Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 38,48 | 71.727 | 1,864 | 38,30 | 38,70 | 0,78% |
…he,he…ako laze koza, ne laze rog…tj. da jos jednom ponovimo sto je rekao cika Portir iz Podrafke…
“U istom postotku u odnosu na taj razmjer, znači 53-54 posto, smanjivat će se i sve ostale ponude, odnosno i ponude niže od prosjeka”, kazao je Polančec
…he,he…i sad kolega pifkolekto…koji Vam dio nije najjasniji…[smiley11]
…i ne ljutite mi vise kolegu budda [smiley2]
Dali ćemo mi sada na kućne adrese dobiti nekakav izvještaj ili stanje iz SDA o točnom broju dobivenih dionica.
Dobit ćete pismenu obavijest o broju kupljenih dionica
Mene zanima poklanja li Dr. IVO 5% stranim fondovima po 265 kuna i kakav je tu ključ raspodjele s obzirom na nesrazmjer ponude i potražnje
To je tek toliko da im smanji prosječnu cijenu (jer će ostatak morati kupiti na burzi) i poveća interes za dionice T-HT-a. Mali gubitak za državu, ali dobar poticaj za dionicu T-HT-a.
Kako je sa PIN kodom ??. Ja je još nisam dobio. Kako je kod vas??[smiley6]
Pa imaš ga otprije. Neće ti ga mijenjati samo zbog HT-a.
Ah, vidim da je drivo rijesio dilemu. Bolje poklon biracima, nego vise love u proracun. Da bi rijec rekao. [smiley1]
Dok je mesa i bombona, nedamo se iz vagona!
Da se i ja uključim u raspravu.
Mislim da su naši novinari nepismeni.
Osim što je krajnje neozbiljno davati različite informacije (novi paket iznosi 16.800 ili 17.860???)
uviđam da su do brojke od 67 dionica po punom paketu novinari došli na temelju rezanja paketa od 38.000 u odnosu na veličinu potražnje.
drugim riječima jedinu informaciju koju imamo i koja nije službena već kalkulacija novinara jest ta da će oni koji su upisali puni paket dobiti 67 dionica.
To, međutim, ne predstavlja “novi paket po povlaštenim uvjetima” već samo projekciju za one koji su upisali pune pakete.
Svi oni koji su upisali manje pakete 15, 20, 25, 30K i sl. zapravo ne znaju koliko će dobiti dionica.
Ne vidim na temelju čega se zaključilo da će svi dobiti dionica u iznosu od 16.800 ili 17.860 kn.
Jer nije isto da li netko tko je npr. upisao paket za 26.000 kn dobiva dionica za vrijednost ” novog paketa” ili dobiva dionica proporcionalno rezanog za onoliko posto koliko je potrežnja veća od ponude.
Od svih silnih informacija još uvijek nemamo one informacije koje nam trebaju.
Jedino što znamo je cijena i broj dionica za one koji su upisali pune pakete.
Za sada vrlo neozbiljno.
Cijena dionice 265 kuna, maksimalni paket 16.800 kuna
Vlada je za što sigurniji burzovni start ‘žrtvovala’ popriličan prihod; oko 1,5 milijardi kuna manje od utrška uz maksimalnu cijenu
Cijena dionice Hrvatskog Telekoma u javnoj ponudi je 265 kuna, a dionice je uplatilo 358.406 građana, objavio je premijer Ivo Sanader na izvanrednoj sjednici Vlade. Građani su uplatili ukupno 12,2 milijarde kuna, što znači da su prosječne uplate iznosile 34.043 kune. Paket će pak u prosjeku iznositi 15.100 kuna. Po analogiji proporcionalnog rezanja paketa, oni koji su uplatili tzv. puni iznos prvotno utvrđenog limita povlaštene kupnje (38.000 kuna) dobit će paket vrijedan oko 16.800 kuna.
Uz konačnu cijenu dionice koja je ipak ispala bliža donjoj granici cjenovnog raspona pri upisu (245-320 kuna), vrijednost 25 posto dionica T-HT-a namijenjenih građanima iznosi 5,42 milijarde kuna, pa će se na račune građana ulagača do kraja idućeg tjedna vratiti ukupno 6,78 milijardi kuna ili više od polovice (56 posto) uplaćenih svota.
