Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 38,48 | 74.377 | 1,933 | 38,40 | 38,70 | 0,00% |
Kad već spominjete dividendu.
Što mislite kolika će biti dividenda za 2010g i hoće li je uopće biti?
Hvalite se kako će HT preuzeti PTK, MrPerfect je spomenuo iznos od 600 mil Eura tj 4,35 mlrd kuna (čovjek jako dobro poznaje telekomunikacije)
Na računu je sada 3mlrd do kraja 1Q 2011 će vjerovatno biti 4,5 mlrd ali kako kupiti PTK i isplatiti 2,5 mlrd kn dividende.
Banke bi jedva dočekale da HT zatraži kredit. Pune su novca – fali kvalitetnih plasmana a HT bilanca je skoro 90% kapital
Hvalite se kako će HT preuzeti PTK, MrPerfect je spomenuo iznos od 600 mil Eura tj 4,35 mlrd kuna (čovjek jako dobro poznaje telekomunikacije)
Na računu je sada 3mlrd do kraja 1Q 2011 će vjerovatno biti 4,5 mlrd ali kako kupiti PTK i isplatiti 2,5 mlrd kn dividende.
Banke bi jedva dočekale da HT zatraži kredit. Pune su novca – fali kvalitetnih plasmana a HT bilanca je skoro 90% kapital
[/quote]
ako se kupi PTK onda nema dividende, ali zato kroz par godina bi se trebalo višestruko isplatiti
Ako ne kupi, kaj bu onda, bude li dividenda veća od 20kn ili će šparati za nešto drugo? malo mi smrdi, akvizicije se rade u tišini.
[/quote]
Kosovari očekuju da će dobiti toliko para što ne znači da će HT toliko platiti. HT je favorit u cijeloj priči.
Nisam radio nikakve analize koliko PTK vrijedi. za to ima još vremena.
HAKOM Sud je HT preblago kaznio, HT šokiran
………..za čakm 40.000,00kn
PD
PS Sad je svima jasno zašto cijena danas nije preskočila 275,00
[lol]
Pa moje sopstveno mišlenje je da je 600 miliona evra jako dobra cena ako bi bilo moguće preuzeti kompaniju za te pare, naravno govorimo o 100 odsto kompanije. Naime, njihov je EBITDA u 2009. godini iznosio gotovo 100 miliona evra sa veoma respektabilnom EBITDA maržom većom od 60 procenata. Daklem, 6xEBITDA ’09 bi bila jako dobra kupovina. Ja očekujem da bi cena, ako bude veći broj zainteresovanih mogla dostići i 10xEBITDA ’09, a to bi onda bilo miliardu evra. Kompanija gotovo nema duga i ima mnogo zadržane dobiti. Jednom rečju, pravi mali dragulj.
Ako kupe PTK neće da bude dividende osim ako se HT ne zaduži kod principala ili izda neki bond. No, to baš ne bi malo mnogo smisla, akvizirati, zaduživat se i isplaćivat dividendu. Daklem, u situaciji kupovine, nema dividende što neće negativno da se odrazi na akciju HT-a jer po mom sopstvenom sudu, ova akvizicija može značajno će da uveća vrednost HT akcioniarima. Druga stvar, stanovništvo Kosova je veoma mlado i brzo raste što sugeriše dobar povrat na buduća ulaganja na dulji rok.
Ne znam ko je konkurensija PTK na lokalnom terenu, a ne znam niti kako će da izdvoje Telekom s obzirom da je 2009. godine preko krovnog društva povezan s poštama. Pošte nisu predmet interesa HT-a zasigurno.
Pa moje sopstveno mišlenje je da je 600 miliona evra jako dobra cena ako bi bilo moguće preuzeti kompaniju za te pare, naravno govorimo o 100 odsto kompanije.
prodaje se 70% tvrtke, zato i licitiramo sa cijenom 400-500 mil eur.
