Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
HT | 38,50 | 90.514 | 2,351 | 38,60 | 38,80 | 0,78% |
tpetrov:
”
Komentar kvartalnih rezultata HT-a, pa komentirajte Komentar
http://www.poslovni.hr/Content/Article.aspx?id=79008
”
Petrov, dobar tekst. Češljanjem izvještaja može se još dosta toga izvući. Kao što sam napisao u komentaru članka, umjetničko djelo prema onom šarlatanskom tekstu u business.hr-u.
tpetrov:
”
Komentar kvartalnih rezultata HT-a, pa komentirajte Komentar
http://www.poslovni.hr/Content/Article.aspx?id=79008
”
Petrov, dobar tekst. Češljanjem izvještaja može se još dosta toga izvući. Kao što sam napisao u komentaru članka, umjetničko djelo prema onom šarlatanskom tekstu u business.hr-u.
potpisujem u potpunosti.vide se da velika večina dioničara nema niti minimalno znanje o dionicama.
Ne volim se inače javljati na teme o pojedinim dionicama, ali kako iznimno cijenim kolegu Petrova evo malo i mog viđenja. [thumbsup]
Znači dobit pala 3.8%, prihodi povećani 2.5%. Od prihoda odmah treba oduzeti 1.1% zbog prestupne godine.
Fiksnoj (bez interneta) ima potpuni raspad sustava, ukupni promet po minutama razgovora se smanjio 10,1%, odnosno 11,2% realno. Naravno internet to izvlači da ne bude totalna banana. Ali sve u svemu ako malo operateri ne bankrotiraju ide fiksna u ambis. Inflacija je trenutno na 5.7% posto a ono ne mogu ništa poduzeti što se tiče povećanja cijena.
Ipak mobilna se drži puno bolje, gube prepaid korisnike ali dobivaju ove postpaid koji više troše.
HT kao indikator potrošnje stanovništva pokazuje da ima prilično ljudi koji počinje mjeriti svaku kunu (prelazak na male fiskne operatere, smanjenje potrošnje u fiksnoj, prelazak prepaidaša na Tele2). S druge strane bogatiji dio stanovništva (ovaj koji je povlači sredstva iz OIF-a) priča li ga priča na mobać. Znači hrvatski šminkeri još jako vole svoje mobaće, hoće li kapitulirati kad nafta bude na 150-200 ptice znaju.
Za mene je ovo izvješće ipak OK i to najviše zbog snage u pridobivanju pretplatnika u mobilnoj. Međutim sa približavanjem EU margine će im se sigurno smanjivati i ja očekujem okupljanje malih igrača pod jednu kapu, naravno da bi se to ostvarilo vlasnici će morat progutat gorku pilulu i pristati na prodaju po diskontnim cijenama (ovdje uključujem i kabelske operatere).
Vidim da niko ne spominje al meni se cini kao vazan podatak.[thumbsup]
Regionalno širenje
Namjeravamo sudjelovati u procesu privatizacije HT Mostara čiji se početak očekuje tijekom ove
godine. Trenutačno Grupa ima 39,1% udjela u HT Mostaru te već ima predstavnike u upravljačkim
tijelima. Nastavit ćemo pratiti i procjenjivati sve druge prilike za širenje za koje vjerujemo da mogu
dovesti do povećanja vrijednosti za dioničare.
Vidim da niko ne spominje al meni se cini kao vazan podatak.[thumbsup]
Regionalno širenje
Namjeravamo sudjelovati u procesu privatizacije HT Mostara čiji se početak očekuje tijekom ove
godine. Trenutačno Grupa ima 39,1% udjela u HT Mostaru te već ima predstavnike u upravljačkim
tijelima. Nastavit ćemo pratiti i procjenjivati sve druge prilike za širenje za koje vjerujemo da mogu
dovesti do povećanja vrijednosti za dioničare.
