Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 38,22 | 54.457 | 1,425 | 38,20 | 38,50 | 1,05% |
FTTH – mi to u ovom desetljecu necemo vidjet… Cijena razvoja takve arhitekture je enormna… Dok je cijena jednog konektora RJ-45 za UTP kabel oko 1,50kn a jednog konektora za optiku kojih 150 € nemamo sto pricati …
to što kažeš je istina no trend razvoja optičkih kablova ide u smijeru da optika postaje sve jeftinija. Na kraju krajeva sirovina za izradu optičkih kablova (kvarcni pjesak) je i po nekoliko desetaka puta jeftinija od bakra koji je zajedno sa željeznom rudačom rekordno visok. Bit će FTTH i prije nego što ludi misle, u ovom desetljeću teško no u sljedečem sigurno.
FTTH – mi to u ovom desetljecu necemo vidjet… Cijena razvoja takve arhitekture je enormna… Dok je cijena jednog konektora RJ-45 za UTP kabel oko 1,50kn a jednog konektora za optiku kojih 150 € nemamo sto pricati …
ne bih se bas slozio….vec nekoliko mjeseci moja sestra je u skupini testnih korisnika za fiber to home i to je zbilja odlicno…prije 10-ak godina mobilna telefonija je bila vanzemaljsko zbivanje – skupo i rezervirano za mali broj "izabranih", 3g je nesto o cemu se mastalo kao i o zvjezdanim stazama, a sad je nesto sasvim drugo – 120% penetracija trzista, ja odavno (ovo je sad vec 3 ili 4 godina) koristim moblni internet (HDSPA), HD signal je tu….sve je to strahovito brzo…ima mogucnosti nebrojivo za razvoj, a cijene sad nije potrebno spustati jer konkurencije nema a broj prikljucaka raste, dobit je ogromna, prema tome nema smisla nista pojeftinjavati…
svake godine 2 mlrd kunica (nakon svih onih troskova koje sam naveo u jednom od postova gore) s kojima se nema skoro gdje nego u dividendu, ma sto se tu ima pricati ljudi moji…da mi je jos love pa da uzmem po ovim cijenama jos (skoro kao IPO) i lijepo pustim dividendicu…
Mene zanima zašto nitko na ovoj temi ne spominje slučaj njemačkog T-coma i njegovog pada?
I skupne tužbe njemačkih građana prema državi u vezi prevare oko njihovog IPO-a?
Rulja je popušila novce i to na veliko a išlo je također kao i kod nas, država reklamira kako je
to dobra prilika, kako je to super a nakon određenog vremena cijena rokne ispod cijene IPO-a i
to brutalno.
Njemci će možda i dobiti nekakvu odštetu na sudu pa me zanima da li bi je dobili hrvatski građani
kad bi cijena HT-a pala na recimo 100 kuna što i nije nemoguće.
Netko očito brani cijenu na iznad cijene IPO-a ali ako se kriza u svijetu nastavi ne znam koliko
dugo.
Pa zar se nitko ovdje ne boji pada? Zar ste svi sigurni u HT?
Ja ne vjerujem političkim dionicama koje daju dividendu od 10% tj. isplačuju svu dobit i tako
isisavaju dobit na račun njemačkog t-coma i zato ni za živu glavu neću natrag u HT.
to što kažeš je istina no trend razvoja optičkih kablova ide u smijeru da optika postaje sve jeftinija. Na kraju krajeva sirovina za izradu optičkih kablova (kvarcni pjesak) je i po nekoliko desetaka puta jeftinija od bakra koji je zajedno sa željeznom rudačom rekordno visok. Bit će FTTH i prije nego što ludi misle, u ovom desetljeću teško no u sljedečem sigurno.
[/quote]
Kolega, nisu kablovi skupi, skupi su uredaji (switchevi i routeri) za takve brzine prijenosa i toliku propusnost… Koliko ja znam jedino HEP ima FTTH kojim povezuje trafostanice za kontrolu istih… Btw. kazu mi prijatelji da dvije najbolje mreze s najvecom propusnosti su od HEP-a i HZ-a…
Nego Domagoj, daj malo vise o sestri… Nisam cuo da se tako nesto dogada, jel mozes reci sto vise o tome?
Mene zanima zašto nitko na ovoj temi ne spominje slučaj njemačkog T-coma i njegovog pada?
I skupne tužbe njemačkih građana prema državi u vezi prevare oko njihovog IPO-a?
Rulja je popušila novce i to na veliko a išlo je također kao i kod nas, država reklamira kako je
to dobra prilika, kako je to super a nakon određenog vremena cijena rokne ispod cijene IPO-a i
to brutalno.
Njemci će možda i dobiti nekakvu odštetu na sudu pa me zanima da li bi je dobili hrvatski građani
Netko očito brani cijenu na iznad cijene IPO-a ali ako se kriza u svijetu nastavi ne znam koliko
dugo.
Ja ne vjerujem političkim dionicama koje daju dividendu od 10% tj. isplačuju svu dobit i tako
isisavaju dobit na račun njemačkog t-coma i zato ni za živu glavu neću natrag u HT.
vrlo interesantan komentar, preporucam malo bolje proucavanje tematike vezane uz dionice.
[thumbsup]
HT ima puno casha i sasvim je normalno da se višak casha u tom slučaju isplaćuje dioničarima. Bivši monopolistički telekomi u srednjoj/istočnoj Europi gledaju se više kao vrlo dobar fixed return nego kao dionica s ogromnim potencijalom rasta. Baš i nema veze koja je cijena dionice ako ona godišnje donosi 9-10% prinosa (ili više). A kad krize prođu, ide to na svoju pravu razinu.
