HT (Hrvatski Telekom d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska HT (Hrvatski Telekom d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 22.11.2024. u 13:27
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
HT
38,49
82.517
2,144
38,60
38,80
0,00%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

orphelin, 23.04.2008. u 09:55
Kako je i očekivano, dioničari Hrvatskog telekoma (HT) u ponedjeljak su odobrili prijedlog te će im se za nešto manje od mjesec dana isplatiti dividenda u iznosu 29,56 kuna po dionici. Ukupno to znači isplatu 2,42 mlrd. kuna dividende, što pak odgovara gotovo cijeloj lanjskoj dobiti kompanije, koja je 11,6-postotnim godišnjim porastom dosegnula 2,47 mlrd. kuna. “To je najveća ikad isplaćena dividenda u Hrvatskoj”, istaknuo je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave HT-a, u sklopu izvješća Uprave još jednom predstavljajući poslovne rezultate.

[/quote]
ako se ne varam rekao je druga najveća-dok su najveću također isplatili oni-novinari su vjerojatno krivo prenijeli

fundamentalist

mi diskutiramo o nekakvom BFu i opcenito se misli da ce HTa biti na bacanje.
ali dovoljan je jedan ozbiljniji investitor koji bi kupio HT za 280kn iako mu je vrijednost 380kn
sa dividendom od oko 30kn…

znaci – u normalnim okolnostima zarada bi bila –
(dividenda+podcjenjenost)/kuponva vrijedonst – tj. 30kn + 100kn = 130kn/280kn= 0.467 ili 46,7% u godini dana

mislim ljudi , jel ovo nije stvarno dobar deal?

Nikako nemogu razumjeti čovijeka koji prodaje ovu dionicu po 280 kn
nevjerojatno kao da slama raste u glavi ,umjesto da se razvija mozak.[angry]

mi diskutiramo o nekakvom BFu i opcenito se misli da ce HTa biti na bacanje.
ali dovoljan je jedan ozbiljniji investitor koji bi kupio HT za 280kn iako mu je vrijednost 380kn
sa dividendom od oko 30kn…

znaci – u normalnim okolnostima zarada bi bila –
(dividenda+podcjenjenost)/kuponva vrijedonst – tj. 30kn + 100kn = 130kn/280kn= 0.467 ili 46,7% u godini dana

mislim ljudi , jel ovo nije stvarno dobar deal?

ma teško da će oni to prodavati po tržišnoj cijeni, ide to u blok transakcijama ispod tržišne cijene, ali ključna stvar je ta da te dionice neće naše tržište vidjeti- u svakom slučaju ne naglo- nastala bi takva rasprodaja da bi gorko žalili za blok-transakcijama. Gledajte iz svoje perspektive, da planirate kupiti miljiun dionica ht-a bili to činili na tržištu i dizali si cijenu dionica koje tek trebate kupiti ili rađe van tržišta sredili deal po povoljnijoj cijeni(ipak ih kupujete milijun), dok naše tržište ne dobije konjske injekcije novog kapitala i novih dionica preko burze će se moći kupovati samo male tvrtke(veterina), a isto tako i prodavati….uostalom ti koji planiraju kupnju ne namjeravaju skoro prodavati na našoj burzi-to je sigurno! tek kad oni stvore određene uvjete za vakuum dionica ht, a ne svako malo prijetnje novim priljevom, cijena će početi odskakati…

fundamentalist

@orphelin

ok, to stoji samo u slucaju da se uzima da je referentna vrijednost trzisna cijena dionice.
ako je pocentna pozicija fer vrijednost dionice onda bi scenario deala trebao biti drugaciji.

kaj ne?

[cry][bye]SDP: Vlada rasprodajom dionica HT-a i Ine srušila burzu
Nada Starijaš Al Issa
23.04.2008 11:24
HDZ-ova vlada je za potrebe predizborne kampanje ispod cijene rasprodala dionice HT-a i Ine te time krajem krajem 2007. godine srušila burzu, a onda je za krizu optužila SDP zbog najave uvođenja poreza na kapitalnu dobit, ustvrdio je SDP-ov zastupnik Igor Dragovan.
Vezane vijesti

Stazić: Vlada je ili lijena ili joj odgovara korupcija
Fikus firme neće dobiti građevinske licencije
Polančec: Štediše Gradske banke za 15 dana dobit će novac

Osim toga, ustvrdio je u Saboru SDP-ov zastupnik, Vlada je promidžbenim spotovima zapravo uvjeravala građane da je kupnja dionica “zarada bez rada”, na što su mnogi nasjeli pa su dizali i kredite kako bi kupili dionice.

