Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 37,30 | 57.363 | 1,538 | 37,50 | 37,90 | 2,72% |
Ima li netko nekakvu procjenu o elastičnosti potražnje obzirom na cijenu glede proizvoda i usluga koje nudi HT-a, kao i snazi/slabosti brenda koja odmaže ili pomaže kupcima proizvoda i usluga u procesu supstitucije navedenih proizvoda i usluga sa sličnima od ponuđača iz nižeg cjenovnog segmenta, ovdje zvanih "alternativnih opreatera"?
Pa da se može procijeniti kako bi povećanje cijena uslijed eventualnog uvođenja trošarina utjecalo na prihode odnosno što nas više zanima: dobit T-HT-a?
Osobno sam protiv trošarina kao pojma uopće, to je već stoljećima Državi način kako "na silu" dobiti novce tamo gdje ih može dobiti… trošarine na pojedine proizvode i usluge narušavaju princip jednakosti poduzetnika pred zakonom obzirom da ih se nejednako oporezuje.
Ja mislim da bi svi trebali plaćati PDV po jednakoj stopi, porez na dobit po jednakoj stopi. I to je pošteno. Svaki drugi posebni porez koji se selektivno primjenjuje na pojedine industrije, pa dakle i trošarine svih vrsta: nepošten su način punjenja državne blagajne, po meni ravan krađi.
Pod ove branitelje u navodnicima sam i mislio na državu,kod Ine je bila idalna prilika za dogovor između države i BF,sad je to malo kompliciranije izvest prodati poklonjene dionice koje daju preko 10% prinosa godišnje da bi se ušlo u bondove koji daju manje prinose,malo mi je to suludo.
znate nesto sto mi ne znamo ili eto malo ste se prosrali
[/quote]
Evo baš prepisivam vaš potpis [lol]
@Lynx
Mislim da su pozicije HT u Hrvatskoj definirane i u fiksnoj i u mobilnoj telefoniji. Time su definirane i pozicije drugih ponuđača koji su trenutno aktivni u RH. U narednih par godina ( do ulaska u EU ) mijenjat će se samo učešće pojedinog segmenta u prihodima. Osobno mislim da ulaskom u EU, uslijed propisa koji vrijede za zemlje EU-a , cijena nekih usluga znatno pasti ( cijena impulsa unutar EU ) što će se odraziti na prihodovnoj strani odnosno dobiti. Da li će neki drugi ili novi proizvodi nadoknaditi taj manjak teško je reči.
http://www.bankamagazine.hr/Naslovnica/Vijesti/Hrvatska/tabid/102/View/Details/ItemID/52328/ttl/Saravanja-Ne-iskljucujem-mogucnost-povecanja-PDV-a-i-trosarina/Default.aspx
Ima li netko nekakvu procjenu o elastičnosti potražnje obzirom na cijenu glede proizvoda i usluga koje nudi HT-a, kao i snazi/slabosti brenda koja odmaže ili pomaže kupcima proizvoda i usluga u procesu supstitucije navedenih proizvoda i usluga sa sličnima od ponuđača iz nižeg cjenovnog segmenta, ovdje zvanih "alternativnih opreatera"?
Pa da se može procijeniti kako bi povećanje cijena uslijed eventualnog uvođenja trošarina utjecalo na prihode odnosno što nas više zanima: dobit T-HT-a?
Osobno sam protiv trošarina kao pojma uopće, to je već stoljećima Državi način kako "na silu" dobiti novce tamo gdje ih može dobiti… trošarine na pojedine proizvode i usluge narušavaju princip jednakosti poduzetnika pred zakonom obzirom da ih se nejednako oporezuje.
Ja mislim da bi svi trebali plaćati PDV po jednakoj stopi, porez na dobit po jednakoj stopi. I to je pošteno. Svaki drugi posebni porez koji se selektivno primjenjuje na pojedine industrije, pa dakle i trošarine svih vrsta: nepošten su način punjenja državne blagajne, po meni ravan krađi.
kakve trosarine, hello pa gdje mi zivimo?
strani kapital bi bezpogovorno trpio nase "vizije" punjenja supljeg proracuna s novim trosarinama?
prodavali su koncesije po nekim drugim uvjetima i sad se ribicic sjetio namaknuti neke novce, probudite se…
problem lezi u tome sto ne zelimo realno sagledati problem a to je strana rashoda u nasem proracunu koja ce na jesen ove ili sljedece godine morati doci na debelo reznje, zvale se to mirovine, place ili poticaji ponasamo se kao najbogatija drzava, samozadovoljni smo sobom i uvijek nam je netko drugi kriv za nas neuspjeh.
kakve trosarine, hello pa gdje mi zivimo?
strani kapital bi bezpogovorno trpio nase "vizije" punjenja supljeg proracuna s novim trosarinama?
