Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 38,22 | 54.457 | 1,425 | 38,20 | 38,50 | 1,05% |
Svim dioničarima HT – a želim sve najbolje u 2010., lijepu dividendu od 30 – tak kunića, i još pokoju dionicu u portfelju (HT – a, normalno…).
Može li mi netko potvrditi da li pripajanjem T mobilea u biti znači povećanje temeljnog kapitala HT A, a budući je to također profitabilni dio – s uvjetom da se broj dionica nije povećao – vrijedi li nam u praksi naša dionica više?
Ne vrijedi ništa više …. može vrijediti jedino ako dođe do povećanja efikasnosti odnosno smanjenja troškova ali to je drugi par postola.
Može li mi netko potvrditi da li pripajanjem T mobilea u biti znači povećanje temeljnog kapitala HT A, a budući je to također profitabilni dio – s uvjetom da se broj dionica nije povećao – vrijedi li nam u praksi naša dionica više?
ukratko: ne
Ne, ne vrijedi više. Svaki vlasnik dionica HT d.d. bio je i razmjerni vlasnik T-Mobile d.o.o. , jer je T-Mobile d.o.o. bio u 100% vlasništvu HT d.d.
Dakle, kao što kolega ozapa kaže, jedini benefit bi mogle biti eventualne financijske uštede koje bi pripajanje trebalo omogućiti.
Ono što je sasvim sigurno, ušteda će biti na porezima (porez na dividendu).
Također, ujedinjena kompanija će i formalno pravno moći na za kompaniju povoljniji način pristupiti korisnicima, kako ponudama za akviziciju, tako i ponudana za zadržavanje postojećih korisnika.
Mislim da je za vlasnike (samim tim i za vlasnike dionica) pripajanje vrlo pozitivno, naravno pod uvjetom da se uspješno i kvalitetno provede.
S obzirom da do sada nisam bio dioničar HT-a, to nisam niti pratio ovaj dio foruma, stoga molim nekog dobronamjernog forumaša da mi pojasni do kada trebam kupiti dionice da bi dobio divedendu, ako već nije kasno.
Hvala!
Prošle godine dividenda je isplaćena u 2 dijela, za prvi dio bilo je potrebno imati stanje u SKDD na dan 05.03.2009, a za drugi dio na dan 21.04.2009. Pretpostavka je da isti modalitet bude i ove godine, sa sličnim datumima utvrđivanja prava na dividendu.
Tko računa na dividendu krajnje je vrijeme za kupnju jer cijena u narednom periodu može ići samo gore.