HT (Hrvatski Telekom d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HT (Hrvatski Telekom d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 17.11.2024. u 07:43
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
HT
37,94
56.149
1,480
37,90
38,30
0,00%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

i što onda DT ima od toga…ili nastoje razveseliti male dioničare, da je ovo USA takav potez bi bio uobičajen ali kod nas nemam pojma što žele time postići…veći kreditni rejting im ne treba jer iza njih stoji DT, večinski su vlasnik i po meni ako žele još povečat poziciju radi dividend yield , više bi im odgovarao manji PPS?!

Ne znam jel i ovdje takav slučaj, ali čest motiv za to jesu bonusi uprave na kraju godine. Porast PPS-a tijekom godine također je jedan od kriterija ocjenjivanja kvalitete uprave, a plaća članova i najviše bonusi im ovise o učinku. Usto naravno da imaju i članovi uprava imaju određeni postotak dionica što je dodatan motiv za porast PPS-a. Uvijek je uprava zainteresirana za porast PPS-a i nastoji ga ostvariti na sve moguće načine. S druge strane tu mogu biti i neki dodatni politički i ostali razlozi u što ne želim ulaziti…

You either do it right or you get eliminated!

Izracunajte vi, koliko bi sada trabalo novaca DT-u da kupi jos 6-7% HT-a?

Oko 1,5 milijardi kuna (npr. HT-R-A 300kn)

a koliko će koštati isti efekt ako trezor to bude otkupljivao i poništavao? po meni isto, u čemu je razlika
[/quote]

Nije nikako isto, jer kao sto je u postu prije receno, DT novcima HT (dakle ne svojima) povecava svoj udio u HT-u. Naravno da se i ostalim sudionicima povecava i njihov udio ali u odnosu na udio DT-a to je zanemarivo. Moje je misljenje da prvo ide otkup u trezor, a zatim izvanredna dividenda, cime DT dobija 6-7% vise novaca,
[/quote]

nego čijim nego svojim novcima, 51% tno svojima…………….nego mislim da se cijeli forum podijelio u dva tabora one koji su za otkup dionica u trezor ( pretežno ekipa koja čeka veću cijenu da proda dionice ) i na one druge koji žele isplatu izvanredne dividende ( koji pretežno ne misle prodavati dionice HTea )
imho

novac na burzi nikad nije izgubljen, promijenio je vlasnika!

Pozdrav ekipa, evo i mene da malo balin pa ću:
Cijena dionice ovisi o mnogoćem kao npr. cijeni nafte, trajanju financ.krize, inflaciji i monetarnim politikama ECBa,FEDa, … te o tečaju EurUsd kao i o izboru predsjednika SADa… Cijena će ovisiti i o RH dugovanjima, bilanci Države, te o potencijalnim ratovima na Balkanu. Optimist sam, i u razdoblju od 2-3g smatram da HT ova dionica ima target 5xx, mozda čak 6xx i više. Naravno staklenu kuglu nemam, a mislin da ima šanse da dionica dotakne 220 Kn do 10 miseca ove godine, uz naftu na 160$ barel i tečaj EURUSD 1.69 te USDHRK 4,3.
Ja osobno iman rodbine iz Tcoma kojima je dionica imaginaran pojam kao i 2. Keplerov zakon te će prepustiti meni ulaz – naravno što obilatiji budem mogao…
Interes za upis HTa bit će dobar lakmus za budućnost dionice.
Pozdrav svima i živi i zdravi bili… ako može koji komentar … thx

a koliko će koštati isti efekt ako trezor to bude otkupljivao i poništavao? po meni isto, u čemu je razlika
[/quote]

Nije nikako isto, jer kao sto je u postu prije receno, DT novcima HT (dakle ne svojima) povecava svoj udio u HT-u. Naravno da se i ostalim sudionicima povecava i njihov udio ali u odnosu na udio DT-a to je zanemarivo. Moje je misljenje da prvo ide otkup u trezor, a zatim izvanredna dividenda, cime DT dobija 6-7% vise novaca,
[/quote]

nego čijim nego svojim novcima, 51% tno svojima…………….nego mislim da se cijeli forum podijelio u dva tabora one koji su za otkup dionica u trezor ( pretežno ekipa koja čeka veću cijenu da proda dionice ) i na one druge koji žele isplatu izvanredne dividende ( koji pretežno ne misle prodavati dionice HTea )
imho
[/quote]

