Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 38,50 | 90.514 | 2,351 | 38,60 | 38,80 | 0,78% |
Nov sam, kupio sam dionice HT-a i imam pitanja. Nemojte se čuditi što neke tvari ne znam, nego pokušajte objasniti što jednostavnijim riječima kako bi i ostali početnici, nešto naučili…
1. Kada preko brokera kupim dionice, jel se one automatski upisuju na moj račun u SDA ili moram sam nešto dodatno raditi? Koliko sam ja shvatio ide automatski…
2. Ako sam npr. 20.03.2009. kupio dinice, na točno koji dan su one upisane na moj račun u SDA? Vidio sam da se spominje T+3. Znači li to da su onda upisane 23.03.2009. ili 24.03.2009.???
3. Kada je ta "skupština HT-a", odnosno taj dan kada bi se trebala dijeliti dividenda svim vlasnicima HT dionica upisanim u SDA??? 21.04.2009.???
4. Vidim da mnogi kao D-Day spominju 16.04.2009., a neki i 17.04.2009.. Molio bih da netko sa iskustvom malo detaljnije opiše cijelu situaciju… koji je točan datum i zašto? Zašto je u ovom slučaju npr. 16.04. u igri? Subota i nedjelja se onda očigledno ne računaju?
Npr. Ako 16.04.2009. prodaš dionice, onda se računa 16.04. + 3 = 21.04.2009. – znači li to da 21.04.2009. još JESAM vlasnik dionica u SDA pa se 22.04. prepisuju na novog vlasnika a ja dobivam dividendu ili već 21.04. NISAM vlasnik jer je to treći dan i već su tada prepisane na novog vlasnika pa on dobiva dividendu? Kada treba prodavati ako želiš dividendu – 16.04. ili 17.04.??? Eto tako otprilike molim opis u detalje….
5. Ukoliko bude pada dionice nakon podjele dividende, kada se obično u praksi taj pad događa??? Npr. ako je 16.04. D-Day, događa li se pad već 16.04. zato što si 21.04. svejedno još kao vlasnik upisan u SDA i dobit ćeš dividendu ili je neki drugi scenarij???
Na koji način se taj pad događa – cijena pada vrtoglavo svake sekunde ili postepeno tijekom dana ??? Stignu li se dionice prodati za vrijeme padanja ili je taj pad "neuhvatljiv"??? Sukladno ovome, pravo pitanje glasi: Treba li onaj tko procjenjuje da će pad vrijednosti po iznosu biti veći od dividende, prodavati dionice 15.04. jer 16.04. neće stići prodati ako vrtoglavo počne padati ili treba čekati pripis dividende i onda odmah prodavati ako počne padati??? Iako vidim da neki procjenjuju da pada neće biti….
Eto, ima tu puno pitanja [smiley] ali mnogim početnicima koji čitaju forume i nemaju pojma o čemu vi pričate, detaljan odgovor na ova pitanja uvelike će olakšati život…
Ja konkretno mislim da imam točnu sliku o svim tim silnim datumima, ali želim potvrdu…
Molim da odgovor napiše netko tko će to uspjeti lijepo i razumljivo sročiti i objasniti…
U naprijed hvala.
Pozdrav.
preko medija ćeš biti obaviješten je li 16. ili 17. ja mislim da je 16,taj bi dan malo raslo,a 17.padalo,ali to je bilo do sada,dokad uprava nije skupljala dionice,ali sada će to biti nešto drugačije,dakle,vjerovatno neće padati uopće..ht je narodna politička dionica,i to moramo uzeti u obzir,o njoj ovisi 250 000 ljudi koji su je uzimali u ipo-u,i 7% drže branitelji–znate li koliko je to glasova,ma dignut će je i na 300,00 ako bude potrebno,samo da dobiju vlast,ionako to rade sa našim parama,jer su naši roditelji kupili priključke i dtk mrežu,koju je hdz poklonio ht-u,a zauzvrat ht drži njihove birače na gotovs,sa njihovom lovom,oni drže novac i vlast,a nama bacaju mrvice,i raja zadovoljna..gledajući i tehnički-dionica bi svakako trebala rasti…jer će prodaja biti nezainteresirana na ovim razinama,a to i već dokazuje..dakle,preporuka–kupi i ne prodaji-…
1. Kada preko brokera kupim dionice, jel se one automatski upisuju na moj račun u SDA ili moram sam nešto dodatno raditi? Koliko sam ja shvatio ide automatski…
2. Ako sam npr. 20.03.2009. kupio dinice, na točno koji dan su one upisane na moj račun u SDA? Vidio sam da se spominje T+3. Znači li to da su onda upisane 23.03.2009. ili 24.03.2009.???
3. Kada je ta "skupština HT-a", odnosno taj dan kada bi se trebala dijeliti dividenda svim vlasnicima HT dionica upisanim u SDA??? 21.04.2009.???
