Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 38,92 | 141.150 | 3,627 | 39,00 | 39,10 | 0,78% |
Ja imam otvoren žiro račun jer HT nije jedina dionica koju imam, a koja isplaćuje dividendu. Ali. ako se neki zakon donese onda ga treba poštivati. Osnovni razlog zašto se omogućuje isplata na tekući je činjenica da velika većina vlasnika HT dionica nije dostavila podatak o žiro računu. Iako nemam uvida u to, mogao bih se kladiti da barem 100.000 investitora (namjerno nisam napisao građana) nije dostavila podatak. I sad da se izbjegne situacija da 100.000 građana (sad namjerno nisam napisao investitora) ne dobije novac na vrijeme se mjenja zakon.
Svaki investitor bi trebao voditi brigu o svojoj investiciji, a ako ne brine ko ga j***. Isto tako, SKDD naplaćuje razne namete i trebao je biti svjestan da će mu se dogoditi gužva u jednom trenutku i za to je trebao imati spremne resurse (uzmeš 20 studenata pa nek upisuju).
Ja imam otvoren žiro račun jer HT nije jedina dionica koju imam, a koja isplaćuje dividendu. Ali. ako se neki zakon donese onda ga treba poštivati. Osnovni razlog zašto se omogućuje isplata na tekući je činjenica da velika većina vlasnika HT dionica nije dostavila podatak o žiro računu. Iako nemam uvida u to, mogao bih se kladiti da barem 100.000 investitora (namjerno nisam napisao građana) nije dostavila podatak. I sad da se izbjegne situacija da 100.000 građana (sad namjerno nisam napisao investitora) ne dobije novac na vrijeme se mjenja zakon.
Svaki investitor bi trebao voditi brigu o svojoj investiciji, a ako ne brine ko ga j***. Isto tako, SKDD naplaćuje razne namete i trebao je biti svjestan da će mu se dogoditi gužva u jednom trenutku i za to je trebao imati spremne resurse (uzmeš 20 studenata pa nek upisuju).
potpuno nebitno je li zakon glup do bola ili ne, zar ne?
[/quote]
stvar je u tome da im je lakse vidjeti što je lova od dividende ako skdd to prijavi nego da gledaju iznose koji su sjeli na žirac, jer to može biti od bilo čega… jer recimo meni sjedne na žirac cca 20 soma kuna a u prijavi poreza na dohodak ne prikažem niš, ondak moram dokazivat da je neoporezivo
a ako oni pak prijave da su ti isplatili dividendu, tad pak svejedno jel na tekući, žir ili dr.
Super. Budala ja prodao na 252 i kusur jer sam slušao budale, ide na 250, 230, bla bla. Katastrofa.
Što Ti bi?
[/quote]
stvar je u tome da im je lakse vidjeti što je lova od dividende ako skdd to prijavi nego da gledaju iznose koji su sjeli na žirac, jer to može biti od bilo čega… jer recimo meni sjedne na žirac cca 20 soma kuna a u prijavi poreza na dohodak ne prikažem niš, ondak moram dokazivat da je neoporezivo
a ako oni pak prijave da su ti isplatili dividendu, tad pak svejedno jel na tekući, žir ili dr.
[/quote]
vide oni sve i oduvijek su sve vidjeli (osim keša).. pa prošle godine je dividenda oporezovana prije isplaćivanja i bez svih tih dogovora oko "razmjene informacija"
Predivno… baš su nam fino stjerali… sad kad su svi pootvarali žiro račune, poplaćali naknade, izrade kartica… sad odjednom ne treba žiro… bravo država… [thumbsup] jadnim bankama treba donirati još malo para… njima je potrebnije…
A koju ste vi naknadu platili za otvaranje žirca – ja u PBZ nisam ni lipe!
[/quote]
1.) Kao što je već kolega postar napisao – nije stvar u tome, prave budale od nas i boli ih dupe za naše dragocjeno vrijeme…
2.) Naknada za otvaranje ne postoji ni u mojoj banci, ali postoji mjesečna naknada za vođenje žiro računa, što se jedino može izbjeći povezivanjem žiro računa na tekući, tako da se sve uplate koje sjedaju na žiro automatski prebacuju na tekući, pa je stanje žiro računa uvijek na 0,00kn… (P.S. otvorio sam žiro u ovoj banci (nije bitno koja, ali nije neka mala, bezvezna) jer u istoj imam tekući i ostale račune, štednju, kredit, brokere, internet bankarstvo)
3.) Platio sam 50kn izradu VISA kartice vezane uz žiro račun, i nije mi bilo ponuđeno da ne uzimam karticu… i nakon nekoliko dana ponovno gubio vrijeme na odlazak u banku po karticu, koja mi u konačnici uopće ne treba jer se sve prebacuje na tekući… a ne treba mi ni inače jer sve obavljam putem internet bankarstva, a žiro račun sam otvorio samo za SKDD, i nisam ga nikada trebao…
4.) I za kraj kolega TwinSpark vam kaže da imate naknadu za zatvaranje žiro računa u PBZ, za slučaj da ste ga otvorili samo za SKDD i ne treba vam, pa sad odete zatvoriti žiro…
Hm, kad tako pogledate, možda ipak ima zezancije, oduzimanja vremena i naknada…
[/quote]
Svaki zakon koji je na snazi mora se provoditi i glupo je dasvatko od nas provcjenjuje da li je glup ili ne i onda ako je glup, onda ge ne poštiva. Pa nije ovo jedini zakon koji je glup.
