Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 35,94 | 101.247 | 2,817 | 36,00 | 36,10 | 0,00% |
Dakle AZ prodaje HT jer mu treba municija za obranu INE [thumbsup]
glupost
Je sam li ja nešto preskočio u ekonomiji kad ne shvaćam ovo ?
Građani drže depozite u bankama u devizama (u 90% slučajeva) … iz tih depozita (većinom) se dijele krediti ako ukinete valutnu klauzulu sav rizik se prebacuje na banke koje su razapete između toga što moraju štedišama isplatiti devize a kreditirati (zarađivati) u kunama. Potom HNB može plasirati na tržište milijarde eur i srušiti tečaj te poslati banke u stečaj.
Građani drže depozite u bankama u devizama (u 90% slučajeva) … iz tih depozita (većinom) se dijele krediti ako ukinete valutnu klauzulu sav rizik se prebacuje na banke koje su razapete između toga što moraju štedišama isplatiti devize a kreditirati (zarađivati) u kunama. Potom HNB može plasirati na tržište milijarde eur i srušiti tečaj te poslati banke u stečaj.
Kolega, čestitam. Službeno ste veći znalac od predsjednika odbora za financije Hrvatskog sabora, Gorana Marića.
[/quote]
A koliko ce onda ti eurici vrijediti ako HNB napravi to?
Banke nek imaju valutnu klauzulu kao sigurnost ali onda nek smanje kamatu na kredite, a ne da deru i tu i tamo.
glupost
[/quote]
sad znamo ko je prodao i zašto, pitanje je ko je kupio onih 2x po 15.000 komada. ja i dalje tipujem na neki od otvorenih fondova koji su pod ”istim” upraviteljem. elem, preljevanje iz šupljeg u prazno radi kupovine iNA-e. treba vidit s koliko je casha AZ ušetao u INA-u u srijedu. znat ćemo u ponedjeljak.
Nema potrebe za cinizmom samo sam pitao jer mi zbilja nisu jasni. Valutni rizik može počivati na štediši, na banci ili na primatelju kredita. Prebacivanje tog rizika na štedišu onemogućavanjem štednje u devizama je suludo jer bi time defakto (osim što bi propao bankarski sustav povlačenjem sredstava 😀 ) oporezovali racionalno ponašanje. Dakle ostaje nam banka i primatelj kredita. Uzimanje kredita tj. trošenje novaca je oblik neracionalnog ponašanja (osim u slučajevima kada posao započet kreditom uspije, kada se potiče domaća industrija …) i logično mi je da je valutni rizik na korisniku kredita jer ga to tjera da bolje promišlja o svojoj investiciji. Valutna klauzula zapravo ne smeta izvoznicima jer oni imaju svoje prihode u devizama iz toga možemo zaključiti da devizna klauzula smeta samo poduzetnicima koji bi radili u zemlji, uvoznicima i stanovništvu. Stanovništvo se treba učiti što manje koristiti kredite, uvoznike ionako treba obeshrabrivati – dakle ostaje nam da ta valutna klauzula smeta jedino ljudima koji bi nešto radili za domaće tržište. Ja u tome ne vidim neku veliku štetu osim socijalnog rizika za Vladu a i za taj socijalni rizik je odgovorna upravo Vlada jer da se gospodarilo bolje onda se ne bi događalo da kuna jako deprecira. Koji je izgovor onda Marića i sličnih zašto bi posljedice lošeg upravljanja državom snosile banke kroz deprecijaciju valute a ne građani koji su izabrali lošu vlast (dva puta zaredom 😉 ). Ako bi što trebalo ukidati onda bi , barem po meni, trebalo ukinuti keš kredite a ne valutnu klauzulu.
Kad se već ne slažete sa mnom volio bih da napišete u čemu po vašem mišljenju griješim. Ocjenjivanje poruke negativno bez obrazloženja ne znači ama baš ništa jer nitko od nas zbog toga neće postati pametniji.
Kad se već ne slažete sa mnom volio bih da napišete u čemu po vašem mišljenju griješim. Ocjenjivanje poruke negativno bez obrazloženja ne znači ama baš ništa jer nitko od nas zbog toga neće postati pametniji.
ukidanje valutne klauzule ili stednje u EUR je apsolutna glupost sa stajalista bankasrskog poslovanja. Koliko bi onda banke trebale imati kapitala da bi pokrivale otvorene pozicije? Samo neko tko do ne zna kako posluje banke mogu zahtijevati takve idiotarije. Sto bi bilo slijedece – ukidanje dugorocnih kredita.