Odgovorio mu je potpredsjednik Vlade Damir Polančec ustvrdivši da su spotovi bili edukativni, jer se njima građanima jasno davalo do znanja da je dioničarski posao “rizičan posao”. Građanima je objašnjeno kako mogu kupiti dionice, koja je korist, ali i koji su rizici od toga. Na dionicama nitko nije izgubio, svi su zaradili, zaključio je Polančec.

Opovrgnuo je i navode da je većina građana dizala kredite da bi kupila dionice, jer je, kaže, samo 17 posto onih koji su kupili dionice diglo kredite, dok je njih 83 posto dionice kupilo od ušteđevine.[bye][bye][cry]

DELUX,Brankica,Croman.Rekvijem,Lyux,vatreni,valentine,vodavoda,fajrunt,kanabis,lanicaCroman,=ista osoba

Nikako nemogu razumjeti čovijeka koji prodaje ovu dionicu po 280 kn nevjerojatno kao da slama raste u glavi ,umjesto da se razvija mozak.[angry]

dok ima njih ja se trudim kupit [thumbsup]

Za kolege i kolegice koji nisu stalni posjetitelji foruma HT-a a pitaju se što se događa s Ht-om bit ću slobodan ponoviti dva posta od ranije. Možda Vam pomogne moje razmišljanje:

Moj post od 17. 04. 2008. za vrijeme prve blokade HT-a:

Sentiment, kako ga stručno zovu, je ovih dana bio bezrazložno pozitivan, rekao bi apsurdan. Čista euforija: “sada ide na 360” i slične gluposti. I to par dana prije 16. I što je najgore i sada kada je HT ušao u prvu blokadu u svojoj kratkoj povijesti još uvijek neki kolege pišu da će tržište i HT povući na gore. Vi svi koji ste nepopravljivi optimisti želio bi da mi objasnite kome to nije jučer bilo dosta uzeti 315 kuna za dionicu (a mogao je više, manje cijeloga dana), pa i 319, da bi danas 15 minuta do 10 sati odlučio prodati ju za 280-285 kuna? I to značajne količine, ne par komada. S obzirom da neću dobiti suvislo obrazloženje kako to da netko jučer u 16 sati nije želio 315 kuna, a danas prije 10 sati zadovoljan je s 280-285 bit ću slobodan dati svoje viđenje situacije:
Veliki igrači (uglavnom fondovi) će danas i idućih dana znatno spustiti cijenu HT-a i držati ju nisko dugo vremena dok se “mali” budu iskrcavali. Jer svi znamo (ako to želimo priznati) i da cijena bude 100 kuna netko će uvijek prodati dionice. HT je još u blokadi i baš me zanima da li ću biti u pravu.
Bez euforije i panike, kažu pametni ljudi. Do sada je bila neopravdana euforija, a sada slijedi neopravdana panika.

Moj post od 18. 04. 2008. prije početka trgovanja:

315-285,12=29,98 – gotovo u lipu kao dividenda. I kome je interes prodati za 285 jučer a ne za 315 prekjučer? I čekati dividendu više od mjesec dana da bi bio na nuli? Smatram da je ovo prvi dan laganog pada cijene HT-a: veliki igrači nisu niti sudjelovali u kupovini HT-a prošlih mjeseci. Postotak prvih 10 se konstantno smanjuje od kada je dionica zaživjela na tržištu. Ne puno ali se smanjuje. I zašto bi veliki igrači “srljali” u dionicu HT-a ako će ju godinama moći kupovati na prihvatljivoj cijeni. Još je ostalo blizu 300.000 paketa IPO-a a u listopadu će to biti +10%. I još cca 5.700.000 mogućih komada u BF. I još nepoznat broj dionica koji su mali ulagači kupili na burzi u proteklih 6,5 mjeseci a koje su također potencijalno na prodaju. To sve navedeno ne mora značiti da će cijena dionice znatno pasti. Ali neće niti bitno rasti. Jer ne treba zaboraviti niti da je ovo (uz INU) “politička dionica” a cijena iz IPO-a nije više 265 nego 235,xx. Ispod te cijene (235) zasigurno neće pasti pa da “padaju sjekire”, a Sanader i ostali se sigurno neće brinuti za onoga tko je HT kupio po 3xx kuna. Jučer je cijena u trenutku otišla i na 293 jer “mali” smatraju da sigurno kada sve ostalo leti nebu pod oblake mora i HT. Ali nije tako, a HT niti će letjeti nebu pod oblake, niti će se strmoglaviti (kao mnogi drugi). Ova dionica je za mene jedno sigurno i dugoročno ulaganje sa prihvatljivim rizikom u odnosu na dobit. Onaj tko ju želi kupiti ne mora nikuda žuriti, cijena će biti prihvatljiva za kupnju još dugo vremena. Iako ako se gleda na par kuna razlike najbolja cijena za kupnju bi mogla biti sljedećih mjesec dana. Ovo je samo moje mišljenje, ako pogriješim nisam namjerno.