Veliki problem u RH je što se stalno donose loši zakoni i onda se mjenjaju još lošijim. naravno da mogu imati kontrolu koliko tko prima na ime dividende preko OIB-a. Logično bio bilo praćenje prihoda preko OIB-a jer preko njega postoji veza i prema žiro računima i tekućim računima…
"mrperfect"
ne mogu se ne nasmiješiti na gornji post, i to ne samo zbog gramatike i sintakse.
1. "loši" i "lošiji" "hrvatski" zakoni svi su redom doslovno prepisani "dobri i bolji" zakoni EU.
2. To je tako bez obzira tko sjedio u saboru ili vladi, oni su potpuno nebitni. Jedina stvar koja sprečava njihovu potpunu primjenu jest objektivno stanje na terenu, no na tome se radi stručno i efikasno, kakve god bajke pričali po medijima. Tako da uživaj dok možeš.
3. Također, primjećujem da si pod dojmom, ili iluzijom toga da si TI (wannabe) zakonodavac i država pa si mišljenja kako bi to trebalo riješiti na način logičan tebi, što god to bilo, ali svakako podrazumijeva ratio legalis "nelogičnih" zakona. Drugim riječima, poistovjećuješ se s vlasti, a ne sa svojom realnom pozicijom podanika vlasti. Logikom- bolja i efikasnija vlast->meni bolje. I što god bolje (zakonski) ugnjetavali "nekog drugog"–> meni bolje. Takvo razmišljanje ne odgovara stvarnosti, jer si ti taj koji će trpjeti jednako kao i svi drugi. U ovom slučaju, jednostavna činjenica da TI imaš otvoren žiro račun, dovoljna ti je da se svrstaš na stranu "zakona" u svojoj superiornosti nad svim onim budalama koje ne vise dnevno na forumu i čitaju obavijeti SKDD-a. No budući da si sitna riba i nitko i ništa kao i svi mi koji se zamaramo pisanjem po forumima jasno te svrstava u kategoriju nas budala ovdje dole, a ne onih pametnih tamo gore-u kategoriju "primatelja", a "davatelja"
Jednako tako jednostavna činjenica da je jedini razlog za ovaj žiro račun budući porez na kapitalnu dobit (uključujući štednju), koji će kombinirano sa budućim porezima na nekretnine i rastućom birokracijom pojesti ne samo bilo kakvu proizvodnu djelatnost ( u koju ulažeš kroz dionice), nego i direktno onemogućiti ikakvu akumulaciju (ili zadržavanje akumuliranog) kapitala za prosječnog čovjeka (tebe) te odveć ne tangira jer uključuje više od jedne varijable.
Za tvoju informaciju, u Hrvatskoj je od osamostaljenja donešeno (prevedeno) više od 90 000 zakona, podzakonskih propisa i pravilnika od kojih većina još nije u punoj implementaciji. Kad ih pročitaš barem trećinu, i malo bolje o njima razmsliš, dođi ponovno pa zagovaraj vladavinu tih i takvih zakona, ako ti pamet ne bude smetala..
no da ne budem potpuno offtopic, da komentiram usput i trgovanje HT-om
Odluke Glavne skupštine dioničara Hrvatskog Telekoma d.d. održane
dana 04. svibnja 2011. godine
http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/DBFgJQw7SFlUWwdPFDGjEQ==.pdf
Izdvajam:
2. Dio neto dobiti Društva iz točke 1. ove odluke u iznosu od 1.863.783.056,60 kuna
upotrijebiti će se za isplatu dividende dioničarima, i to u iznosu od 22,76 kuna po dionici,
a ostali dio neto dobiti u iznosu od 249.160,49 kuna rasporediti će se u zadržanu dobit
Društva.
3. Pravo na isplatu iznosa iz točke 2. ove odluke imaju dioničari koji su na dan održavanja
Glavne skupštine upisani u depozitorij Središnjeg klirinškog depozitarnog društva
(SKDD). Isplate dospijevaju i izvršit će se 23. svibnja 2011. godine.“
….
Ad 8.
„Upravi Hrvatskog Telekoma d.d. daje se ovlaštenje da za račun Društva stječe dionice
Društva (vlastite dionice), uz sljedeće uvjete:
Uprava može steći dionice u broju, koji, uključujući već stečene dionice, ne smije prijeći
10% (deset posto) temeljnog kapitala Društva.
….
Ova ovlast vrijedi 5 godina od dana donošenja ove odluke
Nije u tomu stvar.Napravili su od nas tovare,a us put smo izgubili i vrijeme.Ne stanujemo svi kraj banke. [angry]
Pa vi ste u penziji ionako imate vremena napretek…
Malo šetnje je dobro za zdravlje!
[/quote]
Nemam ja vremena za banke i redove.Treba poći kaićem na ribe,lignje,bacit parangal,otići u šparoge,nabrat malo kadulje,otić u konobu na bevandu.Kakve banke kakvo čekanje.To je za besposličare.
Danas baš razmišljam o tomu kako imamo na štednji u STRANIM bankama 100 mljrd. kuna, uz kakvu kamatu? A ovdje nam ispred nosa stoji izvrsna mogućnost ulaganja uz puno veću dobit…I više bi onda kunića i ostalu u RH, ovako ako dođe nekakav strani fond, može se jeftino natrpat…I dugoročno izvlačiti nofce iz zemlje. Zar nije ovako bolje da i mi zememo dio kolača?