ono sto bi svako morao voditi racuna jest valutna struktura imovine i obveza, na slican nacin kako i banke rade za svoju bilancu naravno na mikro razini. Ako imas placu dogovorenu u EUR, ima smisla uzimati kredu u EUR. Ali imati placu u kunama, a dogovarati kredu u CHF je [bye][bye][bye][bye]
Problemi nastaju kada dodjete u banku i trazite kredu u kunama, ali ups, banke nisu spremne davati kredite u HRK?! Naravno, kad su kunski izvori, hm, ograniceni….
ukidanje valutne klauzule ili stednje u EUR je apsolutna glupost sa stajalista bankasrskog poslovanja. Koliko bi onda banke trebale imati kapitala da bi pokrivale otvorene pozicije? Samo neko tko do ne zna kako posluje banke mogu zahtijevati takve idiotarije. Sto bi bilo slijedece – ukidanje dugorocnih kredita.
ono sto bi svako morao voditi racuna jest valutna struktura imovine i obveza, na slican nacin kako i banke rade za svoju bilancu naravno na mikro razini. Ako imas placu dogovorenu u EUR, ima smisla uzimati kredu u EUR. Ali imati placu u kunama, a dogovarati kredu u CHF je [bye][bye][bye][bye]
Problemi nastaju kada dodjete u banku i trazite kredu u kunama, ali ups, banke nisu spremne davati kredite u HRK?! Naravno, kad su kunski izvori, hm, ograniceni….
[/quote]
Ti si potpuno u pravu, ali kako onda da hrvatski građani uopće uzimaju kredite? Koja to banka daje kredite bez valutne klauzule?
@vipy
Nisam pročitao do kraja tvoj post, odgovorio si na dnu, sve ok
Evo i mene da "pomognem" u razmatranju pojave "krediti u stranoj valuti".
Ako na bilo koji način (i bilo tko) pokuša "prisiliti" banke da odobravaju kredite u domaćoj valuti (kod nas u kn) one će i dalje odobravati kredite, ali će odmah i bezuvjetno povećati kamatne stope za mali postotak (1-1,5%) no isključivo će se okrenuti odobravanju kredita s promijenjivim kamatama. Valja se prisjetiti odluka Zabe početkom 2000. i 2001. kada je to nudila i do tada postojećim korisnicima kredita, vjerojatno očekujući neku sličnu "akciju" tadašnje vlade, odnosno najave ex ministra Crkvenca.
Mislim da griješite kada govorite kako valutna klauzula nekome smeta (…možemo zaključiti da devizna klauzula smeta samo poduzetnicima koji bi radili u zemlji, uvoznicima i stanovništvu…). Naprotiv, svima koji se bave nekim poslom jako je važno da postoji neka devizna konstanta, bar na srednji rok, kako bi se mogli ujutro probuditi i biti sigurni da ćemo poslovati po istim ili približno istim uvjetima kao na početku poslovanja. Uostalom, uskoro ćemo imati fiksno određen omjer EUR i kune, poput omjera 1 € = 239,640 SIT (odnosno 100 SIT = 0,41729 EUR) i onda će svaka rasprava o ovome biti bespredmetna.
Osim toga, griješite jer mislite u relacijama tipa "uvoznici su loši za neko gospodarstvo, a izvoznici su dobri". To su priče koje je papagajski ponavljao ex predsjednik Mesić, a on je to "vukao" kao mantru iz ex Yu koja je kronično bila "gladna" deviza. Primjerice, kao turistički orijentirano gospodarstvo netko mora uvoziti robe koje naši gosti žele konzumirati dok ljetuju u RH, a nema ih dovoljno u našoj produkciji. A da bi izvozili morate imati velike količine zaliha robe (viška), a cijena koju ćete postići na međunarodnom tržištu bit će mizerna u odnosu na domaće tržište. U Hrvatskoj vlada glad za brojnim proizvodima i od poljoprivrednih proizvoda samo mandarina ima dovoljno. Vlada je ta koja treba pomoći svakom pojedincu da postane investitor, tj. da se okrene privatnom biznisu, svejedno hoće li (nešto) uvoziti ili (sve) izvoziti.
Žalosno je da i brojni mediji u Hrvatskoj pokazuju pravo nerazumijevanje tih odnosa već papagajski ponavljaju brojne neistine.
Nadam se da sam pomogao?! [rolleyes]
Hm nije mi jasno kunski izvori ograničeni ? Pa sve točkice koje su mi sjele na račun imale su oznaku KN ,a ne EUR. Možda bi trebalo postaviti pitanje zašto se domaćim bankama više isplati zaduživat u EUR-ima
vani a ne kod HNB-a u kunama. Kad bi se bankama isplatilo zadužit direktno kod HNB-a to bi možda mogao bit put za oslobađanjem valutne klauzule.