Dalje, tko bi se bojao za HT? Optimizirali su firmu i dalje rade na tome, a telekomunikacije snažno dalje napreduju – HT ima mobilnu, ima uvjerljivo najjači broadband s oko 90% tržišta, MAX TV… To je sve izvrsna podloga za daljnji razvoj – FTTH ne treba nikako zanemariti, mobilni broadband, daljnji razvoj TVa… Ja ne vidim nedostatak razvojnih potencijala i mislim da bi se vrlo dobre stvari mogle dešavati u budućnosti. Konkurencija je tu, ali u onim važnim stvarima je HT izvrsno pozicioniran. Osim toga i sigurne dividende i moguće izvanredne dividende ili akvizicije, nema stvarnih razloga zbog kojih bi se trebalo bojati pada HTa.
to brutalno.
dugo.
Samim prisustvom na burzi smo preuzeli određene odgovornosti.
Država reklamira, so what, svaki pojedinac donosi vlastitu odluku
Čitajuči tvoj tekst imam dojam lanaca sreće ( dogodilo se jednom u njemačkoj ), pa bi se i ovdje moglo isto [shocked]
Nadzorni odbor odlučuje šta će napraviti sa "viškom" novčanih sredstava a to da je DT večinski dioničar ne možemo mijenjati.
U svakom slučaju hvala što si bio dioničar i puno sreče u budučim ulaganjima
ZAGREB – Dionice T-HT-a kupilo je 14.942 radnika i bivših zaposlenih u toj kompaniji te Hrvatskoj pošti i nekadašnjem javnom poduzeću HPT, priopćila je jučer Vlada. Radnici su imali pravo kupiti sedam posto dionica T-HT-a, odnosno više od 5,7 milijuna dionica, ali su predali ponude za samo 3,7 milijuna dionica, a država će im prodati nešto manje od 3,5 milijuna dionica. Kako je jedino ograničenje u ponudi bilo da ona ne može ići ispod 135 dionica, Vlada je odlučila da će svakom radniku na kraju prodati po tisuću dionica. Radnici će dionicu plaćati po cijeni od 265 kuna, a na to će im se obračunavati popust od pet posto plus jedan posto za svaku godinu staža. To znači da je radnik s 20 godina staža svaku dionicu platio 198,75 kuna, odnosno da je maksimalni paket od tisuću dionica stajao 198,75 tisuća kuna. S obzirom na to da je jučerašnja cijena na burzi bila 276 kuna, pa je zarada veća od 77 tisuća kuna. Tomu treba dodati i dividendu od 29,56 kuna koju će radnici dobiti čim i službeno postanu vlasnici pa bi na paket od tisuću dionica jučerašnja zarada bila oko 107 tisuća kuna, što je više od 50 posto.
Izvor N.list
ZAGREB – Dionice T-HT-a kupilo je 14.942 radnika i bivših zaposlenih u toj kompaniji te Hrvatskoj pošti i nekadašnjem javnom poduzeću HPT, priopćila je jučer Vlada. Radnici su imali pravo kupiti sedam posto dionica T-HT-a, odnosno više od 5,7 milijuna dionica, ali su predali ponude za samo 3,7 milijuna dionica, a država će im prodati nešto manje od 3,5 milijuna dionica. Kako je jedino ograničenje u ponudi bilo da ona ne može ići ispod 135 dionica, Vlada je odlučila da će svakom radniku na kraju prodati po tisuću dionica. Radnici će dionicu plaćati po cijeni od 265 kuna, a na to će im se obračunavati popust od pet posto plus jedan posto za svaku godinu staža. To znači da je radnik s 20 godina staža svaku dionicu platio 198,75 kuna, odnosno da je maksimalni paket od tisuću dionica stajao 198,75 tisuća kuna. S obzirom na to da je jučerašnja cijena na burzi bila 276 kuna, pa je zarada veća od 77 tisuća kuna. Tomu treba dodati i dividendu od 29,56 kuna koju će radnici dobiti čim i službeno postanu vlasnici pa bi na paket od tisuću dionica jučerašnja zarada bila oko 107 tisuća kuna, što je više od 50 posto.
Izvor N.list
Kako cemo naj…
Ne vjerujem da će svi ići na prodaju, pa i slijepci vide da su se dočepali (jeftino) obiteljskog srebra, a i dividenda im je osigurana pa ako prodaju, prodat će samo dio da namire kredit ili posudbu novaca. Ja svoje ne prodajem, i točka, iako se radi o manje od 1000 kom. To ostavljam svom sinu i unucima.
to brutalno.
dugo.
Zaboravljaš da su na IPO građani ponudili dupli veći iznos novca, te da su paketi rezani, dakle novca ima, no zarada nije preko noći onakova kakvu su neki zamišljali. Ovo je sigurna luka za dulji period, a da će pasti puno ispod cijene na LSE – zasigurno ne, pa DT nije neka prcija od tvrtke, pogledaj u koliko zemalja imaju telekomunikacije, na više kontinenata – to je multinacionalka, moj prijatelju. Zasad tržište ne da više novaca, i to je to***obrisano***
pravo je pitanje zasto se tako olako davaju dionice 198kn WTF? Sa 4% biti ce lose, da je srednja vrijednost 220kn predstavljaju nelojalnu konkurenciju nama koji smo kupili po trzisnoj cijeni. tko ce kupovati po 280kn kad ce za par mj dobivati po 250kn. mislio sam da je ht perspektivan . . . . sad cekam 290kn da izadjem. sad mi je cudno, nije da drzava nema para gorivo je nerealno skupo tu beru vrhnje, ali ovo . . . . ne mogu si objasniti.
BTW i ja sam sudjelovao u izgradnji ht kao i svi mi koji smo placali po +2000dm za prikljucak, koliko je to 50 dionica?