Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 38,48 | 71.727 | 1,864 | 38,30 | 38,70 | 0,78% |
po koliko ce trezor kupovati? [rolleyes]
Mislim da se sada "uracunava" drugi dio dividende i da ce raspon do dividende biti 217-225kn, nakon toga minus za iznos dividende sto je normalno.
po koliko ce trezor kupovati? [rolleyes]
Mislim da se sada "uracunava" drugi dio dividende i da ce raspon do dividende biti 217-225kn, nakon toga minus za iznos dividende sto je normalno.
[/quote]
Ako mene pitas, nemam pojma…
A moze on kupovati i izvan bruze, ako sam dobro shvatio. A i velika je suma novca na raspolaganju, tako da mi se cini logicnije kupovanje van burze, nego dizanje cijene kupovanjem na burzi.
Sto ti mislis?
A zašto bi interes trezora bio kupovanje van burze po nekoj dogovorenoj cjeni, zar nije interes HT da cjena dionice bude šta veća.
Ako mene pitas, nemam pojma…
A moze on kupovati i izvan bruze, ako sam dobro shvatio. A i velika je suma novca na raspolaganju, tako da mi se cini logicnije kupovanje van burze, nego dizanje cijene kupovanjem na burzi.
Sto ti mislis?
1) od koga ce kupovati izvan burze (toliku kolicinu)
2) zasto bi dizali cijenu kupnjom? zasto mislis da se ne bi dogodilo da brane cijenu? Npr na razini IPO cijene [smiley]
3) koliko se efektivno isplati DT ulagati novce u HR po 8-10% kte u odnosu na povecanu dividendu ili drugim rijecima zasto ulagati u HR po 8% kad im je WACC 11-12% (zavisno u kojoj drzavi)
[shocked]
@croata
Ako van burze otkupi za iste novce više dionica i poništi ih, ukupni broj dionica HT-a je manji i cijena preostalih dionica je tim veća automatikom. Nema smisla dizati cijenu dionice koju misliš otkupiti jer za iste novce tako možeš kupiti manje komada. Zdrava logika tako veli. Cilj je otkupom smanjiti broj dionica, a ne na ovakav način podići cijenu na burzi [proud]
Sto ti mislis?
nebitno od koga će kupiti, te dionice koje nisu u vlasništvu ht-a su balast koji svejedno spušta cijenu ht-a, jer je jedan od glavnih razloga zašto je dugo tavorila ispod 300 kn u vremena kad su se druge dionice oporavljale od prvih velikih udara bio braniteljski fond i neizvjesnost oko njega. sad kad se vidi da im ni u najgoroj krizi ne pada napamet prodavati dionice a posebno nakon dvije dividende i popuštanja početnog medijskog pritiska prodaje onih najpotrebitijih branitelja, ne vjerujem da će oni prodavati ht-u, ako je riječ o fondovima ili mirovincima zamislite koliko je to olakšanje da ni njihovo prodavanje neće uzrokovati rasprodaju dionica ni u najcrnjim scenarijima. a propos kupovanja na burzi radi se o iznosima koji bi digli cijenu dosta iznad 300kn-i nije istina da im to nije u interesu, oni i kupuju dionice da bi digli cijenu svojoj kompaniji i povećali svoj udjel(ili vi znate neki drugi razlog?)!
@croata
Ako van burze otkupi za iste novce više dionica i poništi ih, ukupni broj dionica HT-a je manji i cijena preostalih dionica je tim veća automatikom. Nema smisla dizati cijenu dionice koju misliš otkupiti jer za iste novce tako možeš kupiti manje komada. Zdrava logika tako veli. Cilj je otkupom smanjiti broj dionica, a ne na ovakav način podići cijenu na burzi [proud]
ajmo ovako, sad je ruski div kupio od omv-a 20tak posto dionica mol-a za duplu cijenu od ondašnje na burzi….da je na burzi bila i 50000 forinti možda bi rusi svejedno platili 16000 po dionici, ono što želim reći je da tko normalan želi prodavati veće količine ht-a po ovoj cijeni-fondovi da propadaju ne bi se njega prvoga rješavali ako baš ne moraju, a ako nisu propali dosada teško će i propast.kad već idete u kupovinu koja će svejedno dizati cijenu dionice pa zar vam nije pametnije oteti dionicu iz najdrhtavijih ruku-onih špekulantskih na burzi i onih svakodnevnih potrošača koji se stavljaju na ask….
A zašto bi interes trezora bio kupovanje van burze po nekoj dogovorenoj cjeni, zar nije interes HT da cjena dionice bude šta veća.
Ako kupuju dionice da bi ih ponistili ili da ih daju managerima na kraju godine kao poklon, onda im je u interesu kupiti po manjoj cijeni.
A ako cijenu dionice dignu "umjetno, tj. trezorom, brzo ce trziste vratiti cijenu na onu koju "ono" zeli i smatra pravednom i opet nikakve koristi od trezora. Nije lose trezor da brani na nekim cijenama, ali mislim da bi ipak trzite trebalo dignuti cijenu dionice.
Tako ja mislim, ne mora tako biti.
Ako se mora bit upisan u SDA 21.04. za drugi dio div.,kad se isplaćuje točno taj dio?
Može li se prodat odma 22.04. i uzet taj dio div…..
hvala
Pozivajući cijenu HT-a na 220 kn i više ja smatram čistim neobjektiv. iliti drukom, molim vas radi drugih na forumu..Nakon FI za prvi kvartal 2009 možda dođete sebi….
Alo kolega jel može neki komentar.
17.04 cjena će biti preko 220 s tim da će dan poslije pasti za iznos isplaćene dividende i nemojte ljude obmanjivati.
Odakle vama ideja da će HT ići na 220. Pa bila je na 220 i pala za prvi dio div i malo više, maximalno po mome može doći do 207, a nakon dividende ide doli na niže od 190….nažalost..
Daj bože da bude drugačije….mislim na bolje..
[/quote]
Kolega bili ste u krivu kao što vidite.
@croata
ok a gdje ce naci prodavace, posljednja tri mjeseca prosjecna cijena je 215 s 2 milje protrgovanih djonica.
neke od navedenih su svakako i shortane pa sad vi meni recite kad se otvori potraznja za 9 milja na kupnji koliko bi mogla biti cijena???
braniteljski fond ce prodati po 230 kad ubere dividendu?
mirovinci nam imaju djonica za 2,5-3 miljardica svih djonica, otvoreni fondovi su se osusili od neimastine i ne mogu zadovoljit potraznju.
ne mislite da pristojna ponuda za kupnju 10% trezorskih bila da cijena bude barem 260-280?
ok nece sve kupit u jednom danu ali u sljedecih 18 mjeseci cemo se zasigurno oporavit a u međuvremenu riskiramo devalvaciju kune i porast cijelog trzista, barem onog zdravog dijela.
tko ce prodat 9 000 000 djonica koje nose prinos 12-15% godisnje???
drhtave rucice i nisu toliko drhtave
moguce neki kombinat ili gradevinsko preduzece nebude moglo prihvatit nametnute uvjete skupog kreditiranja, nelikvidnosti i sl. guposti pa bankrotirju ali to nije problem HT-a.
helooo probudite se