Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 35,94 | 101.247 | 2,817 | 36,00 | 36,10 | 0,00% |
odnos prihoda combisa i ht-a = ~300(iz vijesti)/8500 = ~0,0353. Taj prihod ht ostvari u dva tjedna. Profitna marza im je pretpostavljam manja, jer sumnjam da bi netko prodavao poduzece za 180-230 mil kn (vijest) ako ima dobit 70 mil kn. Dakle, pretpostavljam da je dobit combisa znatno manja, a u skladu s trzistem kapitala, nekih 10-30 mil kn. cak nek je to 30 mil kn, u usporedbi s 2000 mil kn ht-a, to je 1,5% a ne zaboravimo da ce ht ipak platiti za tu firmu. Sretno poznanicima koji tamo rade. Ovo je dobra vijest za ht, no volio bih cuti objasnjenje prethodnika, sto je tocno ocekivao? 30 ak mil kn dobiti ht ima u 5 dana (slovima pet dana).
Cijelo vrijeme spominjete kune a ovdje se radi o eurima… Cijena Combisa je u eurima ako sam dobro shvatio… cca 30 mil €
[/quote]
Niste me shvatili, no nema veze. Procitajte jos jednom pa vam mozda bude jasnije. Hvala na paznji. Dakle, iz vijesti sam procitao da su prihodi combisa na godisnjoj razini oko 300 mil kn. ht je na 8500 milijuna. ht ce kupiti combis u rasponu 25-31 mil eura, dakle nekih ajmo reci 200 mil kn. Pisao sam o dobiti combisa koja je po mojoj procjeni u najboljem slucaju do 30 mil kn, a i tu sam bio siroke ruke, sto je 1,5% dobiti ht-a, pa sam trazio objasnjenje zasto netko ocekuje rast cijene dionice, a pitanje je postavljeno onome tko je takav komentar dao. Nemam uvid, premda se valjda moze sve na fini provjeriti, ali ako je cak ht isao nagraditi combis, vjerujem da su isli eventualno na p/e 20, pa je to mozda cak i dobit od svega 10 mil kn godisnje. Zato sam stavio taj raspon 10-30 mil kn. Htio sam reci da je to zanemariva dobit za ht, ali znanje koje imaju inzenjeri u toj firmi nije zanemarivo i znam dosta ljudi koji su radili u combisu. Eto, gdin Čutura je ocito donio odluku da je najbolje firmu prodati Ht-u u ovom trenutku. Imate par stranica unatrag prognoze internet sektora u hrvatskoj. Bilo bi zgodnno da ste moj komentar procitali a ne pogledali kao neku sliku s brojevima. Dakle, čitati. Naravno da mogu napisati i glupost i pogrijesiti i tako dalje, ali mislim da bi trebali čitati prije komentara.
poštovana gospodo zanima me da li dioničari ht-a stječu pravo na dividendu ako na dan skupštine prodaju dionicu(naravno zbog kasnije povoljnije kupnje)
pa zamolio bih Vas ako mi može netko reći nešto o tome???????????
unaprijed hvala!
Da.Mozes je prodati i dva dana ranije tj. 19.04.2009. i imas pravo na dividendu.Zadnji dan za stjecanje prava na dividendu je 16.04.2010.g.
[/quote]
Jel to negdje piše ili??
Da se ne bih zeznuo pa da prodam tik pred isplatu dividende.
cemu takve progoze i strah i taktiziranje. burza vrvi od firmi koje znaju dobit za 2010 -+ 5%??? zao mi je ako netko mora prodati ht. ako pak to sluzi za druge investicije, prije bih preporucio da oprezno ulazete dividendu i dodatni novac, ali naravno oprezno i polako, a da ht pustite jos 2-3 godine. ima dobrih prilka na zse. s tisucu kuna mjesecno, moze se cak dvije tri prosjecne place vratiti kroz godinu dana, samo treba malo citati i predvidjati. No vasa je odluka, pa eto, sretno sto god da radite.
A u Bih se koncentracija povećava tako što je Telekom Srbije kupio Telekom Srpske i tako ušao u BiH.
A HT već ima udio u HT Mostaru, tako da sada praktički DT ima udjel (mali u RS-u, veći u HT Mostaru) u dva operatera na području BiH.
Ako DT uzme Telekom Srbije a izgleda da hoće samim time su uzeli i Telekom RS pa će morati odustati od Mostara zbog prevelike koncentracije.
A u Bih se koncentracija povećava tako što je Telekom Srbije kupio Telekom Srpske i tako ušao u BiH.
A HT već ima udio u HT Mostaru, tako da sada praktički DT ima udjel (mali u RS-u, veći u HT Mostaru) u dva operatera na području BiH.
po dodiku neće imat još dugo. [lol]
[/quote]
E po tome može i Mostar [lol]
Ako DT uzme Telekom Srbije a izgleda da hoće samim time su uzeli i Telekom RS pa će morati odustati od Mostara zbog prevelike koncentracije.
[/quote]
A ove cinjenice se mogu interpretirati i ovako: Hm, onda cash nece ici za kupnju dodatnog udjela u ht mostaru vec u dividendu. A kad slovenski telekom jednog dana bude isao u privatizaciju…vjerojatno ce opet DT biti glavi igrac, naravno s brdo novca izvucenog sto iz srbije sto iz hrvatske, grcke itd….ubiru vrhnje s balkana i kupuju dalje….ta na na na na….kako ide ona melodija t coma u reklamama.
pad posle d daya koliko-280–290,,,,,,,
305 min.
to je vjerojatno najgora kupnja na tom području. Da je HTova dionica cjenjena koliko i dionica slovenskog telekoma (po zadnjim P/E info) danas bi bili doslovno na 800 kn.
Slazem se, no valjda kad bi zakoni omogacavali, HT bi mogao kupiti znacajni dio zagrebacke burze. A navodno je p/e 25 za slo telekom sto i nije tako strasno. Ali nije moja briga zaista, nek bude sto bude, a DT nek vidi kud ce s novcem pobranim s prostora ji europe. A bumo videli do kuda ce HT…
ah, uskoro slijedi dokup nakon dividende, jedva čekam podebljati portfelj, ne volim cash, više volim dionice skupljat, ko samoljepljive sličice kad bijah klinac…