Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 38,50 | 90.514 | 2,351 | 38,60 | 38,80 | 0,78% |
Nije ni tebi baš pošlo za rukom. [wink]
Uostalom, kako bi stavili kad cijeli site ne radi već dva dana?
http://www.zse.hr/userdocsimages/financ/HT-fin2008-1H-NotREV-K-HR.pdf
[/quote]
Probat ću onda ovak [wink], ak se nekom neda samostalno napraviti analizu prošlo i ovo-polugodišnjeg poslovanja, everything is here : http://www.poslovni.hr/88489.aspx
višak novaca koji ht mora plasirati, bilo u vidu izvanredne dividende, akvizicije ht mostar ili kupovine vlastitih dionica je stvar koja je već sada ukalkulirana u cijenu od 283kn
Prvo, ne mora ih plasirati. Neće se pokvariti.
Drugo, niti približno isplata izv. dividende nije uračunata u cijenu. Uostalom, ako bude isplate, uvjeriti ćeš se i sam koja je zadnja cijena po kojoj je ekipa spremna kupovati da se dočepa svježeg casha.
Jedino što je uračunato u trenutnu cijenu je jak pritisak na prodaji i želja velikih ulagača da i dalje kupuju po što nižim cijenama. Te posvemašnja slaba likvidnost i negativni sentiment.
…
Prvo, ne mora ih plasirati. Neće se pokvariti.
Drugo, niti približno isplata izv. dividende nije uračunata u cijenu. Uostalom, ako bude isplate, uvjeriti ćeš se i sam koja je zadnja cijena po kojoj je ekipa spremna kupovati da se dočepa svježeg casha.
Jedino što je uračunato u trenutnu cijenu je jak pritisak na prodaji i želja velikih ulagača da i dalje kupuju po što nižim cijenama. Te posvemašnja slaba likvidnost i negativni sentiment.
Vodite samo racuna kolega da kada se objavi vijest o izvanrednoj dividendi, nema vise puno smisla kupovat da bi se docepali svjezeg cash-a. Zaradit cete (i dokopat se svjezeg casha) samo ako kupite prije objave.
Sto se tice zelje velikih ulagaca da kupuju sto jeftinije, zar ima ulagaca koji bi htjeli kupovat sto skuplje?
Mislim da unatoč tome što je cijena HT-a trenutno jako povoljna za kupnju, ipak nije dobro vrijeme za to. Zašto? Istekom godine dana i dodjelom dodatnih 10 % onima koji su izdržali stvorit će se enormni pritisak na prodaju. Osobno znam jako puno ljudi kojima je dosta i burze i svega. Ušli su u taj svijet s HT-om, tko nije prodao prvih mjesec dana na razinama 380-400, u velikom je minusu. Ljudi su dokupljivali umjesto da su prodavali. Tako da je prosjek ulaza velikoj većini puno veći od 265 kn. Pa onda ovaj pad cijena početkom godine, pa sad nikako da se HT oporavi unatoč tome što svi viču da je "zlatna koka"…. Ma, mislim da su ljudi umorni od svega i jako razočarani. Naravno, dijelomično zbog toga što i očekivanja bila velika oko HT. Sjetimo se samo priča tipa "nedam ispod 500 ni bratu svome" i slično. Uglavnom, puno ljudi izlazi, ne samo iz HT-a, već i iz dioničarstva generalno (što je dugoročno dobro), ali trenutno nije jer će i ovu cijenu dodatno spustiti. Osobno, očekujem HT krajem 10. mjeseca na ATL razinama i tada ću se dobro podebljati s HT-om. Do tada – INA i lijep pozdrav.
