Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 36,10 | 142.745 | 3,954 | 36,30 | 36,50 | 0,00% |
Uvođenje poreza na dividendu bez poreza na kapitalnu dobit je davanje odriješenih ruku špekulantima. Umjesto da se oporezuje kapitalna dobit nastala kao posjedovanje dionica manje od godinu-dvije-tri… oporezuje se investiranje a short-selling ostaje neoporezovan. Idioti.
Ali što reći o državi koja će oporezovati nekoga tko dobije 30 mil na lutriji sa 20% a radniku koji mjesečno dobije 4300 kuna BRUTO će bez milosti skinuti 30%.
Uvođenje porez na dividendu je lagano za provesti. Lagano za utvrditi i opaliti porez.
Porez na kapitalu dobit je puno kompleksnija stvar i čini mi se da će proći još par godina dok se ne napravi model po kojem bi se to uopće provelo. To su složene aplikacije, čini mi se nimalo jednostavno…ali vidjet ćemo…
Postoji li način da se isplati prije 01.3 ja imam toga dosta pa mi ovo ne odgovara.Molim odgovor
tko zna nešta o tome.
nema šanse da isplate prije 01.03., to je za samo 20 dana…a i vladi RH bi se gadno zamjerili pa se neće s time igrati
Postoji li način da se isplati prije 01.3 ja imam toga dosta pa mi ovo ne odgovara.Molim odgovor
tko zna nešta o tome.
Pomoli se [pray]
Gospon Slavko nas je oderao za 12%, ali porezne prijave za 2012 slijedeće godine biti će vrući kamenčići za isplatu….., ali Herr Maras ima asa u rukavu xy tisuća novih radnih mjesta.
Klasika kod nas, Vlada kaže dajte ljudi nama odmah, a sve što nama malima ide u korist od 1.1.2013.
A do onda bolje tko živ, tko mrtav.
I onda još priče o poreznom moralu…
Sretno nam bilo
Uvođenje porez na dividendu je lagano za provesti. Lagano za utvrditi i opaliti porez.
Porez na kapitalu dobit je puno kompleksnija stvar i čini mi se da će proći još par godina dok se ne napravi model po kojem bi se to uopće provelo. To su složene aplikacije, čini mi se nimalo jednostavno…ali vidjet ćemo…
Jasno da je kompleksnija stvar, no zato postoji SKDD, OIB i FIFO metoda. Dalje od toga ne treba ići.
Bolje da ne pričam više ljut sam kao pas.
Svaka firma koja pod ovim uvjetima isplati dividendu je neodgovorna firma. Treba provesti otkup i poništavanje dionica. Za manje novca mogu proizvesti isti efekt a Linić neka se misli kako da provede neku stvarnu reformu a ne kako iscjediti građane.
Jasno da je kompleksnija stvar, no zato postoji SKDD, OIB i FIFO metoda. Dalje od toga ne treba ići.
Bolje da ne pričam više ljut sam kao pas.
Svaka firma koja pod ovim uvjetima isplati dividendu je neodgovorna firma. Treba provesti otkup i poništavanje dionica. Za manje novca mogu proizvesti isti efekt a Linić neka se misli kako da provede neku stvarnu reformu a ne kako iscjediti građane.
[/quote]
Ja naprotiv smatram da je uvođenje poreza na dividendu daleko bolji potez Vlade nego uvođenje poreza na kapitalnu dobit.
12000 neoporezive dividende je dovoljno za zaštitu malih dioničara,po meni.
Porez na kapitalnu dobit bi izrazito negativno djelovao na strane investicije i ulagačku klimu na burzi.
Stoga OK.Najavili su neke promjene poreznog sustava vezano za financijsku dobit na dioničkom tržištu i ako je to to OK.
Pozdrav
jesu li ovo naši pametnjakovići iz vlade mislili i na ovo, ekonomsko dvostruko oporezivanje?
DVOSTRUKO OPOREZIVANJE
Dvostruko oporezivanje nastaje kada se na isto oporezivo dobro više puta plati porez, a može biti pravno ili ekonomsko. Dvostruko oporezivanje je pravno ako je ista osoba oporezovana dva puta za isti dohodak u najmanje dvije države (ili dva entiteta iste savezne države). Ekonomsko dvostruko oporezivanje nastaje kad je propisano da poduzeće treba platiti porez na svoju dobit, a i njegovi dioničari dodatno trebaju platiti porez na dividendu isplaćenu iz te oporezovane dobiti.
koliko svi plaćete zbog poreza na dividendu iznad 12.000 kuna, rekao bi čovjek da ste po dividendama negdje u rangu gatesa i buffeta…svaka čast momci [yawn]
Ja naprotiv smatram da je uvođenje poreza na dividendu daleko bolji potez Vlade nego uvođenje poreza na kapitalnu dobit.
12000 neoporezive dividende je dovoljno za zaštitu malih dioničara,po meni.
Porez na kapitalnu dobit bi izrazito negativno djelovao na strane investicije i ulagačku klimu na burzi.
Stoga OK.Najavili su neke promjene poreznog sustava vezano za financijsku dobit na dioničkom tržištu i ako je to to OK.
Pozdrav
Porez na dividendu bez poreza na kapitalnu dobit nema smisla.
