Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 38,50 | 90.514 | 2,351 | 38,60 | 38,80 | 0,78% |
Da poznata je stvar o cashu na HT-ovom racunu, jedino se jos nezna kad ce ga pocet dijeliti 🙁
ma i nemaju oni toliko casha po dionici (u odnosu na cijenu dionice) koliko imaju neke druge firme. A što se tiče dijeljenja – ako će napraviti nešto pametno s njim sada neka ga ne dijele… ali u drugom slučaju – hoću paru!!! 🙂
[tongue] Mudrinić: Možda dividenda bude veća od cijene dionice HT-a [bye]
[cry] Kako samo duhovite ljude imamo u vlasti neznam zašto i nama ovo nije smiješno. [bye]
Nemojte mi Mudrinića dirati! Zahvaljujući njemu i još nekolicini odabranih svaki hrvat se može podičiti prosječnom plaćom od 5000 kn. Iako nitko nema toliko.
Zato pustite Mudrinića i njemu slične da nam svojim astronomskim plaćama dižu prosjek da se ne sramotimo po svijetu kad netko pita za koliko novaca radi prosječni hrvat!
[/quote]
a sto, trebali bi svi zaradjivat po 2-3 tisuce kn???
ne kuzim tu logiku, komunizam u najgorem izdanju
10.10.2008
Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. DEUTSCHE TELEKOM AG 41.763.153 51,00 Osnovni račun
2. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. 5.732.197 7,00 Skrb. račun
3. RH,VLADA,SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA UPRAV.DRŽ.IMOV 2.978.705 3,64 Osnovni račun
4. PBZ D.D. 2.705.444 3,30 Skrb. račun +18442
5. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./RAIFFEISEN MIROVINSKO DRUŠTVO ZA UPRAVLJANJE OBVEZNIM MIROVINSKIM FONDOM D.O.O. ZA RAIFFEISEN OBVEZNI MIROVINSKI FOND 565.009 0,69 Skrb. račun +7000
6. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ALLIANZ ZB D.O.O. ZA AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND 543.973 0,66 Skrb. račun
7. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE D.D. OBVEZNI MIROVINSKI FOND 477.064 0,58 Skrb. račun +1883
8. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND 468.847 0,57 Skrb. račun +4000
9. PBZ D.D. 375.953 0,46 Skrb. račun +4214
10. HPB D.D. 370.611 0,45 Skrb. račun +307
Ukupno: 68,36
i još jedna sitnica:
9.10 4.PBZ -8306
10.10 4.PBZ +18442
Molim dioničare HT da mi kažu kad se isplaćuje dividenda
hvala
Da, kao da mi ovdje na forumu odlucujemo o tome, pa cemo vam javiti kad se dogovorimo….
Molim dioničare HT da mi kažu kad se isplaćuje dividenda
hvala
Pitaj Mudrinića [huh]
Nemojte mi Mudrinića dirati! Zahvaljujući njemu i još nekolicini odabranih svaki hrvat se može podičiti prosječnom plaćom od 5000 kn. Iako nitko nema toliko.
O Stevo, pa ti me slijediš? Ili ja tebe? Stalno smo u istim dionicama. [lol]
Evo da probam sažeti svo znanje o famoznim dividendama HT-a na jedno mjesto u nadi da će malo pomoći onima koji nisu sami istražili sve tajne istih.
1. REDOVNA – realno je očekivati skupštinu u travnju, kao i ove godine, te također da je potrebno imati dionicu na taj dan, što znači da je morate kupiti više dana prije (T+3). Realno je očekivati i prijedlog za skupštinu u kolikom iznosu će biti isplaćena dividenda (npr. 50% ili 100%). Realno je očekivati 100% u dividendu (ali ne sa 100% sigurnošću). Realno je očekivati i da će cijena rapidno rasti i kod najave prijedloga (ako bude zadovoljavajući) i par tje/dana prije tzv. ex-dividend dana što je zadnji dan kada treba imati dionicu da bi se dobila dividenda. Realno je očekivati isplatu neki datum u svibnju. HT je tvrtka koja ima iznimno čiste najave prema investitorima, znači nema tu puno špekulacija ili nagađanja na osnovu štampe, svi datumi pa i sati će se znati na vrijeme i unaprijed, ali burza anticipira neke stvari pa će cijena dionice reagirati na same mogućnosti.
