Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 37,30 | 57.363 | 1,538 | 37,50 | 37,90 | 2,72% |
Kupljene na IPO paketi HT-a, obiteljski 5 x 69 komada, nepune 3 godine, zarada oko 40% po paketu sa isplaćenim dividendama i bonus dionicama. Od svih dionica portfelja mene i obitelji, daleko najbolji rezultat po prinosu u zadnje 3 godine, dok su neke dionice potonule i do minus od 80% ovdje govorimo o prinosu ostvarenom u padu tržišta.
Stabilna dionica, likvidna, postoji povjerenje u HT, pogotovo od starijih članova obitelji tj.gledaju na tu investiciju kao da su stavili u "čarapu" novac i to kažu da se prodaje samo u iznimnim situacijama "bolesti", "rata" ili financijskih poteškoća bližih članova.
Zašto se gleda na HT kao "svetu kravu"? ovako kažu: plaćaš pretplatu za telefon, internet(max adsl), i max tv uz korištenje telefona i mobitela, dakle ispod 200 kn mjesečno ne možeš nikako proći(kućanstvo, obitelj) a potroše se i daleko veće cifre.
HT gledano kao dionica portfelja je vrlo zahvalna, redovita isplata dividende, likvidna je, stabilna, te se pokazalo za sada da je u ovoj krizi pada tržišta odlična kupnja uz držanje pozicije.
Shvaćam tezu o padu dobiti u narednim godinama ali smatram da je i dalje ovdje pozicija relativno sigurna uz redovnu dividendu te nisam spreman ni ja ni obitelj za prodaju paketa još neko vrijeme.
Zato i postoji portfelj, HT je okosnica i temelj, pa možeš kupovati nelikvidne dionice "podcijenjene do boli" uz preuzimanje rizika da te relativno male tvrtke po Mcap(gledajući prema HT-u) mogu sutra i propasti ali uz mogućnost višestrukog uvećanja vrijednosti sadašnjeg uloga u pojedinim "malim tvrtkama" /nelikvidne dionice/.
@Antiša
OK, stvari ili problemi se uvijek gledaju s dva aspekta ; pojedinaćno i ukupno ili kao jedinka ili kao globalno.
Mislim da ti govoriš o jedinki i popuno se slažem, ali ono što sam ja želio napomenuti je ukupna štetnost HT-a, a pogotovo dugoročno i globalno. Takvih priča sada imamo s INA-om, bankama, osigurnjima….. ili sve vitalne gospodarske grane jedne zemlje, a onda se svi čudimo kako Jadranka nemože naći rješenje. Ni prof. Baltazar ga ne bi našo sa ovim silom ucjena stranih interesa i kapitala.
Svaka velika koncetracija moći i utjecaja je dugoročno za društvo štetna.
Državi i društvu bi trebalo biti u interesu da u svakom od navedenih sektora postoji što veći broj poslovnih subjekata te da niti jedan nema preko 20% udjela u sektoru.
Na taj način bi se postigla veća zaposlenost, efikasnost, više investicija i u konačnosti niže cijene usluga i proizvoda za građane. S druge strane niti jedan od tih subjekata nebi mogao raditi ovakve pritiske na državu.
Jbg. kod nas se sve krivo radi…
Kupljene na IPO paketi HT-a, obiteljski 5 x 69 komada, nepune 3 godine, zarada oko 40% po paketu sa isplaćenim dividendama i bonus dionicama. Od svih dionica portfelja mene i obitelji, daleko najbolji rezultat po prinosu u zadnje 3 godine, dok su neke dionice potonule i do minus od 80% ovdje govorimo o prinosu ostvarenom u padu tržišta.
Stabilna dionica, likvidna, postoji povjerenje u HT, pogotovo od starijih članova obitelji tj.gledaju na tu investiciju kao da su stavili u "čarapu" novac i to kažu da se prodaje samo u iznimnim situacijama "bolesti", "rata" ili financijskih poteškoća bližih članova.
Zašto se gleda na HT kao "svetu kravu"? ovako kažu: plaćaš pretplatu za telefon, internet(max adsl), i max tv uz korištenje telefona i mobitela, dakle ispod 200 kn mjesečno ne možeš nikako proći(kućanstvo, obitelj) a potroše se i daleko veće cifre.
HT gledano kao dionica portfelja je vrlo zahvalna, redovita isplata dividende, likvidna je, stabilna, te se pokazalo za sada da je u ovoj krizi pada tržišta odlična kupnja uz držanje pozicije.
Shvaćam tezu o padu dobiti u narednim godinama ali smatram da je i dalje ovdje pozicija relativno sigurna uz redovnu dividendu te nisam spreman ni ja ni obitelj za prodaju paketa još neko vrijeme.
Zato i postoji portfelj, HT je okosnica i temelj, pa možeš kupovati nelikvidne dionice "podcijenjene do boli" uz preuzimanje rizika da te relativno male tvrtke po Mcap(gledajući prema HT-u) mogu sutra i propasti ali uz mogućnost višestrukog uvećanja vrijednosti sadašnjeg uloga u pojedinim "malim tvrtkama" /nelikvidne dionice/.
