Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 38,92 | 141.150 | 3,627 | 39,00 | 39,10 | 0,78% |
a zašto bi trbala potonuti ?
[/quote]
ne treba potoniti ali realna cijena HT-a oko 180-190 HRK jer dividenda od 30 HRK je otišla i to je sada to.
I ovo je "optimistična" prognoza a ako dođe do ponovnog pada tržišta- evo nas na 150-160 HRK!
[/quote]
Ovo apsolutno ne razumijem… može bar 2 činjenice po čemu je realna cijena HT-a 180-190 kn? Meni je ovo definiranje brojki na tim razinama smiješno.. koliko ja po tvome bila realna cijena HT-a pred 6 mjeseci? Kolika je za 6 mjeseci? Po čemu se mijenja? Apsurd…
Palo je za 15 a dividenda je nepunih 18 znači da je to ipak rast.
Prosječna cijena se računa.
šta je vama-ovo je poslastica od dionice..tako sam i prije mjesec dana govorio za atpl,pa su svi bili sumnjičavi.ljudi moćni trezor je nama iza leđa–to je isto kao da ideš u rat protiv nekoga tko ima automatsku pušku,a tebi kao podrška lupa tenk po njemu svako tri sekunde..da li se može nazrijeti u toj bitci pobjednik?pa zar je to teško za shvatit?izgleda da nekima jest…
Ovo apsolutno ne razumijem… može bar 2 činjenice po čemu je realna cijena HT-a 180-190 kn
možda kolega ovako razmišlja (i ovakve pretpostavke koristi):
1. danas FCF po dionici je nekih: cca. 25 kn
2. Očekuje: "trajnu" stagnaciju ukupnog slobodnog novčanog toka, dakle lavovskom borbom, uz benifite razvoja tehnologije (->smanjenje troškova + usluge više dodane vrijednosti) savladat će se pritisak konkurencije i "taman održati stabilan FCF", bez pada (kojega neki recimo i očekuju!), ali bez i nekog rasta (kojega iz nekog razloga "mnogi očekuju"… da li je većina u pravu?, vrijeme će pokazati…)
3. No kombinacijom ipak "vrlo uspješne brobe sa konkurencijom" (i ludosti Hrvata koji će i dalje tako veliki dio svog raspoloživog dohotka koristiti na telekomunikacije i povezane proizvode i usluge koje će nuditi HT) uz uspješno surfanje na valovima novih tehnologija ta stagnacija ipak se ne piše sa "0 %" nego recimo (djelovanjem i smanjenje broja dionica poništavnjem s vremena na vrijeme otkupljenih za trezor) kaže: prvih recimo 10 godina će FCF po dionici ipak rasti sa nekih 1,5 % u prosijeku, a na dalje sa nekih recimo otprilike u prosijeku 1,0 %
–> i time: iz današnjeg FCF (recimo 25 kn/dionici ako ga on tako računa… neko nekako ga tumači, recimo neto dobit + nenovčani troškovi – prosječni CAPEX, to bi bila neka zgodna i korisna mjera za nešto poput "slobodnog novčanog toka koji pripada vlasnicima") i pretpostavki za "pouzdani" rast istoga od kvalitetnih 1,5 % u prosijeku u prvih 10 godina odnosno 1,0 % na dalje, te uzimajući si za discount rate nekih 15 % (recimo jer mu je to zahtjevani povrat, ako on to tako računa… svatko na svoj način si voli uzimati tu stopu) tada dobije recimo za DCF nekih 185 kn, a tu vrijednost valjda uzima za "realnu cijenu", i što je upravo polovica spomenutog raspona.
Vjerujem da kolega na ovaj način procjenjuje vrijednost HT-a, koliko su mu pretpostavke razumne… svatko ima svoje mišljenje… pa tako i kolega ima pravo na svoje.
No kolega, nije pravi value investitor, grahamovac, buffett-ovac, jer on dakle kupuje po realnoj cijeni… ovi pak ni u ludilu ne bi po realnoj nego na realnu uvijek traže neki diskont, od 20 % pa na dalje… do 50 % i više posto, ovisno o kome se radi kao kupcu, o kojoj dionici i pouzdanju u svoje procjene…
No, svaka čast kolegi, ali mislim da ipak nije stvar tako jednostavna, a u toj malo manje jednostavnoj varijanti ja HT recimo, već duže… držim vrijednim nekih 400 kn, no to nije razlog da kupim po cijenama iznad 200 kn, na burzi je masa dionica koje se trguju "ispod 50 % realne vrijednosti", zašto bih onda kupio HT za više od 50 % realne vrijednosti… ja neću, netko drugi… naravno da drugačije razmišlja (bitna mu je brza velika dividenda… neda mu se čekati još 10 godina na payout rate od preko 50 % što je očekivanje kod nekih drugih dionica… i sl.)
Ajmo ovako realno, dividenda je prosla, ista je drzala HT na 225-230kn, sad kad je prosla, sto će drzati HT da opet ne potone???
a što drži dionice koje ne daju dividendu da uopće ni ne izrone???
Dionica HT-a je za mene dionica visoke dividende ( cca. 10% od nabavne IPO ).