U pravu si, ovaj podatak se jako podcjenjuje, tržište će ga akceptirati vjerovatno tek kada krene privatizacija HT-a Mostar u drugoj polovici ove godine. Mislim da se podcjenjuje značaj HT Mostar.
Njegov mobilni dio HT Eronet ima 500 000 korisnika, povećanje u prošloj godini za 180 000 i nalazi se u velikoj ekspanziji. Mislim da će to biti glavni generator povećanja prihoda i dobiti T HT-a u nadolazećem razdoblju. [proud]
moze li tko stavit stanje u Londonu?
12:00:07 07-May-2008 61.50 500 30,750.00 Automatic Trade
12:28:18 06-May-2008 61.50 244 15,006.00 Automatic Trade
11:26:32 06-May-2008 61.00 500 30,500.00 Automatic Trade
10:30:58 06-May-2008 61.50 300 18,450.00 Automatic Trade
09:36:22 06-May-2008 61.50 1,000 61,500.00 Automatic Trade
Ništa novo, nema transakcija, a ask je na 61,50.
Ovo na Ht-u je cisti primjer kako izgleda trgovina kad nema inicijative od strane fondova.
Znači dobit pala 3.8%, prihodi povećani 2.5%. Od prihoda odmah treba oduzeti 1.1% zbog prestupne godine.
Fiksnoj (bez interneta) ima potpuni raspad sustava, ukupni promet po minutama razgovora se smanjio 10,1%, odnosno 11,2% realno. Naravno internet to izvlači da ne bude totalna banana. Ali sve u svemu ako malo operateri ne bankrotiraju ide fiksna u ambis. Inflacija je trenutno na 5.7% posto a ono ne mogu ništa poduzeti što se tiče povećanja cijena.
Ajde ne drukaj.
Ma kakva korekcija zbog prestupne godine. Tj. mozes to ukljuciti, ali nigdje ne spominjes da je to SAMO za 1. kvartal.
Pad minuta fiksne za 130 milijona minuta ili cca. 10% je minoran podatak. To je efekt ‘slavne konkurencije’ i realno pokazuje da MOU po korisniku za fiksnu zapravo RASTE – jer je ukupan broj minuta za sve alternativne telekome je veci od toga.
Pogotovo kad uracunas da je pad broja fiksnih linija samo 2.5%.
I gdje ti tu vidis – fiksna ide u ambis…
Propustas primjetiti rast MOU za mobilnu a vjerojatno dobro znas da su marze na mobilnim minutama puno vece.
Jer profitna marza na fiksnoj minuti je mala i biti ce sve manja i za HT je pozitivno da se taj dio minutaze smanjuje jer ce se smanjivati i operativni troskovi. Taj dio poslovanja ocigledno HT prepusta ‘konkurenciji’, a nastaviti ce sakupljati prihod preko puno efikasnijih veleprodajnih usluga.
Moglo se lijepo vidjeti da su Veleprodajne usluge narasle za 22 m. kuna i zajedno sa rastom Internet prometa je potpuno anuliran pad u Nepokretnoj telefoniji.
Znaci realno T-Com je, kontra svih ocekivanja, uspio zadrzati jednake prihode i to usprkos ‘konkurenciji’ i ‘liberalizaciji’.
T-Mobile sa rastom od 6% je samo slag na tortu – i to na mobilnom trzistu na kojem je konkurencija puno puno jaca nego na fiksnoj.
Ne znam, ali u odnosu na bilo koju drugu firmu ovaj izvjestaj je fantastican.
I jedan hint:
Zadrzana dobit 4.5 milijardi !
Novcani ekvivalenti: 6 milijardi !
a pa kad ce ta izvanredna dividenda…
Fer vrijednost dionice:
1. P/E
PE sektora 13.39, PE HT 9.5 – 285*13.39/9.5 = 401 kn
2. Dividend yield
DY 10 % – 26 (ocekivana dividenda) / 0.06 (sasvim solidan natprosjecni postotak za DY) = 433 kn
trebam li dalje ?