HT (Hrvatski Telekom d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HT (Hrvatski Telekom d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 05.11.2024. u 09:19
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
HT
35,88
43.096
1,201
35,90
36,00
-0,28%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

To znači cca. 1.800.000 novih dionica, od oka procjena, ukoliko se ne donese neka nova vijest o dividendi odosmo svi u 3pm, tko više može toliku količinu dionica apsorbirati?

HT to kupi bez probema.Ako ne on,bilo koji likvidni fond-ovi kojima odgovara dividendni prinos od 10% [cool]
[/quote]
Pitanje je dokle će dividendni prinos biti 10%.
Uvjeren sam da nagodinu neće.

[/quote]

ja sam uvjeren da hoće…i što sad?
što će oni prestati zarađivati ili što? max tv preko fiksne, fiber to home, i-phone (glasnine tvrde uskoro – mjeri se u danima) i bla bla bla…
trenutno je na računćiću 7 milijardica kunica…
[/quote]
Naravno da neće prestati zarađivati…
Prvo – Pitanje je koliko je ovogodišnja dividenda uzrokovana ostalim (čitaj dnevno-političkim) okolnostima.
Drugo – Prihod nije jednako dobit – T-Com je međunarodna korporacija koja sa parama može kud god hoće (valjda si čitao neke osnove ekonomije), pa zadržana dobit, pa …
znaš kako se radi završni obračun…
Zaključak – Ne tvrdim da će biti dividenda nagodinu manja (nitko ozbiljan to neće prognozirati), ali sve to zavisi od poslovnih odluka unutar T-Com-a.

P.S. I ja navijam za veću dividendu, ali…
[/quote]

Pa ako Sanader napravi frku(citaj: Sranje ) oko INE lako moguce da se bude isao vaditi preko HTa!

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

ja navijam za preuzimanje ht-mostar do 100% i jos neki telekom u regiji.. para ima, situacija na trzistu dobra..

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

Ja isto. Spekulanima pase izvanredna a dugorocnim preuzimanja ili ponistavanje vlastitih dionica.

"ne vrijedi se raspravljati sa budalom, jer te spusti na svoj nivo, i onda te pobjedi na iskustvo" Mreich

u svakom slučaju ovo vrijeme se čini kao nevjerojatno pogodno za dokup ht-a, nešto kao dioki na 350 prije objave terminala, ht blizu atl a dobre vijesti tek predstoje, neovisno o tome kakve one bile. Pa da objave da ove godine neće poduzimati ništa s novcem već ide u zadržanu dobit slijedeće godine što bi bila najgora moguća vijest, ne bi ni to bilo tako strašno gledajući suštinu naše burze, opet bi ht mogao još jednu godinu objavljivati dobra ili odlična kvartalna izvješća, u očekivanju dividende ili nekog preuzimanja mostara crkaviti ali ovaj put sa ne 7 milijardi već otprilike 10. U vremena u kojima burza pati od nedostatka novca i likvidnosti što znači 10 milijardi kuna na računu? Pa da ga sruše van pameti na neke niske razine pa dignu potencijalni dividend yield neslućeno. Nije ht bezopasno ulaganje ali samo zato što je na našoj burzi, pa ga kao rijetko likvidnu dionicu često prilagođuju za rollercoastere.
Ukratko neću neko vrijeme kupovati ht jer sam u poziciji bez keša, ali mi se čini da bi ga se isplatilo kupiti.

fundamentalist

ja navijam za preuzimanje ht-mostar do 100% i jos neki telekom u regiji.. para ima, situacija na trzistu dobra..

Prijatelju, para ima, ali nema više telekoma u regiji… Prilika je davno bila sa Crnogorcima, ali predugo čekalo, pa je umjesto HT-a uletio Matav…
A što se tiče HT Mostara, da se mene pita ( a ne pita ) ne bih u to ulazio… Doduše bivši TKC Split je toliko love uložio u njihovu mrežu ( po ZNA SE direktivi) da bi ih HT trebao dobiti za jednu kunu…

Ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti...

u. Pa da objave da ove godine neće poduzimati ništa s novcem već ide u zadržanu dobit slijedeće godine što bi bila najgora moguća vijest,

malo pojašnjenja:

– novac koji bi se mogao koristiti za isplatu izvanredne dividende već je u zadržanoj dobiti i jedino se odande može isplatiti (znači, ne može se dioničarima isplatiti keš samo tako) – ako se ne isplati izvanredna dividenda, on ostaje tamo
– u slučaju akvizicija, onda se to vidi u računu dobiti/gubitka za 2008 godinu i eventualnoj dividendi iduće godine

Osobno bih više volio da HT može ulagati novac u neke druge segmente (npr energetiku, kad već HEP ulaže u telekomunikacije) nego da kupuje telekome okolo (eventualno eronet).

Zvrc, 12.09.2008. u 15:00
Osobno bih više volio da HT može ulagati novac u neke druge segmente (npr energetiku, kad već HEP ulaže u telekomunikacije) nego da kupuje telekome okolo (eventualno eronet).

