Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 38,91 | 134.043 | 3,445 | 39,00 | 39,10 | 1,03% |
gdje su moji kritičari prodaje na 310?zar ht ne bi trebao rasti prema dividendi?tvrdio sam da je zadnji kvartal katastrofa,a mnogi to nisu shvatili ozbiljno.sada smo na 305.
Ja sam danas dao nalog za prodaju svojih za 309 k. Kakve su šanse? Broker tvrdi da je moguće da će ipak opet malo rasti. A pasti ispod 300 nakon dividende? Jasno, sve je to neizvjesno.
[/quote]
"broker tvrdi da je moguce…"
zamisli ti sto nam kolega Malidio pise…
ne cudim se onda uopce zasto 90% ljudi gubi na burzi…
strasno…
[undecid]
Ja sam danas dao nalog za prodaju svojih za 309 k. Kakve su šanse? Broker tvrdi da je moguće da će ipak opet malo rasti. A pasti ispod 300 nakon dividende? Jasno, sve je to neizvjesno.
[/quote]
"broker tvrdi da je moguce…"
zamisli ti sto nam kolega Malidio pise…
ne cudim se onda uopce zasto 90% ljudi gubi na burzi…
strasno…
[undecid]
[/quote]
Dobro. To sam napisao da bih čuo drugu stranu. Iz ovoga ne vidim što je "pjesnik" htio reći?!
Moja sestra je dala brokeru nalog u Sibeniku, mislim da je Erste, i sada, kako ona meni pojasnjava, ona samo nije odredila cijenu, po kojoj zeli da se proda.
Mene interesuje da li Erste obavlja ulogu brokera i koliko treba da bude niza cijena od posljednje trgovane da bi uspjela prodati u roku od 5-6 dana.Tipa ako je trenutna cijena 305, moze li se brzo prodati 20 dionica za 300 kuna.
Hvala.
To nije moguće jer moraš odrediti cijenu i na taj nalog se potpisati. Ako ti je cijena previsoka neće se realizirati dok ne dođe do nje ili pisanje novog naloga i novi potpis.
[/quote]
kakav erste kakvi bakraci. ljudi moji, sami mozete trgovati putem interneta uz znacajno manje naknade. imate agram brokere za 0,3% bez minimalne naknade. ali vidim da vam za pocetak treba malo elementarne pomoci. citiram "Tipa ako je trenutna cijena 305, moze li se brzo prodati 20 dionica za 300 kuna". 🙂 🙂 pa u principu i ne moze jer je ht prelikvidan. i ako je trenutna cijena 305, tj zadnja trgovina po toj cijeni, imate veliku sansu da za par sekundi prodate po toj cijeni. prije se meni cini da ste krivo shvatili brokera. vama treba 5-6 dana da zavrsite proceduru registriranja dionica, potpisivanja ugovora itd i jos plus 3 dana namire koliko traje dok vase prodane dionice dobijete u obliku novca na tekuci racun minus naknada brokeru.
moram priznat da sam malo začuđen i zbunjen reagiranjem našeg tržišta na objavu dividende od 34 kn.
Mislim kad se pogledaju ostale dionice koje sad u zadnje vrijeme pogotovo sad kad idu izvještaji o poslovanju sve više i više padaju, mislio sam da će se investitori okrenuti prema HT koji im nosi siguran prinos od 10 %.
Umjesto da HT raste pa marak i po dvije tri kune tjedno on stagnira!!!
pa šta se to događa??? i zašto ??? i dokle???
kad će taj prokleti HT početi rasti???
Moja sestra je dala brokeru nalog u Sibeniku, mislim da je Erste, i sada, kako ona meni pojasnjava, ona samo nije odredila cijenu, po kojoj zeli da se proda.
Mene interesuje da li Erste obavlja ulogu brokera i koliko treba da bude niza cijena od posljednje trgovane da bi uspjela prodati u roku od 5-6 dana.Tipa ako je trenutna cijena 305, moze li se brzo prodati 20 dionica za 300 kuna.
Hvala.
To nije moguće jer moraš odrediti cijenu i na taj nalog se potpisati. Ako ti je cijena previsoka neće se realizirati dok ne dođe do nje ili pisanje novog naloga i novi potpis.
