Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 37,94 | 56.149 | 1,480 | 37,90 | 38,30 | 0,00% |
@ jope
Da budeš siguran napravi slijedeće.Napravi prvo ugovor o namjenskom kreditu, gdje češ navesti na je iznos namijenjen kupnji dionica HT-a, te se po isteku navedenog roka dužnik obavezuje umjesto navedenog iznosa prenijetii dionice na ime vjerovnika ugovorom o prijenosu dionica. Istovremeno ovjeri i ugovor o prijenosu dionica, s tim da navedeš da primatelj stupa u posjed dionica po isteku zakonom predviđenog roka (lock-up) te predajom ugovora u SDA. Ovo ti je u najkraćim crtama da ne detaljiziram.
thx……
Ne znam više tko je puknuo ovu dezinformaciju o otkupu i poništenju dionica, ali kad već špekuliramo…šta misliš kako bi ovakva operacija trebala utjecati na RDG i kapital?
[/quote]
tek sad sam vidio poruku
pa na RDG iskreno ne vidim kako bi računovodstveno kemijanje poput ovoga imalo značajniji utjecaj no što se tiče kapitala , ovom akcijom financijski direktor osigurao bi si bolji povrat na kapital (ROE) jer bi jednostavno dioničkog kapitala bilo manje nego prije
ukoliko bi došlo pri tome do povlačenja jednog dijela dionica sa tržišta po logici stvari trebala bi im rasti cijena ( ova pojava bi se valjda zvala dekapitalizacija jel ima poslijedice oprečne dokapitalizaciji) [smiley]
[/quote]
Uglavnom se slažem. Mislim da je ovakav slučaj bio kod TOZ-a, ali neda mi se sada tamo tražiti.
Ako se smanjuje kapital zar se za isti iznos nebi trebale povećati rezerve? Mislim, imovina se ne može izbrisati. Na kraju krajeva, ako bi se umanjio kapital, a bez povećanja rezervi, BV bi ostao isti, odnosno manji za dio novca koji je utrošen na otkup.
Znači, nako otpisa trezorskih dionica BV/PS bi trebao ostati isti s tim da bi se povećala rentabilnost.
Jesam li u pravu?
[/quote]
ovako, moram priznati, teška tema…
već smo govorili negdje prije o otkupu trezorskih dionica , mislim na temama FA. znači postoje dva oprečna mišljenja kod kupnje vlastitih (trezorskih) dionica, jedna je da se knjiže samo kroz kapital i rezerve a druga kroz aktivu na poziciju 0660-dugotr.finac.imovina-vl.dionice..
sukladno tome poništenje bi se knjižilo:
9001 (upisani inokos.kapital-/ dug.
/0660- otkup vl. dionice
znači dolazi do smanjenja aktive i pasive
što se tiče prvog slučaja također govori o smanjenju samo pasive kroz isplatu dividendi a nešto o tome piše i u čl.352, st.3. i 5. ZTD-a.
sukladno svemu navedenom defacto bi se BV smanjila
Koju opciju izabrati?
To će ipak odlučiti većinski vlasnik, a mi smo u tome sitne ribe.
Meni nije toliko bitno kako će se to odraziti na trenutnu cijenu, nego kako će se odluka odraziti na povrat investicije.
Osobno, se ne držim čvrsto niti jedne opcije. Sve zapravo zavisi od situacije na tržištu.
Ako će cijena HT-a ostati na ovim razinama, ili ako poraste, tada sam prije za isplatu dividende od otkupa i poništavanja. Ako cijena dionica padne, tada je bolja solucija otkup jeftinih dionica i poništavanje.
Akvizicija bi se ipak mogla možda pokazati najboljim rješenjem, ako sve ukazuje na to da se time može ubrzati povrat investicije, za razliku od jednokratne isplate ili prebijanja.
sukladno svemu navedenom defacto bi se BV smanjila
Nisam siguran. BV bi trebao ostati isti inače cijela operacija nema nekog smisla. To bi bilo kao da nekome pokloniš svoj novac samo da bi povećao profotabilnost.