Za cijeli, 32,5-postotni paket dionica T-HT-a ponuđenih u IPO-u država će uprihoditi sedam milijardi kuna. Od toga je pet milijardi predviđeno za namirenje umirovljenika, a dvije za smanjenje javnog duga.
“Svjesno smo išli na ovu cijenu kako bi građani zaradili na tržištu dionica”, komentirao je Vladinu odluku o konačnoj cijeni Damir Polančec, potpredsjednik Vlade za gospodarstvo. Utvrđivanje cijene u donjoj polovici raspona, unatoč golemoj potražnji, za državnu blagajnu znači znatno manje prihode. U odnosu na utržak uz maksimalnih 320 kuna (8,5 milijardi kuna) u proračun će se sliti 1,5 milijardi kuna manje. Iako se u IPO-ima često ne ide maksimalistički, Vlada je za što sigurniji burzovni start ‘žrtvovala’ popriličan prihod.
Ukupna potražnja za dionicama T-HT-a, uključujući i domaće i strane institucionalne ulagače, iznosila je ukupno 37,4 milijarde kuna. Na potražnju institucionalnih ulagača odnosi se 25 milijardi kuna, s tim da su domaći fondovi i ostali veliki ulagači iskazali interes za blizu pet milijardi kuna.
Vlada je već dala i grubu formulu raspodjele dionica velikim ulagačima pa će tako strancima pripasti 65, a domaćim 35 posto kvote namijenjene institucionalnim ulagačima. To znači da će domaća fondovska industrija i drugi profesionalni investitori u konačnici dobiti tek devetinu iskazane potražnje, dok su inozemni investitori u odnosu na ono što će dobiti dali čak 20 puta veću vrijednost indikativnih ponuda.
U ovoj javnoj ponudi otvoreno je čak 245 tisuća novih računa investitora, što znači da toliko ljudi prvi put u životu postaju dioničarima. Kako su se pohvalili u Vladi, zajednica dioničara u Hrvatskoj time je narasla na ukupno 835 tisuća.
Preko limita povlaštene kupnje uplatilo je više od dvije tisuće građana, koji su ukupno za dionice T-HT-a izdvojili 272 milijuna kuna (prosječno oko 135 tisuća kuna).
(J.D., S.V.S., I.V.)
Evo sam sam si odgovorio !
64 dionice za uplaćeni puni paket od 38 000 kn.
[smiley2]
Dakle jednom za svagda :
REZANJE JE PROPORCIONALNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ne znam što vam nije jasno… au, koliko novopečenih će biti kojima ću prodati svoje skupe a bezvrijedne dionice (da se razumijemo, HT spada u jeftine a vrijedne). Veselim se u svojoj pakosti
De ljudi pa dajte iskalkuzlirajte malo!!
Ma Niiiiiiiiiiiiijeeeeeeeeeeeeee…
Rekli su da ce paket od 38 000 kn biti 17 800 kn sto znaci po toj logici ako je upisalo 350 000 ljudi da pase ova racunica.
http://www.poslovni.hr/55707.aspx
Cijena dionice Hrvatskog Telekoma u javnoj ponudi je 265 kuna, a dionice je uplatilo 358.406 građana, objavio je premijer Ivo Sanader na izvanrednoj sjednici Vlade. Građani su uplatili ukupno 12,2 milijarde kuna, što znači da su prosječne uplate iznosile 34.043 kune. Paket će pak u prosjeku iznositi 15.100 kuna. Po analogiji proporcionalnog rezanja paketa, oni koji su uplatili tzv. puni iznos prvotno utvrđenog limita povlaštene kupnje (38.000 kuna) dobit će paket vrijedan oko 16.800 kuna.
Kakvih molim Vas 17800, kakvih?
gospodo zaokruzili smo 500 str. sto li ce biti u petak? sve u svemu cini mi se da bez obzira na sve i vuk sit i ovce na broju.