2. IZVANREDNA – HT je sprije par mjeseci službeno obavijestio da se razmatra, ali da odluka nije donesena. Zadržana dobit iz prošlih godina se može plasirati kroz izvanrednu. Kao što ime kaže, o njoj može biti odlučeno u bilo kojem trenutku, znači može iznenaditi. Cijena na burzi će rapidno reagirati i veliki ulagači će pokupiti vrhnje, mnogi i od njih neće stići. Veličina dividende bi mogla biti u rangu redovne, pola od toga ili bilo koja druga cifra, a može je i ne biti. Sve je na diskreciju DT-a koji ima 51%. Moja procjena – izvjesno je cca 50% zadržane dobiti u izvanrednu. Kada? Nemam pojma.
Ako se izvanredna NE isplati, postoje tri druge opcije gdje može završiti taj novac.
a) ostaće oročen za neke buduće projekte (najmanje izgledno, ali novac ostaje u tvrtki)
b) upotrijebiće se za akvizicije (jako dobro, samo što takvih nema baš nešto u okolici, jedini kandidat do sada je HT Mostar i to je dosta izgledno – povećanje udjela u njemu)
c) koristiće se za kupovinu dionica u trezor – dionice poslije kupovine mogu ostati u trezoru ili se poništiti – obje opcije imaju pozitivan efekt na cijenu dionice, osobito ova druga (na kompleksan način koji ne stignem tu pojasniti)
Moguć je i bilo koji mix gornjih opcija, npr. 40% za kupnju većinskog udjela HT Mostar, 40% za izvanrednu dividendu i 10% u rezerve s mogućnošću otkupa vlastitih dionica. Meni se recimo baš takav mix sviđa. Inače, o upotrebi zadržane dobiti odlučuje izvanredna skupština društva koja mora biti najavljena i sa dnevnim redom, u kojem može biti i prijedlog konačnog rješenja (koji još jednom može znatno utjecati na cijenu na burzi u par sekundi).
Nadam se da je ovo korisno, komentari dobrodošli, ispravke poželjne.
ti si Igrac, s oproštenjem i štovanjem, otkrio toplu vodu.
Pa šta misliš zašto je DT uzeo 51% HTa? Radi toga da daje izvanredne dividende?
Nije! Nego, keš kojeg dobiva redovito svaki mjesec je da ti pamet stane, a to se sve skupa lijepo napravi što. Reklame, konzalting, IT-studije i ostale pizdarije koje fakturira … tko ono?! DT ili netko iz vana. I šta je problem oprati lovu između Njemačke i Hr…..ali mene čudi zašto nije u igri recimo i Albanija gdje je još totalno rasulo, porez na dobit – mizerija. Kontrola nikakva….
Hm sve to mogu biti zapravo i razlozi "zašto ne" baš kako bi mogli biti i razlozi "zašto da"
………..
Netko je poviše spominjao Mudrinića….Siguran sam da isti pojma nema kako je Mudrinić dogurao do toga di sad je…
O Stevo, pa ti me slijediš? Ili ja tebe? Stalno smo u istim dionicama. [lol]
Evo da probam sažeti svo znanje o famoznim dividendama HT-a na jedno mjesto u nadi da će malo pomoći onima koji nisu sami istražili sve tajne istih.