Odlično razmišljanje kolega. HT je kompanija sa jako puno casha i spremna je na velike investicije. Kada bi to npr. bilo u energetiku to bi bilo sjajno. Bez zaduživanja ići u velike projekte danas je gotovo nemoguće a HT ima tu mogućnost. Samo nisam siguran koliko je to realno. Ali svakako budi maštu…

Ja ne prihvaćam prvi prijedlog Ramljakove nagodbe!

Ukupno keša na računu 86,42 kn po dionici. Nevjerojatno je niska je cijena po kojoj se trži. Tko to prodaje taj nije baš sa matematikom na ti…

MrPerfect, 12.09.2008. u 15:30

Odlično razmišljanje kolega. HT je kompanija sa jako puno casha i spremna je na velike investicije. Kada bi to npr. bilo u energetiku to bi bilo sjajno. Bez zaduživanja ići u velike projekte danas je gotovo nemoguće a HT ima tu mogućnost. Samo nisam siguran koliko je to realno. Ali svakako budi maštu…
[/quote]

ma to je nemoguće jer je HT filijala i zadnji red u hijerarhiji.

kad vidim kako adris investira dobit i razvija rovinj i istru bude mi žao što smo prodali ht, inu, plivu….
da je prodan TDR kada i HT danas bi imali od tvornice samo prodaju nizozemskih cigareta

Ukupno keša na računu 86,42 kn po dionici. Nevjerojatno je niska je cijena po kojoj se trži. Tko to prodaje taj nije baš sa matematikom na ti…

kolega,moze li link sa kog skidate te podatke

hvala

Lynx, 12.09.2008. u 16:33

[/quote]

kad vidim kako adris investira dobit i razvija rovinj i istru bude mi žao što smo prodali ht, inu, plivu….
da je prodan TDR kada i HT danas bi imali od tvornice samo prodaju nizozemskih cigareta
[/quote]

ja mislim ljudi da vi previše maštate ovdje, takvo nešto (da HT ulaže izvan core biznisa) je prije smiješno nego samo nerealno. A i protiv je svakoj logici i zdravom razumu. Jedini "ispravan" način povećanja vrijednosti za dioničare poduzeća sličnih HT-u je da svoj divni cash flow koriste ulaganjem u vlastiti biznis onoliko koliko je to (po diktatu tržiše/realnosti) moguće i opravdano obzirom na ROIC koji može ostvariti u svom biznisu (u novim investicijama, nije dobro da ulazi u posao gdje je povrat manji od onoga koji može ostvarivati u dosadašnjom manjem obujmu aktivnosti) kombiniranjem organskog rasta i akvizcija, što je kada povoljnije. Sve ostalo što se naprosto ne može uložiti u core biznis (iz spomenutih potencijalnih ograničenja), koliko god to bilo, bilo to i preko 90 % dobiti, sve to treba vratiti vlasnicima kombiniranjem dvije osnovne metode: otkupom i poništavanjem vlastitih dionica te isplatama dividendi, ovisno o stanju na tržišu (podcjenjenosti vlastite dionice…).

Ulaziti u neki drugi biznis izvan vlastitoga, da je HT i samostalan a ne praktički filijala DT-a, teško da bi bilo realno.

A usporedba sa Adrisom… pa to nema smisla niti bilo koju firmu praktički (skoro pa uključujući i Agrokor, jer i on nije baš diverzificirani holding nego ima osnovnu djelatnost koja se može djelomično povezati i sa imenom), Adris jest "poduzeće za upravljanje i ulaganja", njegova osnovana djelatnost jest ulaganje, dakle akvizicije (cijelih poduzeća, ili udjela, uključujući i manjinske udjele) što u svrhu jačanja postojećih pozicija u industrijama u kojima se nalazi, što izlaskom u druge industrije koje ocjeni perspektivnim dugoročnim ulaganjem. Te pored akvizicija naravno da su pogotovo u ovoj fazi u kojoj se trenutno nalazi i grupa a pogotovo njeni dijelovi greenfield investicije još i važnije možda.

HT i sve slične firme, pa i mnogi naši holdinzi nemaju tu misiju koju ima Adris grupa, zato normalno da se ponašaju i moraju ponašati različito. Za dioničare HT-a bi ulazak u recimo energetiku prije trebalo biti nešto zabrinjavajuće nego pozitivno. HT mora ulagati u svoj biznis, otkupljivati dionice, i isplaćivati dividendu – zadatak uprave je samo jedan: nakon što zaradi što više para, još važnije nego samo njihovo zarađivanje: optimirati ove tri aktivnosti korištenja tih para, na makismalnu korist vlasnika. Dakle DT-a, a to bi moglo biti možda sukladno i interesima manjinskih dioničara. Nezgodno je to kada ti je frima dio holdinga. Najbolje je uglavnom imati dionice direktno holdinga a ne tvrtke-kćeri. Ali dobro, i to je često ok, kao i u ovom slučaju gdje sto posto da je isto unutar ili van holdinga.

Nikl, 12.09.2008. u 17:56

[/quote]

[/quote]
Drago mi je da nas ima više /makar smo na ovom forumu u manjini/ koji tako razmišljamo. Ne samo od danas do sutra. Zašto se ono što se isplati strancima ne isplati nama. Nažalost to je filozofija koju kod nas ima samo ADRIS.

New Report

Close