4. Vidim da mnogi kao D-Day spominju 16.04.2009., a neki i 17.04.2009.. Molio bih da netko sa iskustvom malo detaljnije opiše cijelu situaciju… koji je točan datum i zašto? Zašto je u ovom slučaju npr. 16.04. u igri? Subota i nedjelja se onda očigledno ne računaju?
Npr. Ako 16.04.2009. prodaš dionice, onda se računa 16.04. + 3 = 21.04.2009. – znači li to da 21.04.2009. još JESAM vlasnik dionica u SDA pa se 22.04. prepisuju na novog vlasnika a ja dobivam dividendu ili već 21.04. NISAM vlasnik jer je to treći dan i već su tada prepisane na novog vlasnika pa on dobiva dividendu? Kada treba prodavati ako želiš dividendu – 16.04. ili 17.04.??? Eto tako otprilike molim opis u detalje….
5. Ukoliko bude pada dionice nakon podjele dividende, kada se obično u praksi taj pad događa??? Npr. ako je 16.04. D-Day, događa li se pad već 16.04. zato što si 21.04. svejedno još kao vlasnik upisan u SDA i dobit ćeš dividendu ili je neki drugi scenarij???
Da pokusam…
1. Da
2.T+3 znaci da su transkacije vidljive u SDA tek nakon 3 dana, ali ti svlasnik dionice isti cas cim ju kupis i mozes ju prodati odmah.
3. Ne znam kada je zadnji dan za kupnju Ht-a. Ali ako je dividend day 16.04, ti moras kupiti dionice tri dana prije da znaci 13.04. i drzati ih do kraja dana i sljedeci dan ih mozes prodati i dobiti ces dividendu. Subota i nedjelja se ne racun u T+3.
4. Ne znam, baci u google imas 1000 clanaka kada je dan dividende.
5. Pad se dogada odmah sljedeci dan nakon sto je prosao zadnji dan za dividendu. U mom primjeru je to 14.03 u 10.00h ako uzmemo da je 16.03 zadnji dan, sto ne mora biti tocno, jer samo dajem primjer.
Dionica pada za iznos dividende i to je sto posto. To sto je narodna, okaci macku na rep. A sto ce biti nakon toga odnosno druge dane to se ne zna, govorim samo za taj dan nakon dividende.
Ako sto grijesim neka me isprave iskusniji korisnici.
Sve korektno osim ovog zadnjeg da dionica SIGURNO pada za iznos dividende. Past će ako veliki žele da padne. A do tad predstavlja simpaticnu priliku za kupnju.
Mislim da je Dday 16.04., jer treba bit evidentiran u SDA 21.04. Ko kupi 16.04. do 16:00, taj ima pravo na dividendu.
Ispravite me ako griješim.
Sve korektno osim ovog zadnjeg da dionica SIGURNO pada za iznos dividende. Past će ako veliki žele da padne. A do tad predstavlja simpaticnu priliku za kupnju.
Ne bih se slozio. U ovo sve drugo sam nesiguran samo sam u ovo siguran oko dividende.
Nema logike da danas kupis po nesto po 100, sutra dobijes dividendu 10kn i da cijena ostane opet po 100. Svi bi tada prodali i uzeli 10% za jedan dan. Mozda da objave u 10.00 da je trezor kupio xy dioica i da taj iznos od xy dionica ponistava,tada bi cijena isla gore, vjerojatno.
Uglavnom, bili zivi pa vidjeli…
Ne bih se slozio. U ovo sve drugo sam nesiguran samo sam u ovo siguran oko dividende.
Nema logike da danas kupis po nesto po 100, sutra dobijes dividendu 10kn i da cijena ostane opet po 100. Svi bi tada prodali i uzeli 10% za jedan dan. Mozda da objave u 10.00 da je trezor kupio xy dioica i da taj iznos od xy dionica ponistava,tada bi cijena isla gore, vjerojatno.
Uglavnom, bili zivi pa vidjeli…
[/quote]
teoretski, nema razlike u teoriji i praksi, u praksi ima [smiley]
ako cemo teoretski,
ako netko hoce kupiti veci broj dionica HTa, a to moze napraviti samo uz znacajno dizanje cijene (vise od iznosa dividende), a isto tako se moze pretpostaviti da ce nakon dividend-day-a biti veci broj dionica na prodaji, sto ce takvom kupcu omoguciti da skupi veci broj dionica nego da je kupovao prije dividende, odnosno proci ce "jeftinije"
tvoj zakljucak se temelji na pretpostavci da cijena na burzi savrseno ocrtava fundamentalnu vrijednost kompanije…[lol]
a ako cemo govoriti o fundamentalnoj HT-a…
[wink]
kao sto sam rekao
teoretski, nema razlike u teoriji i praksi, u praksi ima
Hm…vipy, nisam se sjetio toga iskreno.
Hvala za ideju, pa cu to iskoristiti na HT-u [lol]