuje i prodaje dionice.

– Pogrešno. Burza regulira promet dionica. Kupuju ih i prodaju investitori.

– Sanader neće dopustiti da prije izbora padne cijena HT-ove dionice.

– Pogrešno. Vlada odlučuje samo o cijeni dionice u inicijalnoj ponudi. Sve

Države i ulagači nemaju prijatelja, samo interese

lijepo bih molio uvažene članove foruma koji razgovaraju o svemu i svačemu da posvete koju sekundicu i mome pitnju sa prošle stranice.
Hvala!

A

[b]Uvijek imaj na umu da je put samo put. [/b] [i]Carlos Castaneda 'Učenja Don Juana: Znanje Jaqui Indijanaca' [/i]

Šaljivci. Uplatih 4 paketa, ostala 2 su na punca i punicu, sve čisto i na majke mi (ću izađem na na televizor?).
Nikakve punomoći ko’ Zdravko.
Pazi vica:
Kako se zove pojava kad Zdravko Mamić pola sata šuti?
Pola ure kulture.[smiley2]

Ajd sad jedno pitanje zaozbiljno. Uplatih preko interneta nekoliko paketa. Kako da sam siguran da je sve prošlo ok, kad još za ljude za koje sam uplatio još nisu došli pinovi? Uplata je bila u prošli ponedjeljak, što će reći prije 9 dana. Nije li to malo predugo? Laki, ti si ustvari ljudima posudio pare da si kupe THT ! Priznaj! [smiley2]

Ma laki je dobrica kao Sebastia Popović…
Evo bas citam u Vecernjem: “….. Zasto ne bih pomogao prijateljima, rodbini i kolegama da iskoriste svoje pravo na kupnju povlastenih dionica? Naravno, da sam im posudio novac”…..
Zasto je mene zaboravio? :)))
I ja bih mu rado bio prijatelj [smiley1][smiley1][smiley2][smiley7]

Al zaista, sto covjek ima veeeliku rodbinu…..
A tek prijatelja…..

Šaljivci. Uplatih 4 paketa, ostala 2 su na punca i punicu, sve čisto i na majke mi (ću izađem na na televizor?). Nikakve punomoći ko’ Zdravko. Pazi vica: Kako se zove pojava kad Zdravko Mamić pola sata šuti? Pola ure kulture.[smiley2]

Ovaj ti je dobar!

Svaka cast!

Pola ure kulture.[smiley2]

[smiley2][smiley2][smiley2][smiley2][smiley2][smiley2][smiley2]
Dobaaaar!

Lezi Mujo, vidi ti se... dividenda

Doci ce papiri sutra ujutro postom; nemas brige.[smiley9]

Stara kineska: Pas koji laje, nije dovoljno kuhan!

to laki t:

Pazi da ti pnica ne vrati pare.
Moja me pocela vec zajeb…

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

to laki t: Pazi da ti pnica ne vrati pare. Moja me pocela vec zajeb…

[smiley2]

Dan “D” se približava, nervoza se penje prema vrhuncu[smiley1][smiley2]

Ljudi, ja sutra kupujem k’o sumanut! Eto… [smiley1]

Artificial Intelligence stands no chance against Natural Stupidity.

New Report

Close