Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 37,94 | 56.149 | 1,480 | 37,90 | 38,30 | 0,00% |
Kod ev. situacije i da upiše 250 000 – 300 000 ljudi , mislim da je jedini mogući scenarij za aktualnu vlast
a da ne razočara 300 000 potencijalnih glasača, veći rast dionice…
1. paket 38 000 kn, rast dionice 50% i svi sretni i zadovoljni
2. paket 20 000 kn, rast dionice 100 % i opet svi sretni i zadovoljni, što vjerujem da neće biti teško postić takvu cijenu zbog pomame stranih i domaćih fondova za THT – om.
Dakle i u jednom i u drugom slučaju svi sretnii i zadovoljni, naime preveliki je ulog u igri ( VLAST još 4 god. )
da bi ovaj ipo omanuo…….
Pozdrav!
Ovaj rasplet mi se i sviđa.[smiley1][smiley1] Samo to je ( VLAST-R-A još 4 god. ) ,ljepše izgleda.
Gospodo, dok mi ovdije posemo o nekim buducim scenarijima izlaska na burzu, da li je netko primjetio da su brokerske provizije preko noci narasle do 40%!
Primjerice kod abacusa za e-trade sa 0,7% na 1%…
Znam da ce mnogi odmah reci da je to sitnicarenje jer se ocekuju cuda cim HT starta na burzi, ali…. 40%! Kako ostati ravnodusan na to?
I tako ce vjerojatno ostati do ko zna kada, a sve to placamo upravo Mi, korisinici usluga!
Molim Vas komentar
Ovo će biti dividendna dionica, a to najviše zanima fondove, zar ne………..a vjerujem da će se svi voditi logikom da kupuju prvih dana, zašto bi kasnije kupovali skuplje……………
Vjerujem da će pomama fondova nadmašit sva očekivanja kad se dionica pojavi na burzi, isto kao što je i
broj ponuda građana bio iznad svih očekivanja.…….ne vidim razlog da bude drukčije…………
Pomama fondova ogranicena je zakonskim propisima] i njihovim statutima. [smiley1 Ali dobro, u ovom cirkusu, to ce biti fleksibilno.
26.09.2007 20:37
POMAMA ZA DIONICAMA T-HT projekt prisilio Vladu na još jednu javnu ponudu do izbora
Sanader reže T-HT paket i nudi druge
Autor SNJEŽANA MLINAREVIĆ, DEANA KNEŽEVIĆ
U četvrtak završava upis dionica T-HT-a, dosad je upisano od 250.000 do 300.000 dioničara
Zbog izuzetnog interesa građana za dionice THT-a, prvobitno zacrtan paket od 38 tisuća kuna biti će srezan na ispod 30 tisuća, pa se Vlada, kako doznajemo, odlučuje na novi veliki korak.
Naime, prema informacijama koje su nam potvrdili visoki izvori iz Vlade, razmišlja se o tome da se građanima ponude dionice drugih atraktivnih tvrtki u državnom vlasništvu i to vrlo skoro, da bi operacija bila dovršena prije izbora.
Iako su u Vladinim krugovima potpuno suzdržani u pogledu izbora tvrtki čije bi dionice zavšile u nekom obliku IPO-a, neslužbeno se ipak može nešto saznati, a i premijer Sanader je danas u Saboru izdvojio Croatia osiguranje kao kandidata za privatizaciju. Vladi su na raspolaganju i dionice Končara, HPB-a, Janafa, Podravke i drugih tvrtki.
Nedopuštena trgovina
U euforiji upisa Hanfa je utvrdila da su pojedinci prikupili punomoći za više od 60 osoba pa najavljuje kazneni progon zbog nedopuštene trgovine vrijednosnim papirima. Riječ je o 32 osobe iz 15 mjesta, koje su prikupile 12 do 62 punomoći.
Iako nema službenih brojki, iz svih neslužbenih izvora cure podaci o broju upisanih dioničara T-HT-a, pa se sada barata brojkom od 250.000 do 300.000 osoba. S obzirom na sada ograničenu količinu dionica koje Vlada može ponuditi građanstvu (više od 20 milijuna dionica ili 25 posto udjela u T-HT-u), jasno je da će Sanader morati posegnuti za nepopularnom mjerom, kresanjem osnovnog paketa od 38.000 kn.
Enorman odljev novca
Procjenjuje se da će se na račune u HPB-u i Erste banci sliti od devet do deset milijardi kuna, a najveći dio toga novca već jest danima na tim računima. Kad se broj dionica pomnoži sa 320 kn, raspoloživi kapital iznosi 6,4 milijarde kn.
Kako ispada da je potražnja veća od toga od 30 do 40 posto, Vlada će morati za toliko kresati osnovni paket, što je ispod 30.000 kn.
No, već je danima prije bilo jasno da će doći do intervencija u osnovni paket, pa se danas, uglavnom među stručnjacima, razmatrala makroekonomska strana cijele priče.
Javna ponuda iz banaka je iscijedila više od milijardu eura. Rezultat je smanjena likvidnost banaka, pa su neke stopirale kredite, navodno zbog vremenskog škripca jer javna ponuda istječe sutra.