Mislim da unatoč tome što je cijena HT-a trenutno jako povoljna za kupnju, ipak nije dobro vrijeme za to. Zašto? Istekom godine dana i dodjelom dodatnih 10 % onima koji su izdržali stvorit će se enormni pritisak na prodaju. Osobno znam jako puno ljudi kojima je dosta i burze i svega. Ušli su u taj svijet s HT-om, tko nije prodao prvih mjesec dana na razinama 380-400, u velikom je minusu. Ljudi su dokupljivali umjesto da su prodavali. Tako da je prosjek ulaza velikoj većini puno veći od 265 kn. Pa onda ovaj pad cijena početkom godine, pa sad nikako da se HT oporavi unatoč tome što svi viču da je "zlatna koka"…. Ma, mislim da su ljudi umorni od svega i jako razočarani. Naravno, dijelomično zbog toga što i očekivanja bila velika oko HT. Sjetimo se samo priča tipa "nedam ispod 500 ni bratu svome" i slično. Uglavnom, puno ljudi izlazi, ne samo iz HT-a, već i iz dioničarstva generalno (što je dugoročno dobro), ali trenutno nije jer će i ovu cijenu dodatno spustiti. Osobno, očekujem HT krajem 10. mjeseca na ATL razinama i tada ću se dobro podebljati s HT-om. Do tada – INA i lijep pozdrav.
da, nastat će bježanija nakon godine dana. možda ne tolika koliko se previđa, ali ipak hoće. ljudi toliko pojma nemaju u trgovini vrijednosnim papirima da bi to čak moglo ispasti i dobro. osobno znam ljude koji su kupili dionice i koji vele: "neka stoje" imajući u glavi način bankovnog poslovanja i stvari tipa "ih, jednog dana će vrijediti…"
treba biti oprezan sa predviđanjima ht-r-a u jesen…
Sad kad si rekao da ljudi nemaju pojma o vrijednosnim papirima sjetio sam se jednog pitanja još prije IPO-a HT-a.
Kaže: "Čujem da će se dionice prodavati od 265 kn do 320 kn. Što misliš koje mi je bolje kupiti – ove po 265 ili ove po 320?" [lol] Umro sam od smijeha.
Možete vi meni 1-ce lijepiti koliko god hoćete, ali činjenica da će biti pritiska na prodaju ostaje. I to je jedino sigurno. Ni izv. dividenda nije sigurna. Ovo je. Dakle, oprezno s glasinama i dokupom.
Kolega Kramp, mislim da ljudi krivo percipiraju ulaganje u HT i pokazuju da su totalno nespremni za ulaganje na burzi. Ja sam na primjer sav svoj višak para pretočio u HT jer smatram da je to najbolja prilika trenutno na našem TK-u.
HT sa sadašnjim profitom (a pretpostavka je da će u drugoj polovici dobit biti ista ili bolja) ima dobit po dionici cca. 27 kn anualizirano. To je još uvijek oko P/E 10 što je IMHO 50% PODCIJENJENO. Ukoliko pogledamo zadržanu dobit, dolazimo da zaključka da bi uz ovakvo poslovanje oni još jako dugo mogli isplaćivati dividendu od 30 kn godišnje.
Zašto je to bitno?
Zato jer bi i ova kriza mogla jako dugo potrajati (šanse za to su sada iznad 70%), a kad je kriza najbolje je imati u portfelju jednu jaku bond-dionicu kao što je HT.
Znaći prinos po dionici na ovim cijenama je izuzetno visok, takav kakav se u banci ne dobiva i jedina je realna zaštita vašeg novca od inflacije.
A kada dođe uzlet tržišta neke 2012. zar mislite da će uzlet predvoditi do tada već jako iscrpljene dionice DLKV, INGR, HDEL i ATPL-a? Moš mioslit! Uzlet će predvoditi HTjer će tada već imati renome stabilne i sigurne dionice.
Kome ovo sve nije jasno, neka lijepo proda HT i stavi novce u banku s 5,5% kamata godišnje.
ali već je dosta ljudi i prodalo osnovne pakete nakon podjele dividende. postoji li neki način da se dozna koliko je osnovnih paketa ostalo neprodanih? tako bi možda lakše mogli procijeniti što će se događati do kraja godine….