Na neki nacin jesu njihovi, ali DT otkupom u trezor, povecava svoj udio kako je kolega Ivan1902 primjetio bez da izvade 1€ iz svog vlastitog dzepa, nasuprot onoga sto bi mali dionicar morao platiti. I to za znacajan iznos, dok udio malog dionicara prakticki ostaje isti. To znaci vise novaca od dividendi DT-u (od kojih 11%, ako se 10% dionica povuce i ponisti). Mislim da je DT u svakome interesu poboljsati efikasnost svoje financijske masine koja trenutno radi s koeficijentom ucinka od 51% pri isplatama dividendi, ako bi se povukla analogija sa strojevima i njihovim koef. ucinka. Tako da je ta opcija izgledna. Ne znam zasto bi se otkup u trezor i izvaredna dividenda medjusobno iskljucivale. I jedna i druga opcija vode ka vecoj cijeni dionica.

eto…doslo i do ht-a malo pozitivne neizvjesnosti (glasina), recite društvo, hoće li ht imati slijedeći tjedan plus 10% ili samo sutra rast pa stabilizacija/pad ili neka treća opcija?

fundamentalist

@ Astralis

ovaj post ti je [thumbsup]

točno, bonusi uprave temelje se na rastu ROE a također bivaju nagrađeni opcijskom dodjelom dionica kompanije stoga upravi paše da cijena dionice bude stabilna, to bi mogao biti jedan od razloga za smanjenje kapitala, porast povrata na kapital (ROE) kako sam ranije naveo, no mislim da je ipak glavni razlog "kemijanje" oko isplate izvanredne divdende vlasnicima kompanije [smiley]

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

[/quote]

[/quote]

prijatelju ovo kaj si tu napisao nema ti blage veze s vezom, pročitaj još jednom kaj si napisao…
[smiley]

imho

A ne, ja sam nakon kraćeg promišljanja zaključio da sam za mix sve tri opcije, kad već casha ima ko kenje. Dijelom podebljat udjel u HT Mostar (ulog u budućnost), dio isplatiti kroz dividendu (što stvara pritisak na pad cijene) i preostalim otkupiti i poništiti nešto dionica (što će vratiti cijenu prema gore).

Čemu crno bijeli scenariji kada ni svijet nije takav? [smiley]

Ovo je naravno samo moje promišljanje.

US took freewheeling capitalism to the limits and the wheels came off

[/quote]

ma ne moraju ih poništavati..neka ih samo daju meni..kod mene bu bile na sigurnom [smiley] [tongue]
[/quote]

Može ako javno obećaš da ćeš ih TI onda poništiti! [lol]

US took freewheeling capitalism to the limits and the wheels came off

[/quote]

[/quote]

imho
[/quote]

Da kolega, a ostalih 49% nasih novaca takoder ide DT-u u prilog!

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

@Ivan 1902,

HT je prodan DT-u i to je prošlo svršeno vrijeme, ovakve rasprave ne vode nigdje.
DT kao 51 %-ni vlasnik polaže pravo na isto toliko imovine HT-a, ako dokapitalizira, dekapitalizira firmu, isplati dividendu sve se svodi na proporcionalnost vlasničkim udjelima pri SDA što znači
da sa svojih xy dionica imaš pravo na isto toliko udjela u svemu navedenom.
svaka druga rasprava na ovu temu je bespredmetna. ako ti odgovara kako DT vodi firmu , kupi i drži dionicu a ako ne barem je uvijek možeš prodati. that is capitalism. [smiley]

da i još nešto
svaka redovna dionica garantira glas na glavnoj skupštini društva, a tamo vas baš i nije bilo u velikom broju..nije vrag da su sve špekulanti među malim dioničarima HT-a

febo
U potpunosti se slažem osim da nas nije bilo na glavnoj skupštini . [smiley]

New Report

Close