Budem na poslu malo pročešljao materijale, ako uspijem nešto pronaći.
pročešljaj pa napiši ako još nešto saznaš, i ja ću to napraviti već sutra
idem ovom logikom (bez obzira što gdje piše):
1. isplata novca sa žiro računa za otkup dionica -smanjenje aktive –
2. unos vlastitih dionica u bilancu-povećanje aktive i pasive za istu svotu + +
3. poništenje dionica – smanjenje aktive i pasive za istu svotu – –
4. isplata izvanredne dividende za svotu pod brojem 1. – (stvaranje izvanredne dobiti) višak od novog BV
sve drugo nema mi nikakve logike, sutra ću još probat se konzultirat sa kolegama pa ću sam sebe opovrgnut ako sam bio u zabludi
[smiley]
mora se smanjiti Net asset kompanije ako cash izlazi van iz firme bilo kroz dividendu ili kroz repurchas dionica.
Smanjuje se BV ukupni, ali se ne smanjuje BVPS.
SIC 16 states that treasury shares should be presented in the balance sheet as a deduction from equity, and the acquisition of treasury shares should be presented in the financial statements as a change in equity. Treasury shares may not be reported as an asset. Additionally, no gain or loss should be recognised in the income statement on the sale, issuance, or cancellation of treasury shares, and consideration received should be presented in the financial statements as a change in equity.
nisam pratio gradivo oko ht-a pa bi molio informaciju: da li ove radničke dionice dobivaju dividendu za 2006. ili tek pravo na dividendu stječu u slijedećim godinama?
hvala
pročešljaj pa napiši ako još nešto saznaš, i ja ću to napraviti već sutra
idem ovom logikom (bez obzira što gdje piše):
1. isplata novca sa žiro računa za otkup dionica -smanjenje aktive –
2. unos vlastitih dionica u bilancu-povećanje aktive i pasive za istu svotu + +
3. poništenje dionica – smanjenje aktive i pasive za istu svotu – –
4. isplata izvanredne dividende za svotu pod brojem 1. – (stvaranje izvanredne dobiti) višak od novog BV
sve drugo nema mi nikakve logike, sutra ću još probat se konzultirat sa kolegama pa ću sam sebe opovrgnut ako sam bio u zabludi
[smiley]
Ako se trezorske knjiže na 0660, onda nema promjena niti u aktivi niti u pasivi. Jednostavno stavku gotovog novca u aktivi zamjenjuje stavka imovine (trezorske dionice). Poništenje bi izazvalo smanjenje aktive i (zbog knjigovodstvenih načela) umanjenje pasive za isti iznos.
Ono pod brojem 4 ne kužim.
Evo što sam za sada uspio pronaći:
Nisam siguran što se smatra po "porastom vrijednosti dionice".
Nastavljam tražiti.
A treasury stock or reacquired stock is stock which is bought back by the issuing company, reducing the amount of outstanding stock on the open market ("open market" including insiders’ holdings).
Stock repurchases are often used as a tax-efficient method to put cash into shareholders’ hands, rather than pay dividends. Sometimes, companies do this when they feel that their stock is undervalued on the open market. Other times, companies do this to provide a "bonus" to incentive compensation plans for employees. Rather than receive cash, recipients receive an asset that might appreciate in value faster than cash saved in a bank account. Another motive for stock repurchase is to protect the company against a takeover threat.
If efficient market theory is correct, a company buying back its stock should have no effect at all on its stock price. If the market fairly prices a company’s shares at $50/share, and the company buys back 100 shares for $5000, it now has $5000 less cash but there are 100 fewer shares outstanding; the net effect should be that the value per share is unchanged. However, buying back shares does improve certain per-share ratios, such as price/earnings (earnings per share is increased due to fewer shares outstanding), but that is only because valuing a company’s shares according to those ratios is not accurate when a company is holding a lot of cash. If a company’s shares are underpriced, then a company can benefit its other shareholders by buying back shares. If a company’s shares are overpriced, then a company is actually hurting its remaining shareholders by buying back stock.
The company can either retire the shares (however, retired shares are not listed as treasury stock on the company’s financial statements) or hold the shares for later resale. Buying back stocks reduces the number of outstanding shares. To see this, note that accompanying the decrease in the number of shares outstanding is a reduction in company assets, in particular, cash assets, which are used to buy back shares.