@ debeljko
Sve potpisujem. I sve stoji. Ali teško ćete to objasniti nekome tko se ne informira (nikako, pa čak ni da npr. ovaj forum malo pročita).
Zato i kažem, bolje da se iskrcaju pa smo u miru. Nakon toga može samo up. HT je definitivno podcijenjen (min 25%). Samo kažem kakav scenario očekujem u 10. mjesecu. Opet s druge strane, neće puno dolje. 265 je jaka psihološka granica. Ispod toga teško da će ići. Ali jedan fini dokup na 268 (već je bilo) – zašto ne? Sve govori da će se tako nešto dogoditi.
Kolega Kramp, mislim da ljudi krivo percipiraju ulaganje u HT i pokazuju da su totalno nespremni za ulaganje na burzi. Ja sam na primjer sav svoj višak para pretočio u HT jer smatram da je to najbolja prilika trenutno na našem TK-u.
HT sa sadašnjim profitom (a pretpostavka je da će u drugoj polovici dobit biti ista ili bolja) ima dobit po dionici cca. 27 kn anualizirano. To je još uvijek oko P/E 10 što je IMHO 50% PODCIJENJENO. Ukoliko pogledamo zadržanu dobit, dolazimo da zaključka da bi uz ovakvo poslovanje oni još jako dugo mogli isplaćivati dividendu od 30 kn godišnje.
Zašto je to bitno?
Zato jer bi i ova kriza mogla jako dugo potrajati (šanse za to su sada iznad 70%), a kad je kriza najbolje je imati u portfelju jednu jaku bond-dionicu kao što je HT.
Znaći prinos po dionici na ovim cijenama je izuzetno visok, takav kakav se u banci ne dobiva i jedina je realna zaštita vašeg novca od inflacije.
A kada dođe uzlet tržišta neke 2012. zar mislite da će uzlet predvoditi do tada već jako iscrpljene dionice DLKV, INGR, HDEL i ATPL-a? Moš mioslit! Uzlet će predvoditi HTjer će tada već imati renome stabilne i sigurne dionice.
Kome ovo sve nije jasno, neka lijepo proda HT i stavi novce u banku s 5,5% kamata godišnje.
Ovo sa profitom stoji, no imaj na umu da HT nema perspektivu rasta prihoda. Dapače, naši vrli analitičari se čudom čude kako to da prihodi i operativna dobit ne padaju prema dolje.
Hoću reći, nije realno očekivati da će se HT tržiti na istom P/E kao i neka firma koja raste po stopi 20-30% godišnje. Isto tako, HT-ov prihod je rastao 2% u vrijeme kad je inflacija 7%. Znači, imamo realan pad od 5%.
Ja isto držim dionice HT-a i okvirno ih planiram prodati u 1H 2009. Dobit ću bonus dionice, mali dioničari koji žele prodati pod svaku cijenu će već prodati, kriza bi trebala biti pri kraju, a nadam se da će se nešto dogoditi s viškom casha na računu do tad.
Dugoročno, HT neće moći održati trenutni udio na TK tržištu, iako će godinama biti ključni igrač. Prihodi i dobit će nužno padati.
Mislim da unatoč tome što je cijena HT-a trenutno jako povoljna za kupnju, ipak nije dobro vrijeme za to. Zašto? Istekom godine dana i dodjelom dodatnih 10 % onima koji su izdržali stvorit će se enormni pritisak na prodaju.
Tako se pričalo i kada su otpočele isplate iz BF fonda, da će HT-a biti ko šodra, pa što se dogodilo?
Vjerojatno ti je poznata burzovna kletva, da kada svi očekuju da će se nešto dogoditi, onda se to svakako ne dogodi.
Mirovinci nakupljaju velike količine depozita zadnjih mjeseci, a ja otprilike imam ideju zašto to rade.