Ja mislim da je vama i vašoj obitelji najbolje da ne prodajete dionice HT-a jer štednja je mudrost trošenja.
Vi štedite, a dionice se potroše, ali mudro.
Najviše mi se gade ove ucijene otkazima, gdje pokušavaju iskoristiti slabosti društva nebi li pokušali progurati svoje megalomanske interese.
Možda nisam upućen, o čemu se ovdje govori?
Svaka firma mora nastojati držati optimalan broj zaposlenih, a onakvih plaća kakve tržište omogućava.
Svrha zaposlenika je da stvaraju profit za firmu. Ako firma nekoga ne treba, zašto bi ga zaposlila?
Ne shvaćam poantu protivljenja otkazima, osim ako mislite da bi ti otkazi ipak mogli negativno utjecati na profitabilnost HT-a? Pa nisu valjda tako nesposobni da ne znaju procijeniti optimalnu strukturu zaposlenosti?
HT posluje na jednom tržištu, sa velikim udjelom… nikakvo naročito širenje ovdje nije moguće… oa da na taj račun potreba za većim brojem zaposlenika, a tehonlogija hvala Bogu stalno napreduje, i omogućaav povećanje efikasnosti (pa određeni broj ljudi kontinuirano, svake godine, postaje novi tehnološki višak).
Logično je da će HT "trajno" doživljavati smanjenje broja zaposlenih, vjerojatno s vremenom po jako malim stopama (par ljudi godišnje…) ali tu će vjerojatno "desetljećima" biti neprestanog smanjivanja i smanjivanja… tko zna, možda jednog futurističkog dana, kada i i T-centrima umjesto ljudskih podravača budu radili neki simpatični humanoidni robiti…, možda uopće neće biti zaposlenih nigdje osim u upravi i nekavom "razvoju", marketingu i sl. Broj zaposlenih će se sa par tisuća ljudi za 50-ak godina možda smanjiti na par desetaka ljudi. Postepeno. I to je sasvim normalno. Ljudi će tada raditi na nekim novim (danas još i nepostojećim?) radnim mjestima, u nekim novim firmama…
[/quote]
kolega,
vi znate da vas cijenim i vaše komentare, ali molim vas da socijalni ili političko gospodarski aspekt bilo koje organizacije ili društva ne komentirate prije 33 godine starosti.
Vaša enciklopedija teoretskog znanja mnogima ovdje koristi da preispitaju svoje analize, zaključke …., ali socijalni aspekt vam je očito tabularaza.
HT treba smanjivati broj zaposlenih, pa niti jedna veća tvttka na svijetu netreba pola svojih zaposlenih, a većina bogataša misle i da je 1/3 svijeta viška, pa namještaju ili ratove ili pandemije.
Pitanje za vas ; zašto kod vlasnika ili autoriteta ili primjera odnosno DT-a radi 35% više zaposlenih nego ih trebaju ?
Zato jer bi im u suprotnom Merkel skalp po Berlinu izvjesila.
Zato vas uistinu molim da prestanete pisati ozbiljne teme koje ne razumijete, a još ste u maminom sigurnom zagrljaju.
Velike firme imaju višak zaposlenih zbog više razloga a najmanji od njih je socijalna odgovornost i politički pritisak (ako govorimo o razvijenom kapitalizmu). Velike firme sebi ne mogu dopustiti da ih sutra nešto iznenadi i moraju imati određeni višak radne snage da bi odgovorile možebitnim skokovima u tehnologiji ili načinu rada i time kompenzirali svoje zaostajanje odnosno nedostatak sluha za budućnost. Nadalje, često velike firme imaju višak kadra čisto da bi ga preotele konkurenciji, što je još jedan plus za držanje većeg broja ljudi od potrebnog. Da se razumijemo nitko ne može zapravo reći koliki je broj potrebnih ljudi (koliko će vam ljudi raditi na razvoju i inovacijama, koliko ih je potrebno u marketingu i pravnoj službi,.. što je tu optimalno?) ali svaka firma bi mogla raditi sa 10-20% manje zaposlenih uz rizik da se pri nekom većem potresu na tržištu rada (ili unutar same firme) nađe u nebranom grožđu.
Pitanje za vas ; zašto kod vlasnika ili autoriteta ili primjera odnosno DT-a radi 35% više zaposlenih nego ih trebaju ?
Pitanje za tebe: odakle ti takav podatak?
Normalna firma ne smije imati takav višak. Naravno da nikada nije moguće procijeniti točno koliko treba, ali može se otprilike. Ovo je jako velik postotak.
Nikakva Merkelica tu nema pravo glasa. Gluposti.