@orphelin

ok, to stoji samo u slucaju da se uzima da je referentna vrijednost trzisna cijena dionice.
ako je pocentna pozicija fer vrijednost dionice onda bi scenario deala trebao biti drugaciji.

kaj ne?

ma teško se može trgovati realnom cijenom, dobro bi bilo za blok transakciju dobiti i ovu cijenu minus deset posto, posebno ako moraš dati dionicu, a nemaš ju gdje drugdje plasirati…., ali nadam se da to neće biti slučaj

fundamentalist

a rijeka baš voli svoje postove…., pusti rijeka pusti, pravi ulagači moraju biti kao radnici u rudniku, ako ih zanima trenutno razmišljanje šireg ulagačkog puka neka kopaju po 1800 stranica i odrede profile ljudi koji ih navlače ili dobro savjetuju, ne možeš im sve prezentirati na pladnju, ja im mogu jedino pomoći time da im kažem da je rijeka dobar tip i savjeti mu nikad nisu bili zlonamjerni!

fundamentalist

Pogledajte malo što se dogodilo s dionicom INA-e nakon 10% dodatnih dionica, a onda me nazivajte nerazumnim!

Sa dionicom INA-e se nakon bonus dionica nije dogodilo ništa loše, naprotiv porasla je sa 2500 na 2800kn … tek jačanjem korekcije ide i korekcija INAe i to ne zbog tih bonus dionica. Dok jedna INA u ovoj korekciji ima pad od 20% jedan PBZ koji nema te utege ima pad od 50%…. ti strahovi (naivni dioničari, BF, bonus dionice) su plašenje naivnih.

Što se tiče prihoda i precijenjenosti….. čak i ako pretpostavimo da će prihodi a samim time i E padati (što ne mora značiti) onda ćemo doći do manje cijene samo i jedino ako za P/E uzmemo konstantu. Međutim HT ima najmanji P/E od gotovo svih tk operatera u CEE – dakle prostora za rast P ima. Nadalje ti operateri koje već spominjemo imaju dobru konkurenciju a opet veći P/E, kako to objašnjavate ?

Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi

Mislim da sva ova poslijednja događanja sa HT-ovom dionicom treba promatrati u svjetlu zagušenja tržišta sa masovnim ulaskom “jeftinih dionica” u rukama neiskusnih i nezainteresiranih vlasnika. Bojim se da toj tendenciji pada vrijednosti nije kraj, jer čeka nas još jedan jaki udar na vrijednost u trenutku kada krene ponuda 7% dionica za zaposlenike HT-a i bivšeg PTT-a. Ako uzmemo nekog prosječnog zaposlenika sa 20-tak godina staža, cijena će za njega biti oko 210-215 kuna… Prva je procjena bila da će osnovni paketi biti teški oko 80.000 kuna. No, zbog crnih oblaka na burzi, puno će potencijalnih kupaca odustati, tako da bi paketi mogli ići i preko 100.000 kuna. Opravdano je za pretpostaviti da će velika većina novih vlasnika htjeti što prije utopiti svoje dionice pa makar i uz minimalnu zaradu… Jedina nada nam ostaje da se proglasi što je moguće duži moratorij na prodaju dionica ( ne godinu, nego bar dvije), tako da se sačuva burza i likvidnost dionica HT-a…

Ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti...

New Report

Close