a imaš pravo… živimo u šugavoj državi koja uvijek brine o interesima stranog kapitala, dok ju legitimni interesi domaćeg kapitala ne zanimaju, osim ako taj domaći kapital možda nije povezan sa vladajućima na neki način, financira njihove kampanje i sl.
problem lezi u tome sto ne zelimo realno sagledati problem a to je strana rashoda u nasem proracunu koja ce na jesen ove ili sljedece godine morati doci na debelo reznje, zvale se to mirovine, place ili poticaji ponasamo se kao najbogatija drzava, samozadovoljni smo sobom i uvijek nam je netko drugi kriv za nas neuspjeh.
upravo tako, ponašamo se kao da smo najbogatija država na svijetu… ako ovako nastave uništiti će svo domaće gospodarstvo, bilo ono u rukama stranog ili domaćeg kapitala, svima će uzeti koliko god više mogu, uvijek je tako, porezi se dižu, novi se izmišljaju… dok im se to ne obije o glavu! Nakon toga kreće retorika o poduzetničkim slobodama, konkurentnosti, propagiranju manjih poreza koji bi trebali riješiti "sve probleme društva" (kao što su još do nedavno to trebali pak viši porezi) i ciklus se okreće, sve na ovome svijetu idu u ciklusima, po sinusoidi, od jednog ekstrema ka drugome i nazad, uvijek i svuda: pa tako i u poreznoj politici.
Trenutno je nažalost cijeli svijet u toj fazi dizanja poreza, što nikako nije dobro za gospodarstvo… ovako krhko svjetsko gospodarstvo opterećivati porezima – po meni je to put u produživanje oporavka, nikako pomaganje oporavku.
Kao i mi što ćemo možda, tako i Amerikanci rade na podizanju poreza, izmišljanju najraznovrsnijih novih (novi se izmišljaju kada se ne želi direktno povećavati stare, "kako javnost ne bi skužila da oni dižu poreze"), od onih "eko" (cap and trade) do ovako slično nepoštenih kao što bi bile trošarine na telekomunikacije gdje se ide na selektivno oporezivanje prema onim granama gdje je to moguće uzeti (zbog slabije elastičnost potražnje obzirom na cijenu), oni tako smislili trošarine na bezalakoholne osvježavajuće napitke: http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=abiOPaVkntIU !
Dobra ideja našima za još jednu "mjeru protiv krize" :rotfl: (nakon ovoga bi recimo mogli i neku masnu trošarinu na pitku vodu… piti nitko neće prestati rastom cijena… Porez, a još više "trošarine", to je riječ koja najbolje odgovara pojmu "savršena pljačka", ako se pitamo što je to savršena pljačka, mislim da je to dobar odgovor)
Da bi država spasila sebe od bankrota mora se ili zadužiti ili povećati prihode.Da bi država pokrenula likvidnost mora iznaći odnekud tekuća sredstva. Što god naprave naprosto nevalja daljno se zaduživati samo se odgađa neminovno,podizanjem cijena krajnjeg proizvoda guše potražnju za tim istim proizvodima,te zabijaju autogol sami sebi te na proračun uskoro dobiju još kojeg nezaposlenog.Između ova dva loša riješenja koje odabrati?Trenutno mi se čini ¸bolja varijanta zaduživanja pa vraćanje love u sistem i vraćanjem povjerenja između poslovnih firmi te pokretanje kakve takve aktivnosti.
S jučerašnjim danom prestala je zabrana raspolaganja dionicama HT-a dioničarima koji su ju imali u trajanju od 12 mjeseci (najkraće zaposleni u HT-u).
Mislim da zabranu raspolaganja više nitko nema. I nema baš neke velike navale na prodaju. Uglavnom i dalje "padaju" paketi od 63 i 69 komada. Ali i takvih je još jako puno, neovisno da li će ih vlasnici prodavati ili ne.
ima li ko sta pametno reci o trezoru,cudi me da cijena stoji na ovim razinama vec neko vrijeme a promet stagnira..
ima li ko sta pametno reci o trezoru,cudi me da cijena stoji na ovim razinama vec neko vrijeme a promet stagnira..
ne znam zašto je donesena uopće odluka o otkupu vlastitih dionica – čini mi se da trezor uopće na misli kupovati
ne znam zašto je donesena uopće odluka o otkupu vlastitih dionica – čini mi se da trezor uopće na misli kupovati
[/quote]
Moje misljenje je da je ta odluka donesena prvenstveno iz razloga da HT u slucaju sr.nja(da Vladi treba lova) moze otkupiti dionice od Vlade ili BF-a. I to je to. Ne vjerujem da ce oni na burzi ista kupovati.
hm i to je moguće, ali onda se opet otvara pitanje casha koji leži neiskorišten, izvanredne dividende bla bla…