1. REDOVNA – realno je očekivati skupštinu u travnju, kao i ove godine, te također da je potrebno imati dionicu na taj dan, što znači da je morate kupiti više dana prije (T+3). Realno je očekivati i prijedlog za skupštinu u kolikom iznosu će biti isplaćena dividenda (npr. 50% ili 100%). Realno je očekivati 100% u dividendu (ali ne sa 100% sigurnošću). Realno je očekivati i da će cijena rapidno rasti i kod najave prijedloga (ako bude zadovoljavajući) i par tje/dana prije tzv. ex-dividend dana što je zadnji dan kada treba imati dionicu da bi se dobila dividenda. Realno je očekivati isplatu neki datum u svibnju. HT je tvrtka koja ima iznimno čiste najave prema investitorima, znači nema tu puno špekulacija ili nagađanja na osnovu štampe, svi datumi pa i sati će se znati na vrijeme i unaprijed, ali burza anticipira neke stvari pa će cijena dionice reagirati na same mogućnosti.
2. IZVANREDNA – HT je sprije par mjeseci službeno obavijestio da se razmatra, ali da odluka nije donesena. Zadržana dobit iz prošlih godina se može plasirati kroz izvanrednu. Kao što ime kaže, o njoj može biti odlučeno u bilo kojem trenutku, znači može iznenaditi. Cijena na burzi će rapidno reagirati i veliki ulagači će pokupiti vrhnje, mnogi i od njih neće stići. Veličina dividende bi mogla biti u rangu redovne, pola od toga ili bilo koja druga cifra, a može je i ne biti. Sve je na diskreciju DT-a koji ima 51%. Moja procjena – izvjesno je cca 50% zadržane dobiti u izvanrednu. Kada? Nemam pojma.
Ako se izvanredna NE isplati, postoje tri druge opcije gdje može završiti taj novac.
a) ostaće oročen za neke buduće projekte (najmanje izgledno, ali novac ostaje u tvrtki)
b) upotrijebiće se za akvizicije (jako dobro, samo što takvih nema baš nešto u okolici, jedini kandidat do sada je HT Mostar i to je dosta izgledno – povećanje udjela u njemu)
c) koristiće se za kupovinu dionica u trezor – dionice poslije kupovine mogu ostati u trezoru ili se poništiti – obje opcije imaju pozitivan efekt na cijenu dionice, osobito ova druga (na kompleksan način koji ne stignem tu pojasniti)
Moguć je i bilo koji mix gornjih opcija, npr. 40% za kupnju većinskog udjela HT Mostar, 40% za izvanrednu dividendu i 10% u rezerve s mogućnošću otkupa vlastitih dionica. Meni se recimo baš takav mix sviđa. Inače, o upotrebi zadržane dobiti odlučuje izvanredna skupština društva koja mora biti najavljena i sa dnevnim redom, u kojem može biti i prijedlog konačnog rješenja (koji još jednom može znatno utjecati na cijenu na burzi u par sekundi).
Nadam se da je ovo korisno, komentari dobrodošli, ispravke poželjne.
[/quote]
hvala rooster ti si prvi i jedini koji je pokušao objaniti o čemu se tu radi.
svaka čast
Sve navedene opcije, o angažiranju kapitala iz zadržane dobiti su moguće. Pošto se radi o tvrtki sa izvanrednim fundamentima, a gledajući s aspekta većinskog vlasnika, najprofitabilnija opcija je, otkup dionica u trezor i vjerojatno poništenje istih. Zašto? Evo, jednostavni matematički primjer ( uzmite u obzir postotke, a ne količine).
Trenutno HT ima 51 dionicu od 100. Ukoliko otkupi u trezor 10 kom, povećava udjel na 61%, dok fundamenti ostaju isti. Ukoliko poništi te dionice nominalno pada na 57%. Koja je poanta? Nakon svih tih transakcija, dobili su s naslova vlasničkog udjela 6%, s druge strane, poništenjem dionica za 10%, fundamentalni efekt raste za 11%. Najvažnije, sve to postigli su kapitalom iz zadržane dobiti, koji je njihov 51%. Kada je takva varijanta moguća? Po isteku lock-upa za zaposlenike, kada mogu ponuditi otkup istima po tržišnim cijenama.