HT (Hrvatski Telekom d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HT (Hrvatski Telekom d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 22.11.2024. u 19:30
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
HT
38,50
90.514
2,351
38,60
38,80
0,78%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

nastavak teorije [bye]
ako dionica treba pasti tocno za iznos dividende, zanemaruje se "time value of money"

naime, ako ja mogu prodati dionicu s pravom na dividendu npr 220 kn , dividenda 20kn isplacuje se mjesec dana nakon dividend-daya

zasto bi sutradan trebala kostati 200 kn???? —kad ja mogu danas uzeti dividendu od 20kn i raditi s njima mjesec dana,
teoretski bi cijena trebala biti na ex dividend day 200 – (20/(1+r)^1/12))
[smiley]

DIONICE KAO ŠTO JE HDEL TREBA IZBACITI S BURZE JER SU ZAMKA ZA MANJINSKE DIONIČARE

Dobro to su sada sitnice, postoje knjige o tome, da li se isplati spekulirati ili ne…
Teoretski pasti ce za iznos dividende, mozda ne za 100% iznosa dividende, vec za 90 ili 80% iznosa dividende, ali u globalu to je to. Ako se razumijemo…a sada oce li netko spekulirati pa ako cijena bude 2kn vise ili manje pa prodati ili cekati dan isplate dividende to je vec druga stvar.
Razumijemo se…
Glavno da se mi druzimo i da se lova vrti, drugo sve je nebitno…. [cool]
Evo par stotki ya trud.

Tko nema ni jednog prijatelja ide kao stranac po zemlji.

Dionice nakon div daya padnu manje-vise za iznos dividende. Postoji tu mala anomalija, dosta je radova napisano na tu temu, ali nitko to nije uspio objasnit (bar ja nisam vidio). Nekad padne za nesto manje, nekad padne za nesto vise. Na nekim trzistima pada vise, na drugim pak pada manje. U nekim vremenskim razdobljima na istom trzistu pada vise, u drugom pak manje. Dobro tema za neciji diplomski/magistarski/doktorat. [tongue]

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

Na vecim i likvidnijim trzistima netko to sigurno arbitrira. Kod nas, kako mi se cini, je najbolje kupit cca mjesec prije dividende i prodat na zadnji dan. Naravno, ako trziste u tom razdoblju ode u neplaniranom smjeru, propade taktika…

ne treba vrijeme gubiti na gluposti,
trebala bi pasti,
a hoce li i koliko,
zavisi od dosta stvari,

zato sve ove teorije, mogu se macki o rep objesiti

+ jos nepoznanica oko trezora,

zato [yawn]

DIONICE KAO ŠTO JE HDEL TREBA IZBACITI S BURZE JER SU ZAMKA ZA MANJINSKE DIONIČARE

[smiley]

– ova druga formula o mački je puno prihvatljivija.

– I love this game.
Pozdrav !

Daj ako nije frka objasni malo formulu, moze i na PM.
Thanx

Još jedno pitanje… Postoji li teoretska ili još bolje praktična mogućnost da se ostane u dionici 16.04.2009., pokupi dividenda i da se dionice prodaju 17.04.2009. po najvišoj vrijednosti (posljednjoj vrijednosti) od 16.04.2009.??? Drugim riječima da uzmeš "i ovce i novce", odnosno da 17.04.2009. odmah u 10:00h zadaš takvu ponudu da uhvatiš prvi vlak i prodaš prije vrtoglavog pada vrijednosti…

Općenito mi je malo nejasano, na koji način se događa taj pad ukoliko ga bude… Nisam ekonomske struke… uzmite to u obzir…

Još jedno pitanje… Postoji li teoretska ili još bolje praktična mogućnost da se ostane u dionici 16.04.2009., pokupi dividenda i da se dionice prodaju 17.04.2009. po najvišoj vrijednosti (posljednjoj vrijednosti) od 16.04.2009.??? Drugim riječima da uzmeš "i ovce i novce", odnosno da 17.04.2009. odmah u 10:00h zadaš takvu ponudu da uhvatiš prvi vlak i prodaš prije vrtoglavog pada vrijednosti…

Općenito mi je malo nejasano, na koji način se događa taj pad ukoliko ga bude… Nisam ekonomske struke… uzmite to u obzir…

Nema, i za sljedećih 5 ideja koje vam padnu napamet kako ćete zajebat tržište je isto odgovor:
Ne,
Ne,
Ne,
Ne,
Ne.

Postoji samo tebe čekaju da pokupiš Malo zeke Nemoj ni prodavat jer će firma od 21 počet kupovat vlastite dionice pa mislim da neće doć do nekog većeg pada

Nema, i za sljedećih 5 ideja koje vam padnu napamet kako ćete zajebat tržište je isto odgovor:
Ne,
Ne,
Ne,
Ne,
Ne.

[/quote]
Jedno pitanje, a mogu li…ili bolje ne?
Smijem pitati nesto? A necu pitati kada je odgovor ne…
[lol] [lol] [lol]

ne treba vrijeme gubiti na gluposti,
trebala bi pasti,
a hoce li i koliko,
zavisi od dosta stvari,

+ jos nepoznanica oko trezora,

zato [yawn]

Prilicno je vjerojatno da ce pasti otprilike za iznos dividende. Ne samo teoretski, nego i pregledom povijesnih podataka se moze uociti ta cinjenica. Sve drugo je spekulacija, koja moze i nemora donjet zaradu.

Jednadzba drzi samo T naprema T+1. Zato su drugi utjecaji manje-vise iskljuceni (vec uracunati u cijenu, ukoliko na sam T+1 ne dodje do neke nove informacije). I nije potrebno da cijena odrazava "fundmantalnu" vrijednost dionice da bi to drzalo.

New Report

Close