A kada bi imala, dovoljno je pametna da shvaća da imati takav višak zaposlenih društveno NIJE dobro jer se tako smanjuje ukupna efikasnost gospodarstva (a ne samo pojedinih firmi koje su pogođene tim viškom!) a Nijemcima je efikasnost (kao što vidimo iz zadnih zbivanja) prioritet broj 1.
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) utvrdio je da je Hrvatski telekom (HT) kršio regulirane maloprodajne cijene telekomunikacijskih usluga u nepokrenoj mreži te je rješenjem HT-u zabranio svako daljnje nuđenje, ugovaranje i pružanje usluga u fiksnoj telefoniji po cijenama nižim od onih odobrenih od strane HAKOM-a, kao i odobravanje bilo kakvih popusta na cijene niže od odobrenih.
Iz današnjeg Business. hr :
T-mobile, Vip, TELE2 suočeni s miljunskim kaznama.
– do 01.09 je rok za obaveznu registraciju svih korisnika SIM kartica, navodno nitko od operatera nije započeo registraciju
– ova mjera bi mogla značajno utjecati na potrošnju u pokretnim telekomunikacijama
Normalna firma ne smije imati takav višak. Naravno da nikada nije moguće procijeniti točno koliko treba, ali može se otprilike. Ovo je jako velik postotak.
A kada bi imala, dovoljno je pametna da shvaća da imati takav višak zaposlenih društveno NIJE dobro jer se tako smanjuje ukupna efikasnost gospodarstva (a ne samo pojedinih firmi koje su pogođene tim viškom!) a Nijemcima je efikasnost (kao što vidimo iz zadnih zbivanja) prioritet broj 1.
[/quote]
DT ima viška zaposlenih u ogromnoj količini, samo što većina njih su "one man band firme koji vise po 8 sati u DT-u", formalno ti ljudi nisu DT, ali rade isključivo za DT
http://seebiz.eu/hr/tvrtke/telekomunikacije/hakom-ht-krsio-regulirane-cijene-u-fiksnoj-telefoniji,89895.html
Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) utvrdio je da je Hrvatski telekom (HT) kršio regulirane maloprodajne cijene telekomunikacijskih usluga u nepokrenoj mreži te je rješenjem HT-u zabranio svako daljnje nuđenje, ugovaranje i pružanje usluga u fiksnoj telefoniji po cijenama nižim od onih odobrenih od strane HAKOM-a, kao i odobravanje bilo kakvih popusta na cijene niže od odobrenih.
Evo kolika je snaga HT-a kod naših političara.
Ne da ih tjeraju da skinu cijene nego ih moraju dizati, a što će oni jadni kad im je tako Hakom naredio.
Zanimljivo je i da nema kazne, samo mjere opreza, a da je to bio slučaj Optime već bi ih drapili s kojih milijun Kuna.
[/quote]
Mr. Perfect ( Lynx)
Kupio sam auto gdje jasno piše tvornički podatak da troši 6 litara, a u praksi je 8 litara.
Kupio sam beterije na kojima piše 6 sati uporabe, a jedva 4 izdržale.
U ZET-ovim pravilnicima jasno piše tko se smije voziti bespolatno, a skoro svi se voze ?
Gospodine perfektni možete li mi pomoći rješiti ove zdrave probleme ?
Kada zovem informacije HT-a jave se prilično brzo jer se to extra plaća, ali kada zovem servisne informacije treba im od 15-25 minuta koje plaćamo kroz pretplate ? Možda im ljudi fali ili je fora u slušanju besplatnih reklama kojima nas protiv volje pumpaju ucijenom ako želimo dobiti info.
Da Lynx DT ima oko 30-35% viška ljudi jer je sve automatizirano, a i ono što nije lako se automatizira, te već nekoliko godina posluju s gubitkom, a HT im je zlatna koka, pa umijesto da rade naši ljudi u HT, HT mora plaćati visoke "dividende" DT kako bi njihovi radnici imali posao, a gdje jedan nosi papir na potpis rukovoditelju, a drugi vrača papir s potpisa, ali socijalni mir i kupovna moć države je zato velika. U prijevode bogatstvo se dijeli kao i luksuz monopola u osviještenim državama kao Njemačka.
Sada češ me piliti da DT i/ili HT nema monopol, a tvrdim da ima i neda mi se struku objašnjavati.
@lynx "Nikakva Merkelica tu nema pravo glasa. Gluposti." –
blago tebi, mislim da biš bio odličan knjižničar ?
Pa ljudi moji ja vas ne razumijem. Jedni pričaju o tobožnjoj propasti HT a zbog toga što gubi korak s konkurencijom, te im ista konkurencija oduzima kljente, jer kao ne znaju raditi. Drugi opet poput loris rogobore o monopolu ht a i pljačkanju hr od strane DT a.
Budući jedni isključuju druge, ja bi ih ipak obe svrstao u skupinu mrzitelja HT a i dionica HT – ra, no upitah se što rade ovdje, pa meni ne pada napamet ići na forum xxx i sraćkati o tvrtki xxx, osim ako nisu oni jedni od te strašne konkurencije – što mislite dragi kolege?