[/quote]
kakav erste kakvi bakraci. ljudi moji, sami mozete trgovati putem interneta uz znacajno manje naknade. imate agram brokere za 0,3% bez minimalne naknade. ali vidim da vam za pocetak treba malo elementarne pomoci. citiram "Tipa ako je trenutna cijena 305, moze li se brzo prodati 20 dionica za 300 kuna". 🙂 🙂 pa u principu i ne moze jer je ht prelikvidan. i ako je trenutna cijena 305, tj zadnja trgovina po toj cijeni, imate veliku sansu da za par sekundi prodate po toj cijeni. prije se meni cini da ste krivo shvatili brokera. vama treba 5-6 dana da zavrsite proceduru registriranja dionica, potpisivanja ugovora itd i jos plus 3 dana namire koliko traje dok vase prodane dionice dobijete u obliku novca na tekuci racun minus naknada brokeru.
[/quote]
Ovo se odnosi na one koju ne trguju svaki dan. Registriraš odmah.S pinom ili bez jer broker može izvršiti registraciju kod SKDD telefonskim pozivom ali moraš imati osobnu. Prodaš odmah za trenutnu cijenu ili npr kažeš 310 i onda čekaš ali svaki put se moraš potpisati na nalog i naravno isplata ide za 3 dana ako si to riješio do 11h. Hrpa ljudi ima pola paketa HT i nikad više ne misle imati dionice, a mi koji visimo tu svaki dan to je već drugi par čarapa.
Evo sta je ona radila u ersteu, tako mi sada pojasnjava.
Ona je dala svoje podatke, rekli su joj koliko ima dionica i trazili su joj racun za kune kao njenu email adresu.Dali su joj i svoju i rekli da se tu javi kada bude htjela.
Ja bi sada ako moze da se preko interneta proda, i da ona kada dodje samo digne novce.
Problem je samo sto taj email adresa, njena nije vise aktivna.
Da li i dalje postoji mogucnost prodaje preko neta, da se ona njima javi.
E da rekla mi je i da je naknada 1% ali to i nije problem.
Hvala.
moram priznat da sam malo začuđen i zbunjen reagiranjem našeg tržišta na objavu dividende od 34 kn.
Mislim kad se pogledaju ostale dionice koje sad u zadnje vrijeme pogotovo sad kad idu izvještaji o poslovanju sve više i više padaju, mislio sam da će se investitori okrenuti prema HT koji im nosi siguran prinos od 10 %.
Umjesto da HT raste pa marak i po dvije tri kune tjedno on stagnira!!!
pa šta se to događa??? i zašto ??? i dokle???
kad će taj prokleti HT početi rasti???
Početi će rasti kada mu financijski rezultati to budu opravdavali,realna današnja cijena ht-a nakon dividende je cca 240-260kn,ovisno o rezultatima 2010g,a projekcije su da će zaraditi 20-22kn po dionici.to je dividendni prinos od cca8%,u banci imaš sigurnih 7%.ht nije igh pa da mu jedan posao može lansirati ili srušiti cijenu i do 70%.ht je stabilna kompanija koja sada zbog pada potrošnje ,kriznih poreza i konkurencije koja spušta cijene manje zarađuje u odnosu na 2007-2008g i to je razlog nemogućnosti rasta cijene.iako ne isključujem mogućnost da ht uštedama i knjigovodstvenim trikovima ipak bude na razini 2009g,što bi bio fantastičan rezultat.međutim,gledajući zadnji kvartal čisto sumnjam da će moći zadržati tu razinu zarade od cca 24kn po dionici koja kao takva opravdava cijenu ht-a nakon dividende u rasponu od 270-275kn,što je ako se pribroji dividenda današnja cijena na burzi.vidjet ćemo što vrijeme nosi.
osmo,
ti si ionako sve davno rekao sa svojim salto morale u jednom danu gdje si sa drukanja prem gore presao na drukanje prema dolje.
prosle godine, potrazi post-eve, sam rekao kako ce dividenda biti veca za 2009 g nego za 2008, ipak, ne toliko veca koliko je namjeravaju isplatiti -34.05kn
Moje misljenje je kako ce se nastaviti politika vise dividende u buducnosti jos 3-4 godine, dok ce nakon toga dividenda biti svedena u "normalu" odnosno biti ce na razini EPS
sto se tice tvojih valuacija i znanja o procjenama, a s obzirom na drasticne promjene u jednom danu – sa 400 na 240, mogu preporuciti da uzmes literaturu koju sam predlozio i tipitopiju
Business Valuation For Dummies
lijepo se imaj [lol]
Evo sta je ona radila u ersteu, tako mi sada pojasnjava.
Ona je dala svoje podatke, rekli su joj koliko ima dionica i trazili su joj racun za kune kao njenu email adresu.Dali su joj i svoju i rekli da se tu javi kada bude htjela.