1. možete prodati dionice prije dividende i kapitalizirati dobit jašući na valu optimizma (time plaćate porez banci a ne državi što nije smisao poreza).
2. nije spriječeno da uprava zaduži trezor u otkupu dionica koje će poslije podijeliti sebi a ispod žita fiksirati cijenu reotkupa (kao što se događa od PBZa do Tankerske) i time izvlači novac bez poreza na štetu ostalih.
3. porez na dividendu ne zaštićuje ovako plitko tržište kao što je naše od špekulantskih napada.
Ovaj porez osim u slučaju HTa i DTa doslovno ne služi ničemu. Čak ni banke ne isplaćuju matice preko dividendi već preko kredita koje uzimaju u maticama (odatle onih 10 mlrd eur duga bankarskog sektora i višak likvidnosti u državi).
Što je zapravo trebalo napraviti:
1. kapitalnu dobit (ne uključujući kamate) oporezovati sa 60% ako je dionica kupljena/prodana (tj. kapitalna dobit ostvarena) u 0-6 mjeseci, sa 40% u 6-12 mjeseci sa 30% u 12-24 mjeseca sa 20%, 24-36 mjeseci 15% i sa 10% inače
2. porez na dividendu staviti 10% za dobitke na dividendama u godini dana koji iznose više od prosječne godišnje neto plaće
3. zabraniti tvrtkama uzimanje kredita od strane tvrtke-majke (neka se financiraju dokapitalizacijama)
Ovako će se čitav porez slomiti na OMFovima (dakle na našim mirovinama) i na srednjem sloju i to onom njegovom dijelu koji se nema vremena zafrkavati na burzi jer – radi. Ja njihov (time i svoj) rad cijenim jer znam kroz što ljudi sve prolaze (da ne bude zabune radio sam i u državnoj firmi ali se tu nikad nisam preznojio zbog roka ili greške koju bih napravio).
Porez na dividendu bez poreza na kapitalnu dobit nema smisla.
1. možete prodati dionice prije dividende i kapitalizirati dobit jašući na valu optimizma (time plaćate porez banci a ne državi što nije smisao poreza).
netko je te dionice na kraju i kupio te on dobiva dividendu i plaća porez, smisao poreza je postignut, bilo ga platio ti ili netko drugi .
2. nije spriječeno da uprava zaduži trezor u otkupu dionica koje će poslije podijeliti sebi a ispod žita fiksirati cijenu reotkupa (kao što se događa od PBZa do Tankerske) i time izvlači novac bez poreza na štetu ostalih.
– podijela dionica ili bilo koje druge imovine treba se tretirati kao dobit, i na to plaćati porez na kraju godine, po vrijednosti u trenutku stjecanja . Ukoliko su prodane kasnije po višoj cijeni, to je zarada na koju se nebi plaćao porez, dakle kapitalna dobit, jer bi bio složeni izračun u slučaju gubitka.
3. porez na dividendu ne zaštićuje ovako plitko tržište kao što je naše od špekulantskih napada.
– na što si tu mislio, molim te….
Ovaj porez osim u slučaju HTa i DTa doslovno ne služi ničemu. Čak ni banke ne isplaćuju matice preko dividendi već preko kredita koje uzimaju u maticama (odatle onih 10 mlrd eur duga bankarskog sektora i višak likvidnosti u državi).
Što je zapravo trebalo napraviti:
1. kapitalnu dobit (ne uključujući kamate) oporezovati sa 60% ako je dionica kupljena/prodana (tj. kapitalna dobit ostvarena) u 0-6 mjeseci, sa 40% u 6-12 mjeseci sa 30% u 12-24 mjeseca sa 20%, 24-36 mjeseci 15% i sa 10% inače
Totalno blesavo….a ako imam minus u 0-6 mjeseci onda će mi država vratiti 60% uloženog, i slično do 36 mjeseci ?
2. porez na dividendu staviti 10% za dobitke na dividendama u godini dana koji iznose više od prosječne godišnje neto plaće
– zašto vezati za prosječnu godišnju plaću ? Zašto pogodovati " malima ", zašto nebi porez bio jedinstven za sve ?
3. zabraniti tvrtkama uzimanje kredita od strane tvrtke-majke (neka se financiraju dokapitalizacijama)
-nema veze s mozgom i privatnim biznisom
Ovako će se čitav porez slomiti na OMFovima (dakle na našim mirovinama) i na srednjem sloju i to onom njegovom dijelu koji se nema vremena zafrkavati na burzi jer – radi. Ja njihov (time i svoj) rad cijenim jer znam kroz što ljudi sve prolaze (da ne bude zabune radio sam i u državnoj firmi ali se tu nikad nisam preznojio zbog roka ili greške koju bih napravio).
Ako je tebi bavljenje dionicama " zafrkavanje na burzi " nerad…onda nemamo o čemu raspravljati.
[lol]
Ako je tebi bavljenje dionicama " zafrkavanje na burzi " nerad…onda nemamo o čemu raspravljati.
Nije u pravom smislu nerad ali…? Kakvu dodanu vrijednost molim Vas lijepo svi mi na burzi stvaramo ? Ili korist za društvo ? Priznali to Vi ili ne, burza je traženje veće budale.
No, nemojte me krivo shvatiti, ne podcjenjujem Vaš trud u pokušaju traženja te veće budale…