Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 37,30 | 57.363 | 1,538 | 37,50 | 37,90 | 2,72% |
Možda je već i bilo, ali imam jedno pitanje:
Vlasnik sam recimo 100 dionica i dobio sam predujam dividende za iste. U međuvremenu sam kupio još 100 dionica. Da li na ovih novih 100 dobijem punu dividendu ili samo razliku?
samo razliku iliti ovih 17 kn/d.
Također… [undecid]
[/quote]
Ja sutra donosim odluku…..
[/quote]
dosta s telefoniranjem, danas idem prodat mobitel……
Da malo pojasnim. MARŽA SIGURNOSTI je pojam koji su puuuuno uspješniji investitori od mene davno ustanovili. Ista je kod HT-a (trenutno) viša od 100% i to mi daje određenu sigurnost podebljavanja pozicije. Kako ne znam što će biti sutra držim se (još uvijek) defanzivnog investiranja koji me štiti od većih gubitaka. Da bi se transformirao u srednje ofenzivnog investitora očekujem konkretne makroekonomske pomake na nivou države kojih trenutno uopće nema. Imati bazu u "konzervativnim" dionicama sa laganim izletima u špekulativne je, mislim, dobra ulagačka politika danas.
sigurnost+nezaduženost+dobra dividenda+u vrlo nestabilnim vremenima-defenzivna dionica˝=dobar izbor+aktiviranje trezora=nema zime….
Osobno mi je svejedno, a ukoliko ht krene prema dolje mislim da ću sa iznosom dividende još malo podebljati poziciju.
Upravo tako.
Možda je već i bilo, ali imam jedno pitanje:
Vlasnik sam recimo 100 dionica i dobio sam predujam dividende za iste. U međuvremenu sam kupio još 100 dionica. Da li na ovih novih 100 dobijem punu dividendu ili samo razliku?
Dobiješ samo razliku.
Pozdrav.
A šta ako se desi kao sa predujmom?? zadnjih dana se tržila po 225-230 pa nakon D dana pala na 205 i tu boravila neko vrijeme…
matematika za taj događaj:
kupim 100 komada po 225, dobijem cca 13 kn po dionici. Znači da me moja koštala 225-13=212. I još brokerska provizija cca 1% (kupovina i prodaja nakon D dana zajedno). Nakon D dana cijena je pala na 205. Ako sam kupio dionicu zadnjih dana i prodao nakon toga u gubitku sam 9 kn za kupovinu po 225 ili 14 kn za kupovinu na 230. I sad opet moguće isto….
Po mome tko je htio vatati 2. dio i prodati nakon, trebao je kupovati do 30.3.
matematika 2. dio. :
tko je imao 100 kom i prodao na 230, a kupio po 205 nakon D dana (opet 1% ukupna provizija)
230-205-2-13=10 zaradio je 10 kn po dionici..
Špekulanti popuš… a zaradili prodavači i dugoročni..
Sta mislite, hoce li danas rollercoaster na HTu od -1% do +4% ?
zanimljivo je stanje na HT-u
medju prvih 5 nema ozbiljnije prodaje, odnosno do 225,80 nema neke prodaje, vidjet cemo za koliko (i da li uopce) cemo liznuti 226 kn
PRODAJA
Količina Cijena
40 225,43
63 225,44
63 225,49
91 225,50
99 225,80
553 225,82
200 225,89
500 225,90
224 225,91
719 225,96
Sta mislite, hoce li danas rollercoaster na HTu od -1% do +4% ?
pa ja se slažem evo ga na nuli a netko vreba iz prikrajka i lako je moguće čišćenje do 230 pa odmah sljedeći do 235,ili danas ili sutra ali će netko počistiti do th razina zasigurno..
svi očekuju da mali izgube živce i istresu se po bidu do 220 ali neće iči ,onaj tko želi dividendu mora u zadnjim minutama udariti po asku pa taman i sutra u 15.59,59 sve do 240
pa ja se slažem evo ga na nuli a netko vreba iz prikrajka i lako je moguće čišćenje do 230 pa odmah sljedeći do 235,ili danas ili sutra ali će netko počistiti do th razina zasigurno..
svi očekuju da mali izgube živce i istresu se po bidu do 220 ali neće iči ,onaj tko želi dividendu mora u zadnjim minutama udariti po asku pa taman i sutra u 15.59,59 sve do 240
[/quote]
bas ste me lijepo i ugodno nasmijali kolega mialll, kad bi vecina tako razmisljala vjerojatno bi ht i dosao do spominjanih razina
bas sam gledao transakcije i cini se da je kupnja jaka, naime sve sto dodje na 225 odmah se pokupi, kad bi se prodavatelji malo strpjeli islo bi to vrlo brzo gore
no vidjet cemo, jos danas i sutra
pozdrav
[/quote]
kolega mialll, a da niste možda prespavali zadnji dan prije prava na 1. dio dividende ?!