Ja bi sada ako moze da se preko interneta proda, i da ona kada dodje samo digne novce.
Problem je samo sto taj email adresa, njena nije vise aktivna.
Da li i dalje postoji mogucnost prodaje preko neta, da se ona njima javi.
E da rekla mi je i da je naknada 1% ali to i nije problem.
Hvala.
Preko neta možeš samo prodati ako su potpisao ugovor o e- trgovini i dobio pristup platformi od brokera. Onda možeš trgovati sa čim god hoćeš ali ako si došao prodati pola paketa to ti ne treba.
Dođeš u kancelariju, dobar dan, dobar dan i za minutu izađeš van i doviđenja. To je sva nauka.
Znaci njoj je dovoljno da ide u npr. erste ili nekog drugog brokera, u Karlovcu, i sve moze da odradi kroz pola sata.
Da li sam dobro shvatio.
Za koliko onda moze da bude novac na racunu, ako npr. da nalog po 300 a trenutno se trguje po 305.
Ovo pitam ,da bi iskalkulisao da li da odradim trgovinu netom i da ona kada dodje u Karlovac samo digne novce ili je obzirom na mali broj dionica, licno odradjivanje dovoljno brzo.
Niko mi nije odgovorio, da li promjena email adrese koja je moja sestra dala u ersteu onemogucava trgovinu, jer ta email adresa vise ne postoji, ili ja mogu da odradim trgovinu i preko neke druge email adrese, tj. da im se javim.
Takodje, ona im je dala broj racuna u Jadranskoj banci.
Moze li da promjeni i ziro racun, jer bi onda morala da ide u Sibenik..
osmo,
ti si ionako sve davno rekao sa svojim salto morale u jednom danu gdje si sa drukanja prem gore presao na drukanje prema dolje.
prosle godine, potrazi post-eve, sam rekao kako ce dividenda biti veca za 2009 g nego za 2008, ipak, ne toliko veca koliko je namjeravaju isplatiti -34.05kn
Moje misljenje je kako ce se nastaviti politika vise dividende u buducnosti jos 3-4 godine, dok ce nakon toga dividenda biti svedena u "normalu" odnosno biti ce na razini EPS
sto se tice tvojih valuacija i znanja o procjenama, a s obzirom na drasticne promjene u jednom danu – sa 400 na 240, mogu preporuciti da uzmes literaturu koju sam predlozio i tipitopiju
Business Valuation For Dummies
lijepo se imaj [lol]
Salto mortale je uzrokovan padom dobiti ht-a od 34% u zadnjem kvartalu.a ako ti to ne razumiješ ja ti ne mogu pomoći.nije moja malenkost utjecala na to da je ht danas 306kn,znači da će nakon dividende biti 271kn.zar su svi ovi koji prodaju idioti,pa ne razumiju kolika je dobit i dividenda ht-a?moj razlog prodaje je upravo bio time motiviran jer u mom slučaju dividenda je 32,7kn,to je iznos kada se odbije porez od 4%.sada ti vidi koliko se isplatilo prodati ht na 310kn kao što sam ja učinio.opet ti ponavljam da cijena ht-a ovisi o bankovnim kamatama,kada su prekonoćne kamate došle na 30%,cijena ht-a je pala na 185kn,zarada ht-a u 2010g biti će oko 20-22kn po dionici,a kamata na kune je u npr.hypo banci 7%.sada ti meni reci koja je realna cijena ht-a.ok možeš ti ići na kartu izvanredne dividende,ali tko ti garantira takav scenarij?po tvojoj teoriji ericson bi trebao biti 2700kn jer ima brdo keša na računu,a to što mu dobit pada nije te briga.adris bi po toj logici trebao biti 1000kn,tko ti može garantirati da i oni neće početi isplaćivati luđačke dividende.imaju na računu 300 milja eura,a trže se na p/e 8,5.po meni ht vrijedi max p/e 12,a to znači da mu dobit treba uvećati za 4 i dodati nulu i dobiješ vrijednost ht-a.ako zarada bude 22kn po dionici to je 260kn,ako ona bude 20kn po dionici to je 240kn.ni kune više jer takav prinos onda imaš na banci ili državnim obveznicama.da je dobit ht-a 2009g bila na razini 2008g.ili čak na razini prva tri kvartala isplatilo bi se uz ovakvu dividendu čekati 2012-2014g sa targetom od 400kn.pametnome dosta.