Da do daljnjega mogu računati s tom politikom isplate dividende garant mi je DT. To je njegov interes.
Dugoročne perspektive dionice:
Tu je moje mišljenje malo skeptično:
1.) prvo HT se treba razvijati – širiti jer to je jedini način da zadrži ili poveča svoju profitabilnost, kao i novi proizvodi ali oni su mi za sada nepoznati. Tu nevidim puno prostora. Tu je još moguće samo širenje na prostore susjedne BiH i točka.
2.) elementi koji će utjecati na pad profitabilnosti su zakonske rugulative cijena usluga ( najkasnije kada postanemo članica EU ) , a najvjerojatnije i štednja korisnika, te konkurencija ( istina slaba ali ipak uzme dio kolača ).
Što se tiče cijene dionice, tu mislim da izbori i slične političke i ine stvari nemaju nikakvog ili recimo znčajnog utjecaja. Politička odluka je bila IPO i po meni ispravna odluka. A sada što će Vlada kupovati dionice po 260 ili 400 kn? Da li će Vlada vršiti pritisak na MF da kupuju po višim cijenama kako bi umirovljenici imali manje? Ili Vlada ima argument da prisili HT (DT) da kupuje trezorske dionice po višim cijenama? Kao primjer uzimam INA-u. Isto IPO dionica, trenutna cijena debelo ispod IPO cijene.
Kada će drugi dio dividende biti isplacen?
tnx
"Dividenda će se isplatiti dioničarima koji će biti na dan sjednice Glavne Skupštine tj. 21. travnja 2009. godine evidentirani u Depozitoriju Središnje depozitarne agencije, umanjena za iznos ranije isplaćenog predujma na ime dividende. Tražbina za isplatu dividende dospijeva na dan 19. svibnja 2009. godine."
a zašto bi trbala potonuti ?
[/quote]
ne treba potoniti ali realna cijena HT-a oko 180-190 HRK jer dividenda od 30 HRK je otišla i to je sada to.
I ovo je "optimistična" prognoza a ako dođe do ponovnog pada tržišta- evo nas na 150-160 HRK!
[/quote]
Ovo apsolutno ne razumijem… može bar 2 činjenice po čemu je realna cijena HT-a 180-190 kn? Meni je ovo definiranje brojki na tim razinama smiješno.. koliko ja po tvome bila realna cijena HT-a pred 6 mjeseci? Kolika je za 6 mjeseci? Po čemu se mijenja? Apsurd…
[/quote]
Pa, dragi ljudi, da Vam objasnim. Kako moze firma prije par mjeseci vrijediti oko 200 HRK a danas kada se isplati 2.500.000.000, HRK u obliku dividende i plus vjerovatno nešto malo lošiji poslovni rezultati ( vjerovatno !!) u 2009. da firma vrijedi 230 HRK! Kako? Objasnite mi, molim! Neću spominjati pad ( moguće ponovno) na svijetskim tržištim i to za lako mouće od najmanje 30% u americi, koliki bi nam tada bio HT?!?
Jednostavo, prema makro pokazateljima i globalnom ozračju- HT ce ići na 180 HRK i niže.
@ Raikkonen i ostali ponavljam jedan dio svog nedavnog posta:
Pa da vidimo. HT svaki put padne za vrijednost dividende koju isplati. Znači prvo je roknuo 29,56 Kn po dionici zbog isplate dividende u 2008 godini, pa će sad roknuti 29,99 kn radi isplate dividende u 2009 godini. Znači u 2010 idemo opet dole za nekih 25 – 30 Kn. Znači za 7 – 8 godina će dionica vrijediti cca 1 kunu a davati dividendu od 3000%.
Hm… nekako mi to predobro zvuči.
Prije bi rekao da su Hrvati budale na kvadrat.
Ja nisam rekao koliko će vrijediti dionica HT-R-A za 7-8 godina već npr. 6 mjeseci a to je oko 180 HRK! ( OPTIMISTIČNO PREDVIĐANJE)
Nisu za svakoga vrijednosni papiri,radi ovakovih nam je i burza takva-kakva je.Mislm da ste me razumjeli.
Ma, nema problema- HT ide na 600 HRK! ERNT na 4.300, LEDO na 19.000, DLKV na 2.500, INGRA na 60.000 itd, itd.
Jeste li sada zadovoljni?
Kada sam govorio ( kada je DDJH tržišno vrijedi 280 HRK da je moja procijena najvise 150 HRK ) neki forumaši su me čak htjeli i tući – a stvarno sam se 5 X zeznio u procijeni!
Znači- zbog mene je burza propala. Ili zbog Vas koji mislite da kada u novčaniku imate 100 HRK i platite recimo u trgovini nešto 30 HRK – da poslije opet vam je vrijednost u novčaniku 120 HRK? Kako?
Pa, dragi ljudi, da Vam objasnim. Kako moze firma prije par mjeseci vrijediti oko 200 HRK a danas kada se isplati 2.500.000.000, HRK u obliku dividende i plus vjerovatno nešto malo lošiji poslovni rezultati ( vjerovatno !!) u 2009. da firma vrijedi 230 HRK!
Ne zaboravi da je HT u prva tri mjeseca već zaradio cca 500M kn.