Zapravo je posljedica enormnog odljeva novca i njegovo zaustavljanje.
Procjenjuje se da su na osnovi kredita građani povukli od četiri do pet milijardi kuna, a nekoliko milijardi kuna banke su također transferirale na osnovi depozita.
Građani su masovno razročavali depozite, a Marija Šola, predsjednica uprave Parner banke, koja uglavnom posluje s gospodarstvom, kaže da su i oni imali velik udar građana koji su uspjeli sanirati tako što su im omogućili kredite umjesto da podižu depozite.
Većina banaka, a svima je narušena likvidnost, do danas je stopirala i tzv. margin kredite. To su dionički krediti koje su banke inače masovno odobravale građanstvu, a njima se financira isključivo kupnja dionica.
Puno je ljudi upisalo pakete, ali pitanje je koliko će njih to i uplatiti. Osobno znam nekoliko koji su odustali.
Ipak ne sumnjam u rezanje paketa.
Nikad ne računajte buduću moguću zaradu, samo ostvarena je prava.
Medo mudro zbori.
Ne žurite sa prodajom.
Ne čudim se što ljudi ne čitaju prospekt HT-a, nerazumljiva knjižurina od 400 stranica bez slika, za razliku od ovog foruma koji ima preko 400 stranica sa slikama.
Čudim se što ljudi ne čitaju ni ugovor koji su potpisali. Lijepo piše:
– ako novac ne bude na računu do 27.09 u 23:59 ništa od dionica
– ako uplatite manje novaca ništa od dionica
– ako ne uplatite ništa – ništa od dionica
i opet je potrošeno na desetke stranica na ovom forumu na slična pitanja. Da ne spominjem pitanja oko provizija itd.
Da srežu pakete do 20.000 kn mislim da bi ljudi bili ogorčeni,jer su svi na neki način se zadužili i rasprodali druge dionice i digli kredite da bi sada srezali,mislim da tada Sanader sigurno gubi izbore.[smiley7][smiley7] Možda se opet nečega dosjete i izvuku “odnekuda” koji postotak.[smiley5][smiley5]
DT 51%
branitelji 7%
radnici 7%
IPO 32,5%
51+7+7+32,5=97,5
OSTALO 2,5%
nije da bi zadovoljilo trziste mladih i gladnih investitora… samo se nadam na to nije paket za povlastene u Vladi…
nije mi jasno zasto je vecini ljudi na ovom forumu 30-40% malo??
zivi bili pa vidjeli
pozdrav ljudi,eto ja sam upisao 8 paketica pa nek rezu jer kolko god oni srezu cijena ce gore naravno da nije po max. cijeni sto se nadam[smiley1].naravno da nisam rasprodavao portfelj jer sam ga rasprodao jos davne 2001. i uz pomoc malog kredita kupio truli stan gdje je dosla zamj. zgrada i zaradio 250%.Zao mi sto nisam uspio prodat stan prije ine,jebga z……a banka od kupca pa sam propustio masnu juhu al tu se nadam zaradi.Jedini problem je sto treba sad pohvatat svu familiju da im ja prodam.Jedan dio ide u ludnicu a par paketica u buduci portfelj na nagradnih 10% i dividendu[smiley11].E sad trebam pomoc da stignem registrirat ove tu oko mene kod brokera da ih ja zastupam za prodaju.Jel moram ici kod JB i ovjeravat ili da ih kupim 1 po 1 i vozim kod brokera.Neznam jel se moze direktno kod njega bez JB odobrit da ja prodajem umjesto njih
E pa sad mi nešto jasno! Pogledajte ovo:
HINA
25.09.07. 18:08:01 Najava – Gospodarstvo – za srijedu, 26. rujna
ZAGREB – Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) održat će sjednicu na kojoj će biti riječi o tekućim privatizacijskim pitanjima. (14,30 sati, HFP, Ivana lučića 6)
—
26.09.07. 14:36:00 Obavijest redakcijama: otkazana sjednica Upravnog odbora HFP-a
ZAGREB, 26. rujna 2007. (Hina) – Hrvatski fond za privatizaciju poslijepodne je izvijestio da se otkazuje za danas najavljena sjednica Upravnog odbora HFP-a, te sjednicu Upravnog odbora najavio za sutra.
Sjednica Upravnog odbora HFP-a, najavljena za danas, u 14,30 sati, otkazana je zbog obveza članova tog odbora vezanih uz današnju sjednicu Hrvatskog sabora, navodi se u obavijesti glasnogovornika HFP-a Vedrana Kukavice.
Sjednica Upravnog odbora HFP-a bit će održana sutra, 27. rujna u 12 sati u zgradi Vlade, navodi se u obavijesti.
—
26.09.07. 17:14:00 Najava – Gospodarstvo – za četvrtak, 27. rujna
ZAGREB – Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) održat će sjednicu na kojoj će biti riječi o tekućim privatizacijskim pitanjima. (12,00 sati, Vlada, Trg Svetog Marka 2)
—
Sanader se ne šali sa još jednim IPO!
Sjednica premještena iz zgrade HFP u zgradu Vlade.