Dividende će biti tu nema dvojbe a pad cijene je također moguć da bi dotični mogli što jeftinije ući u igru za istu tu dividendu. PTK je istočna TK zlatna koka koja bi samo pospješila financijsku dobit HT-a, a to znači skok cijene dionice
Evo pokušao sam napraviti vlastitu procjenu vrijednosti, 75% udjela telekomunikacijskog biznisa u PTK-u, i to na brzaka (ako netko ima drukčija saznanja slobodno neka me ispravi):
Kosovo
1.Kosovo – broj stanovnika 2,2 miliona (2005. Godina)
2.BDP per capita – 2270 € (2008. Godina)
Telekomunikacijski dio PTK-a
http://www.ptkonline.com/newsite/doc…rap_en2009.pdf
Ugrubo podaci za 2009 (u milionima eura):
Prihodi 150
Dobit 50
Kapital 250
Cash 75
Napomena: prodaje se 75% i to samo telekomunikacijski udio. Pošta gotovo da ima beznačajne prihode, a vjerojatno i rashode. Tome treba dodati i zaradu za prvih 9 mjeseci 2010 koja će čini se biti malo viša nego prošle godine
Fer cijena po meni je oko 600 mio Eura. Ne računajući diskont koji bi mogao postojati čisto iz političkih razloga – tj. međunarodne potpore jer smatram da je HT-u jedina konkurencija i to minimalna Telekom Austria i Orascom. Ako Kosovo želi brzo u EU, prodat će PTK jeftino HT-u (što u biti tužno zvuči ali vrlo realno).
Evo pokušao sam napraviti vlastitu procjenu vrijednosti, 75% udjela telekomunikacijskog biznisa u PTK-u, i to na brzaka (ako netko ima drukčija saznanja slobodno neka me ispravi):
Kosovo
1.Kosovo – broj stanovnika 2,2 miliona (2005. Godina)
2.BDP per capita – 2270 € (2008. Godina)
Telekomunikacijski dio PTK-a
http://www.ptkonline.com/newsite/doc…rap_en2009.pdf
Ugrubo podaci za 2009 (u milionima eura):
Prihodi 150
Dobit 50
Kapital 250
Cash 75
Napomena: prodaje se 75% i to samo telekomunikacijski udio. Pošta gotovo da ima beznačajne prihode, a vjerojatno i rashode. Tome treba dodati i zaradu za prvih 9 mjeseci 2010 koja će čini se biti malo viša nego prošle godine
Fer cijena po meni je oko 600 mio Eura. Ne računajući diskont koji bi mogao postojati čisto iz političkih razloga – tj. međunarodne potpore jer smatram da je HT-u jedina konkurencija i to minimalna Telekom Austria i Orascom. Ako Kosovo želi brzo u EU, prodat će PTK jeftino HT-u (što u biti tužno zvuči ali vrlo realno).
Nema tu diskonta druže moj, more da bude samo premija. I neka je plate jel ova firma odnosno telekomunikacijski deo vrede (100%) i do miliardu evra. Sem toga, nikako ne bi podcenio Telekom Austria i Orascom koji takodje mogu da ponude jaku cenu. Historijski gledano, DT je uvek davao dosta slabe ponude kod preuzimanja u regiji, dok je TA znao biti mnogo šire ruke. Bilo bi mi veoma žao da DT odnosno HT zbog stotinjak miliona evra ne uspeju u nameri da preuzmu PTK.
PTK je državna firma, i ne radi se tu samo o cijeni, postoje i drugi faktori koji su političarima važniji od cijene (kao da običan građanin može procijenit vrijednost neke firme), kao npr. međunarodna potpora, uzalak u europsku uniju i sl.
Orscom je egipatski holding, Telekom Austrija – firma u perifernoj članici EU, a DT u glavnoj članici EU – Njemačkoj – koja je Bog i Batina ovog dijela svijeta (ekonomski gledano). Pošto je PTK jedina vrijedna telekomunikacijska firma na Kosovu, nije teško pogoditi tko će pobijediti na natječaju
Evo malo statistike:
U prvih 9mj. u nepokretnoj mreži je utrošeno 3 880 mil minuta(-0,8%) tj 1 244 mil u 3Q (+1,5%)
– unutarnji promet bilježi rast na godišnjoj razini od 0,5% (3Q +3,6%)
– međunarodni promet bilježi pad na godišnjoj razini od -11,2% (3Q -26,4%)
U pokretnoj mreži je. u 9 mj. 2010 utrošeno 4 409 mil minuta (-1,2%) tj 1 531 mil (-1,6%) u 3Q.
– unutarnji promet bilježi pad od 1,2% (3Q -0,9%)
– međunarodni promet bilježi pad od 20,7% (3Q -13,3%)
Kroz prvih 9mj poslano je 2 316 mil SMS poruka (- 14%) i 16 583 tisuća MMS poruka (-9,9%).
Dail up korisnici (još ih ima) su ove godine proveli 198 mil minuta na internetu tj. 49,9% manje nego lani!
Izvor: DZS