Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 37,94 | 56.149 | 1,480 | 37,90 | 38,30 | 0,00% |
ivica brkljača: velika analiza
HRVATSKI TELEKOM
(oznaka dionica: HT)
HT je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario 3.681 milijun kuna prihoda, što je gotovo na istoj razini u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Profitabilnost je porasla: EBITDA je porasla za 1%, na 1,5 mlrd. kn, a neto dobit za 8%, na 440 milijuna kuna.
U navedeno su uključeni i rezultati Crnogorskog Telekoma, čiji je većinski paket dionica HT kupio početkom 2017.
Iako dobit raste u odnosu na prošlu godinu, to je daleko od profitabilnosti koju je HT ostvarivao prije krize. Do 2009. HT je ostvarivao više od milijardu kuna dobiti svako polugodište, a čak i do 2012. polugodišnja dobit iznosila je više od 800 milijuna kuna.
Sukladno nižoj profitabilnosti, manja je i dividenda: posljednje 3 godine HT isplaćuje dividendu od 6 kn po dionici, što na trenutnu cijenu dionice daje prinos od 3,8%.
EBITDA je 2008 bila 4 milijarde, sada je 3,2 milijarde…sto je pad u 10 godina od cca 20%
To nije puno, al je stvar ta sto se tada nije ulagalo jer nije bilo konkurencije u fiksnom ni mobilnom segmentu….niti su korisnici bili zahtjevni, niti je rast potrosnje GB po useru bila ovakva…
I zato je neto dobit gotovo 70% manja i zato nema tolike dividende, jer treba ulagati da bi se zadrza market share…da se razumijemo, ova situacija je najgora za investitora, kada firma u koju ulazes trosi novce i gubi profitabilnost samo da bi tapkala na mjestu, u nasem slucaju, trosi novce smanjuje profitabilnost a uz to jos i gubi market share(sto je najgora moguca situacija)…
e sada svaka cijena dionice opravdava ulaz ili izlaz iz iste…ja sam cekao dno i STABILIZACIJU CORE BIZNISA, i mislim da je dno sa stabilizacijom poslovanja bilo na 150 kn…
I na razinama od 130-150 kn sam opet kupac HT-a u slucaju da i dalje pokazuju da su stabilizirali market share i svoj core biznis, sto su u Q1 i Q2 pokazali….
To je ta moc HT-a koju nitko ne shvaca…oni imaju sve u svojim rukama, niti jedan konkurent ne moze odluciti da ce potrositi 1 milijardu dodatno na investicije, jer je nemaju….
strong buy 234 kn target
Evo sad otpisuju i dugove onima koji surfaju i pričaju, a ne plaćaju…tko nam je kriv kad svoje račune plaćamo na vrijeme…
https://www.24sata.hr/news/ako-imate-do-2500-kuna-duga-mozete-zatraziti-otpis-od-ht-a-590937